1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Quincy

Quincy Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2015
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    8.009
    Што беше причината што те турнаа? Не се обесхрабрувај не секогаш е до кандидатите и нив како ќе му се погоди денот. А за изговор да те турнат мислам дека секогаш ќе најдат во некоја ситница.

2. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    направив неколку, лошо престројување, постојано ми се гасеше жмигавецот, се престроив пред пешачки ... премногу ме вртеа плус постојано ми збореше нешто.... :(

3. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Епа значи си имала грешки, и самата си ги увидела, не е дека онака те турнале.
    Нема тоа врска по кој пат пуштаат.
    Луѓе положуваат и од прв пат (иако тие се поретки :rofl:), а некои одат и по неколку пати.
    Сега убаво разгледај си ги грешките и размисли за нареден пат во иста ситуација ако се најдеш како би требало да постапиш, и биди пофокусирана тогаш, без страв. :)

На Tajnaotrovna и LadyC им се допаѓа ова.
  4. GordanaJanakievi

GordanaJanakievi Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2015
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    10
    А колку чине еднa уплатница за тестови

5. Bankarkata

Bankarkata Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2017
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    1.638
    Ја сум фаст анд фјуриус низ град

На LoveRain, Anacid, ♡BuBaLe♡ и 2 други им се допаѓа ова.
  6. nadcence

nadcence Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Kaze te mi dobra avto skola ili instruktor od skopje

7. Mr.Lover

Mr.Lover Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2012
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    1.028
    Јас сум шта да ви причам кога како у главно сум добар ама некогаш се случува и да измрдам малку :D

На Tajnaotrovna и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  8. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    После долги години седнав зад волан пред некој ден. На полигон за почеток. Ако не повеќе, ќе ме има по новини :rofl:

На nadcence, LadyC и N.2106 им се допаѓа ова.
  9. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Здраво. Да ве прашам дали кога полагате градска на семафор застанувате со моторно кочење? Мене инструкторката ми нема кажано до сега,само дека треба да застанам со втора ама јас секогаш си имам држено кумплунх, значи ниеднаш не ми има кажано дека треба да добие колата моторно. Кога полагав со комисија цело време ме прашуваше тој зошто стискам кумплуг ,зошто не користам моторно. Ве молам совети и искуства... Фала

10. Quincy

Quincy Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2015
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    8.009
    На семафор јас прво стегав кочница да намали колата и пред скроз да застанам стегам кумплуг па после кочница. Ова со моторно кочење на удолница го правев, оти нон стоп ми беше кумплугот стегнат од страв:D

11. Dreamerbaby

Dreamerbaby Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2016
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    1.422
    Да секогаш се застанува со моторно кочење,зашто комисијата и тоа го оценува дали ќе застанеш со 3 или со моторно кочење ќе вратиш во 2.Инаку и јас да се пофалам положив градска пред некој ден и сега чекам да ми бидр готова возачката за да си почнам да си возам

На Anacid, Feminka192 и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  12. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Честитки. Може ли да кажеш од кој пат те пуштија, чисто колку да се мотивирам. Мене ме бутнаа еднаш.

На Dreamerbaby му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dreamerbaby

Dreamerbaby Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2016
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    1.422
    Фала за честитката.Мене ме пушти ја од трет пат може ќе паднев повторно ако не бев доволно опуштена и без трема,реално тоа многу знае да збуни без потреба.со среќа и со лесно нека е на сите што треба да полагаат и да кажам уште нешто дека веќе трет пат даваат полесни релации во главно те носат по булевари евентуално може еднаш да пикнат во некоја уличка односно на знак стоп.

На anaspace и Quincy им се допаѓа ова.
  14. GordanaJanakievi

GordanaJanakievi Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2015
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    10
    јас мислам дека чим сте стигнале трет пат готово е, те пуштаат посекако. Сите што ги познавам поминале обавезно од третиот пат.. не те носат по угорнини, еднонасочни, двонасочни, туку по оние бејзик улици и булевари каде што си земаш една лента и си возиш колку да помини времето. Мислам дека сите знаеме како функционира државава

15. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    Vo ponedelnik polagam 2 pat gradska a trema i strav imam nenormalno mnogu.Vcera zemav doolnitelen cas i katastrofa od strav so instruktort se ispokaravme ..Aj kazete mi kako da polagam vo ponedelnik sto da napravam a znam deka ke mi gasni kolata zosto nemozam toj smotan kumplung da go pogodam :sweat::@

16. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    Ај некој нека ми објасни што е моторно кочење?

17. Someday

Someday Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.773
    Колата сама кочи кога ќе ја испуштиш гаста. Т.е. и се намалува брзината.

На Philippa и presiosaP им се допаѓа ова.
  18. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    не не, нели кога враќаш од 3 во 2 и пушташ кумплунг и сама добива некое забавување

19. Someday

Someday Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.773
    Не не. На пример во која брзина ја качуваш угорницата во таа и ја спушташ. Кога се спушташ се појавува тоа моторно кочење. Не притискаш на гаста, не притискаш на кочницата а колата сама си забавува, ја намалува брзината.

20. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.782
    Кога колата е у брзина, а не давате гас, таа успорува - дел ради инерција, дел ради тоа што моторот успорува со работа бидејќи нема доток на гориво - второво е уствари моторно кочење.

У пракса, моторно кочење се сведува на следново - возиш у 4-та, гледаш на 500 метри пред тебе црвен семафор, ја тргаш ногата од гас, призакочуваш малце, ставаш у 3-та и колата успорува ради моторното кочење. Пак не даваш гас, чекаш доволно да се намали брзината (опционално, малце призакочуваш) и ја ставаш у 2-ра, колата пак успорува, возиш у втора без гас и кога ќе стигнеш до семафорот, застануваш целосно (куплунг и кочница, нели).

Моторно кочење не е ако го држиш куплунгот - тогаш колата не е у брзина, без разлика у која положба е мењачот, него практично возиш у лер, што патем, у многу земји е забрането, иако кај нас често се практикува при кочење.

На Anacid, Antolinaa, Dadusicka и 3 други им се допаѓа ова.