Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Јас прв пат слушам за вакво нешто, а се сомневам и дека е според некој закон. Ако било навистина така, требало да ти укажат на сам почеток. Макар што, немој да имаш целосна доверба во инструкторот.
    Си користат тие и свои посебни методи.

2. martiiinna

martiiinna Популарен член

1-Редоследот им е така што секој си го почитува својот знак при што сите овие знаци што ги наброја нема шанси на исто место да бидат ставени.
    Триаголникот ти е знак за споредна улица, тој бел со жолто ти е главна улица, а знакот стоп ти е знак што ти кажува дека треба пред знакот да застанеш целосно, да тргнеш до видно место и доколку од ниту една страна на раскрсницата немаш кола, тогаш можеш да одиш.
    Бел со жолто ти е дека ти имаш првенство, поточно тие што го имаат тој црвен триаголник треба да те чекаат тебе да поминеш за потоа они да можат.
    2-Десно правило важи во случаеви каде што нема знаци!
    3-За одење рикверц треба инструкторот да ти каже како со помош на ретровизорите, нема некој трик само прецизност и сконцентрираност.

За сликата не знам што точно прашуваш.

3. nadcence

nadcence Истакнат член

I jas da si kazam iskustvo od avto skola.Katastrofa instruktorka Lila od Skorpion,bog da cuva ....ako zgresis a ne deka gresam sto sakam ,koga ke pocne da ti vika duri I zamavnuva so raka,edna drska zena pcue ,vika...kako nokna mora mi e. Si dadov pari da me naucat da vozam a kako da dadov da me vregjaat I sekoj moment ocekuvam deka ke mi zamavne nekoj shamar. Lugje sto da pravam. Me tera da vozam nejze sto I e kjeif I rabota da si svshi...

4. Aquamarine93

Смени го инструкторот под итно!

5. nadcence

nadcence Истакнат член

Ke vidam sto ke napravam denes

Aquamarine93 likes this.
  6. pharmacy

pharmacy Истакнат член

Пред полагање градска како се опуштате, треба да полагам 2 пат ама таква трема и страв имам ако не добиам срцев удар добро ќе биде. Не ми е проблем возењето како возење него самото полагање. Некој совет добро би ми дошол (сите ми викаат опушти се не мисли на тоа ама пусто па неможам)

7. Aquamarine93

Обиди се да не мислиш на тоа. Изгради си слика дека возиш сама и дека треба да извозиш што е можно подобро. Не форсирај се дека треба да положиш по секоја цена. Сепак, втор пат ти е. Со среќа :)

nadcence likes this.
  8. anaspace

anaspace Истакнат член

Ќе може ли некој да ми објасни која е процедурата за вадење дозвола откако ќе се положи градска? Дали оди со закажување и дали е потребно вадење возачка книшка?

9. martiiinna

martiiinna Популарен член

10. BE YOU

BE YOU Истакнат член

Здраво девојчиња! Вака сега , на полигон поточно на полукружно и паралелно , како си проценувате кога задното тркало ви е пред линијата ? Гледам на ретровизор но секогаш имам чувство дека сум пред, таман а всушност или сум подалеку или ја газам :| искуство некој? Како и на првата вежба , кој ретровизор ви е позгоден за маневрирање? Јас користам десен ... искуства се добредојдени :|

11. DACIA

DACIA Истакнат член

Тестови и полигон положив со 0 казнени поени, ама денеска паднав градска. Мене проблемот ми е шо пријавувања се многу скапи..Да напраив грешки ама сепак почетник сум да му ебам мајката. Апсолутно ништо нема да се научам од наредниот пат. Платив 1700 за пријава и 1200 за колата. За полигон ме фати дури 4.000 денари овде во Прилепов... Арамишта невидени.. Досега имам даено 9 бона ко ништо, а верувам дека треба да спремам уште 100 евра за градска... Се на се не ви бегаат 800 еура :) а и многу се чека за термин... чекав 20 дена за градска
    А ме турна ненормалната трема која ја имав.. иначе колку за илустрација тоа е годишна партиципација за факс.

Last edited: Jun 23, 2017
    Quincy likes this.
  12. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

@DACIA Ако функционира Прилепот како останативе помали градови, не се надевај дека ќе поминеш и од втор пат. Фаќај врски или почекај си да те паднат барем уште еднаш. И не е грешката во тебе, нема врска дали си добар или лош возач, до парите е. :)

Јас инаку да се пофалам дека конечно положив. Со маки со нервози ама некако ја изгурав до крај.
    Два факултети поминав, ама никогаш не се напнав како што се напнав со полагањево возачка. Самото чекање, стравот, па дали ќе поминам, па што ако паднам, па пари за ова, пари за она... страшно.

Ви посакувам успех на сите, и најбитно од се ТРПЕНИЕ! :) Се ќе биде...

13. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Луѓе многу имам страв од возење, а морам да положам, за некој ден ке полагам градска по втор пат. Во МК имам положено пред 2 год., но овде морам пак да полагам. |(

Проблемот ми е што 2 години немав возено.И пред тоа немав некое големо искуство, но сепак бев посигурна во себе.
    Ептен имам трема, тешко ми е да се сконцентрирам, стално мислам да не згрешам нешто. Мм скоро ја чукна колата и од тогаш мислам дека уште поголем страв добив, не знам како да се опуштам.

14. DACIA

DACIA Истакнат член

За градска полагање по втор пат, со истата комисија пак ќе полагам или други ќе бидат??

15. Daydream

Daydream Популарен член

Комисија се да речеме вкупно 20 души (пример) и нон стоп се во различна комбинација по тројца. Сега може следен пат сите тројца да ти се различни, а може на пример еден да ти се падне ист од претходниот пат, а другите двајца различни.

cresa-jagoda and DACIA like this.
  16. anngelique

anngelique Популарен член

Јас утре полагам полигон по 2 пат... Не дека сум толку дудук едноставно тремата ме убива. Инструкторот ми вика супер си ги знаеш вежбите а на полагање кога ми рече тој од комисија ајде тргни јас тотално се погубив и се што сум вежбала заборавив...Некој совет како да ја разбијам тремата зошто едноставно ме утепува..

17. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

@anngelique Со среќа нека ти е , да си положиш овојпат. :) Со среќа и на сите други што ќе полагате

Јас да не бидам офтопик , не сум пишала овде на темава оддамна. Пред неколку месеци прашував за возење на автопат па ете да пишам дека април месец возев до Скопје (тоа е околу 500км од местото каде што живеам) и добро поминав :D секако татко ми ми беше совозач , и околу 150км и тој извозе ама ете повеќе јас возев , да кажам како за почетник е малку тешко ако не се прават почесто паузи. Кога извозев некаде 250км осетив дека сум изморена , повеќе психички отколку физички и застанав да јадам нешто направив пауза од 15 мин и повторно седнав да возам. Негде на граница ме смени татко ми , па потоа јас седнав да возам.
    Кога стигнав дома кај моите цела лева страна ми беше фатена и два дена цело тело ме болеше како да сум правела гимнастика :D потоа околу месец возев во Скопје скоро секојдневно - прв пат возев во голем град и навистина ми беше на почеток се збунувачко , три ленти па ајде премини од една лента во друга , па големи кружни текови (еднаш направив грешка од една лента се преместив во друга при вртење во кружен тек , како не ме удри тој позади незнам :whew: ) ама се по се беше ок. Тоа беше моето прво искуство -подалечно патување :lol: а возачката ја имам скоро 11 месеци

18. anngelique

anngelique Популарен член

фала ти многу :) Да се пофалам овој пат положив... Пак имав ненормална трема ама некако успеав ! :D

Anacid, irenna, koritsaki and 2 others like this.
  19. Anacid

Anacid Истакнат член

Дали знаете колку време трае лекарското точно?

20. ..Queen..1998

..Queen..1998 Истакнат член

Јас положив пред скоро една година. И откако ја зедов возачката барем еднаш неделно возам... Најдолга дестинација до сега ми е Скопје 110км/ч можеби и нешто повеќе сум достигнала со брзина.
    Се зависи од нас самите колку ние се пронаоѓаме како возачи.
    Иначе за полагање тестови и полигон ги поминав без врски...но, градска со врски...Така е во мојот град колку и да знаеш да возиш, да управуваш со возилото ако немаш врски паднат си (само за градска) ;):)

koritsaki, Aquamarine93 and N.2106 like this.