Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. Heartagram

Heartagram Популарен член

Кога полагав пред 12 години, првиот пат ме бутнаа,што е нормално,вториот пат положив.Инаку пред возењето пред комисија за градска, времето го поминав дома слушајќи музика,релаксирање и да не мислам на тоа што? како ќе биде?,а кога влегов во кола концентрација само,не ги слушав што зборуваат, освен тоа каде треба да се вози.

Last edited: Dec 18, 2018
  2. lost123

lost123 Форумски идол

Прво треба да си одбереш школа каде што ќе ги возиш часовите.
    Уплаќаш кај неа, пример мене ми дадоа насока тие каде да одам за лекарско да извадам ама може и да си избереш сама, истиот ден кај што го вадиш лекарското има половина час како предавање и полагаш за прва помош, всушност и одговорите ти ги кажуваат тие. Во еден ден за максимум 2 часа имаш лекарско и прва помош положено.
    Теоретска настава почнуваш прво 5 дена по час и половина, потоа почнуваш со возење.
    Можеш со часови пред 18 години, тоа за колку време ќе ги извозиш зависи од тоа како ќе се договараш со инструкторот и како ќе е слободен. Би ти препорачала од старт да си кажеш дека не сакаш да те влечат со месеци и барем 3 пати неделно да возиш. Земи си ги веднаш тестовите и листај ги кога имаш време, доста прашања се на логика нека ти поминуваат низ мисли. Не се тешки, но треба да им седнеш здраво немој 3 дена пред полагање. Слушај на часовите внимателно и прашувај посебно за раскрсниците, на нив ќе научиш 50%. Мислам пишав се, ако има нешто прашај.

tea1221, Dream-Girl and cresa-jagoda like this.
  3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Фала ти за опширниот и јасен одговор, ова ми требаше. :hug:

lost123 likes this.
  4. HerMajesty

HerMajesty Истакнат член

Јас за мене како возач би рекла дека сум претпазлива и толерантна. Ги почитувам знаците и сообраќајните правила. Немам никакви потешкотии (освен во почеток тешко ми одеше паралелно паркирање, но со тек на време и тоа го совладав). Мислам дека во поглед на претпазливост жените се далеку подобри возачи од мажите, додека можеби во поглед на маневрирање мажите се пред нас. Проблеми некои со полиција до сега не сум имала. Многу ретко ми се случило да ме застанат ради контрола (на прсти се брои колку пати ме застанале). Се сеќавам дека првиот пат само што ја зедов возачката дозвола одма ме застана полиција, како за добредојде во сообраќајниот свет. :D

tea1221 likes this.
  5. 'japan

'japan Активен член

Моментално имам 17 години во Мај прам 18, утре планирам да појдам во автошколава АМС Прилеп да видам како шо, и сл. Сакам да ве прашам, прва помош треба да извам од ко че ги извозам часојте, оти некни еден другар изваде прва помош ама претходно си изоде теорија, часови и сега му остана уште да си закажи термин за испит (тест, полигон, градска).. Исто сакам да прашам од кај се вади то картончето за крвна група или го даваат со лекарското заедно? Исто ако има некој од Прилеп и има одено во автошколава да ми кажи како се одвиваат предавањата, додуша инструкторот за возење мие близок.. Машко сум, ама уште не појден да прашам шо како ме фајча трема а знам да возам, и ја знам душата на колата..

6. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

За да извадам лекарско треба да поминам и на очно, но јас веќе носам наочари и имам диоптер, каква е постапката за прегледување на очно со оглед на тоа дека веќе носам наочари?

7. Trxmx

Trxmx Популарен член

Мислам дека нема некоја посебна постапка, ќе влезеш во просторијата за преглед стандардно си оди све и после само ќе ти пишува дека мораш да носиш наочари и за возење. Другарка морала и да се слика со наочари, а имам и другар што носи леќи па е сликан нормално.

Fantasy33 likes this.
  8. En89

En89 Истакнат член

Какво ви е искуството со новава комисија?

maaraa96 likes this.
  9. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Девојки треба да вадам лекарско за возачкадозвола, но мислам дека ми е укинатоздраственото осигурување (одма после 18 год го укинувале, па потоа пак требало да се пријавиш, но немам проверено дали и мене ми е укинато) па сакав да прашам дали има врска тоа со лекарското? Да проверам и да го средам осигурувањето или можам и без него да поминам?

10. maaraa96

maaraa96 Истакнат член

Можеш без него, не е поврзано едното со другото затоа што лекарско си вадиш во Приватна поликлиника каде што си плаќаш за истото

Fantasy33 likes this.
  11. Irreplaceablee

Irreplaceablee Популарен член

Не можев да најдам соодветна тема, па ќе прашам тука.
    Знае некој што се дешава со субвенциите за плин? Кога ќе почнат да ги доделуваат, процедура и слично?

12. Artlover

Artlover Истакнат член

Прави ли проблем полицијата ако почетник вози појака кола од 77kw пишуваат ли казна?

13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Ако сака ке те пише
    Се зависе од добрата воља на полицаецот
    И после 23 ч не смееш да возиш без придружба

14. vectra20

vectra20 Активен член

До 105кс.(77кв.) смееш да возеш. Ако е 110 или 116 кс има некоја толеранција али ќе ти пишат негативни. Ако е колата 120 кс казната е 250 евра и забрана за возење 3 месеци.

cresa-jagoda likes this.
  15. filozof4e

filozof4e Истакнат член

Некои се фер и многу објективни, а некои ти бараат ситница за да те бутнат. Зависи кој ќе ти се погоди. Во секој случај сите се многу строги и бараат совршено да возиш што не е возможно ни тие самите така да возат особено не тука у Ск ама нејсе. Полесно поминуваат тие со пари и врски. :)

DushkoFH and Cinnamon Bun like this.
  16. Cinnamon Bun

Cinnamon Bun Популарен член

Јас утре полагам прв пат и снага ми се тресе од работиве што ги слушам. Буквално ако решиле да те бутнат ќе ти најдат најситна рачка.
    Некој случајно да не полага утре?? :D

maaraa96 and Sunflowergirl like this.
  17. Sunflowergirl

Sunflowergirl Нов член

Jas polagam zadutre po vtor pat.Prviot pat me fati trema I zatoa padnav poradi glupi greski:(

maaraa96 and Cinnamon Bun like this.
  18. Cinnamon Bun

Cinnamon Bun Популарен член

Ох лелее, со среќа многу.
    Од која рута ќе полагаш? (Ако си од Скопје)
    И што имаш да кажеш за комисијава коментар, страшни ли се? :D

Sunflowergirl likes this.
  19. Sunflowergirl

Sunflowergirl Нов член

Polagam od zeleznicka nakaj aerodrom.Inace bea fer I kulturni ali ete moja vina bese I zatoa padnav.Inace fala,I tebe so srekja neka ti e ,da polozis.:)

Animali and Cinnamon Bun like this.
  20. DushkoFH

DushkoFH Активен член

Зависи како ќе го управуваш возилото кога ќе те забележи и те застане, и зависи на каков џандар ќе налеташ и како ќе се поставиш со истиот..

Animali likes this.