Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. Alex29

Alex29 Истакнат член

Ахилова пета-поаѓање под рачна 4та вежба на полигон

2. N0NamE

N0NamE Популарен член

Претпоставувам на мовчето горе така? стави во брзина почни да го отпушташ полека Кумплугот и во исто време притискај на педалата за гас и ке осетиш кога колата ке има снага за да тргне.Кога ќе се подигне задниот дел, во истиот момент ја спушташ рачната и додаваш малку повеќе туража за колата да добие снага и да може да повлече и тргаш без никаква мака, не се стискај не се плаши опушти се и да згрешиш не е крај света ипак е полигон затоа си дојдена за да научиш.Немој кога колата ке добие снага и ке мислиш дека си спремна да тргнеш и спуштиш рачна, нагло да го отпушташ кумплугот без да дадеш малку повеќе туража ке ти изгаси и ке тргне назад.Исто така кога ке ја спуштиш рачната во тој момент треба да работиш и со педалата за гас, односно малку повеќе туража и побрзо одпушти го кумплугот и не би требало да имаш проблем најбитно е да се опуштиш и да не размислуваш на ништо друго да се сконцентрираш поздрав и со среќа.

tea1221 likes this.
  3. Alex29

Alex29 Истакнат член

Фала ти многуу!! ❤️

4. N0NamE

N0NamE Популарен член

Np za sto i da ti treba vo vrska so ova pisi ako mozam ke pomognam pozdrav.

Alex29 likes this.
  5. Волшебникот

Волшебникот Истакнат член

-Креваш рачна
    - Ставаш 1ва (таа е стаена ако сакаш да се осигураш дека е 1ва)
    - Тргаш нога од кочница, префрлаш на гас (не даваш гас)
    - Пушташ по-полека скроз полека куплунг за да осетиш колата да го смени звукот и да затреси малце тоа е после пола од куплунгот измеѓу пола-крај
    - Даваш гас на 3-4000 обртаи
    - Пушташ рачна, гаста ја држиш и малце уште 1-2см попушташ на куплунгот не скроз и че тргни колата. Вежбај, и мене на почетокот ми беше тешко 4та ама после со тек на возење низ град и последниот час бевме на полигон немав проблем. Само вежбање.

tea1221 likes this.
  6. Волшебникот

Волшебникот Истакнат член

Инструкторот и да ти вика е секогаш во право, ама не смеј тоа да те демотивира, треба со тоа добијаш уште поголема мотивација да се поправиш и да стегниш заби дека можиш. Секој почеток е тежок. Тоа што си закочила НАГЛО е твоја грешка од страв да не направиш беља напред ама не си размислила дека го ставаш повеќе во опасност тој позади тебе бидеќи тој не очекува нагло кочење и затоа ти се развикал инструкторот. Знам девојки кои ме возеле напочеток и имале страв ама после вистински професионалци. Концентрација на прво место и да не размислуваш на другите учесници со коли и да ти сфират и било шо не обрнувај внимание оти уште повеќе ќе те декоцентрира.
    А иначе да возиш со татко е уште полошо, не ја виде дупката, на секое пази пази, да не му се пикаш многу лево, ајде терај ако го чекаш вака ехее..

Last edited: Jul 16, 2019
    Shmizla94 likes this.
  7. Yeeah

Yeeah Популарен член

Ви благодарам на сите што ми одговоривте сега сакам да ве прашам уште нешто на пример возам со инструкторот од 15h треба до 16:30 а гледам дека од полигон си идеме во 16h и некоја минутка.Ме тера да идам до автошколата која што ми е одалечена и имам доста време за пешки идење.Се си мислам дека со останатите не е така и ме чуди зошто толку рано завршуваме, а што се вика треба 20 мин.дур стигнеме на полигон.Мислење за ова?

8. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Ние вчера во 9 и 30 точно влеговме, а во 11:00 излеговме, денеска исто цел саат ипол бев на полигон, значи правилно си е така. Толку си платила и треба да си возиш толку, кажи му го тоа, барем за свои пари не треба човек да се срами нели.

cresa-jagoda likes this.
  9. Yeeah

Yeeah Популарен член

А ние на пример гледам дека он го планира времето фактички од самото тргнување од авто школото а не кога ќе влеземе на полигон а значи сигурно од местото на тргнување има 20/25 мин. Дур да стигнеме.Криво ми е..Што мислам дека со останатите кандидати не е вака, дури си мислам дека нив ги зима од каде сакаат.Но како и да е нема да дозволам ништо да ми ја поруши вољата за возење, а можеби ова е и за да зимам после дополнителни часови.Незнам стварно, но на моменти ми е криво и незнам како е правилно.Зошто јас гледам чим тргнеме он ја пали камерата..

Dream-Girl likes this.
  10. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

И јас исто прв пат седнав зад волан со инструкторот и баш исто се чуствував, па кога ке требаше да сменам брзина се чуствував како нешто невозможно да треба да правам. Пробај да бидеш смирена и верувај дека од час на час повеќе ќе се опушташ и повеќе ќе знаеш... Мене лично многу ми помогна и што после неколку часа почнав и со татко ми понекогаш возев. Со среќа!

Dream-Girl likes this.
  11. waterllady

waterllady Популарен член

Часовите се снимаат на камера и еден час мора да трае 1час и 30мин. Не смее да ја исклучи камерата пред да си одите, што значи излегувате порано за додека да стигнете до автошколата да биде таман времето.

12. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Ако возиш ти од само место на тргнување тогаш и тоа се брои и кај мене беше така, а веќе каде да завршите треба да е ствар на договор и на двајцата да ви одговара пробај да му спомнеш дека тие далеку и слично..

13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Кај мене камерата ја вклучува коа ќе влеземе во полигон, нели фактички финтата е да се снима како вози кандидатот, а не неговото тргнување од автошколата, секако не вози девојчето до полигонот.
    Абе како им прави така си одговараат, се е до тоа каква среќа имаш да ти се погоди (не)асален инструктор. :^)

14. Yeeah

Yeeah Популарен член

Не не он вози до полигон,јас не.Многу ми е чудно.И као морало да идам јас до авто школото и од таму да сме почнувале неможело негде уз пат да ме собере.Дали е и кај останатите вака? Секое мислење ми значи! Благодарам.

Dream-Girl likes this.
  15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Јас до автошкола одам и таму ме враќа, но во населба ми е и од дома ми е само на минутка, па мене ми одговара. Знам на мои другари и другарки ги собираа од места по договор, кај им одговара и кај им е поблиску. Излеа некој терсене инструктор ти се погодил, до тоа е.

Moon.Girl and cresa-jagoda like this.
  16. Yeeah

Yeeah Популарен член

Незнам што да кажам стварно.А оваа автошкола ја одбравме со моите зошто на татко ми пријател мн добро стои со нив и знаете ајде со луѓе да ми биде подобро да ми посвети внимание итн.но јас сум решена да научам и се буквално што ме интересира го прашувам но малце губам воља спрема оваа неправда што ми се случува...Искрено..

Dream-Girl likes this.
  17. GirlRose

GirlRose Форумски идол

@Yeeah и мене ми снима веднаш кога ќе се качам во кола.Кога одев на полигон тој ме возеше до таму и од дома пак ме снимаше.Сега од дома јас се качам во кола и по град возам и исто ме снима.Исто,одиме до автошкола и се задржува максимално 10минути.Што знам,мене тоа не ми пречело до сега.Мислам дека мора да отиде и да те заведе.
    Иначе мојот инструктор ептен е добар,има трпение максимум и ептен добро се слагаме.

18. Yeeah

Yeeah Популарен член

Ти благодарам може е така и правилно. :) Ќе си биде се само позитива,кога ќе си подразмислам може некогаш и не караат за наше добро. :)

GirlRose likes this.
  19. Rakometar

Rakometar Истакнат член

Инструкторот мој камерата ја вклучуваше кога ќе стигнеме на полигон и од тој момент 1час и 30 минути ги работевме вежбите после ја гасеше и си одевме се разбира по пат тој возеше. За возење низ град тој ме собираше од дома и ја вклучуваше камерата возевме 1час и 30 минути се враќавме до дома и ја гасеше камерата.За дополнителен час на полигон ми го смета времето од кога ме зема од дома( јас возам до полигон и назад).

cresa-jagoda and Dream-Girl like this.
  20. GirlRose

GirlRose Форумски идол

3-4 дена се полигон,после се е градска.Мојот ме носи и на полигон 2-3пати ги направам вежбите и по градот па се возиме.
    Само желба и волја и ќе биде. :D
    @Dream-Girl ќе биде златна,мене уште два часа ми останаа,не ми се верува.Опушти се и отварај 4 очи оти пешаци во мојот град секаде лагано си минуваат. :)

cresa-jagoda and Dream-Girl like this.