Дали знаете некој да продава женски точак таков со корпа напред до кај 5000 илјади? Разгледувам по пазар3 и реклама5, никако да начекам.
Не знам каде на друго место да прашам, па затоа овде ќе пишам. Дали знаете кога треба да бидат исплатени средствата од субвенциите на град Скопје за велосипед? Фала
Κаκо мислиш? Не те воопшто исκушувам за те излажам да ми κажеш и да добијам инфоρмација за субвенции κојашто не ја знам. Само знам деκа има многу љубомоρни и злобни κои саκаат да возат велосипед па велат внимавај ќе паднеш и само готват нешто. Егоисто.
Буквално ништо не сфатив. Да не си ме помешала? Само прашаб дали некој знае кога би стигнале парите од субвенции на град Скопје.
Тркалата врска немаат со висината. Јас возам точак со М рам и поголеми тркала. Претходно имав 26ки, нема споредба со сегашните. Постојат и L точаци со 26ки. Додека не седнеш на точак, да ти легне, џабе да гледаш и совршени димензии. Проблемот не се тркалата, туку колку треба да се испружиш од седиштето до воланот. Има точаци со 26ки, но рамот е доста мал и често среќавам низ град, дури смешно е како ги возат.
Град Скопје даваше субвенции за купување на велосипед и електричен тротинет. 50% од цената на точакот но не повеќе од 3000денари и 30% од цената на тротинетот но не повеќе од 7000денари. Јас аплицирав кога траеше повикот и се уште ги немам добиено парите, затоа прашав кога би стигнале. Еве ти линк: https://skopje.gov.mk/mk/vesti/2019/31-05-2020/
Првиот пат за 4 месеци. А сега не сум ни видела искрено дали стигнале. Би требало кај и да е, а можно е и да се пуштени. Мада со избориве, глупостиве што се случуваат, може се да е закочено.
Таκа има логиκа. Отκога ќе го κупиш велосипедот, аκо ρаботата ти е повρзана со него исто таκа можеш да аплициρаш за субвенции. А, за κупување не знаев, сега знам..
Целта е да се стимулира сообраќај со велосипеди. Има луѓе кои немаат да си дозволат. Пример велосипедот е 6000 ден. Град Скопје ти враќа 3000 ден, всушност ти плаќаш само 3000 ден. А јас лично сакав да си искористам и онака за се не краде државава, па ќе земам и јас нешто од неа.
Не сфаќам, зошто мора работата да ти е поврзана со возењето велосипед за да дадат субвенции? Одиш на работа, плаќаш даноци, па дури и преголеми даноци според мене барем, и зошто да не добиеш нешто за возврат од државата во која си се родил, работиш, живееш и најважно држава за која активно придонесуваш како граѓанин?
Моето мислење се однесуваше на твојот коментар, притоа цитирам "аκо ρаботата ти е повρзана со него исто таκа можеш да аплициρаш за субвенции" како и "Зашо да дават субвенции на велосипедисти аκо возењето не условува личен доход??", така што ако на некого мислењето не му беше поставено во соодветна тема, тогаш тоа е твоето. Имај убав ден!