девојки може ли да ми кажете каде да најдам работа за летниот распуст...сега завршив четврта така да полнолетна сум...
Да, браво, вака треба! Јас имам 14 години (1ва годија средно) и сум волонтер на фестивалот Браќа Манаки. Фестивалот започна на 18 Септември и до сега ќе ви кажам дека многу убаво ми е, прекрасно искуство, кој што има можност нека се пријави наредните години... Кога ќе заврши Манаки, се договоривме со уште 3-4 другарки дека ќе одиме да се пријавиме како волонтери во Црвен Крст.
Јас сум од Битола и ќе ти кажам дека можеш да волонтираш на: -Фестивал на монодрама -Фестивал Браќа Манаки -Шекспир Фестивал -Американско Катче -Црвен Крст и други
Јас пред еден месец почнав со волонтирање во детски дневен центар како помошник во настава. Навистина сум премногу задоволна што ефективно го трошам моето слободно време,а и многу позитивно е да се работи со деца. Ако најдам некој оглас за волонтирање ќе го објавам тука.
Идејата за волонтерство одсекогаш не ми се допаѓала. Не гледам потреба да му работам на некого без пари за да оствари тој поголем профит од тоа. Ако се работи за стекнување на одредено искуство во некоја струка во ред е да се потпише договор или да се сложите за помала парична надохнада од другите кои се веке со искуство. Но, да се работи без пари и тоа комбинирано со наводните- мултитаскинг скилс-(каде што обично работите за тројца) е еврејска финта измислица за да остварат поголем профит само. Фак дет...барајте работа каде што ке биде вреднуван вашиот труд на поштен и прифатлив начин за вас.
Сметам дека со волонтирањето можеш да научиш и да стекнеш искуство плус. Причина повеќе да знаеш дека некому помагаш, и дека и твоето и туѓото срце е исполнето.
Moeто мислење е баш спротивно на твоето. Не гледам причина зошто се да се врти околу парите. Јас сум волонтерка на ООЦК општинска организација на црвениот крст и работењето таму е тотално прифатливо за мене, а очигледно и за останатите волонтери не само во мојот град или мојата држава, туку и во целиот свет. Таму запознав мнооогу другари коишто кога било можам да ги викнам и да си поразговараме. Тие другари стекнати таму никако не можат да се купат со пари, нормално. Имам 14 години, за еден месец 15 години и сум волонтирала на 2-3 места и тотално не се сложувам со мислењето на повеќето луѓе дека волонтирањето е губење на време. Ете, за ова кратко, но многу продуктивно време поминато со ЦрвенКрст, ме научи на вистинските вредности во животот и ме научи што е хуманоста. Те цитирам: "Не гледам потреба да му работам на некого без пари за да оствари тој поголем профит од тоа". А, зошто? Нели е човечки да помагаме и да се радуваме и на туѓиот успех...
Ти си девојче уште, он збори за луѓе со завршени факултети, кои вложиле во образование и си го губат времето со волонтирање. Повеќе од 6 месеци ако иде некој да волонтира и заслужува да го праат будала и да печалат на него.
Vo cel svet lugeto volontiraat. Od volonter nema nikakvo fajde. Toj volontira da nauci nesto, od nego pari nemoze firmata da izvadi isto kako od nov vraboten, prvata god. Site volontirame za da naucime nesto ili obicno samo da pomogneme na nekoj nacin na opstestvoto. Postojat niza organizacii koj nepravat pari, a e dobro da se volontira najveke za da se nauci nesto ako nisto drugo da se nauci kako da se komunicira na rabotno mesto. Toa vo svetot e dosta razvieno. Sekoj mlad covek volontiral vo starski dom, biblioteka, komuniti centri, centri za donacija na hrana......... Negledam pricina zasto Mk narod misli deka go iskoristuvaat, a vo najgolem slucaj se raboti za luge koj nikogas, ama nikogas nefatile nikakva rabota. Pa i da gi vrabotis ke ti dojdat na prv raboten den (so racete vo dzep ili na tel. i uste treba plata da mu dades), a neznae sto prasanje da ti postavi. Toj sto volontiral bare znae sto da prasa makar i da ne volontiral na takva pozicija. Necudetese posle sto rabotodavacot ve gleda naopaku.
Цитирам еден статус на Twitter: "Каква корист имаш од Црвен Крст?" Јас не знам се уште зошто ми го поставуваат ова прашање. Љубов е. Потреба е. Среќа е.
Навистина не гледам ништо лошо да се волонтира на било која возраст.Секако доколку во прашање е работно место,еден месец е прифатливо волонтерски ама повеќе не.Јас имам 27год. моментално работам како секретарка(со скратено работно време),па истовремено и волонтирам во дневен центар за деца. Лично јас имам само позитивни придобивки од волонтирањето.Меѓутоа да би се работело за работно место не би прифатила да волонтирам.
Zenski ,nikogas ne sum volontirala,sekogas imav postojana rabota,ama odsekogas imav zelba da volontiram vo crven krst a uste poveke vo dom za doencinja,pa bi ve zamolila da me upatite sto da napravam,ednostavno ne mi e za nekoe si rabotno mesto,ne sum za tamu po struka,ama se osekam sposobna i korisna posebno za rabota so deca
Ако си од Скопје. треба да прашаш во седиштето на Црвен крст што се наоѓа на Кочо Рацин. Или прати им меил. А дом за доенчиња во Скопје нема. Има во Битола. Во Скопје има дом за деца без родители ,,11 октомври,,
А дали тие ти даваат писмена препорака,како доказ дека си била лојален волонтер ? Дали има таква опција ?
Блиску сум до дипломирање и сакам да почнам да волонтирам во некоја од државниве институции според дипломата.Е сега,прашањето ми е,кога станува збор за некоја државна установа или институција треба да има конкурс нешто или можам слободно да отидам да прашам дали би можела да волонтирам?