Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонматерична бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од tand.valentina, 16 јануари 2011.

1. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    11.071
    Мила девојко исплашена.
    Јас имав вонматерична во 2017та, чекав две години да соберам храброст за дете и во 2019та летото се зачна природно.
    Забременав со еден јајцевод, и тоа тој што остана не беше активен толку како другиот што ми го извадија.
    И мене ми велеа дека 15 20 проценти има пак ризик за вон ама кај мене успешно беше.

Лани повторно забременав и родив бебенце во февруари.
    Многу се плашев дека поминати долги години од лапароскопија, да не ми се заглави пак, но со чаеви, вагинално парење, вежби и верба успеав да забременам.
    Понекогаш се чудам како успеа. Сѐ бидува.
    Со среќа :hug:

На Slonce91, LanaDelR, Кита и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Кита

Кита Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    55
    фала ти искрено…И јас едвај собрав храброст за повторно да се обидуваме и на крај мислејќи дека биднало со цела надеж чекав позитни резултати од бета ама негативна излезе а се уште ми нема дојдено….Се надевам и јас би имала ваква успешна приказна како твојава…:l:

На elenaklasik и LanaDelR им се допаѓа ова.
  3. Bejb12

Bejb12 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    14
    Utre sum na kontrola na klinika najverovatno ke mi kazat sto i kako ponatamu.. Pijam cikloproginova da se sredel ciklusot dur se sredat hormonite taka ke bide rece matucniov.. A za cistata bila folikularna cista i vika bi trebalo da se sredi..

4. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    1.608
    Ne se sekiraj za cistata dokolku ne ti pravi problem pr.neredoven ciklus, bolki,pogolemo krvarenje. Jas za malku ke se operirav tie na Gak taka mora da se vadi golema e pa me iznerviraja dojdi denes dojdi utre pa privatno zakazav neuromedica i mu pram dajte za operacija da zakazeme kakva operacija mi praj zs da te seceme za dzabe ko ne ti pravi problemi i ne se operirav. Samo si stoi si ja imam kojznae kolku god.

5. Bejb12

Bejb12 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    14
    A ne pravi problem ako sakas da ostanes trudna? Zosto ja seuste nemam rodeno da ne ima nekakov problem da nemozam

6. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    1.608
    Prepostavuvam ne jas 2 pati ostanav. Ispitaj tumor markeri obavezno i bi trebalo maticnata ubavo da vidi so kakva forma e. Ako e kruzna formata bez nikakvi rabovi toa e vodena cista moze da pukne sama ete kaj mene so god stoi. Jas za 1 den ne se operirav veke imav zakazano za operacija ama ete cudo ne se operirav ko pojdov privatno mi prat kakva operacija mlada a da te secat za cista. Sekako ako ne pravi problemi. Imas neredovna menstruacija, bolki pri odnosi ili nepodnoslivi menstrualni bolki ili pa krvarenje izmegu ciklus?

7. M.V.33

M.V.33 Нов член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo feminki pred skoro eden mesec imav vanmatericna bremenost sprema nivoto na b-hcg veke 6 nedela bev bremena.Imav hitna operacija zaradi vnatresno krvarenje.Zasega se e vo red b-hcg opaga i ne cuvstvuvam nekoja bolka osven sto me bolat stomacnite muskuli.Za eho pregled doktorot mi rece posle eden mesec.Ponekogas me faka panika dali sega e se vo red ili ne daj boze moze da ima nekoja komplikacija.Mi go izvadija leviot jajcevod i mi rece ke si imas menstroacija pak.Sega mi e strav kako i so ke bidit dali bi imala nekoj bolki koga ke mi dojde menstroacija i slicno.Nemam mir,

8. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    303
    Devojki sto pominale niz istoto,ako moze sovet,imav vonmatericna bremenost vo 6 g.n so srceva akcija zavrsi so laparaskopija,dali postoi rizik za povtorna vonametericna na drugiot jajcevod,se plasam za ponataka sto da pravam,vi blagodaram

9. Bejb12

Bejb12 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    14
    Jas nemav cisti pred vanmatericnata, cistite mi se pojavile so samata bremenost i kako mi kazaa na ginekologija demek ako si nemala nikogas bi trebalo teloto samo da se izbori i da se dovede vo red, trebalo da pominat nekolku ciklusi pa da vidat sto i kako po dva tri meseci mi rekoa.. A inace nazanm seuste dali imam problem od cistata mene sekako mi e se izmesano od ova sto mi se sluci uste ne sum se dovela vo red, sve vlijae sega metotraksatot hormonite sigurno se haoss treba da pomine vreme.. Samo malku me zasekiraa cistive sekogss mislam prvo na najlosoto

10. Bejb12

Bejb12 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    14
    I jas imav vanmatericna pred mesec dena pominav so metotraksat.. Vikaat deka pogolem e rizikot da imas povtorno ako ednas si imala ama se e bozja rabota i nikoj so sigurnost nemoze da go kaze toa dali bi imale pak ili ne kako sto nemoze da se garantira deka nekoj sto rodil normano da nema vanmatericna .. Sto znaci da se nadevame na dobro i Gospod da ne izraduva site nas sto se borime za decinja

На Iki lepi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Resident Evill

Resident Evill Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    За жал и јас ви се приклучувам во групава.. после 3м од спонтаниот (во февруари), завршив со вонматерична овој пат и пред точно еден месец ја примив првата инекција метотраксат по која следеа уште две дози, имав ненормални болки и крварев оскудно секој ден, наводно очекувани им беа.. после 10 дена лежење во болница ме испуштија со бета хцг 720.. Еве ме денес, после 20+ дена од како сум дома конечно денес бета е негативна нула (0), но на ехо сеуште стои структура од ектопична бременост во регресија во лев јајцевод.. Мислев со бетата се ќе заврши но денес на гак ми рекоа дека таа структура со месеци ќе треба да се апсорбира и суши од метотраксатот.. Ме исплаши др дека сега морам да мирувам, не смеам да правам нагли потези, ниту да кревам тешко, напори да не правам затоа што можел јајцеводот да прсне.. можно ли е тоа? Дали има некоја членка со слично искуство? Како да се исчисти се побрзо?
    Се испопотресов и разочарав, после толку маки да сеуште стои структурата во јајцевод
    Ве молам за совет

12. Resident Evill

Resident Evill Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Буквално иста песна и кај мене, имав и сеуште на моменти имам ненормални болки во десна страна, грчеви, на моменти од метотраксатот како со оган да ме гори нешто од десно внатре, а сите др. рекоа дека бременоста е во лев јајцевод и таму е сеуште присутна структурата од плодот.. а ниеднаш не ме заболе на лева страна.. ниту еднаш

13. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    11.071
    Мене, по 6 години, сѐ уште знае да ме пецка на страната на вонматеричнаѕа бременост. Ама тоа е од јајникот, особено при овулација.
    Еве пред некое време многу бе болеше, и се присетуваб дека немам јајцевод, нема каде да се заглави, ама болка како бодежи.
    После си реков а што ако е во јајник заглавено?? Тоа е, траума.
    Еве добив обилна менструација.
    Секогаш ќе имам сомнеж при секоја болка а и без болка си го мислам истото повремено.

14. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    65
    Јас при вонматерична бременост мирував отприлика 2 месеци додека не исчезна hematocella

15. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    65
    исто чувство, на страната каде што ми беше вонматеричната имав редовно како бодежи

16. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    11.071
    :l: здрави живи да сме, траумата ќе нѐ гони постојано.

17. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.797
    Исто и кај мене беше после два месеци од вонматерична ме клукаше баш на таа страна каде е изваден јајцеводот..

18. unwritten

unwritten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    12
    Zdravo devojki,
    Ve molam za sovet.
    Posle 6 dena docnenje na menstruacija denes napraviv test koj izleze pozitiven. Poslednive 3 dena cuvstvuvam povremeno bolka vo dolniot del na stomakot, a bidejki mi e prva bremenost otvoriv tuka da procitam, mojot ginekolog e na odmor uste edna nedela i me fakja strav.
    Sakam da prasam dali tie bolku se rednovno znak na vonmatericna bremenost? Bidejki ne najdov nikade informacija koga se pojavuva simptomot odnosno dali tolku rano.

19. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Немој одма да мислиш негативно . И јас имав болки во лев јајник , направив тест излезе негативен. Направив тест преку крв , излезе позитивен.
    Кај матичен ми кажаа дека е вонматерична бременост и ме пратија на ГАК . Таму заклучија дека станува, збор за нормална бременост. Сега сум 33 недела . Затоа те молам имај само добра мисла , почекај за преглед кај матичниот или ако ептен си исплашена појди кај нејзината замена , да ти биде мирна душата. Со лесно нека ти е ! (fingers)

На IRBBB и unwritten им се допаѓа ова.
  20. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.797
    Ако ти е во мисла како што ти кажа членката погоре оди кај замената а инаку при вонматерична кај мене бетата неправилно растеше..

На unwritten му/ѝ се допаѓа ова.