Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонматерична бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од tand.valentina, 16 јануари 2011.

1. Resident Evill

Resident Evill Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Поголеми се шансите да фатиш инфекција

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lina-Detelina

Lina-Detelina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.149
    Дали беше на ехо?

На Resident Evill му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Resident Evill

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Даа, вчера бев, се виде сакус 3мм во центар на матката е, 4+5 сум, во четврток сум пак на ехо ✨

На emche05, TheGoldenPeach, Joanna28 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.149
    Со среќааа! Баш ми е мило.

5. Resident Evill

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Фала ти мила, секој да си дочека ваква радост.
    Ќе ве известам понатака, се надевам се ќе биде во ред, имам уште мноогу грижи пред себе.

На Joanna28, Lina-Detelina, Maja92@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.794
    Честитки и со лесно:) баш ми е мило :inlove:

7. Resident Evill

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Благодараммм, само со убаво да се враќа :l:

На WhiteCat33 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.149
    Се ќе биде во ред. Верувај во тоа!:l:

На Resident Evill и Joanna28 им се допаѓа ова.
  9. Butterputer

Butterputer Нов член

Се зачлени на:
    23 мај 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo.Sakam da prasam sekoj mesec posle prvata bremenost mi doagja na 09.Ovie dva tri meseci mi doagja na 12-13ot den.,Ovoj mesec uste mi nema dojdeno…prethodnata nedela bev na genekolog vika nema nisto,napraj slednata nedela test..

10. emilijaem47

emilijaem47 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2024
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    Здраво дали е возможна вонматрична бременост и покрај тоа што добив нормална менструација на 05.09, но еден ден по завршување на циклусот повторно почнав слабо крварам. Се јавив на гинекологот за преглед но до петок нема термин да ме прими и ми рече утре да направам за секој случај тест за бременост да не се работи за вонматрична бременост.

11. Resident Evill

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Немора да значи дека е вонматерична, и при спонтан абортус така се крвари. Јас со спонтаниот после 5ти ден од менст почнав се пообилно да крварам, направив тест беше ++ и отидов право во болница. А при вонматерична се јавуваат јаки болки во една страна од јајниците, јас во десна страна имав болки и оскудно крварев, многу слабо. Направи тест уште сега и ќе си знаеш.

12. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.794
    Јас имав нормален циклус, а потоа продолжив да крварам, некаде вкупно околу 13 дена ми се собраа, имав слаба болка во десната страна, отидов на преглед и испадна вонматерична

13. emilijaem47

emilijaem47 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2024
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    Направив два теста и двата се позитивни. Отидов кај матичната ме прегледа на ехо и рече дека нема ништо ниту на јајници ниту на матка. Сега чекаме резултати од крв. Доколку се работи за вонматрична кои ќе бидат следните чекори?

14. Resident Evill

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Почекај да видиме колку е бетата, ако е висока а не се гледа плод најверојатно се работи за вонм, но може се работи и за нормална бременост само е рано плодот може е скриен. Мене со 1200 бета не можеа да го најдат плодот лани, ден денес не се ни сигурни во кој јајцевод беше, по болката само се водеа дека е во десен.

Од друга страна, спонтан кога имав исто плод не гледаа никаде, туку после 8 дена оскудно, јас почнав обилно да крварам, се одлепи постелката и морав на киретажа, немав болки мн јаки но бетата беше 18.000 што алудирало на 9та недела бременост.

Се е можно, почекај, како се осеќаш имаш ли болки?

Постапката е следна, те праќаат на клиника (ГАК) таму потврдуваат бременост каква е, ако е вонм. нудат две опции, едната ти е да пробаат со цитостати а другата е лапароскопија доколку се сигурни каде е плодот. Ако немаш болки а крвариш (слабо не обилно) може да поминеш само со една доза метотраксат колку да го запрат целиот процес да не расте веќе бетата, со што ќе те пуштат дома и во наредни 2-3 недели ќе си се чистиш постепено со слабо крварење и ќе одиш на контроли на секои 3-5 дена на гак да ти ја следат структурата. Доколку развиеш болки ќе одат агресивно 100мг со 50мг метотраксат преку еден ден или у 3 дози 150мг на 3 дена преку еден ден, за да пробаат и така. Ако и после тие дози бетата расте ќе мора лапароскопија.

Ако е спонтан, и има шанси да си се исчистиш дома, ќе ти дадат апчиња, ако е некаде заглавено дел од постелка и тн, ќе те пратат на киретажа безболна е со целосна опивка.

Последна измена: 16 септември 2024
  15. emilijaem47

emilijaem47 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2024
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    Од сабајлето имам слаби болки во лев јајник и се засилува крварењето. Не те сфатив како може да е нормална бременост а јас добив пред 12 дена менструацијата беше нормална? Не знам што да очекувам и на која опција да се надевам дека е најдобра

16. Resident Evill

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Мене ми рекоа дека крварењето немора ништо да значи, и јас не сфаќав како ама наводно имало повеќе фактори и ако се види плод со утрогестан и прогестерон депо ќе пробаат да го сопрат крварењето за да се нормализира бременоста. Мене ова повеќе на спонтан ми личи. Штом пообилно крвариш јас би ти рекла оди си одма на гак затоа што и таму ќе треба да чекаш саат ипол два за резултати по титар ги прават и по нив се водат.

17. Resident Evill

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    Јас со спонтаниот крварев исто околу 12 дена, бев во чаир ми рекоа матката е празна не гледаат бременост, се вратив дома и наеднаш почнав толку обилно да крварам што низ фармерка во патики ми течеше и отидов на гак, само што ме видоа одма рекоа спонтан дека е. Ми земаа крв и дур чекавме резултати чекаа и јас да се дочистам ама немаше шанси сама и на киретажа ме пратија.
    Картонче за крвна група обавезно носи во тебе, без тоа нема да почнат ништо.

18. Resident Evill

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    44
    А за нормална бременост мене вака ми објасни еден др, кога добиваме менст, во просек се чистиме по 5 дена, но при бременост која е веројатно настаната доцна, нашето тело може да не го прифати плодот и го смета како страно тело при што крварењето продолжува со цел да се исчисти. Кај мене пример тоа е случај, јас сега сум 34та недела бремена, 3та бременост, прва нормална, но телото мое на почеток не го прифаќаше плодот пак и исто крварев оскудно, со утрогестан, и клексани сум еве до ден денес по два пати дневно.

19. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.794
    Мене ми виде докторката одвај формација покрај десен јајник, бетата беше ниска и мислевме само ќе се изчисти за да по два дена се покачи бета и имаше крварење во десен јајцевод. Завршив итно на лапароскопија со отстранет десен јајцевод.

20. emilijaem47

emilijaem47 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2024
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    Vo ponedelnikot betata 105, denes sreda 187, sepak na eho ne gledaat deka ima nesto nitu vo nitu nadvor od matka. Izliv nemam, endometrium denes izmerija 8mm a vo ponedelnikot 10mm. Sledna kontrola vo petok veke ne znam sto da ocekuvam