Имам читано дека за поуспешни јајце клетки треба да се јадат суви плодови урми,смокви и обавезно бадемчина и лешничина а за после трансферот мое мислење е дека треба што повеке одмор и избегнување на стресови и физички напор. Јас ги испив таблетите за да добијам и обично од нив на 3 ден ми иди ама еве денеска како за инает ја нема...Треба на втор ден од циклус да појдам да ме види докторот и да кажи дали почнуваме или ке одиме со таблети за контрацепција
eve me mene со лоши вести, на пункцијата вцера прокрварев исто како и минатиот пат, ми извадиле 3 ј.к. денес ембриологот ми се јави и ми рече дека една ј,к која ја оплодиле не поажувала никакви знаци на оплодување и дека ке ме барале утре да не случајо се оплодела. јас лично не сум чула за таков случај. а кога ја прашав за останатите 2 ми рече дека небиле доволно созреани за оплодување и дека и тие до денес не созреале. значи уште непочнато завршило. тоа дека ке биде нешто мене не ми се верува.
беломорка душичке немам зборови како да те утешам,многу ми е жал за тебе.Ајде мозеби таа едната ке почни да се развива,незнам не ми е бас познато ова.Од што ти е крварењето мислам што е причината??дали нешто ти имаат казано или....
крварењето ми е претпоставувам од пукнат крвен сад, при пункција изгледа погодуваат некој крвен сад случајно или одневнимание и почнува крварење.
Беломорка, бас ми е зал, зално имас написано, усте не почнато а веќе заврсено, знам дека е безутесно, но реално и нема потреба да се залазуваме! прости ми сто сум негативна со ова, но знај дека навистина ми е зал, и се осека твојата разочараност во пораката! но сепак не се знае драга, мозеби некоја ј.к.ке успее! а ако мислис дека се невнимателни зосто тогас не пробас во друга болница? или со некоја друга сема, знам дека постојат различни семи и секој доктор различни применува , па затоа побарај од твојот доктор да примени некоја друга сема! а и не ми е јасно како си прокрварела?! па и јас кога имав пункција, ме успаа со блага анестезија за 15минути и кога се разбудив ми имаа ставено влоска ради крварење, крварев минимално дента и дури вечерта почна да ме боли стомакот, се напив парацетамол и наредните два дена нисто не ми бесе али одмарав како сто ми рекоа! Не гризи се, сите ќе успееме кога ќе дојде мигот, а само Господ знае кога е тоа! ајде главата горе и размислувај за повторна постапка и со нова надез напред! незнам како да те утесам, но верувај еден ден ке биде се во ред
eve me samo da vi pisam deka nisto nebidna ne se oplodile. utre ke odam kaj doktorot da vidime sto ponatamu.
Belomorka nema zborovi koi moze da te utesat no vo zivotot sekogas mora napred.Ajde so gospod pa ke bide sledniot pat.Ti posakuvam samo pozitivna energija i samo ubavi vesti od sega pa natamu.
девојки, еве ме мене бев кај докторот се чуди, како може да не реагирам на иста терапија како минатиот пат. се договоривме да правам ивф во спонтан циклус.
Ајде со Господ напред, ќе биде! Жално е што мораш да се мачиш, жално е што за некого се се случува за 5 минути, а за некого за 5 години... Ама тоа е, нема бегање! Ајде можеби ова ќе биде конечно, нема повеќе хормони, ни боцкање, ни нервирање ни ништо... Само еден ангел во мешето па во прегратка!
relativno sum nova na forumot i neznam tocno na kakva terapija si bila minatiot pat.Jas pravev ivf so spontan ciklus no ne se fati za zal, pa sega se spremam za vtor pat.Postapkata e relativno kratka i ednostavna.Ajde so gospod napred da ni bide lesno i so dve crticki .
verba mila кажи ми во спонтан циклус колку јајце клетки ти извадија и дали ти се оплодија. и каде го правеше инвитрото. Фала ти однапред.
Pravev vo Sistina, mi izvadija 1 jajce kletka ( a mislam deka najmnogu moze 2 da ti izvadat bidejki se koristi prirodniot ciklus). Kletkata mi se opodi i mi ja vratija ama ne se fati, za zal Me cinese okolu 65.000 mkd (so se inekcii koi gi primav 4 dena). Sega se dogovivme so dokotorot da pocekam 1 mesec pa sledniot ciklus pak da probame I ti ke odis so ovoj tip na invitro?
лелеее колку е скапо, па дали се нормални бре, со кои примања лудјето плакаат!!! луда работа навистина, ја сум у странство па нисто не плакам освен прегледи, друго се ми е гратис и срекна сум сто си немам работа со вакви глоби, мислам извинете не ве нападјам вас, туку сум изреволтирана и зал ми е за сите вас, мозам да замислам како ви е, но за дете вредно е човек да се бори! затоа ви посакувам од срце, да успеете сите и да се спасите од вакви глоби и давања големи суми! поздрав до сите
ednite bea Fostimon a dr ne se sekavam vo momentot kako se vikaa.Gi primav 4 dena od dvete po edna.Inaku IVF so priroden ciklus mislam odnosno jas sum slusnala deka ima dva tipa: 1.IVF so priroden ciklus koga ti vadat jajce kletki bez nikakva stimulacija (ova e 37.000 MKD vo Sistina) 2.IVF so modificiran priroden ciklus kade sto malku se stimuliraat hormonite odnosno dobivas inekciii 2-5 dena (neznam tocno zavisi kako ke ti se razvivaat folikulite).Kaj mene probaa so dva dena ama posle doktorot odluci uste dva dena.I na ovoj nacin cenata e ista ama inekciite se plus uste 20.000 MKD.Ovde mislam na tie 8 inekcii sto jas gi primiv znaci sekako zavisi koj tip na inekcii i kolku dena. Na cenite plus se dodava i ceni za pregledi, krv i drugo sto bi bilo potrebo. Stom dokotorot ne ti spomenal inekcii togas verojatno si so prviot nacin. Ti koga pocnuvas so IVF i vo koja klinika? Ajde neka e so lesno, se so ubavo da proagja I na tebe i na site na forumot sto pobrzo da si docekame po edno a mozebi i poveke bebenca
утре одам на преглед Лазаревски ми реце на 5-7 ден од циклус да ме види и во зависност од тоа ако имам јк наредната недела здравје боже пункција.
здраво на сите...нова сум на форумов, во моментов сум под терапија, поточно денес ми е прв ден од стимулација, требаше да почнам на 3-тиот ден, но ете др-от одлучи да ме стимулира од 5-тиот ден. На 3-тиот ден правев хорм. испитување и естрадиолот изнесуваше 19. Иначе циклусот ми каснеше едно добри 5 дена(иако во нормални услови точен е како швајцарски саат). Сакам да ве прашам дали некој имал ситуација како мојава на 5-ти ден стимулација и зошто е тоа така, дали некој знае колку е нормално да се добијат јајце клетки при пункција и колку отприлика трае стимулацијата? поздрав до сите