Форумџика на годината

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

76 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

262 глас(а)
    15,9%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. protea

protea Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    Имам читано дека за поуспешни јајце клетки треба да се јадат суви плодови урми,смокви и обавезно бадемчина и лешничина а за после трансферот мое мислење е дека треба што повеке одмор и избегнување на стресови и физички напор.
    Јас ги испив таблетите за да добијам и обично од нив на 3 ден ми иди ама еве денеска како за инает ја нема...Треба на втор ден од циклус да појдам да ме види докторот и да кажи дали почнуваме или ке одиме со таблети за контрацепција

2. belomorka

belomorka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    eve me mene со лоши вести, на пункцијата вцера прокрварев исто како и минатиот пат, ми извадиле 3 ј.к. денес ембриологот ми се јави и ми рече дека една ј,к која ја оплодиле не поажувала никакви знаци на оплодување и дека ке ме барале утре да не случајо се оплодела. јас лично не сум чула за таков случај. а кога ја прашав за останатите 2 ми рече дека небиле доволно созреани за оплодување и дека и тие до денес не созреале. значи уште непочнато завршило. тоа дека ке биде нешто мене не ми се верува.

3. protea

protea Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    беломорка душичке немам зборови како да те утешам,многу ми е жал за тебе.Ајде мозеби таа едната ке почни да се развива,незнам не ми е бас познато ова.Од што ти е крварењето мислам што е причината??дали нешто ти имаат казано или....

4. belomorka

belomorka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    крварењето ми е претпоставувам од пукнат крвен сад, при пункција изгледа погодуваат некој крвен сад случајно или одневнимание и почнува крварење.

5. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Беломорка, бас ми е зал, зално имас написано, усте не почнато а веќе заврсено, знам дека е безутесно, но реално и нема потреба да се залазуваме! прости ми сто сум негативна со ова, но знај дека навистина ми е зал, и се осека твојата разочараност во пораката! но сепак не се знае драга, мозеби некоја ј.к.ке успее! а ако мислис дека се невнимателни зосто тогас не пробас во друга болница? или со некоја друга сема, знам дека постојат различни семи и секој доктор различни применува , па затоа побарај од твојот доктор да примени некоја друга сема! а и не ми е јасно како си прокрварела?! па и јас кога имав пункција, ме успаа со блага анестезија за 15минути и кога се разбудив ми имаа ставено влоска ради крварење, крварев минимално дента и дури вечерта почна да ме боли стомакот, се напив парацетамол и наредните два дена нисто не ми бесе али одмарав како сто ми рекоа! Не гризи се, сите ќе успееме кога ќе дојде мигот, а само Господ знае кога е тоа! ајде главата горе и размислувај за повторна постапка и со нова надез напред! незнам како да те утесам, но верувај еден ден ке биде се во ред :*

6. belomorka

belomorka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    eve me samo da vi pisam deka nisto nebidna ne se oplodile. utre ke odam kaj doktorot da vidime sto ponatamu.

7. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Belomorka nema zborovi koi moze da te utesat no vo zivotot sekogas mora napred.Ajde so gospod pa ke bide sledniot pat.Ti posakuvam samo pozitivna energija i samo ubavi vesti od sega pa natamu.

8. belomorka

belomorka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    девојки, еве ме мене бев кај докторот се чуди, како може да не реагирам на иста терапија како минатиот пат. се договоривме да правам ивф во спонтан циклус.

На silk и elena.mak им се допаѓа ова.
  9. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Ајде со Господ напред, ќе биде! Жално е што мораш да се мачиш, жално е што за некого се се случува за 5 минути, а за некого за 5 години... Ама тоа е, нема бегање! Ајде можеби ова ќе биде конечно, нема повеќе хормони, ни боцкање, ни нервирање ни ништо... Само еден ангел во мешето па во прегратка! :*

На Veki4kaa и Lori-30 им се допаѓа ова.
  10. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Ти посакувам од срце да успеес овој пат, и ке успеес, да веруваме во тоа! :*

11. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    relativno sum nova na forumot i neznam tocno na kakva terapija si bila minatiot pat.Jas pravev ivf so spontan ciklus no ne se fati za zal, pa sega se spremam za vtor pat.Postapkata e relativno kratka i ednostavna.Ajde so gospod napred da ni bide lesno i so dve crticki :D.

12. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    duso samo hrabro site sme so tebe bidi jaka i bez stres i nervozi pozdravce

13. belomorka

belomorka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    verba mila кажи ми во спонтан циклус колку јајце клетки ти извадија и дали ти се оплодија. и каде го правеше инвитрото.
    Фала ти однапред.

14. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Pravev vo Sistina, mi izvadija 1 jajce kletka ( a mislam deka najmnogu moze 2 da ti izvadat bidejki se koristi prirodniot ciklus). Kletkata mi se opodi i mi ja vratija ama ne se fati, za zal :(
    Me cinese okolu 65.000 mkd (so se inekcii koi gi primav 4 dena).
    Sega se dogovivme so dokotorot da pocekam 1 mesec pa sledniot ciklus pak da probame :D
    I ti ke odis so ovoj tip na invitro?

15. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    лелеее колку е скапо, па дали се нормални бре, со кои примања лудјето плакаат!!! луда работа навистина, ја сум у странство па нисто не плакам освен прегледи, друго се ми е гратис и срекна сум сто си немам работа со вакви глоби, мислам извинете не ве нападјам вас, туку сум изреволтирана и зал ми е за сите вас, мозам да замислам како ви е, но за дете вредно е човек да се бори! затоа ви посакувам од срце, да успеете сите и да се спасите од вакви глоби и давања големи суми! поздрав до сите

16. belomorka

belomorka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    a koj inekcii gi primase mila, jas mislam deka netreba nikakvi inekcii da primam

17. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    ednite bea Fostimon a dr ne se sekavam vo momentot kako se vikaa.Gi primav 4 dena od dvete po edna.Inaku IVF so priroden ciklus mislam odnosno jas sum slusnala deka ima dva tipa:
    1.IVF so priroden ciklus koga ti vadat jajce kletki bez nikakva stimulacija (ova e 37.000 MKD vo Sistina)
    2.IVF so modificiran priroden ciklus kade sto malku se stimuliraat hormonite odnosno dobivas inekciii 2-5 dena (neznam tocno zavisi kako ke ti se razvivaat folikulite).Kaj mene probaa so dva dena ama posle doktorot odluci uste dva dena.I na ovoj nacin cenata e ista ama inekciite se plus uste 20.000 MKD.Ovde mislam na tie 8 inekcii sto jas gi primiv znaci sekako zavisi koj tip na inekcii i kolku dena. Na cenite plus se dodava i ceni za pregledi, krv i drugo sto bi bilo potrebo.
    Stom dokotorot ne ti spomenal inekcii togas verojatno si so prviot nacin. Ti koga pocnuvas so IVF i vo koja klinika?
    Ajde neka e so lesno, se so ubavo da proagja :)
    I na tebe i na site na forumot sto pobrzo da si docekame po edno a mozebi i poveke bebenca :D

18. belomorka

belomorka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    утре одам на преглед Лазаревски ми реце на 5-7 ден од циклус да ме види и во зависност од тоа ако имам јк наредната недела здравје боже пункција.

19. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    i jas sum kaj Lazarevski :)

20. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    здраво на сите...нова сум на форумов, во моментов сум под терапија, поточно денес ми е прв ден од стимулација, требаше да почнам на 3-тиот ден, но ете др-от одлучи да ме стимулира од 5-тиот ден. На 3-тиот ден правев хорм. испитување и естрадиолот изнесуваше 19. Иначе циклусот ми каснеше едно добри 5 дена(иако во нормални услови точен е како швајцарски саат). Сакам да ве прашам дали некој имал ситуација како мојава на 5-ти ден стимулација и зошто е тоа така, дали некој знае колку е нормално да се добијат јајце клетки при пункција и колку отприлика трае стимулацијата? поздрав до сите