1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Ninicka, pokraj HSG obavezno prati i 4D. Da ne ti se sluci kako mene da ti pobaraat doplnitelna dokumentacija i da ti odzeme od vremeto. Srekno! :) :hug:

На mdb и Ninichka им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Може некои и по 3000 еур да плаќаат ако којзнае колку стимулација им теба. Мене ова ми е информација од систина. Плаќаш кај нив 90000 плус стимулљција сама си плаќаш. Некој просек е 500 еур. Незнам за плаќање на рати искрено. Да се јавиш да прашаш, ќе ти кажат. Ремедика мислам има ценовник на страната. Ама и таму нема цена на стимулација која сама си ја земаш.

На Ninichka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Fala ti mnoogu kukla!

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    А вие каков проблем имате? Каков ви е спремограмот? И каде планираш да правиш ХСГ? Јас на ГАК правев, и не биваат одма резултатите, се чека некој ден, да знаеш. Поздрав и среќно :) :*

5. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Еве јас, од лично искуство ќе ти кажам вака. Кога собирав документи за ФЗО, првиот резултат од ТСХ ми беше висок, 5,9, а нели треба да е околу 2, така некако.И сигурна бев дека ќе ме одбијат. Многу с енервирав и просто не ми се веруваше дека после сите направени анализи и после хсг и после хистеро и лапаро, јас би можела да заглавам на некој си хормон. Не ми се веруваше. Мислев на тоа како сега ќе ми даваат да пијам лекови за да се регулира функцијата на тироидната жлезда и дека сиот процес додека добијам добри резултати од ТСХ, ќе ми направи другиве документи да ми остареат, па да не важат веќе за во ФЗО. Инаку резултатот првиот пат го правев приватно, а вториот решив да го правам во Скопје во државна болница. Резултатот беше нормален, околу 2. Бев пресреќна и сфатив дека џабе сум се нервирала. Претходно читав дека ништо не влијае врз лачењето на овој хормон, односно дека нема шанси да добијам друг резултат, различен од првиот. И потоа? Знаеш што? Првиот ја воопшто и не го поднесов во фонд! Зошто да им ставам трн во око? Не го дадов лошиот, туку само добриот и крај. Од каде знаат тие дека сум имала таков резултат. Тие се способни да те вратат и за нешто што не е проблем, а камо ли за вакво нешто. Но ете, ме вратија, да сум правела 2 инсеминации :puke: и една направив, неуспешна нормално, па ми останува уште една и готово. Се надевам после тоа дека ќе ми одобрат ваучер. Има некој кој доставувал документи за кои го вратиле и повторно да го вратиле по уште нешто?:sweat:

6. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Pa nie i ne znaeme tocno koj e problemot,prvo ne rastea dovolno folikulite,pa piev klomifen i imase super efekt,no vo meguvreme dobivme los spermogram (5 mil.vo 1ml.sperma) i progresivno aktivni 15%,a podvizni vo mesto 10%. Pa maticnata mi rece so vakov rezultat ne moze ni inseminacija,a za priridno da ne pravam muabet. Denes cekame rezultat od nov spermogram

7. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Cekame rezultat od nov spermkgram,vo vtornik HSG,pa so tie dokumenti isto vo vtornik odime kaj dr.Petankvski vo Remedika.

8. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
    na mene mi bea dobri rezultatite i na 2te testiranja na tiroidnite hormoni,samo vo drzavna vrednostite ne se smeneti i pocnuvaat od 71-100 mislam a mene mi bese 16, i napraviv pak i mi izlegoa ok, a gi prativ i dvata dokumenta bidejki na toj rezultat od drzavna gi imav site hormoni ispitano i mi bea vo red osven tsh(so vrednostite od kaj niv promaseni) i jas gi povtoriv samo t4 i tsh privatno vo stip, i verojatno sega sakat pak da se osigurat dega se e vo red so tiroidnite hormoni mi napisale deka dopolnitelno treba pak tsh da napravam-jas napraviv denes ok mi se rezultatite i denes gi odnesov vo sogijalnoto zaedno so pismoto od fondot sto mi go pratija i sega zdravi i zivi ke cekame pozitiven odgovor do krajot na mesecot

На Ninichka, mdb, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Еете видиш што ти рекле тебе за инсеминација, а мене ме вратија од ФЗО за ваучер да правиме две инсеминации со само 1,6 милиони во 1мл. и со една туба непроодна. Колку да го изгубам времето и нервите. И сега што? Мора да правам уште една инсеминација, но пред тоа да поминат 2 циклуса, бла, бла, бла. Имај трпение. Што е наше, ќе си дојде. Полека, смирено и верувај во успех. Останатото ќе си дојде само од себе :*

10. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Одлично, Среќно! Стискам палци за да ти одобрат. Поздрав ;)

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Вкупниот број на добри сперматозоиди после обработка треба да не е поголем од 1.6 мил. Во спротивно, се смета дека треба да се оди на помалку инвазивни постапки.
    Мдб се јави во фондот за како се прават инсеминациите?? Јас колку што знам преку еден се прави, а тоа се два циклусс, еден неуспешниот, еден пауза и третиот пак. Мислам кмаше пишано некој наназад.

12. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Zenicki,
    Jas vo vtornik vo 13h.,zakazav HSG snimanje kaj dr.Tolovski, a istiot den vo 16h.pregled kaj Petanovski vo Remedika. E sega mojata maticna dr.mi rece deka ehoto kaj Petanovski verojatno ke bide nadvoresno,bidejki posle HSG to mozno bilo da ima krvarenje. Kazete mi dali e mnogu bolno i dali ke ima krvarenje ili e toa individualno i ne mora da znaci?!..me faka strav i panika kako sto se priblizuva denot.

На veli4ekate му/ѝ се допаѓа ова.
  13. milamila988

milamila988 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2014
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    244
    Srcka jas pravev pred mesec i pol HSG kako najtaze d ati odgovoram, inaku mene me bolese ama ne e do tolku strasno , kako prv den od ciklusot jas krveve samo toj den veke od utredenta nema krvaranje a na momenti imav menstrualni bolki, ne se plasi ne e vooopsto strasno celiot proces trae pet minuti

14. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Jas voopsto ne prokrvariv i bolkata e izdrzliva 5 min

На mdb му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ниничка без паника. нит е нешто болно нит има некое крварење обилно. Има по некоја капка чат пат кафенко. Апсолутно нема да ти пречи за ништо.

16. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.775
    Допаѓања:
    4.605
    Е кај мене имаше крварење и тоа неколку дена како менстр.Не ме болеше многу но јас се напив кетонал пола саат пред процесот.Сега дали од тоа крварев толку незнам.

17. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    kukla21, bev kaj mojot doktor za da mi dade sema za in vitro, me vrati nazad, mi rece da dojdam na 21 den od menstruacija, isto kako sto mi kazuvase i ti :)
    E sega edno prasanje, kolku dena imase ti terapija za do punkcija?

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас не сум правела ин витро, само зе едуцирам (што од другарки, колешки, што од интернет). Ова го вклучува и законот за вонтелесно оплодување и правилникот на фондот :) знам дека сум луда :)
    Јас сум до инсеминации дојдена. Денес почнав да се боцкам со фостимон.

На 21 ден почнува долгиот протокол. Телото и хормоните прво се воведуваат во рамнотежа со супрефакт. Главното почнува после резултати за хормони на 3 ден. Естрадиолот треба да е прилично низок и почнуваат стимулациите.. шемата што ќе ти ја даде докторот зависи како ќе реагираш на супрефакт прво и стимулации во втора фаза. Уживај сега, ти следи прилично напорен период. Боцкањето колку и да не боли си е боцкање! Пункцијата е некаде кај 14 ден, плус минус, отприлика во период кога редовно имаш овулација само што овој пат ќе бидат повеќе фоликули.

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Blagodaram mila, od vtornik pocnuvam, me stavaat vo proces. :) So gospod napred, se nadevam se ke zavrsi dobro. Blagodaram na informaciite, mnogu polesno mi e koga imam pretstava niz sto treba da pominam otkolku da bidam napnata i da ne znam sto sleduva.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    И јас затоа читам, не сакам да сум во информативен мрак :) па преминувам во параноја :)
    Мора да си позитивна и позитивни работи ќе те следат. Ќе успееш! За еден месец ќе славиме тука за тебе :)

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.