на мене наводно ми гледаа сумљаа али тој што ме снимаше на рентген пиша дека немам уредно дека е се па сега ме замислува малку
Жени тие што примавте клексани,како оди вракањето на парите,што треба да однесам во фондот за здраство?Знам одприлика со извештајот од трансфузиоког одам кај матичен за рецепта и таа рецепта ја носам во фондот со потпис од сестрата што ке ме боцка.Ама одма ли само што ке ги купам поднесувам?
Упат за трансфузиологија дава матичен гинеколог и на упатот пишува што треба да се испита. Во разговор со транфузиологот тој самиот ќе каже дали треба уште нешто да се испита. Упат за Имунологија дава исто матичен гин, но треба да е точно нагласено кои ипитувања треба да се прават. Затоа пред да земеш упат оди до таму и ќе ти кажат или ќе ти напишат на ливче што да шишува во упатот. Инаку сакам да кажам да не се секираш многу за јајце клетките, се случува често при природни циклуси тие едноснатвно да не се такви какви што требда бидат, и тоа од многу причини, може да е и технички, да се оштетат при вадење, да не се доволно зрели, да не се генетски исправни итн... или да настане грешка при самиот процес на оподување. Затоа најуспешни се ивф во стилмулирани циклуси, бидејќи се добиваат повеќе јајце клетки, па и да изумре некоја не е страшно. А во природен циклус се добиваат помалку јајце клетки... Тоа е... Е сега природното е многу полесно за поднесување отколку стимулирано. И некако е поприродно, и телото на идната мајка не се оптоварува толку многу со хормони. Ризикот е тој, дека може и ниедна јк да не се претвори во ембрион. Мој совет е ако си во можност да пробаш уште еднаш природно. А потоа мисли му ја за испитувања. Сакам да кажам не дека треба да ти е гајле, ама не треба ни премногу да се оптеретуваш.
Мене Владимир ми даде извештај дека треба да ги примам,матичната исто,од брза помош исто ги однесов во фондот ми рече со таа болница немаме договор отвори си историја.Во Битолската болница,ми дадоа упат за хемостаза и д димери и резултатот излезе уреден,д димери негативен и ми рече со оваа дијагноза не те следува и нема потреба од отварање историја и си ги купив приватно како до сега. За во Битола зборам во другите градови можеби има ред.
Треба прво да ги примиш па да поднесеш, на интервали поднесував, прво за 90 па после по 40 клексани. Прво ти треба извештај од трансфузиолог и тоа од државна институција (од приватно не признаваат)дека треба да ги примаш и колку, кај мене пишуваше пред, за и после ивф врз основа на хомозиготна мутација на МТХФР иако имав и други хетерозиготни. Од матичниот гинеколог имав дека таму ги примав(тоа првиот и вториот пат, а третиот ми пиша во домашни услови дека сум ги примала). Ти треба фискална и сметкопотврда од кај си ги купила. Исто и барање од страната на Фонд. Враќаат 70'% за едно три недели.
Ама срце мене првото инвитро со стимулиран циклус ми беше примав хормонски инекции дури и на тој начин само две јајце клетки имаше и двете наводно дегенерирале по пункција и сега вториов пат сака да пробаме на природен циклус за да не е набрзо пак со хормони нели. Ми рече само нареден пат со појака хормонска ке одиме. На ехо сега по природен циклус пак исто малку јајце клетки му дава само помали се али многу се плашам да не за џабе правам пак и пак да не дегенерираат а тој ми вика доволно е кариотип не сакам да идам на ризици да имам некаков проблем тој да не ме праќа по испитувања психата ке ме убие мислам ако може да се реши проблемот сакам со време да ме прати
Ако кариотип е добар за било што друго да откријат терапијата е иста - метилирана фолна, Б6, Б12, аспирин и клексани.
кукла успеавте ли вие да останете бремена по оваа терапија? Јас моментално пијам витамини Д, Коензим 10, и витамин Е за што точно ми ги даде и би ми помогнале незнам не сум упатена баш али се надевам ке придонесе да се среди ситуацијата
Јас почнав со терапија после последното ивф. Се надецам на успех овој пат. Сите испитувања кои ги направив беа на моја рака. Лазаревски не ме прати. И јас бев кај него. Веќе не. Незаинтересиран е и непосветен.
оф порано се читав најдобро за него затоа и божем одам сега се лошо некако ти рече во њу борн кај трајковски си? како си задоволна се чека ли многу да закажам консултација?
Добро утро. Денов изгледа ветувачки. Ми треба ваш совет или препорака. Од вторник ќе треба да почнам да се боцкам. Колку што разбрав препораките во new born се тоа да биде во периодот од 15-17h Бидејќи сум на работа до 16:30 невозможно е даа стигнам на време кај нив. Дали некој имал искуство дали ќе сакааат да ме боцкаат во Идадија? Или некоја друга алтернатива, макар и приватно некој да ме боцка. Ми треба решение за реон центар да завршам работа. Претходното ин витро ги боцкав во 20:30 па одев на дежурен во Јане Сандански и не ми правеа проблем.
И јас сум со слично искуство. Првото го правев кај Лазаревски и на крај излегов разочарана, од аспект на тоа дека не бев убедена дека го даде максимумот, а после неуспехот единствено нешто што ми рече беше пиј витамин д и дојди за три месеци пак да правиме. и нормално не се вратив. Сега сум кај Трајковски. Делува многу позитивно на мене. и покрај тоа што и самиот вика никој неможе да гарантира успех, имам доверба бидејќи иго гледам дека е посветен и со идени. За консултации не се чека. јас кога се јавив, ми закажаа веке за наредниот ден.
@Ano а зошто сама не се боцкаш или мт да те боцка? Многу е едноставно и многу полесно од излегување од дома секој ден. @Софија 88 кај Ивановски, не Трајковски.
@kukla21 се размислувам и за таа варијанта, ама повторно го имам истиот проблем. тешко дека ќе стигам до 17 дома. а на работа малку е незгодно да го правам тоа...
Јас имам обратно искуство со ХСГ. Имено, прво правев хистероскопија, отстранив голема преграда. После 9-10 месеци правев ХСГ и на снимката се гледаше јасно нешто као преграда. Одма после ХСГ-то правев 4д и таму не се гледаше преграда. Неколку д-р ми рекоа дека ХСГ не е толку прецизна метода затоа што ако има некоја мала лузна контрастот не ја покрива и тоа се гледа како преграда. @MedenaLedena
Јас сама се боцкав и ако можеш тоа е најдобра варијанта бидејки не е еден ден... А времето што тиого кажале не е фиксно не е ништо страшно и саат време порано или подоцна од тоа ако се боцкаш.
Tocno HSG ne e precizna metoda. No dovolno tocna za indikacija vo reprodyktivniot sistem. Kaj mene konkretno se zabelezuvase deka ima pregrada. Matkata bese poniska od visinata na jajnicite.
Кај мене скроз се гледа дека е срцевидна. Не ми е овде сликата инаку ќе ви покажев колку е тоа очигледно а уствари не е преграда туку лузна.