Ниничка - јас се боцкам со фостимон за инсеминација. Треба да примам 5 инекции. Се надевам нема да треба повеќе. Веќе примив 2, до среда треба сите да ги примам.
Јас колку што сфатив, фостимон е природен ФСХ хормон. Кломифенот поинаку работи, мислам дека е некоја синтетичка супстанца која делува на овулација. ФСХ има позитивно дејство на естрогенот, за разлика од кломифенот кој може да има негативен ефект. Сепак мислам дека ова е појака стимулација од кломифенот. Јас се надевам овој пат ќе има ефект!
A so standardni igli za ineksija e bockanjeto ili so malecki, kako onie za insulin? I velis vo stomak??? Boli li? Mozes li da biras kade sakas da te bocnat, moze li da pobaram vo rameno ili e razlicno kaj site?
Стандардни игли се. Боцкањето не боли ништо, повеќе е језата од инекции што ни останала во потсвест од детство Мене ме прашаа каде сакам да ме боцнат - нога, рамо, стомак.. Јас си одбрав во раката. Многу се боцкаат во стомак и викаат дека помалку болело.
Dali mozi nekoj da mi kazi koi dokumenti treba da se imaat za apliciranje na vtoro invitro bidejki prvoto mi zavrsi so spontan abortus! Pozdrav
Може да те боцка матичниот, може сама, може сопругот или било кој што би се нафатил бино е секој ден во исто време да се боцнеш. Мене почнаа во стомак да ме боцкаат (демек помалку болело) ама мене во стомак почна да ми се појавува црвенило и сменивме, продолживме со боцкање во рака и многу поубаво ми беше, освен што некогаш ми се појавуваше модрица ама тоа зависеше и од сестрата како ќе ме боцне. Иначе не боли, без грижи.
Devojki Ve molam da me prosvetlete onie koi imaat slicen problem kako mojot.Pravev inseminacija,prva,za zal neuspesna,problemot e kaj mm,posle obrabotka imavme samo 0.5 milioni.E sega prasanjeto mi e dali so takov spermogram moza da podnesam dokumento za in vitro,ili treba da napravam uste edna inseminacija.I dali zadolzitelno e potrebno 4D eho i pokraj napravenoto HSG,kako dokument za dobivanje vaucer preku fondot?Vi blagodaram
Mila, ne sum so isti problem, no go imam pominato patot za do besplatno in vitro preku fondot. Neznam dali go imas videno obrazecot koja dokumentacija e potrebna, eve ti go prakam. Edno sto mozam da te sovetuvam, pokraj HSG, obavezno prati i 4D, bidejki tokmu poradi toa mene mi go odlozija vaucerot, trebase da im dostavam dopolnitelna dokumentacija za 4D a toa mi odzede uste 2 nedeli dopisuvanje so fondot. Inaku, kolku sto mozam da razberam od napisanovo, koga stanuva zbor za utvrden maski faktor na neplodnost, so broj na podvizni spermatozoidi i po obrabotka pomal od 4M/ml ili tesko narusuvanje na maskiot faktor so pomalku od 4% spermatozoidi so normalna morfologija, dovolno e samo 4D.
Мадо, ако не се лажам на страната на фондот има документи кои објаснуваат како до ваучер. Со материјал од 1,6мил по обработка, нема потреба од инсеминации. Почни да собираш документи и не си губи време. На страната на фондот може да гк најдеш овие работи. Ако не можеш да се снајдеш ќе ти пуштам линк.
A dali pomegu dvata spermogrami treba da ima pauza od eden mesec? Toa znaci na primer sega ako vo Fevruari se napravi eden spermogram , sledniot treba da bide vo April ?
VAKA ZA SPERMOGRAMITE AKO SE RRAVI DENES ZNACI 17.02 DRUGIOT GO PRAVITR 20.03 ZNACI MESEC I DVA TRI DENA RAZLIKA
Feminki, konecno od denes me stavija vo proces za in vitro. Pocnav so terapija, sekoj den ke se bockam so superfaks Ja primiv prvata ineksija, voopsto ne boli, so malecki igli e, isto kako za insulin E sega, ima li nekoj kontraefekti od terapijava, nesto sto treba da go znam?