Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Ти си знаеш најдобро срцка. Оваа нашава борба е многу специфична. Далеку од тоа дека нема друг добар стручен доктор за било каква комплицирана ситуација. Но ти треба да си одлучиш дали имаш потреба да го смениш или не, дали имаш чувство дека тој доктор го дал максимумот за тебе или не...

2. miminko

miminko Активен член

Утре одам на консултации повторно... да видам што ќе биде сега причината ...но секако ќе побарам и други мислења веќе со глава во ѕид не одам ....

3. Lina 25

Lina 25 Активен член

Nz utre odam na punkcija pa ke vidime sto ke bide i kakov rezultat ke ima inaku ni e prvo invitro pozz.

stevemila, Arnisa and kukla21 like this.
  4. Lina 25

Lina 25 Активен член

Kaj lazarevski vo sistina li si?

5. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Не јас сум кај Петановски во Ремедика.

Lina 25 likes this.
  6. manako1

manako1 Форумски идол

Nema komplicirani slucai samo doktori sto ednostavnoto go zakompliciraat uste tolku pa se ucat na nas dodeka ne ne iscrpat psihicki i materijalno.Ke vi kazam za majka mi: ne mozela da ostani bremena imala obratno zavrtena matka,stariot Tofovski so raka i ja zavrtel i i dal klomid i ostanala drugiot mesec.Koga prokrvarela i rekol ke sedis po cel den so svitkani noze vo kolena i ke odmaras.Ne videla ni utogestan,proluteks ni progesteron depo,tuku bila kaj prav doktor.

stevemila, kukla21, Miami1 and 6 others like this.
  7. Lina 25

Lina 25 Активен член

Kade go pravese invitroto i kaj koj d-r?

8. miminko

miminko Активен член

Со среќа и со лесно

Lina 25 likes this.
  9. coco mademoisele

coco mademoisele Истакнат член

Кај доктор таше во Плодност Битола

10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

A sto pokaza na patohistologija....zosto ima azoospermija?

11. jule84

jule84 Истакнат член

Здраво и од мене! Моето прво инвитро беше прошлата недела ми вратија 2 ембриона,го правев во систина кај др Попович на 9 ден проверив бета ми испадна ниска 4.7 ми рекоа дека е многу рано сеа ке почекаме уште некој ден дај боже да искочи се како што треба поз

PrettyG, @malena@, stevemila and 3 others like this.
  12. bebaa

bebaa Популарен член

Несакав да ти пишам додека не направиш тест за да не те разочарувам.Имам две ивф кај Лазаревски.Првиот пат ми дојде на теинаесетти ден ,втриот пат на осми ден почна малку,а на единаестти веке проби,тогаш направив и тест преку крв,негативен.Лазаревски за првиот пат не ми ни врати на маил,кога му кажав оти почнало крв,а викенд беше неможрв кај Анита да звонам,а за втриот пат и Анита по тел.ми рече немора да е менструација,а и он по маил дека рано било за менструација да не се секирам.Терапија не ми даде ништо плус прогестерон освен кринонот што го ставав веке.Аспиринот не ми го прекина ни фраксипаринот што го примав поради мутациите(за кои сама инсистирав да ме прати на испитувања после певото ивф).Кога отидов на консултациии после првото и после второто ништо не ми кажа.Незнаел зошто ми дошло толку рано.На прашањето сте имале ли ваков случај,што излегло дека е таму ако сте имале,почна некои статистики за успешност да ми кажува,а одговор на прашањето не добив.Добар доктор е невикам не,но едноставно многу гужва е и он неможе да се посвети на случајот.Некако шаблонски сите ги тера.Б аш пиши што ке ти каже тебе.Ајде ти посакувам да останеш наскоро трудничко :*

stevemila, emkaemka and kukla21 like this.
  13. Lina 25

Lina 25 Активен член

Ima li nekoj iskutvo za invitro kaj d-r ivanovski???

14. ana 2015

ana 2015 Истакнат член

i mene taka mi kazaa i jas sum vo new born i mene mi kazaa da odam koga sum so menzis dali znaes zosto bidejki mi e vtoro inf prvoto ne bese na toj princip pocnav so mikroginon

15. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Devojcinja, kade da gi najdam PROfertil tableti ?... Gi barav vo Sk.vo Eurofarm i Zegin, gi nemaat...

16. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

@Natasa. P

17. Lina 25

Lina 25 Активен член

18. jule84

jule84 Истакнат член

Gi nema vo Makedonija a zosto se ustvari ovie apcinja

19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Бидејќи сум испровоцирана, конечно ќе споделам, не е дека до сега не сакав, но мозоков не може да ми впие таква информација, ушиве не сакаат да веруваат дека тоа го слушаат, а очиве лутаат со неверување!
    Пациент сум кај Лазаревски точно 4год. не ни знам како стигнав кај него, не ни бев информирана кој е, дали е нов/стар во оваа бранша, какви успеси реди и слично, тогашниот матичен ме испрати кај него, дури и тој ми закажа термин. Поради историјата знаев дека сме за инф, не лутавме ни ден, ниту пак некој ни го поби тој факт, а и спермограмот на мм го тврдеше истото, но знаевме дека има решение пред хемотерапијата банкираше сперма па не ни значеше ништо дека дијагнозата е небаре стерилитет.
    Кога се сретнавме прв пат не се сеќавам кој бил мојот впечаток, искуство со доктори до тогаш нула, за инф едвај го запомнив целиот назив, не пак да имав познавање за шеми, протоколи така да колку што и бев неупатена што па и би можела да очекувам и собирам впечаток.. ми рекоа да му верувам и јас му верував!
    Истиот ден почнавме со првото инф, долг протокол, го поминав како на шала целиот процес, тест на 16ти ден позитивно/негативен е да таков резултат добив, ми рекоа бремена си, не верував, чекав уште 16дена и ми ги покажаа двете точки на екранот, е тогаш поверував. До 16та недела бременоста ја водеше Боби..... што се случи измеѓу не би да должела, а и не е за темава, 32ра недела.... Боби беше единствениот кој ми ја подаде раката и денот кога ме пораѓаа и денот кога бегаа од мене и денот кога никој не сакаше да се потпише и да направи проценка, тој беше единствениот од таа клиника кои рече докторите згрешија, тој беше секогаш до мене, ме бодреше и оттогаш одлучив безрезервно да му верувам! Гоооолема грешка!!!!!!!

Кариотип, имунолошки, трансфузиолошки испитувања сите направени! Ниту тогаш ниту после се проблем кај мене за забременување никаков!

Второ инф, иста шема долг протокол, но спермата на мм има подобрување инф со свежа сперма, тоа е единствена разлика од првото инф. Неуспешно, што плус да направиме, одговор ништо, организмот не бил спремен..!
    Трето инф, иста шема долг протокол, свежа сперма. Неуспешно, молба да се направи дијагностичка хистероскопија. Ја направив + и лапараскопија, ништо немаше, резултат се е како од книга..
    Четврто инф, иста шема долг протокол, свежа сперма. Неуспешно со куп компликации, недоследности, утки!!
    Одам јас наклукана со информации и сите можни алтернативи зошто не успева. Неговиот одговор беше дека заборавил на тој факт, изумил и почна да ми развива некои ТЕОРИИ!!! Ајде нека е еднаш, ама три пати! Е па толку е темелен и ни ја чита историјата, ме познава и на улица да ме сретне, ама причината зашто сме инф ја заборавил или намерно ја заборавил за да има поголем профит!

Појдов во Борн, го фалат Бирол, го фалевте и тука и бев убедена дека тој може да ми даде одговор на сите мои прашања и може да ги побие или потврди теориите на Боби.
    Не знам зошто но првин беа наредени моите па документите за мм. Прво негово прашање беше зошто сте инф, второ имате ли банкирано сперма, трето со која сперма ви се инф.. кога одговорив, ми се постави прашање зошто е направен ваков пропуст?!

Мм имаше карцином, третиран со хемотерапија, долги 4циклуси, стои фактот дека или ќе почне да произведува или не сперматозоиди после сето тоа, но постои и факт дека тој материјал кој навидум изгледа здрав, морфолошки резултат уреден, да постои пречка во понатамошниот развиток, ембриони до трет ден најверојатно по претпоставка (бидејќи веќе во се се сомневам) супер кога и ми се правени сите трансвери, но во вакви случаеви исклучиво се чека 7ми односно 9ти ден па ако се добри се замрзнуваат и на нареден циклус трансвер, се прават и детални анализи на спермата кои во МК ги нема, но не ни бевме упатени за истото да го направиме. Но бидејќи имаме банкирано првенствено и задолжително прво таа се користи, па се оди на дополнителни испитувања и ,,експерименти,,. На пријателка со слична дијагноза како на мм и го објаснувам сето ова и и укажувам да не ја прават истата грешка, таа ми вели па знаеме нас Ивановски веќе ни кажа, да не ризикуваме имаме банкирано таа ќе ја користиме. Ме сруши!! Не можел Боби да не знае и да ми тера теории и три пати да ме мава во статива или да ЗАБОРАВИЛ, ама ова е многу заборавање..

И што после се треба да верувам дека наредното инф ќе е успешно, дека тоа е тоа... ми ги сруши сите чувства, надежи, ме фрли, баш ме фрли, ми зеде години, здравје, пари и уште ми прави наредни шеми и попуст ми дава, а јас треба да сум дрска и да му појдам за да го прашам зошто тој не е упатен за тој факт, зошто го направил пропустот 3пати, зошто не бил темелен.. ама веќе се откажав од докажување повлеков линија и отидов напред!

Причина зошто инф не е успешно МОРА да има, може еднаш да се погреши во однос на протоколот, третирањето, подршката, но ако тоа континуирано се повторува тогаш тој доктор не е темелен и не гледа само како бројка и не фрла како на лента во производство! Јас кај Боби бев само бројка, уште една што ќе помине денес, јас дозволив немојте и вие..

20. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ја тагнав за да види и да одговори кога ќе може.

@emkaemka
    :hug:

stevemila and emkaemka like this.