Тоа е испитување на хромозомите. сите имаме по 23 пара хромозоми т.е. 46 клетки од кои 2 се половите (Х,У). Со кариотип се проверува дали се е во ред тука, затоа што ако има грешка тука, тешко дека нешто може да се смени или да се среди со медицински методи.
Класика, ни надеж да ти даде за во иднина што друго да се направи, да се подобри, да се испита. Демек тоа е максимумот, а всушност ништо не е направено.
@miminko нова си, можеби си пишала, но ми летнала таа информација, зошто сте инф? Што до сега имате направено плус за да успеете? Која се терапија ја примаше за време на инф, со кои протоколи те водеа, која подршка ти ја даваа?
Pojdi na zabar i objasni mu moze samo lek ke ti stavi,a anestezii i vadenje mislam vo tvojot slucaj ne e dobro.
Mi se podsmiri bolkata so kantarionovo ulje i soda bikarbona. sega krotam nedaj boze ako me fati pak togas kje moram na zabar.
ajdeee na nego izgleda nikogas ne mu e jasno zosto ne uspeva nesto I mene mi krevase ramenici I rece toa e toa I deka sum defektna sto imsm samo dve jajce kletki so drugi zborovi go kaza no toa go procitav id reakciite negovi zatoa jas napraviv samoinicijativno ispituvanja sto Koco Dimitrovski od Hemolab mi gi dade bez da znae gi pravam sekako zosto on nikogas ne ne praka I ke mu gi pokazam naredno sega samo da stignat rezultatite ))
Vo najdobrite Eve cisto eden licen primer.. Prvoto in vitro go pravev vo Plodnost, mi izvadija 2 j.kletki, od koi ednata zelena..drugata kobajagi se oplodi..pa imase transfer..neuspesen. Potoa se prefrliv kaj Ivanovski. Tipot izvadi 16 j.kletki od koi 8 oplodi i site odlicno se razvivaa, taka sto imavme moznost i da si zamrznime, sto potoa izleze deka bese mnogu pameten poteg. Srekno mila
Ivanovski ne praka na ispituvanja ako nema seriozni pokazateli deka se potrebni. No zatoa te pokriva celosno so terapija taka sto, na primer i da postojat mutacii koi ti gi nemas ispitano, so terapijata si pokriena za da se obezbedat potrebnite preduslovi za bremenost. Jas konkretno, na pocetok isto razmisluvav, samata na svoja raka vo privatna rezija si gi napraviv site ispituvanja mislejki deka so toa ke pronajdam kade e problemot. No i pokraj toa sto mu gi odnesov, covekot strplivo mi objasni deka i bez niv, na koj nacin so koj medikamenti sum bila pokriena, taka sto, barem vo mojot slucaj ispituvanjata bea izlisni. No od drug, psiholoski aspekt, mi pomognaa. Na toj nacin mislev deka sum napravila se sto moze da se napravi.. se custvuvav kako del od resenieto, ne samo kako objekt vrz koj se vrsi nekakva intervencija bez da znam sto se slucuva. Da ne dolzam.. od denesna perspektiva, kompletno bi ostavila se vo racete na ovoj doktor, bidejki me uveri deka vnimava i na najmali detali za da obezbedi optimalni uslovi za bremenost.
Ma pcos i ne se cepkav jas, so najblaga stimulacija estadriolot do nebo letase. Na sekoj dva dena se menuvase terrapija i doziranja. Zavisi od toa sto gledase na ekran..kako reagiraa jajnicite. I lazarevski krevase ramena za mojot slucaj. Samo Ivanovski uspea kako sto se smeevme.."vo nevozmozna misija" ..sega bas im pisuvam na edni feminki. Ne me drzi tocno za zbor da ne baram po dokumenti, 15-16 j.kletki izvadi tipot, a 8 oplodi i odlicno se razvivaa.
I jas imam pcos, pa se plasam od hiperstimulacija. No Trajkovski rece deka ako ima nesto od toa, ke se pravi samo punkcija i zamrznuvanje, pa sleden ciklus transfer. Tuku kade se prodava toa Iso sport ili kako bese? Vo vero go ima li? Da si nabavam so vreme, bidejki kaj nas dosega ne sum videla takvo nesto.
I nie istoto go napravivme. Bidejki estadriolot letna do nebo, doktorot rece deka e narusena receptivnosta na matkata, ako imame moznost najdobro e da si zamrznime. Ete toa e toa sto me bendisa, ne odi samo da go zaokruzi procesot, aj napravi transfer, pa ako ne bide, ke dojdite pak. Ovoj saka uspeh. Sekoj neuspeh kako svoj licen go dozivuva. Ednostavno, posveten e. A za iso, iskreno jas ne piev. No imav redukcii vo ishranata. Strogo proteinska.. bez sol, bez blagi raboti. Od togas mi se zgadi taa leblebijata. Mi se cini do kraj na zivot veke nema da stavam vo usta