Викаат по 2 л на ден, ама јас реално толку не можам да испијам. Ај првата голтка, две, шише две не се лоши на вкус, ама колку повеќе толку станува побљантаво. Јас пиев 2/3 од големото на ден максимум. Големото шише мислам дека е околу 100 денари.
Препорачуваат после пункција. Јас тогаш купувам и пијам. за претходно никој не ми спомнал ништо. Не би требало да штети и претходно, ама ќе ти се згади на вкус
Zdravo,ne sum nova na forumot samo sum poaktivna vo drugite temi no imav potreba da go spodelam moeto iskustvo bidejki i jas dve godini se borev so neplodnost. Problemot bese vo mm problem morfologija i podviznost samo 4 % normalni spermatozoidi koga doznavmw ne bevme ni na nebo ni na zemja. Ziveeme vo stranstvo pa i ovde go pravevme IVF koe bese uspesno od prva i sega imam kerkicka od edna godina Ne pisuvam da se pofalam tuku da vi dadam podrska i nemojte nikogas da gubite nadez Bog ima za site plan veruvajte deka eden den vasite zelbi ke se ispolnat, za zal pominav i jas po toj trnliv pat tocno znam kakvo e custvoto no nie zenite sme golemi borci mnogu poveke otkolku sto mislime.
Зaбoлекс мoже привременo дa пoмoгне. Зa другo не знaм дaли смее или не. Пaрaцетaмoл евентуaлнo бруфен зa бoлкa, aмa не е дoзвoленo кoнтинуирaнo дa се кoристи пoдoлг периoд. @Bubce38
Пријавувам неуспешно прво ИВФ... И покрај извадени 15 јк и оплодени, не се развиваат добро... причина лоша морфологија на сперматозоидите дијагноза (олигоастеноозоспермија).... чаре незнам што е ама тоа е .... Боли, боли до коска !
Ново регистрирана иначе форумов го пратам со години...Одкаде да почнам незнам ама одкако првпат имам стапнато јас во гинеколошка амбуланта се нешто ми се случуваше...ама ајде ќе почнам со моментот кога на прво ми открија циста на јајник во Систина кај Дракулевски па ми ја отстранија и тубата.По 6месеци од таа операција стигнав до конизација,по 11месеци од таа операција стигнав до пукање на слепо црево(стручњаците наши ништо не ти е врати се ако имаш јаки болки )и враќање и едвај спасување глава за да на крај ако имав родено све ќе ми изваделе''талентиве '' наши од доктори.И после тоа опоравак и 2011 и 2012 правење 3 инеминации без успех и без хсг,па кога решив сама дека ќе одам на ивф,др ми вика ај хсг да направиме...Хсг правев 2месеци затоа што сум комплицирана со дилатација,па видоа дека имам септум и плус хидросалпингс,после тоа ми правеа повторно операција за да ми го затворат каналот и да ми го извадат септумот,после тоа 4увф без успех.Во меѓувреме хипотероидеа и тромбофилија ми открија за кое примам терапија...за понатаму немам мозок ќе видам што и како...секако битката продолжува но сега ќе барам мислење од Тофовски,Петановски и од Трајковски...така ми е планот...па ќе видиме што ќе одлучиме ...Поздравче
loso e toa sto se slucilo, no nema otkazuvanje. sledniot pat ke bide, mora da bide!!!... a zosto ti kazale losa morfologija ako nema terato vo dijagnozata? kade go pocna invitroto?
Zalam duso. Bidi silna.. ke uspee nareden pat, nema otkazuvanje. Sega koga spomna za spermatozoidite..mi tekna, samo da spodelam..koga bev na konsultacii kaj dr.Birol, toj zborese za nekoja nova metoda kade i da e bukvalno eden kvaliteten spermatozoid, imale tehnologija koja go selektirala i so nego vrsele oploduvanje pritoa obezbeduvajki kvaliteten materijal i od zenata. Ova samo kolku da se rasprasas za vo idnina..ako mislis deka moze da bide od korist. Te guskm
Тромбофилијата колку постотна ти е, некогаш е активирана, проблеми со неа, ти варираат вредностите, пиеш ли сега терапија или само за време на инф си третирана?? Спојлер: Тромбофилија околу ова ич не зборам на памет, ме води Јани од Клиника, тромбофилијата ми е 85%, активирана за време на бременост, лошо водена на истата и стигната до краен степен со белодробна емболија и димери над 9.000, во текот додека се среди состојбата примав хепарин, па фраксипарин, па Хсарелто, сега веќе сум само на аспирин 100 и Остеокеар, состојбата никогаш повторно активирана. Конечна дијагноза Примарен антифосфолипиден синдром добиена од Ревматолог, Грличков. За време на инф секако клексан/фраксипарин сум третирана, но и тука од страна на Боби најдов разидување, сите инф ми ги истера со терапијата како Јани пишал никогаш не ми направи дополнителни испитувања за време на процесот, да ми ги исконтролира димерите, тромбоцитите, хемостаза... Да Јани го пишал максимумот но Боби е тој кој треба да следи и да процени дали ми треба, на последново инф направи каша попара, прокрварив 2дена по пункција, тромбоцитите ми паднаа, а димерите ми рипнаа, протеин С високо.. Бремена не си останала никогаш претпоставувам, Кариотип обавезно да си направите. Ти и сите имунолошки, претпоставувам трансфузиолошките ги имаш сите комплет.. Консултирај се за дијагностичка хистероскопија/лапараскопија. Пред ново инф барај и скречинг да ти се направи, тој може само да ти помогне штета нема. И те прашав за подршката по трансверот, не ми одговори, но можам да претпоставам која е... секогаш иста, претпоставував никогаш нешто плус или голема измена не е направено..
Не знам каде го правеше инф, но мој совет ти е да појдеш на консултација кај Бирол во Борн, тој верувам дека најдобро ќе знае каде да ве упати и што понатаму
Го почнав во ремедика а лоша морфологија плус намален број на сперматозоиди... и не правеле морфологија кога е под 1 милион... тоа и во њу борн ни го кажаа. Е сега што понатаму незнам....
Јас денес се јавив да закажам консултација кај бирол ми рекоа месец два е надвор од земјата. Инаку бевме и кај димитров да видиме што и како зошто не успеало и ми рече веројатно лош квалитет на ембрион. како што ми објасни и покрај тоа што изгледа ок може да има дефекти внатре и поради тоа не се фатил. вика да беше така едноставно сите ќе се фаќаа. поради лошиот квалитет на спермата рече да бидеме подготвени дека долг пат не чека. исто така предложи ако сакаме да пробаме на скроз природен циклус односно ако има месецот фоликул што изгледа зрел само тој да го пунктираме без анестезија и да се оплоди така еден. ако не за некој месец пак долг протокол. Во меѓувреме ми рече да си проверам на трансфузиологија мхфра и коагулација затоа што мајка ми има тромбоза, веројатно немало да е проблем ама ај за секој случај. Инаку има ли др варијанта наместо кринон многу е гадно ова сега почна да излегува цел тон?
Уште летото бев кај Бирол и ништо посебно не ни кажа само има мал број сперматозоиди дојдете ќе правиме ивф..
Натке кај нас делува како да неможат да го решат проблемот доколку е поголем (не зборам само во нашиов случај туку и слични на нас) кај нас ако има мал проблем можат да го решат, а на голем проблем заглавуваат.... и одма предлог донор....