Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Fala kukla, a po kolku se pie, kolkava kolicina bi mi trebalo?

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Викаат по 2 л на ден, ама јас реално толку не можам да испијам. Ај првата голтка, две, шише две не се лоши на вкус, ама колку повеќе толку станува побљантаво. Јас пиев 2/3 од големото на ден максимум. Големото шише мислам дека е околу 100 денари.

На stevemila, emkaemka и Libra88 им се допаѓа ова.
  3. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Se pie uste pred punkcija ili posle toa?

4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Препорачуваат после пункција. Јас тогаш купувам и пијам. за претходно никој не ми спомнал ништо. Не би требало да штети и претходно, ама ќе ти се згади на вкус :)

На stevemila и Libra88 им се допаѓа ова.
  5. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    Zdravo,ne sum nova na forumot samo sum poaktivna vo drugite temi no imav potreba da go spodelam moeto iskustvo bidejki i jas dve godini se borev so neplodnost. Problemot bese vo mm problem morfologija i podviznost samo 4 % normalni spermatozoidi koga doznavmw ne bevme ni na nebo ni na zemja. Ziveeme vo stranstvo pa i ovde go pravevme IVF koe bese uspesno od prva i sega imam kerkicka od edna godina
    Ne pisuvam da se pofalam tuku da vi dadam podrska i nemojte nikogas da gubite nadez Bog ima za site plan veruvajte deka eden den vasite zelbi ke se ispolnat, za zal pominav i jas po toj trnliv pat tocno znam kakvo e custvoto no nie zenite sme golemi borci mnogu poveke otkolku sto mislime.:hug::hug::hug:

На *Milicka*, pile30, Melinda85 и 12 други им се допаѓа ова.
  6. tanji4ka...

tanji4ka... Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2016
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    362
    Ok :) :*

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.929
    Допаѓања:
    203.189
    Зaбoлекс мoже привременo дa пoмoгне. Зa другo не знaм дaли смее или не. Пaрaцетaмoл евентуaлнo бруфен зa бoлкa, aмa не е дoзвoленo кoнтинуирaнo дa се кoристи пoдoлг периoд.
    @Bubce38

На Bubce38, stevemila и kukla21 им се допаѓа ова.
  8. Arnisa

Arnisa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    403
    Пријавувам неуспешно прво ИВФ...
    И покрај извадени 15 јк и оплодени, не се развиваат добро... причина лоша морфологија на сперматозоидите дијагноза (олигоастеноозоспермија).... чаре незнам што е ама тоа е ....
    Боли, боли до коска !

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. miminko

miminko Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    29
    Ново регистрирана иначе форумов го пратам со години...Одкаде да почнам незнам ама одкако првпат имам стапнато јас во гинеколошка амбуланта се нешто ми се случуваше...ама ајде ќе почнам со моментот кога на прво ми открија циста на јајник во Систина кај Дракулевски па ми ја отстранија и тубата.По 6месеци од таа операција стигнав до конизација,по 11месеци од таа операција стигнав до пукање на слепо црево(стручњаците наши ништо не ти е врати се ако имаш јаки болки )и враќање и едвај спасување глава за да на крај ако имав родено све ќе ми изваделе''талентиве '' наши од доктори.И после тоа опоравак и 2011 и 2012 правење 3 инеминации без успех и без хсг,па кога решив сама дека ќе одам на ивф,др ми вика ај хсг да направиме...Хсг правев 2месеци затоа што сум комплицирана со дилатација,па видоа дека имам септум и плус хидросалпингс,после тоа ми правеа повторно операција за да ми го затворат каналот и да ми го извадат септумот,после тоа 4увф без успех.Во меѓувреме хипотероидеа и тромбофилија ми открија за кое примам терапија...за понатаму немам мозок ќе видам што и како...секако битката продолжува но сега ќе барам мислење од Тофовски,Петановски и од Трајковски...така ми е планот...па ќе видиме што ќе одлучиме ...Поздравче

На stevemila, Miami1, bebaa и 2 други им се допаѓа ова.
  10. jule84

jule84 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2010
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    945

11. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Глава горе !!
    После ова ќе бидеш само посилна мила, следен пат ќе биде успешно гушки до тебе :* :*

На stevemila, Arnisa и podravka им се допаѓа ова.
  12. sunisshining4all

sunisshining4all Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    140
    loso e toa sto se slucilo, no nema otkazuvanje.
    sledniot pat ke bide, mora da bide!!!... a zosto ti kazale losa morfologija ako nema terato vo dijagnozata?
    kade go pocna invitroto?

На Arnisa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Zalam duso. Bidi silna.. ke uspee nareden pat, nema otkazuvanje. Sega koga spomna za spermatozoidite..mi tekna, samo da spodelam..koga bev na konsultacii kaj dr.Birol, toj zborese za nekoja nova metoda kade i da e bukvalno eden kvaliteten spermatozoid, imale tehnologija koja go selektirala i so nego vrsele oploduvanje pritoa obezbeduvajki kvaliteten materijal i od zenata. Ova samo kolku da se rasprasas za vo idnina..ako mislis deka moze da bide od korist. Te guskm :hug:

На Len@82, Valentina888, stevemila и 5 други им се допаѓа ова.
  14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.534
    Тромбофилијата колку постотна ти е, некогаш е активирана, проблеми со неа, ти варираат вредностите, пиеш ли сега терапија или само за време на инф си третирана??
    околу ова ич не зборам на памет, ме води Јани од Клиника, тромбофилијата ми е 85%, активирана за време на бременост, лошо водена на истата и стигната до краен степен со белодробна емболија и димери над 9.000, во текот додека се среди состојбата примав хепарин, па фраксипарин, па Хсарелто, сега веќе сум само на аспирин 100 и Остеокеар, состојбата никогаш повторно активирана. Конечна дијагноза Примарен антифосфолипиден синдром добиена од Ревматолог, Грличков.

За време на инф секако клексан/фраксипарин сум третирана, но и тука од страна на Боби најдов разидување, сите инф ми ги истера со терапијата како Јани пишал никогаш не ми направи дополнителни испитувања за време на процесот, да ми ги исконтролира димерите, тромбоцитите, хемостаза... Да Јани го пишал максимумот но Боби е тој кој треба да следи и да процени дали ми треба, на последново инф направи каша попара, прокрварив 2дена по пункција, тромбоцитите ми паднаа, а димерите ми рипнаа, протеин С високо..

Бремена не си останала никогаш претпоставувам, Кариотип обавезно да си направите. Ти и сите имунолошки, претпоставувам трансфузиолошките ги имаш сите комплет..

Консултирај се за дијагностичка хистероскопија/лапараскопија.

Пред ново инф барај и скречинг да ти се направи, тој може само да ти помогне штета нема.

И те прашав за подршката по трансверот, не ми одговори, но можам да претпоставам која е... секогаш иста, претпоставував никогаш нешто плус или голема измена не е направено..

На Miami1 и kukla21 им се допаѓа ова.
  15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.534
    :hug: :hug:

Не знам каде го правеше инф, но мој совет ти е да појдеш на консултација кај Бирол во Борн, тој верувам дека најдобро ќе знае каде да ве упати и што понатаму :)

На Miami1, bebaa и Arnisa им се допаѓа ова.
  16. Arnisa

Arnisa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    403
    Го почнав во ремедика а лоша морфологија плус намален број на сперматозоиди... и не правеле морфологија кога е под 1 милион... тоа и во њу борн ни го кажаа. Е сега што понатаму незнам....

17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Јас денес се јавив да закажам консултација кај бирол ми рекоа месец два е надвор од земјата.

Инаку бевме и кај димитров да видиме што и како зошто не успеало и ми рече веројатно лош квалитет на ембрион. како што ми објасни и покрај тоа што изгледа ок може да има дефекти внатре и поради тоа не се фатил. вика да беше така едноставно сите ќе се фаќаа. поради лошиот квалитет на спермата рече да бидеме подготвени дека долг пат не чека. исто така предложи ако сакаме да пробаме на скроз природен циклус односно ако има месецот фоликул што изгледа зрел само тој да го пунктираме без анестезија и да се оплоди така еден. ако не за некој месец пак долг протокол.

Во меѓувреме ми рече да си проверам на трансфузиологија мхфра и коагулација затоа што мајка ми има тромбоза, веројатно немало да е проблем ама ај за секој случај.

Инаку има ли др варијанта наместо кринон многу е гадно ова сега почна да излегува цел тон?

18. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Jas koristam tri pati dnevno utrogestan,mnogu polesno i pomalku istekuva cista bela boja.

На Miami1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Arnisa

Arnisa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    403
    Уште летото бев кај Бирол и ништо посебно не ни кажа само има мал број сперматозоиди дојдете ќе правиме ивф..

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Arnisa

Arnisa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    403
    Натке кај нас делува како да неможат да го решат проблемот доколку е поголем (не зборам само во нашиов случај туку и слични на нас) кај нас ако има мал проблем можат да го решат, а на голем проблем заглавуваат.... и одма предлог донор....

Последна измена: 28 ноември 2016
    На stevemila и emkaemka им се допаѓа ова.