Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

249 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

190 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

266 глас(а)
    16,1%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. cvekence 03

cvekence 03 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    757
    Сакам да прашам ако сите резултати од испитуванјата ти се во ред колку инсеменации ке ми побара фондот за инвитро?

2. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Само да најдам инфо од ФЗОМ...

Еве:

Осигуреното лице може да оствари прво на БПО и под услови на постоење на релативни медицински индикации ако:

•претходното лекување од инфертилитет траело помалку од две години во случаите на приближување на крајот на репродуктивниот период на осигуреното лице;
    •претходното лекување од инфертилитет траело најмалку три години во случаите на почетокот на репродуктивниот период на осигуреното лице;
    •лекувањето е неуспешно или со други методи безизгледно;
    •постои веројатност од зачнување и породување.

Релативни медицински индикации:

1.Заболување на тубите кое има лоша прогноза по реконструктивна хирургија.
    2.Една претходна ектопична бременост и заболување на тубите.
    3.Неуспех да се зачне во текот на една година од реанастомоза на туба.
    4.Неуспех да се зачне во тек на 18 месеци од операција на ендометриоза.
    5.Утврдена умерена дисфункција кај машкиот партнер со неможност да се зачне после овариска стимулација и интраутерина инсеминација спроведена 4 пати во здравствена установа која има дозвола од Министерството за здравство за вршење на таа дејност.
    6.Утврдена умерена дисфункција кај машкиот партнер која не одговара на соодветно лекување на машкиот партнер и интраутерина инсеминација.
    7.Умерена ограниченост на количината на сперма по криопрезервација заради канцер.
    8.Неприфатливо висок ризик од мултипни бремености како компликации после оваријална стимулација и IUI.

Прегледи и анализи не постари од една година, потребни за вклучување на осигуреното лице (парот) во постапка за БПО:
    1.Медицинска документација дека се извршени една или повеќе од следните методи: ХСГ и/или лапараскопија и хистероскопија, и/или лапаротомија; ехографско испитување не е доказна метода освен 4DV ултразвук на кавум утери во случај на:
    •Утврден машки фактор на неплодност, со број на подвижни сперматозоиди и по припрема помал од милион.
    Тешко нарушување на машкиот фактор, со помалку од 4% сперматозоиди со нормална морфологија
    2.документи за направени две или повеќе анализи на спермата со најмаку еден месец разлика меѓу нив во повеќе од една здравствена установа, која има дозвола од Министерството за здравство за вршење на таа дејност, а последната анализа да не е извршена пред повеќе од една година пред поднесувањето на барањето;
    3.податоци за неплодност за период од најмалку три години, лекувана со конвенционални методи, со реализирани најмалку четири циклуси на интраутерина инсеминација (IUI);
    4.резултати од извршена анализа на хормонален статус: FSH, LH, PRL, E2, TSH – трет ден од циклус, (не постари од шест месеци);
    5.PAP skrining (не постар од една година доколку бил уреден);
    6.Микробиолошки брисеви од вагина и цервикс вклучувајќи и Chlamidia trachomatis (не постари од шест месеци);
    7.Маркери за Hepatit B i C, HIV за двајцата брачни партнери (не постари од шест месеци);
    8.Крвна слика, гликемија, седиментација (не постари од шест месеци);
    9.Друга медицинска документација во зависност од здравствената состојба на брачниот пар (извршени дијагностички или оперативни интервенции во врска со стерилитет, извршени инсеминации, извршени ин витро фертилизации, останати заболувања, терапија и мислење од специјалисти, останато).

Откако избраниот лекар – гинеколог ќе утврди дека парот ги поседува сите потребни медицински документи и испитувања и дека истиот ги исполнува медицинските индикации, пополнува и заверува Предлог образец и во негов прилог ја доставува на осигуреникот потребната медицинска документација во оригинал. Предлогот пополнет и заверен од гинекологот го потпишува и осигуреното лице.

На sakambebe и cvekence 03 им се допаѓа ова.
  3. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    934
    Jas imav dve inseminacii i koga go prasav dr,mi rece deka veke nema potreba od cekanje i deka so inseminaciite nisto ne dobivame,po vtorata vo izvestajot mi napisa deka ako nema bremenost pod itno se preporacuva in vitro.,a nekoi od prijatelkite imaa i po tri,taka ne znam tocno broj najverojatno zavisi od problemot.

4. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Види мила, јас аплицирав во фонд, и ме вратија со цел да направам 2 инсеминации. Една направив, сега треба уште една во април, па дури после ќе добијам мжеби ваучер. И на нас докторот ни рече дека воопшто нема потреба од инсеминации, ама така ти е тоа кога имаме работа со бирократија. Тоасе зборовите не мојот лекар кога му го донесов извештајот од фонд... се зависи каква ви е општата состојба, како ви е спремограмот и какви ти се тубите а и ред други нешта. Знам дека ако концентрацијата на сперматозоиди после обработка е помал од 4, воопшто не се бараат инсеминации... значи се е индивидуално. Ако сакаш пиши каков проблем имаш конкретно, па ќе се потрудам да дадам коректно лично мислење...

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    @sakambebe ne preciziras sto problem imate,pogore procitaj sto imam pisano za nasiot slucaj,znaci kaj mm spermatozoidite po obrabotka se 0.5 milioni,i sansite za inseminacija se apsolutno nikakvi.Minimum spermatozoidi po obtrabotka za da se ide na inseminacija se nad 6 milioni,normalno i kaj tebe da bide vo red,proodni kanali,folikul koj raste i postignuva golemina.

6. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    mdb isto misla sme imale :),jas uste 4d mi fali i uste eden spermogram od mm i zdravje do 15 Mart da podneseme dokumenti,pa so Gospod napred

На mdb му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kaja1

kaja1 Активен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    17
    zdravo feminki jas sum nova sakam da ve pozdravam i da vi posakam uspeh na site ,se spremam za ivf no seuste ne sum pocnala .Doktorot mi rece treba da napravam skrecing na matkata ,ima li nekoj sto go pravel toa da mi kaze nesto poveke

8. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Ти ќе ме престигнеш :) Јас кога ќе дојдам на ред да го правам инвитрото, ти веќе ќе си бремена пиленце :) :* Јас во мај-јуни дури. Нас не зезнаа - една туба непроодна, после обработка 18 милиони, а инаку 2,5... и сега уште една инсеминација ке правам во април и здравје, ќе биде до мај ваучерот. Како и да е - кој се бори ќе го добие посакуваното :* :hug:

9. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Јас незнам што е тоа, ај на кирилица напиши го, ме буниш, дали е скрининг или скречинг :wasntme::?:

10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.367
    Допаѓања:
    286.525
    Мислам дека е гребење на матката.
    Зафат при кој се зголемува способноста на слузницата во матката да ги прими јајце клетките и тие подобро да се вгездат во неа.

11. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Mdb tuka nekade ke sme,ke se bodrime :)

12. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    934
    Kaj nas problemot se spermatozoidite,ne dostignavme ni 1 milion za inseminaciite.Imav edna napraveno i dr mi rece deka mora uste edna za da ni odobrat od fond.Pa mene i toa ne mi bese jasno nekoi 3 nekoi 4 a jas 2,ama dobro stom taka veli taka ke pravime

13. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    sega malku me zbuni,nasiot slucaj e skoro ist,znaci i jas bi trebalo da pravam uste edna inseminacija,neznam sto da kazam,jas sepak ke podnesam dokumenti u fond so edna inseminacija,pa ako me vratat ne ni ostanuva nisto drugo osven da napravime uste edna inseminacija,neznam sto da kazam nepotrebno ne maltretiraat so inseminacii koga se soocuvame so mnogu los spermogram,sansite se ednakvi na nula.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    @gabus sto bidna,napravi li test?

На gabus му/ѝ се допаѓа ова.
  15. gabus

gabus Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    22
    MADO mila fala ti sto mislis na mene ama test treba da pravam na 5 mart potocno na krvta taka mi rekoa jas se uste pijam proginova apcinja i gel crinone stavam ama se uste nemam promeni samo osekam po malku kiselina mi ide ajde uste edna nedela pa ke vidime sto e

На kukla21 и MADO им се допаѓа ова.
  16. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    So Gospod napred ti posakuvam da si gi vidis dvete crtki :*,te cekame so pozitivna vest :)

На kukla21 и gabus им се допаѓа ова.
  17. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Stom imate tolku slabi rez posle obrabotka na spermata koga se spremavte za inseminacija, sigurno ke ti odobrat. Jas vrtev vo fond i mi rekoa deka ako koncentrcijata e pod 4 milioni posle obrabotka dovona e samo 1 inseminacija. Podnesi, pa so Gospod napred... veruvajte i kje uspeete ;)

18. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    На sakambebe, gabus и cvekence 03 им се допаѓа ова.
  19. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    934
    Iskreno da ti kazam i jas ne znam
    Se nadevam i jas,veke ne sum spremna za negativni rezultati.Se nadevam deka na site ke ni uspee i deka site ke se raduvame.A koga prasav za inseminaciite dr mi rece deka e podobro dve za da ne ne vrakaat.A nekoi prijatelki nemaa voopsto ines. a nekoi i do 3 taka da ne znam veke i jas.

На gabus и MADO им се допаѓа ова.
  20. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    934
    A iskreno ne mi e jasno i ova,za in vitro na mazite im davaat da pijat testosteron za zgolemuvanje na brojot na spermatozoidite,zosto istiot ne im go davaat i pred ins.?