tamu od fondot jas prasav sekoja nedela imat sednici ,e sega pismata gi raspredeluvaat na nedelno nivo, mene me vratija da gi povtoram tiroidnite hormoni mislam okolu 12 fevruari bese koga go isprativ rezultatot i se javiv na gabriela i taa mi kaza deka mojot predmet ke se razleduva prvata sedmica od mart i tocno taka bese, vcera mi stasa pismoto, otprilika za 2 nedeli se dobiva odgovor
Cestitki ti ja posakuvam celata sreka,informiraj ne sto kako ke bide,bidejki uste malkui nie ke podneseme dokumenti
Ke se raduvate mila, sekako deka ke se raduvate. Samo opusteno Jas utre odam za Bitola, treta den mi e od menstruacija i se bockam so superfakt. Utre ke treba da gi ispitam hormonite, i spored rezultatite ke mi dadat soodvetna terapija za ponatamu. Znaci, so gospod napred...otprilika dve nedeli do punkcija sum.
"Natasa. P, sega bev kaj doktorot mi prepisa od 2den menstruacija jasmin tableti da pijam po edno na den i na 12ti den treba da se javam i da mi kaze sto ponatamu so superfakt......me interesira sto pokriva fondot koi pregledi,koi apcinja i koi inekcii, ili otposle treba da si gi refundiram parite???
Bi trebalo vo pismoto od fondot da ti dostavat i lista, sto se e pokrieno od fondot. No istata lista moze da ja zemes i od kaj doktorot koj ja vodi in vitro postapkata, a isto taka i da ti ja objasni. Ovde samo ke ti gi nabrojam taksativno, no vidi na internet, mora da ja ima istata na stranata od fondot. Tamu za sekoja od navedenite tocki ima i poopsirno objasnuvanje. Taka ke imas i podobra pretstava za toa do kade ti e postapkata i sto sleduva. 1.Amp.Gonadotropini od 75IE ili 50IE (30) 2.Agonisti na GnRH-Amp.Decapeptyl od 0,1mg (22) 3.HCG-Amp.Pregnil ili Amp.Horiomon od 500IE (2) 4.Kratkrotrajna intravenska anestezija (1) 5.Punkcija na folikuli pod ehografska kontrola (1) 6.In vitro ili ICSI (1) 7.Embriotransfer (1) 8.Folikulometrija (3) 9.Hormonski ispituvanja (3) P.S. Nema refundacija na toa sto ti do sega go imas plateno ili na ona sto ponatamu dopolnitelno ke treba da go platis. Megu tebe i fondot rabotata e zavrsena. Ottuka soodvetnata zdravstvena ustanuva kade se vodi postapkata si prezema sto e potrebno za pokrivanje na nejzinite troskovi od strana na fondot. Besplatni ti se samo gorenavedenite stavki (sto voopsto ne e za zanemaruvanje i malku).
OD FONDOT SAMO DOBIV PISMO VO KOE PISUVA DEKA MI E ODOBRENO BPO I DEKA VO NAREDNITE 6 MESECI KE MOZAM DA GO ISKORISTAM,A SEGA DOKTOROT MI PREPISA SAMO JASMIN TABLETI I GI KUPIV,TREBA ZA 2-3DENA DA MI DOJDE I DA POCNAM DA GI PIJAM OD 2DEN, A DRUGO NE MI NI SPOMNA A JAS IZUMIV I DA GO PRASAM, NO KE I IM KAZAM DA MI JA DADAT LISTATA ILI PAK JAS KE GI JA ISKOPIRAM OD NET, OK NATASA VO SEKOJ SLUCAJ TI BLAGODARAM ZA INFORMACIJATA,POZZ
Ne e strasno, i mene ne mi ja pratija listata od fondot, ja zedov od doktorot. Nareden pat prasaj si go doktorot, verojatno imaat od tie obrazci tamu nekade po fjokite Vazni e toa sto ni odobrija besplatno in vitro, ke se snajdeme za listata samite
a znaci vaka jas fostimonite sto gi primav tie se od fonodo a drugite 11000 za inekciii so plativ i za gelovite so primav dali tie pari se poopvrakaat nazad
Само да ве предупредам дека во Плодност - Битола ќе пробаат да ви го наплатат Superfact кој го покрива фондот. Позз
Devojki, posle terapijata so superfakt do tretata den od menstruacija, potoa neli se ode pak na ispituvanje na hormonite i prodolzuvanje so soodvetna terapija. Znae li nekoja dali vo ovoj del se naplaka nesto i kolu? Ne sakame da se posramotime...
Се наплаќа само ако ја надминеш терапијата и примиш повеќе од 30 инекции, се останато влегува во протоколот. Онака како што е на листата. А во Плодност обавезно измислуваат нешто за да земат пари (од искуство).
vo ovaa nasa ajducka drzava se e mozno i toa sto ni e pokrieno od fondot oni pak baraat pari,posebno na onie ne dobro informiranite,eve gi ima na stranata na fzo site inekcii,pregledi,hormoni,anestezija.......se sto pokriva fondot i po kolku,se drugo sto e nad toa samiot pacient si doplaka