Прво со среќа и да станеш побрзо мамичка, не е страшно и од 5 ден да се почне затоа што тогаш се хормоните во мирување...е сега зависи колку јајце клетки ќе добиеш, зависи од тоа на колкава стимулација си и како реагираш на истата, што пак зависи од дијагнозата што ја имате. Каква стимулација примаш и кај кој др. си?
ти благодарам за подршката! пред циклус ме боцкаа со супрефакт 0.6, а сега со фостимон 2мл и супрефакт 0.4 ако знаеш да ми го протолкуваш иначе орална контрацепција не ми беше препишана, само ова горенаведеното. Одам во Систина кај др Лазаревски
Супрефактот е да ја стопира (така да кажам) работата на јајниците додека не се почне со стимулација (фостимон),односно го стопира природното лачење на хормони. Јас сум кај Поповиќ.
ooo kaja pa nie mozebi denes sme se videle vo sistina i jas sum kaj lazarevski i bev deenes na pregled. moeto ivf zavrsi i pred da pocne поточно не ми се оплодија јајце клетките, многу слабо сум реагирала овој пат на хормоните ап римав по 4 мерионали вкупно 36 и супрефакт почнав со 05 па ми го намлија на 02. ама ништо само 3 извадени јк од кој само една спремна за оплодување и таа воопшто не се оплоди. Денес бев на 5-ти ден од циклус бидејки бевме договорени да правам ивф во спонтан циклус ама ми рече дека ке ги остави јајнициве да ми се одморат уште еден месец бидејки сум добила 5 дена порано и замислете на 5-ти ден од циклус јас имам и лево и десно фоликули и тоа од 15мм. ми даде од денес да пијам јасмин и да дојдам другиот месец на 5-6 ден од цикклус. а што се однесува до твоето прашање се зависи како ке ти реагираат јајниците, пробај со тоа да не се опреретуваш и пушти ги хормоните да ти делуваат, јас бев многу одбивна кон хормоните и тие ми вратија со лошо
Бев прошлиот месец на инсеминација која беше неуспешна, па сега правам пауза еден месец па после на ИВФ, веројатно нема да ме стимулираат многу...сега во среда сум кај Поповиќ па ќе го испрашам се што ќе правиме. Го обожавам човекот,, толку ме смее кога одам што заборавам што сум сакала да прашам Беломорка, што ти рече докоторот, зошто слабо си реагирала?
Mirchatorka и јас сум кај Поповиќ, и мене многу ми се бендисува докторот. Опуштен, насмеан, и стварно стручен. Јас сега примам Супрефакт почнав од понедалникот, здравје ќе видиме што ќе биде понатаму.
Ви посакувам и на двете да успеете, да ви се насмеат двете цртки Инаку за инсеминација не треба да се прави пауза, мозе секој месец да се прави, ја правев три месеци последователно па нисто страсно, засто не примав бас никаква терапија! само квалитетот -мн слаб! а исто и за инвитро, само месец дена паузирав а мислам и дека неморав но не отидов на време за терапија и затоа морав да цекам пак да добијам за да почнам со терапија, и еве сега се спремампоздрав
Каја како оди? До кај си? Ики среќно, јас утре ќе одам кај Поповиќ па да видиме што ќе каже лори, среќно и тебе...ние така се одговоривме со др. пошто нели на уторгестан бев после инсеминацијата па да одморам малце.
Благодарам, и ти и сите други да успеете, од срце ви посакувам! Јас за инсеминациите непримав ама бас никаква терапија, дури ни Прегнил!!! засто бев кај докторот , ме виде и рече нема потреба од нисто! сега секаде е различно, но сепак не успеав
И јас бев скептик дека нема да успее, сепак шансите за упех се негде од 9 до 15% што е малку. Ајде ќе биде со ИВФ
devojki koja ke moze da mi objasni so dokumenti treba za invitro i da podnesam vo fondot za zdravstvo i kaj da gi odnesam kaj kogo vo fondot ,,i kazete mi neli ovaa rabota e na tovar na fondot a jas sakam da go pravam invitroto vo sisitina dali se doplaka nesto ve molam objasnete mi sakam da znam imav neuspesna prva iseminacija i ne planiram da pravam drugi zasto znam ke se neuspesn i a vaka e sigurno ke si odam na invitro so mazmi zasto znam deka spermagramot i pap testot i xormonite mi se vo red pa i jas ke pocnam da se spremam za ovaa rabota ne mislam da se predadam na bolkata tuku so polna nadez ke prodolzam kis4eeee
Ѓул мислам дека три неуспешни инсеминации се потребни за да ти одобри фондот инвитро, не сум сигурна ама мислам дека и приватниве влегуваа во комбинација. Ова се муабети од блиски што ми кажувале, искуства значи, ќе кажат и другиве девојки ама мислам дека мораш на уште 2 инсеминации.
Овде ги имаш потребните документи http http://www.fzo.org.mk/WBStorage/Files/Obrazec 3 predlog od ginekolog0.pdf Ти требаат 4 инсеминации за да одиш на ИВФ. среќно
4 инесеменаци требаат, освен ако немааш потврда од матичниот дека според диагнозата инсеминацијата нема ефект. ке ги собереш сите докумнети што се напишани на web страницата на фзо, од сите ке направиш копии и плус од двете здравствени книшки, плаво картонече и копии од лични карти (ама сега со закконов за заштита на лични податоци можеби лична карта копија небараат) и заедно со порпугот во подрачна во фондот, ако си од Скопје, одвојте си повеќе време а може и по некое диазепамче да се напиете пред тргнување со мм, бидејки чичкото што ги прима документите сигурно ке ве доведе до лудило. Со среќа.
здраво девојки еве да ви пишам, утре имам проверка на хормон, па ехо преглед и се надевам дека се ке биде во ред, валда ке имам неколку добри фоликулчиња....сакам да ве прашам дали знаете колку ампули покрива фондот и доколку се надмине таа бројка дали сама си набавувам ампули или тие на крај си ги наплака додатно установата по направениот трансфер?
Каја, немам појма јас, се надевам некој од девојките знае, ако не прашај ги сестрите би требало да знаат. Со среќа денес.
Каја фондот покрива 2 шишиња супрефакт и 30 ампули. ако правиш во систина, откако ке ти се потрошат тие 30 си купуваш сама ампули. а ако правиш во ремедика, тие ти даваат и на крај плаќаш се и тогаш добиваш срчев удар, бидејки и што треба и што нетреба ти наплатуваат. ако одиш во ремедика никако немој да им го платиш резултато за хормони бидејки фондот покрива 3 проверувања на хормони.