Зашо би лажел и профитирал доктор доколку го прашаш за прогестерон депо? Прогестерон депо е медроксипрогестерон: синтетичка верзија на прогестерон, а пролутексот е чист прогестерон. Разликата во апсорбирањето во телото е огромна. Можете да ги прашате вашите доктори, ќе видите дека истото ќе ви го кажат...стварно е скап пролутексот али е многу поефикасен.
Serioznooo???? Bash vo site ovie dolgi godini gledam niedna bremenost so Depo ne uspea i ne se rodija zivi zdravi bebinja, itkako dojde proluteksot na pazarov natalitetot ripna. Te zamoluvam bez dezinformacii i bez vakvi izlishni muabeti vo tema kaj shto mnogu se vo proces na ivf i se so terapija Depo. A koga ke beshe so godini vo borba za sterilitet i koga ke imashe zad sebe poveke od 4-5 ivf mozebi ke mi go sfateshe muabetot so profitiranje i lazenje od strana na doktor. Depoto pridonese mnogu bebinja da ostanat vo utrobite na majkite i da se rodat zivi zdravi (zashto e pomalce efikasen neli) Ubava vecher
Nemoj vaka da mi se obrakas! Ako svrtis edno 200 strani nanazad ke vidis deka 2 godini se borev so sterilitet. Dobro znam sto znaci mknenje po doktori i dobro mozam da prepoznaam lazenje i profitiranje, no za ova ne si vo pravo. Da, i utrogestanot doprinese za mnogu bebinja da si ostanat vo utrobite, i dabrostonot isto - no zboruvame za toa koja e podobra opcija. I uste ednas, nemoj da sudis pred da znaes na kogo mu se obrakas. Ubava vecer i tebe!
Кај Татјана ли си во њуборн?Зошто мене башка ми наплатија скречинг?А ивф 1500 евра со се хормони и прегледи.Ова изгледа и во систина како што читам и во њуборн цени како ке им текне наплакаат.
Еднаш до 5 ти месец се буцкав секој понеделник со прогестерон депи и еднаш до 6 ти месец се боцкав можам да кажам дека еднаш не ми го спасија беебто а другиот пат успеавме едино шо знам е дека премногу болат од после ви посакувам срека на сите
@izmislena не е точно дека Пролутекс се поефикасни од Прогестерон Депо т.е ако се поскапи не се поубави. Докторите нив ги даваат дека депото не се наоѓаат по аптеките, затоа за замена се пролутексот. Тие што ќе ги најдат депото, подобро ќе заштедат на пари, а и ефектот е поголем.
Не знам колку има врска, ама јас претходната бременост примав прогестерон депо и бременоста ми заврши фатално (со аномалија на плодот), сега кога ги прочитав постовиве се замислив да не беше од инјекциите
Мислам дека не е убаво во дискусија за начин и количини на примање на одредена терапија, да се влегува со непотребни коментари за квалитетот на истата и дали дава позитивни или негативни резултати и кои не е докажано дали се од терапијата или може да се од милиони други причини. Сепак е многу осетлива темата. На крајот на краиштата докторите сигурно знаат зошто препишуваат одредена терапија и сигурно не би оделе на штета на пациентите.
Nemoj nikogash da pomislish deka e do neshto od terapijata anomalijata na plodot.Nedaj boze na nikoj da ne mu se desi i Daj boze naredno zivo zdravo bebule da si go rodish.Anomalija obicno t.e. vo 99% e dokolku ima deficit na folna organizmot,ako se ima trombofilski mutacii i se nema soodvetna terapija i dokolku ima defekt nekoj od hromozomite na nekoj od partnerite i ne se deluva soodvetno so terapijata.Taman rabota da e od Depoto...nemoj voopshto da mislish taka.Pa znaesh li kolku bebinja zivi zdravi se izrodija niz svetov so pomosh na Depoto za podrshka na bremenosta ..... bilioniiiiii bebinja se rodile i ke se ragaat. Za anomalijata kaj plodot ke se posovetuvash so Geneticar od Institutot za genetika i imunologija.... so Transfuziolog .... i so doktor vo delot na Kariotip hromozomski ispituvanja.
http://www.inviafertility.com/blog/...neous-progesterone-preparation-in-ivf-cycles/ Na samiov link si ima koja e razlikata....sostav i sve e isto... razlika e sto ednite se masleni a drugite voden rastvor.Ednite bolat na stavanje drugite ne se ni osekaat.Ednite se muskulno a drugite potkozno sami si gi stavate i se poolesnitelni za pacientite i zatoa gi donesoa pred 2-3g na pazarot. Nikogash nemojte na rekla kazala muabeti da potpagate i da si uvrtuvate u glava deka e radi ona ili ova, deka moze i vas da vi se desi ili sto ti ja znam. Znachi za plodot da ima anomalija (skraja bilo i nedaj boze na nikoj) ili da se izgubi plodot ( nedaj boze) e dokolku e nedovolna terapijata t.e. pogreshna terapija ne soodvetna na rezultatute od ispituvanjata na pacientkata, vo koe se vkluceni mutacii, defekt na hromozom i nedovolna cirkulacija koja praci problem dotokot na krv do bebeto da e nepravilna, jaka infekcija itn. Ali za sve ova si ima terapija i dokolku e soodvetna i se sledi bremenosta od transfuziolog, ginekolog i doktori za ostanati problemi I TEK KAKO SE RAGAAT DECINJA ZIVI ZDRAVI.
Jas koristev prolutex nasabajle i plus sabajle Crinon gel i navecer Crinon gel..no mi napravi alergija Prolutex i prodolziv nasabajle so Dabroston.A razlikata e sto e nov proizvod a ja imaat istata funkcija samo ml -ta e razlicna zatoa depo se stava na 4 dena a ovie prolutex sekoj den po edna.Mene Petanovski mi rece Depoto se stari veke ne gi praktikuvam jas no mnogu zeni znam so depoto isteraa bremenost i rodija zdravi pravi...samo toa e luge da ni zimaat pari na nasata maka a togas ke dademe celo bogatsvo samo da bide se...Eve Fraksiparin i Cleksan se isto niskomolekularni inekcii ista fukcija vrsat samo bitno e doziranjeto da e ko sto prepisal doktorot...a cenata sepak e razlicna da refundiraat no baftanje plus e toa po vratite no ke odime morame toa ni e
Anomalija na plodot se pravi koga se oploduvaat spermatozuidot i j.k i pri delba moze da napravi defekt i anomalija i da si se razviva duri i vo blastocista.Od terapijata samo moze da mu.pomogne da se zadrzi i da se razviva dobro i pravilno.Jas isto ko tebe bev vo dilema se dodeka ne mi objasni strucno lice i vtorot mislenje isto pobarav istoto mi go kazaa...Jas se bockav so prolutex pa alergija dobiv i prekinav prodolziv so Dabroston i na prvo exo mi konstatiraa bremenost i po 2h prokrvarev i pokraj cela terapija i se utvrdi deka defekt na plodoto samo se desilo taka i togas zosto Gospod taka sakal...Ne se razocaruvaj...mn lekarstva deluvaat razlicno na sekoj pacient eve maz mi e doktor i toa dobro sekogas detalno mi go objasnuva i razlicni sme site organizmi...zatoa glavata gore i ke bide eden den i kaj site sto sme na ovaa maka.Kako Gospod nikoj ne e
Ако си од ск околу 160.000 А ако не си 180.000. Со се пат со се испитувања, терапија, пункција, трансфер. За во систина ти кажувам
Denes tret den mi e od ET vcera i zavcera nonstop lezev sega koga stanav na tret den polovinata ne ja osekav dali e moja uzasno me bolese taka da sedam momentalno vo krevet se nadevam nema nisto da bide morav posle pak ke lezam
Mene mi rekoa da ne sedam na stol tuku polulezecka polozba,ne moras na grb vrti se na dvete strani,prosetaj niz soba pa pak podlegni.Sigurno lezis non stop vo ista zdrvena polozba i zatoa te boli.
Taka ke napravam nemozam nonstop u krevet ne rabotam nisto maz mi se pravi duri i vo krevet jadam mi nosi ☺ a naresnite denovi kako gi pomina
Ajde sega da ve prasam nesto, jas imam 5 god. sin so invitro kaj Popovic vo 2011 god. mi se rodi, togas ne primav ni prolutex ni progesterone depo,samo estrofem, utrogestan,folna, aspirin. Zosto togas so poednostavna terapija sme uspeale a sega primame mnogu pojaka terapiha I plus I inekcii I ne mozeme da ostaneme bremeni?