Не е преувеличен. факт е дека доплаќаме многу работи, само сакав да кажам дека и тој дел што ни го покрива фондот е прилично задоволителен. Некои луѓе без тие средства неможат ни да помислат да почнат процедуа... Може да се направат некои прилагодувања и да се додата уште дел од терапијата кој е основна во терапија која ја покрива фондот како што се контрацептивите и утрогестан на пр... Ние луѓето сме чудна категорија, секогаш кога ќе ни дадат нешто, сакаме уште повеќе. Што ќе беше да немавме ништо или да ни дадеа бесплатно само во државните клиники, каде факт е дека нема многу искусен кадар, ниту па имаа капацитет. Извини што се надоврзав на твојот пост, немам ништо против твојот коментар, само сакав да дадам генерално мислење за ситацијата...
Мојот појадок тост ао моцарела За ручек домашна пилешка супа, а за вечера јајце и кисело млеко во план
Не ми пречи што си се надоврзала на мојот пост Преувеличено ми беше тоа дека многу време треба за да се соберат документите, спрермограм од око и дур си закажал еден преглед ти престанала важноста на друго. До толку не е. Хепатити на државно правев, спермограм, хормони исто. Се се завршува брзо. И 4Д на клиника прават. Мислам @stevemila правеше за 80 денари.
По две јајца јадам скоро секој ден дали за доручек или за вечера. Некогаш ги тргам жолчките зошто не е добро за холестеролот многу иако јас па нив ги сакам повеќе. Обично комбинирам со урда, јогурт ама не сум исфрлила путерче на некое специјално лепче (има едно протеинско црно што го купувам и јадам). За ручек грашок/леќа со телешко мевце, стек (пилешки/телешки) со салата (понекогаш комбинирам ориз за да сменам вкус иако не го препорачуваат), спанаќ со кисело млеко, риба со салата. Измеѓу грицкам нешто јаткасто (ореви, лешници, фстаци, семки) Генерално ова е од протеинската храна, ама уфрлам и по нешто непротеинско затоа што не сум на диета, туку на повнимателна исхрана. Обично избегнувам бел леб, компир јадам еднаш на две недели, и еднаш неделно каснувам и ориз и тестенини. Шеќери скоро исфрлив иако знам да каснам коцка чоколадо, ама па не пијам сокови (освен цедено), газирано ич, За кафето кога прашав ми рекоа дека смеам, ама да не претерувам. Јас си пијам едно, науро, помала доза, и обично каснувам нешто пред да го пијам. денес за ручек пастрмче со салатака.. Ајде нека пишта и другите да добиеме некоја идеа...
Јас искрено немав дневно мени нешто посебно освен насабајле две белки од варени јајца,тоа од болницата ми го препорачаа,и внимавав да биде ручекот протеини.Телешка чорба,пилешко месо ,риба печурки...лека грав.Исто и земав од виталија сурутка во прав,па пиев матена во јогурт или кефир.И урда јадев.За кафе ми рекоа може послабо турско едно на ден или преку еден ден,повеке не.
Фала. Викаат сите повеќе протеинска храна, а кога ќе кажат така мозокот ти се блокира и ништо не ти текнува. мислев ако си споделуваме, ќе добиеме идеја што да јадеме и помала грижа секој ден.
Ќе ве молам некоја од вас памет да ми даде. Имаме сперма за уште три обиди за ивф, еден ваучер искористив . Во Њу борн , ивф на природен циклус е 30.750 ден . Е сега сакам едно така да направам , и да не се замарам во смисол да одмарам и да внимавам. Фирмата веќе не ми дозволува боледување , па можам евентуално три дена да одмарам. Колку се шансите за успех така , не ми треба ваучер за тоа , како би одела терапијата за тоа ? Ќе може ли некоја да ме просветли малку ?
Какп тоа фирмата не ти дава боледување?! Вадиш боледување од матичен гинеколог и не одиш на работа. Едноставно.
@kukla21 мила ресторан е ова , и политиката нивна им е друга. Едвај некако за првото ивф се договоривме , па потоа бев на боледува поради висок притисок , па сега пак поради опструкции на белите дробови. Затоа ме интересира како оди таа постапка на природен циклус , дали е само со кломифен . Знам дека треба да одам кај нив на консултација . Уште еднаш вака да искористам , па ќе остане материјал за две ивф па потоа да размислам дали да сменам клиника и доктор. И ќе можам да искористам ваучер за понатака.
Jas sekoe sabajle jadam chia puding so edna banana i caj od sipinki( mi preporacaa vakov caj da pijam i sekoj den po edna banana) za rucek meso i salata, riba i salata ili omlet so urda, supa obavezno pred rucek i za vecera moze isto od rucekot ili samo supa. Izmegu pijam cedeni sokovi, caevi i po 1l voda i grickam orevi, bademi lesnici i suva brusnica.
Jas alergicna sum na jajca urda ne jadam taka da proteinskata hrana vnesuvam samo jogurt orevi i riba i stek i svinski but procitav deka i toj imal proteini od pijalok pijam samo voda i izotonik.po 2 kila blago ne jadam ic si jadam tursija ja obozavam mn ovosje i toa. Drugoto mi e se isto si jadam ajvar kompir kako sekoj den ne se optovaruvam tolku zaso nemozam da jadam nesto sto ne sakam pr. Osven bel leb drug ne mozam da smislam neznam zasto
Mene mi rekoa deka moze da se pie kafe samo dve turskiba ako e neskafe edno i poveke ovosje zelencuk,supa,jogurt caevi samo kompir ne i zelka poso potesko se varele a do sega sum nemala problem so stolicata a mnogu mrzlivi creva imam i ovosjeto go miksiram vo nutri bulet
Mene samo banana mi zabranija da jadam zelka i kompir,gazirani sokovi ne kafe samo 2turski ako pijam nes togas samo edno a banana jadam mesana so drugo ovosje izmiksirano i za cudo nekoe sekoj den odam vo wc a imam mnogu mrzlivi creva nekogas i so denovi ne sum odela vo wc ,a od ova hormonive sto gi primav mi ispopajga kosata
Jas sum kako tebe,kaj mene ne da e skraten tuku recisi i da go nema,ne sum mnogu vo tek sto pravis,ali ako ostanes bremena,odma da odis kaj dr na razgovor za abdomenalen serklaz,ne se ostavaj bez serklaz,toj serklaz se pravi vo 10ta nedela na edinecen plod,a bliznacka bremenost vo 8ma nedela,mene me ispustija za ovoj vid serklaz,pokasno me prati dr i bremenosta mi zavrsi so spontan,gledajte vie sto ste so skrateni grla prvo konsultirajte se so dr za toj vid serklaz,toj se pravi i pred i vo bremenost