Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Jas na 2ri januari tuka sme blisku se nadevam na ubavi vesti

На AnaMarijaAa, stevemila, Ano и 2 други им се допаѓа ова.
  2. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Lele jas na 1vi januari a @karibian na 2ri ke ni bide veselo :) daj boze da si se izraduvame site :inlove:

На meckicka, AnaMarijaAa, stevemila и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Hopeful girl

Hopeful girl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2015
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    291
    Devojki, me interesira dali nekoja od vas e zapoznaena so ivf vo Cheska. Jas I mm probavme tuka , ne ni pojde, sega razmisluvame I za taa opcija. Ako nekoj ima nekoja informacija,bi bila blagodarna.

На Софија 88 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Daj boze samo nasmevki posle testot

На AnaMarijaAa, stevemila, lalapo и 2 други им се допаѓа ова.
  5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    @kukla21 може она да си зеде боледување сигурно ама толку од работата, не е наше да наоѓаме решение околу тоа и делиме памет :)
    @bokace се додека не стигнеш до трансвер ќе можеш да калкулираш и да одиш на работа па била и со долг протокол, смени, колешка во пресрет, после трансвер тие три дена.. ако не ти е напорна работата нема што да се думаш, ама викаш ресторан па незнам, зависи што работиш, ама сепак...
    Туку како ради реда??!!! :|
    Ако го правиш направи го за да успеете, не си троши организам, резерви, па и откаде сперма за 3инф кој така процени?? Можеби цела ќе се искористи за едно, кога се одмрзнува е инаква состојба па..

На jule84, stevemila и kukla21 им се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Нема да може да ја избркаат од работа заради користење боледување.
    Премногу се покоруваме како нација па секој газда не вози како сака. Ич не сакам неправда.

На Valentina888, PrettyG, stevemila и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    So obicna krvna slika mozes da zemis edna nedela bolvovajne a so dijagnoza od bolnicata 15do30 dena i na komisija ama ke te pustat

На Momichka, bokace и kukla21 им се допаѓа ова.
  8. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    @emkaemka Бирол ми кажа дека имаме материјал за уште три ивф.
    Со биопсијата било извадено за четири ивф.

Не сакам да летнам од работа , уште од летото имам собрано неколку дена.
    Сепак приватњак е , нема да ме толерира многу .
    Мислев за да пробаме вака и да си продолжев со работа и да не му ја мислам во смисол ,, лежење "
    Не сакам да искористам ваучер сега , па да пробаме вака.

Ако е пишано ќе биде и вака и така .

На @nn@, emkaemka и stevemila им се допаѓа ова.
  9. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Ако правиш на природен циклус може и да не пиеш никаква стимулација,тоа др ке одреди кога ке те прегледа.А за тоа не лежењето нема правила,знам за жена што од транафер отиде на работа,наставничка мислам беше,и успешно излезе.А го направила ради реда,со замрзнати ако не и беа и последните останати,па кутенка си отишла на трансфер без никој да знае.Мора да разговараш со др за да знаеш како ке биде во врска со преглефите и дали ке примаш инекции или кломифен цитротиде за дозрејување или па ништо освен стоп инекции,оти кај секој е различно.

На bokace и stevemila им се допаѓа ова.
  10. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Mene doktorot me sovetuvase prvite 2,3 dena odmor posle normalni aktivnosti samo bez napreganje i diganje teski raboti taka da mislam deka nema da imas problem. Moja drugarka 3to invitro i bese uspesno veke 3den se vrati na rabota i toa po 8 saati pa ete i uspea taka da se e do organizam i kako trebalo da bide. So sreka i so lesno

На lalapo, Belabelinakinder, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Се согласувам со тебе, има и понови гнерации на лекови кои се користат во светот, барем и тие да се донесат кај нас, и да бидат на позитивна листа. Има и нови постапки во светот кои ги зголемуваат успесите при ИВФ, како што се предимпалнтациска дијагностика, ко колтура, скечинг, итн. има многу уште многу други кои дури сега ги откривам, што кај нас или ги нема, или се доплаќаат приватно. А зошто и замрзнувањето на ембриони да не биде покриено од фонд при ИВФ, така навистина многу се намалуваат трошоците и за нас и за фондот. Не викам дека ова што ни го даваат како „помош“ е лошо, но би било подобро ако се земат во предвид и влезат во прогарамите за ИВФ сите новости од светот.
    Инаку и мене ми се случило матичниот да не ми даде упат за хормони без да поминат 6 месеци од поледното испитување. Па сум испитувала многу пати и на приватно. И за рецепти не ми дава колку што ми требаат, туку помалку...
    И генерално, условите на ГАК се далеку полоши од оние во приватните клиники. Зошто не се направи и ГАК да биде како приватните клиники???, имаат стручни лица, имаат техника и апарати, имаат капацитет, ама ако немаш врски ќе те третираат како крава (извинете на изразов). Секако ако одиш на приватно на ГАК, во случај да немаш здравствено осиг.(пр фирмата не ти уплатила итн) цените се слични како и на приватна клиника. Е па колку што знам јас фондот префрла пари за секоја услуга направена на ГАК колку што кошта реално, значи делот што ние го плаќаме како партиципација + останатиот дел до целата сума за услугата. Е па ако навистина добиваат толку пари, како и една приватна болница, зошто не се ни приближно такви условите? Ако грешам исправете ме. Мислам на постелнина, ноќници, вошки, папучи, крпи, сапун, лекови, инфузии, а да не зборувам за чувтото на интимност кое го нема таму. Познати ни се овие моменти ... Со многу малку може да се направи многу полесен овој тежок и мачен пат, барем малку попријатен за нас жените кои минуваме низ ова.
    Инаку ја подржувам иницијативата за повеќе бесплатни ивф. Се надевам дека следната година ќе се избориме и за тоа.

На pile30, lalapo, Lost angel и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    @*Milicka* јас кафе претанав да пијам уште претходно, пред трансфер, по совет на Кочо Димитровски. Тој експлицитно ми рече дека кафе не треба да се пие. Другите доктори, не ми го забранија изричито. Во процесот на откажување, кој не ми беше онака нагло, во стилот од утре не пијам, сиварев кафе за да го намирисам и зарадди ритуалот на пиење кафе, пиев по една до две голтки и го истурав. И така една недела, се додека целосно не престанав.
    Инаку после 5-6 месеци, пак си почнав чат-пат кафе, ама еве веќе месец дена пак не пијам, вториов пат кога се откажував беше веќе не пијам и толку. :)
    Сега си пијам вода, со лимон, наместо кафе. :) или топла вода со мед и лимон. Мене тоа ми годи.
    Друго што не смееш е чај од кантарион, јас не занев кој чај има во себе кантарион, и од претпазливост не пиев никаков чај во тој период. Избегнувај, леб, макарони. Наместо тоа, компир и ориз. И јас благо во тој период не јадев ништо, освен понекогш сладолед по едно топче. Јас не јадев ни колачи, ни крем, ни мармалад, ни чоколадо.
    И наважно од се е да не се оптеретуваш многу, ако ти се јади, касни, ама малку од овие „забранетиве“ продукти.
    и да не израдуваш накоро

На lalapo, bebaa, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Srna 16

Srna 16 Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2016
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    108
    I jas ja podrzuvam incijativata za poveke besplatni ifv

На lalapo, Lost angel и stevemila им се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас одма би сменила матичен ако не ми дава упат/рецеп. Кај мојата сестрите пишуваат упати и рецепти и никој не води ваква евиденција.

Едит. И така матичните се само за админиатративни работи, гајле ми е кој,а ќе биде. Битно флексибилност да има.

На @nn@, bebaa, PrettyG и 3 други им се допаѓа ова.
  15. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Se na se samo 4d pravev na gak za 150den.Drugo se zivo na privatno. Brisevi,infektiven abe se.Reagensi nemaa ovde u strumica da im se pluknam i mi izleze gjavol ipol.I lani isto taka.Pa me kosta mnogu, iskreno koga ke kaze nekoj so ne znae za preku fond in vitro misli deka ruzi cvetaat.Se mu e plateno gajle nema.E malo sutra.Bez najmalku iljada evra u geb nemozes da pomislis da pocnes

На AnaMarijaAa, Valentina888, emkaemka и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    А и да те избркаат одма ги добиваш на суд....

Околу упати и рецепти, упати само за приоритетни е потешко ама се убедуваме, а рецепти јас и ги давам тие од димитров она ми пишува исти од неа. И 4д си праев кај матичната без проблем

На lalapo, stevemila и kukla21 им се допаѓа ова.
  17. facule

facule Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.308
    Da ve prasam nesto..na 10 pravev inseminacija i od utredenta bev na estrofem 2 pati dnevno (2 nedeli) , aspirin nautro i utrogestan vaginaleti 2 pati na den ..veke 4 dena imam crveni tocki osip od preponi do vrat napred i od zadnikot do vrat pozadi ..ima sansa da mi e od terapijata ..dali nekoj imal slicno iskustvo ?

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Уште си на терапија?!

19. facule

facule Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.308
    Samo na aspirin i vaginaletite..estrofen gi zavrsiv vcera

20. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    12.973
    Dobro sekoj svoeto mislenje go ima,ne znam za tebe koe invitro ti uspea i zabremeni,i sekako ne znam niz shto pominuvashe,jas ke ti kazham za sebe,pro ifv remedika spontan abortus 8 nedela,od necitanje vo plodnost napraviv 4 inseminacii se na privatno dve godini me vrtea natamu pa potoa sleduvashe ifv normalno neuspeshno.Potoa sistina ifv uspeshno no vo 27 nedela trebashe da go porodam bebeto oti ne rasteshe dobro ama tie ne go uvidoa toa vo tekot na bremenosta,toa e najloshtoto neshto shto mozhe da i se sluci na edna zhena.Sekako toa shto se porodiv i deteto ne mi zhivee ne mi dava pravo za vaucer za vtoro dete.
    I jas sum mnogu balgodarna na drzhavata,ama ako se mozhe zashto da ne pobarame ushte po dva vauceri,mozhebi jas i ti mozhe da si gi dozvolime no zamisli tie so plata po 9 iljadi denari koga ke gi soberat,pa i tie imaat pravo na semejstvo.Treba da se podrzhime megju sebe...

На pile30, AnaMarijaAa, Valentina888 и 11 други им се допаѓа ова.