Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Da odobruvaat , zatoa sto imate neplodnost koja pricinata ne moze da ja najdete veke 10 gidini. Poveke informacii treba maticniot da ti kaze. No mislam deka ke vi baraat 4 insiminacii neuspesni pa potoa da aplicirate za invitro . :*

2. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    646
    Допаѓања:
    1.182
    после 4 неусшешни инсеминации на сите одобруваат ваучер за инвитро. Во случаеви кога кај жената има затнати канали или факсторот на неплодност е машки тогаш може да се мине и без инсеминации, во сите други случаи бараат инсеминации

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Dobre dojde i pobrzo da se prefrlis vo ,,Trudnicki,,
    Sakav da te prasam kolku bese los spermogramot?! I dali vi pobaraa 4ri neuspesni inseminacij za vaucer od fondot?
    Pozdrav i ti posakuvam uspeh vo postapkata za IVF :)

4. merry93

merry93 Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    15
    Pa vaka spermogramot bese los nz tocno kolku ne mi se tuka sega momentalno dokumentite da vidam ama imase 18 milioni spermatozoidi vo eakulat nz tocno kako se gleda to nekade 3% bea normalni i zdravi ama so terapija so ni ja prepisa maticnata se podobri. A 4 neuspesni inseminacii ne ni pobaraa nisto takvo

5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    тератозооспермија претпоставувам како дијагноза.

6. SLATKA23

SLATKA23 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    41
    девојки дали може да ми каже некој дали за втор пат одобрување инвитро од фондот кои документи се потребни, дали исто како и за прв пат?
    Дали некој има искуство со трансфер на замрзнати ембриони, ние имавме трансфер пред две недели во ремедика но тестот излезе негативен, мислиме дека ембрионите воопшто и не биле живи при трансферот, како да добиеме гаранција дека со нив е се во ред по одмрзнувањето, имаме замрзнати ембриони уште за еден трансфер ? фала многу

7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас мислам многу неетички би било за болницата да ви префрли ембриони кои не биле живи.
    Најубаво да се консултираш со некој ембриолог за тоа како да бидеш сигурна. Мислам само тие би знаеле да одговорат на ова.

8. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Nie imame dve neuspesni inseminacii, edno ivf na privatno koe za zal se zavrsi so vonmatericna bremenost i edno detence od 11 god.

9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.957
    Допаѓања:
    112.258
    Zdravo najprvo da isti se dokumentite kako I za prviot pat te jas prviot pat odnesov papirologija od 100 strani I toa sto trebase I toa sto netrebase no sega po vtor pat odnesov samo toa sto pisuva I sekako mi gi primija I odobrija :)
    E saga I nie pravime so zamrznati I skraja da e da se mrtvi spermatozoidite :) INF mi bese uspesno nosev bliznacki I ednata po slikite bese pluknata na maz mi sto iskreno veruvam deka bese IFV od negovite spermatozoidi :) ( za zal bebinjata mi pocinaa vo 30 nedela ako te interesira zasto odi vo Zelba za bebe posle spontan ) a deka bi lazele dali se zivi ....... Mene mi e malku apsurd da bi go pravele toa ali sve biva, a garancija nema nikakva inaku nie gi guvame vo Sistina a I tamu se ni e praveno :)

10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.957
    Допаѓања:
    112.258
    Znaci so ova se sto si go pisala kako pricina po ona sto jas imam citano I sum informirana vednas bi ti odobrile ni inseminacii plus ni nisto ne bi ti barale no valjda maz ti ima nekoj problem dijagnoza na spermogramot ili ti nesto taka da odnesigo I toa vo fondot sto I da e I sigurno ke ti odobrat :) a vprocem ke si gi dostavis I neuspesnite obidi
    Srekno :)

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  11. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Mila , soprugot nema extra sperma, no ima zadovolitelna koja sto moze da oplodi. I kaj nas dvajcata e se vo red, a porod nema. E osven sto sega pred 5 dena koga gi ispituvav hormonite FSH mi bese 12.7 , a ostanatite hormoni si bea najnormalni.

12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.957
    Допаѓања:
    112.258
    Toj hormon kolku sto znam jas lesno se sreduva :)
    No kako I da e sigurno barem 8 god seobiduvate da imate 2ro bebce I plus ke si gi stavis I obidite I mislam nema da imas nikakov problem
    Voedno dokumentite I ne se nesto mnogu za sobiranje a usput I ke si se proveris a sto I da pravis bi ti trebale taka da soberi gi I podnesi :) po se sto kaza kandidat si sigurno :) ako ti baraat nesto plus ke vidis da te odbijat nema sansi
    Ako ti e za uteha edna prijatelka 5 god nemozese da ima dete kaj nea se ok kaj maz I namalen broj na spermatozoidi no zadovolitelen 1 inseminacija I I odobrija sega ima 2,5 god since samo znam deka I baraa dokument za proodnost na kanali kako se vika ispituvanjeto neznam ali znam deka e malku bolno :)

13. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Go imam praveno i toa , histerosalpingografija se vika ili skrateno HSG, i kanalite mi se super proodni. Uste pap test da napravam vo cetvrtok planiram i mikrobioloskite brisevi, poso drugite mi se stari i mazot mi da napravi spermokultura. A toj FSH hormonot mi e visok bidejki toa pokazuva deka mi se slabi rezervite na jajce kletki. Letoto pred ivf koga go proveruvavme AMH hormonot bese dosta nizok, zatoa e FSH visoko, a toa ja pokazuva samo poslabata rezerva. Zatoa odevme po pokratkiot protokol od koj napravivme 5 odlicni jajce kletki, 2 se oplodija i gi vratija, no ete kako se zavrsi.

A jas tebe mila moja EMKA ti ja posakuvam celata srekja na ovoj svet, gi pratam i gi procitav site tvoi postovi i nezimerno mi e zal za sve sto ti se slucilo. No glavata gore odime ponatamu ZAEDNO i so novi sili .

Jas pred 11god. imav spontan , pa odma posle 4-5 meseci ostanav normalno bremena i rodiv zdravo pravo detence i eve sega so godini nikako ne bidnuva. No sto e Gospod nikoj ne e .
    Te pozdravuvam i se citame tuka.
    Cuvaj se :*

Последна измена: 13 март 2015
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Proxima

Proxima Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2013
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    234
    Покачен FSH е знак дека јајниците не се баш во најдобра кондиција, т.е. оваријалната резерва е намалена. И друг пат си имала покачен FSH? На која возраст си?
    Најдобро е резултатите да ти ги погледа и протолкува доктор.
    Како и да е, мислам дека секако ќе ти одобрат ваучер со тие испитувања и документи.

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    и јас да се приклучам, фсх хормон не се регулира. Тој ја одразува резервата на ј. клетки. Имаше немое правило во документите од фондот дека доколку фсх>12 мора антимулеров да се испита и само доколку овие резултати се задоволителни се одобрува ваучер.

На Sara mila му/ѝ се допаѓа ова.
  16. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.957
    Допаѓања:
    112.258
    kolku sto vidov jas za toj hormonot nisto ne sum znaela ako e vistina ona sto go citnav tuka a valjda e :)
    Inaku pa zarem toa e mal problem ako e taka ???? Ne gubi si vreme sobiraj dokumentite I pravo vo Fond, pa zdravje za 2,3 meseci se cetame vo trudnicki muabeti :)

17. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    zdravo moi dragi feminki eve jas deneska bev da gi ispitam hormonite od 2 den na ciklus i bea site odlicni e sega doktorot mi dade tableti jasmin da gi pijam 21 den i od deneska na 15 tiot den da otidam na pregled da kaze sto ponatamu e sega me buni toa sto togas ke mi bide 17 den od prv den na ciklus a neli ovulacijata nastanuva na 13 14 i 15 den dali nekoja od vas nesto znae za toa a isto mi rece da napravam i mikrobioloski testovi pa bi sakala da prasam dali boli oti mnoogu sum plasliva a inaku da vi kazam i deka transferot ke go pravam pod anestezija bidejki koga imam pregled imam mnogu bolki i nesakam da izmrdam na transferot i da ja utnam celata procedura na kraj doktorot mi vika deka toa ic ne boli ama jas se plasam mnogu i nesakam da rizikuvam pozz i vi drzam sreka na site ovde:l:

18. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Знам, знам дека покачен FSH е знак дека оваријалната резерва е намалена. Летото пред ивф исто го испитав тогаш беше 11 и нешто, па докторот побара да го испитаме и Антимулериовиот хормон кој беше низок 0,3. И со тоа докторот ни даде објаснување дека сега бидејки знаеме колкаво е AMH-то ке знаеме по кој протокол да одиме , па одевме со пократкиот проткол.
    Дали можеби знаеш која е причината за намалување на оваријални резерви?
    Инаку имам 33 год. и никогаш освен до летото не ми било толку високо FSH....

19. Proxima

Proxima Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2013
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    234
    @only44you, секоја жена се раѓа со фиксен број на јајце клетки кои во текот на животот, т.е. репродуктивниот период се трошат. Е сега, кај некои тој број е помал, кај некои е поголем. Вообичаено, со возраста бројот на квалитетни јајце клетки се намалува, а тоа организмот го манифестира така што го зголемува лачењето на FSH за да ги стимулира и тие преостанати јајце клетки да созреат.
    Колку што јас знам, врз намалување или зголемување на оваријалната резерва не можеме да влијаеме, но затоа има соодветни протоколи кои докторите ги применуваат за да се постигне бременост.
    Не се секирај, има чаре. :)
    Затоа, со позитивни мисли, само напред!

20. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Премногу ти благодарам мила моја Proxima на преубавиот одговор. Знам дека има чаре, пред првото ивф со толку високо FSH направивме 5 одлични јајце клетки и тоа е нешто, зар не :)
    Само малце се подуплашив бидејки сега пред малце прочитав на страната на фондот дека осигурениците со толкаво FSH немаат право на ИВФ. Има некои измени сега , па треба убаво да ги проучам , офффф :(

На Стефани_5, Proxima и kukla21 им се допаѓа ова.