Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,5%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

308 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. lalapo

lalapo Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2016
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    1.911
    @Milicka kaj site e razlicno dobivanjeto posle invitroto,neznam sto da ti recam osven pocekaj da se iscisti se ubavo i pojdi si na doktor ,toj ke te pregleda i ke ti ja kaze pricinata zosto tolku mnogu vreme krvaris,i dali treba nesto da se proveri za ponataka.Pozdrav i sekoe dobro.

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Znači jas da odam kaj maticnio samo da mi prepise?So izveštajot od petokot so bev na transfuziolog? Preeska se javiv na maticnio gin rece vo petok da odam sabajle kaj transfuziologot bez upat zasto kompjuterot ne daval prioriteten deka skoro e,nema ni nedela dena pominato kako bev.Vika se nadevam nema da praat problem.Mizerno e vaka postojano po doktori za prepisuvanje kleksan

3. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas pravev nesto na transfuziologija,i na imunologija i nesto plus vo hemolab na privatno.Ke odis na institut za genetika ke go baras dejan mislam bese i ke ti kaze so se e potrebno.Ima mnogu za ispituvanje.Antitela,,lupus i uste so ne.Ne mi teknuva vo momentov

На irencule1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Sto znam, taka raboti Zoran.Koga me otpustija od chair vednas bevme kaj Vladimir duri se smeese zosto sum spiela dve veceri I mu se javi na Zoki, toj mu dade nekoe opravduvanje deka podobro bilo so spinal, a so spinal moralo da se sledi.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    4.605
    Pa mene taka mi objasni edna zena sho ja prashuvav isto vaka shto treba da prima clexani.Moze i kaj opsht matichen dr.Na toj izveshtaj shto ti e od transfuziologot treba da ti pishuva tochno kolku treba da primas od pocetok do pozitiven test i plus nekolku dena za ako e pozitiven da ne prekinuvas dodeka zakazes na transfuziolog povtorno za nov izvestaj.I so toj izvestaj odis ka maticen pa on ti brka rabota za recepti.Za vo apteka ne ti ni trebaat recepti sekako na privatno gi kupuvas,posle za vo fondot treba na receptata potpis i pecat od sestrata potpis za koi dati si gi primala,a pecat od dr.Bitno od aptekata smetkopotvrda i fiskalna da ti dadat zaheftani.

6. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Zenski aj be nekoja da mi kaze so primala kleksan kako pravevte za prepisuvanje?Postojano li odevte i na transfuziolog?Cel den se nerviram u pm

На @nn@ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Na toj izvestaj od transfuziolog ne pisuva kolku inekcii pošto ne se znae kolku ke primas.Nemoze od pocetok do kraj zasto ke ti ispitat preku krv i moze ke ti pokacat ili namalat.Nemoze da znae transfuziologot kolku.Eve sea mi pisa trajkovski.Vika prepisi okolu 20.Pa ke vidime.Nekni zemav 10

8. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    4.605
    Mene mi pishuvase dest dena pred transfer po edna na den,a posle transfer dvapati na den dvaeset dena.Posle toa se preporachuva kontrola dokolku ima pozitiven test.Znachi gore dole se znae kolku ne pravat problem.Ne se znaese i kaj mene koga tocno ke bide transferot i kaj mene izleze poveke od deset dena.

9. tiha

tiha Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    374
    Јас пет-шест месеци ги примав. Одев со упат од матичен гинеколог на трансфузиолог на Клиника за трансфузиона медицина ( мора на државно). Тој ми препишуваше секогаш различно по 15-20 поради хомозиготна мутација. Земав од аптека онолку клексани колку што препишал и пред да ми истечат одев пак. Во фонд се поднесува извештајот, фискална со сметкопотврда и потврда од матичен гинеколог дека си ги примала таму или во домашни услови. Замарање е ама мора. Сега ми се прекинати веќе месец и повеќе ама редовно испитувам д- димери. Аспиринот во 28 недела ми го прекинаа.

На stevemila и bebaa им се допаѓа ова.
  10. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Cekame mila :l::hug:

11. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Prasanje kolku se kleksanive na privatno a kolku vrakaat od fondot?

Mnogu mi e utupena rabotava mesto so recepta da ti naplatat pomalku ne znam zaso mora volku setanje

12. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Imase predlog za kleksanite da odat na recept se nadevam vo skoro vreme ke se reseova

На stevemila и bebaa им се допаѓа ова.
  13. tiha

tiha Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    374
    Враќаат 70% од фонд а тоа е многу ако се боцкаш со месеци. Се надевам што побргу да почнат со промените што ги најавија зошто стварно е замарање. Еден клесан е некаде 250.ден.

На Momichka, stevemila и bebaa им се допаѓа ова.
  14. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    4.605
    A zoshto kaj Vladimir posle toa,on vi rechr taka?

15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.942
    Допаѓања:
    111.867
    @stevemila што се побрка друшке :hug:
    Упат можеш и од матичен и од општ од каде ти одговара сеедно, одиш на трансфузиолог тој ти пишува мислење и шема во рок од еден месец и ти брои точно колку Клексани ќе ти бидат потребни и толку ти ги пишува најдолу на извештајот, истиот момент, со истиот упат тој ти закажува термин пред истекот на тој упат за наредниот месец, за да ти даде нов и да ја продолжи терапијата и се така додека ти треба, само еднаш зимаш упат и толку, подоцна самиот доктор ти закажува контроли, продолжувања и слично за секој нареден месец. Ти си купуваш Клексани кога како ти одговара, денес 10, за 10дена 3, па 6... но ќе гледаш до истекот на упатот да не ја прекорачиш бројката од извештајот.. Кога ќе истече важноста на извештајот, Клексаните си ги купила/примила, ги зимаш извештајот, фискалната со сметкопотврдата, матичниот ти пишува потврда и дава рецепт и одиш во Фонд каде пополнуваш еден образец, даваш фотокопија од лк и трансакциска, ти даваат бројче и за отприлика 1месец ти рефундираат 70% од сумата, може кој било да отиде, нареден извештај пак така и се додека примаш, можеш и на 3м да ги рефундираш како ти одговара, битно додека има уште важност упатот не, нели :)

Ти веќе викаш си била со приоритетен пред една недела па тој истиот ти важи еден месец, со извештајот ќе отидеш и ќе речеш си за контрола, термин не ти треба, барем на Клиника е вака ако таму идеш и секако ќе гледаш кај ист доктор да одиш. Ако Трајковски ти ја крои шемата ќе му речеш да ти пише извештај што како ќе примаш, колку и со тоа кај Трансфузиологот па според тоа ќе ти требува колку треба за да ги рефундираш :)

Ваљда ќе ме разбереш :whew:

На @nn@, pile30, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Da, taka mi kaza, za da vidi sto ima vo otpusniot list napisano I da se dogovorime od koga pocnuvame.

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    мила јас само до пункции имам стигнувано и немам баш искуство такво се надевам ќе ти помогне некој што знае а можеби и нормално е чим ти рекол ивановски така со лесно брзо да помине :*

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    амин мила од твоја уста во божји уши сите замислени желби да ни се остварат и овој кошмар да ни прекине што побрзо :* БОГ СЕ ЈАВИ :*

На irencule1980, AnaMarijaAa, pile30 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Srcki nekoj da znae vo koi apteki go ima speman-ot vo Skopje? :* :* :*

20. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    znaci vaka postojat mal broj na bilki koj moze da go podobrat maskoto reproduktivno zdravje jas tie 5 sto ke gi napisam najdobro e da se koristat vo kombinacija ovie bilki mozat da pomognat pri namalena podviznost i namalen broj na spermatozoidi i pri problemi so morfologijata no najvazna e i ishranata pred da se pocne so bilo kakvo lekuvanje na mazite treba da pocnat da vezbat 30 minuti najmalku 5 dena vo nedelata da izbegnuvaat sekeri cigari kofein alkohol i da pocnat so cistenje na krvta od otrovi jas pijam hlorela na gladno zatoa ja ima vo vero 500 den i izbegnuvanje na stresot bilkite e potrebno vreme da bidat efektivni i ne treba da se precekoruva doziranjeto sto e napisano na pakuvanjeto amerikanski zensen panax ginkefolius pomaga pri erektilna disfunkcija libido i gi podobruva maskite performansi i za razlika od kineskiot zensen pomaga na nervniot sistem go pomaga i imunoloskiot sistem i vlijae na oskata hipofiza hipotallmus i nadbubrezni zlezda go ja podobruva apsorpcijata na site hranlivi sostojki sto ja pomagaat plodnosta

На *Milicka*, @malena@, lalapo и 2 други им се допаѓа ова.