Многу е важно да внимавате што ви даваат и што ви останува да платите, ако сте преку фонд. Во исто време имавме трансфер со девојката во Плоднос, на која и наплатија 19.000 а мене ни денар. Ама имаше екстра недела со терапија, што носи додатни фоликулиметии и испитување на хормони. И во ЊуБорн ме пречекаа со лист од фондот. Најверојатно се имале некоја забуна на почетокот и се наплакале екстра. пример, братучетка кога одеа во Плодност пред 5-6 години, вработените од Плодност ги пријавија за ваучер и им средија документи. Таа година, со мене и девојката на која ни враќаа ембриони преку ваучер, не не фермаа 2%. Работите се менуваат.
@Lavica26 Еве како пишува во протоколот: 1 Amp. Gonadotropini пд 75 IE или 50 IE - 30 2 Agonisti na GnRH - Amp. Decapeptyl пд 0,1mg - 22 3 HCG - Amp. Pregnil ili Amp. Horiomon od 5000 IE - 2 4 Краткотрајна интравенска анестезија - 1 5 Пункција на фоликули ппд ехографска контрола - 1 6 In vitro или ICSI (вклучувајќи дополнителна обработка на биолошкиот метеријал) - 1 7 Ембриотрансфер - 1 8 Фоликулометрија - 3 9 Хормонски испитувања - 3 Појаснување на горната табела: Под р.бр (1) Гонадотропините се даваат на третиот ден од менструацијата просечно 10 дена (8-12) и тоа високопрочистени урофолитропини или rFSH пд 75 IE или 50 IE (Fostimon, Merional, Menopur, Puregon); Под р.бр (2) Агонисти на GnRH (gonadotropin releasing hormon) се даваат 10 дена пред очекуваната менструација до денот на HCG администрацијата (22-25 дена прпсечнп) или како депо форма – една апликација 10 дена пред очекувана менструација и тоа: ампули Decapeptyl (triptorelin) од 0,1mg; Под р.бр (3) HCG 10.000 IE (2 amp. Pregnyl ili 2 amp. Horiomon od 5.000 IE) еднократно на крај од стимулацијата; Под р.бр (4 и 5) 34 -36h после HCG администрацијата се прави пункција на фоликулите и аспирација на јајце клетки во краткотрајна интравенска анестезија. Под р.бр. (6) Се прави In vitro (IVF) или ICSI (вклучувајќи дополнителна обработка на биолошкиот материјал). IVF е процедура која се прави околу 4 часа после фоликуларната пункција, во зависност од зрелоста на добиените јајце клетки. Се прави со инсеминација на јајце клетките со обработени сперматозоиди и после 18 до 24 часа се гледа дали е настанато оплодување. ICSI е процедура која се прави после фоликуларната пункција и се состои во инјектирање на сперматозоид со нормална морфологија во јајце клетка со добар морфолошки квалитет и после 18-24 часа се гледа дали настапило оплодување. Под р.бр. (7) Ембриотрансфер - Доколку настапило оплодување после процедурата IVF/ICSI се врши трансфер на ембрионите и тоа најрано 48 часа од пункцијата на овариумите, а најдоцна петтиот ден под контрола на ултразвук кога се враќаат еден до три ембриони оценети по стандардните класификации. Под р.бр. (Фоликулометрија – првпат се прави петтиот ден од стимулацијата, а потоа најмалку уште 1-2 пати заедно со резултатите од хормонските тестови. Под р.бр. (9) Хормонски испитувања, се прават стандардо три пати во текот на хормонската стимулација и тоа кај долгиот протокол со агонисти се тестира нивото на естрадиол, а кај протоколот со антагонисти се тестираат естрадиол, LH (лутенизирачки хормон) и прогестерон. * За сите наведени ставки во овој протокол (материјали, лекови и нивна апликација) здравствената установа не смее да бара дополнителен паричен надомест од осигуреникот. датум: Специјалист – субспецијалист Осигурено лице
http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=B5C974629F170249B59B83F25792321F Точка 4 на линков. Мене ми отвара.
Со години сум во систина. До сега ништо не ми наплатиле плус (освен хормони, фоликулометрии следува и 30 инекции и 2 шишенца супрефакт). Доколку има потреба од повеќе терапија,... е во тој случај ќе си ги докупиш.
@mila 15 i jas ke ja spodelam istata prikazna kako tebe. Pred 9 god koga prv pat otidovme kaj Tase vo Plodnost,togas prv pat doznavme deka ne mozeme da imame deca po priroden pat i doktorot ni kaza deka ivf ni e edinstveniot nacin za dobivanje na dete.Mene se mi naplatuvaa iako imavme vaucer.Od pregledi,hormonite,site 5,sekoj pat mi gi naplatuvaa,a 680 den bese eden,mi ja naplatija i anestezijata 6000 den.Participacija togas se plakese si ja plativme vo red e toa,za site bese isto.Iako potpisavme dokument od fondot za da znam sto me sleduva,i citav sto me sleduvase,mene mi go naplatuvaa i toa sto me sleduvase.I jas si mislev deka taka treba nikogas ne se posomnevav deka na mojata maka tie se bogatat,ama se ke napravev za da dobijam bebe. Se mi se razjasni koga edna moja drugarka mi kaza deka vo Sistina nisto ne naplatuvale ako si preku fondot,taka i bese nisto ne plativ plus od toa sto go potpisav na dokumentot,sto me sleduvase.E sega toa sto e plus si go dokupiv privatno,fostimonite. Vo denesno vreme treba ocite sekogas da ni se siroko otvoreni,bidejki na sekoj cekor ima samo lagi,izmami,borba za pari,luge sto ti zaviduvaat.... Eden e Gospod toj neka gleda i sudi. Sto bilo pominalo ,nema vrakanje nazad.Odime samo hrabro i so ispraveni glavi napred za da ja ostvarime celta,a celta ni e majcinstvoto. Izvinete na dolgiov post ama morav da vi kazam od licno iskustvo sto mi se sluci i na mene kako i na mila 15.Vi posakuvam se najdobro na site do edna i site sto pobrzo da se falime so golemi mesinja
Jas vo New Born doplativ 6000 za 6 merionali,plus ednas 800 za progesteron i 170 za inekcii protiv bolki posle punkcijata.Za se mi bese predvreme kazano.Mene mi e sumliv toj muabet dojdi vo posebno sobce da doplatis posebno koga bea novi i koga se dokazuvaa da uspeat,mozi ima doplateno ama ako imala i dopolnitelni ispituvanja i intervencii.A deka vo Sistina ke te vikne dzabe da lezis toa tesko.Istoto vazi i za Plodnost i Sistina,da mozat uste na vlez i parking ke ti naplatat.
Ne znaev ni jas na pocetokot sto mi sleduva so vaucerot a sto ne,posle se osvestiv ama kasno bese veke.Daj boze site da si uspeeme i ednas zasekogas da zaboravime na bolnici i doktori.
Taka e srcka istoto iskustvo go delqm i jas.Mene ne mi go naplatija. Progesteronot so mi go ispitaa.Stom vlezes vo bolnicite so gi spomna izlupen si.Vo plodnost ostanav na denot na transfer po inicijativa na maz mi da sum odmorela.Plativ 150evra za edna vecer.I ni kazaa izlezete utre rano za da nema dorucek.Zamisli na tolku pari i te brkaat.Koja necovecnost.Sakav da te prasam zamrzna li ti embrioni?
Ne,koga mi bese transferot dve mi vratija uste eden embrion ostana sto stigna do blastocista i mi bese skapo samo za eden tolku pari.I rekov na Mimi ako fati sega dobro ako ne jovo na novo.
одлично. еј прекрасно. цело време мислев дека неоплодени јајце клетки ќе ми ги замрзнат, па потоа ќе им праќат свежа сперма да ги разбуди од сон така може и до трето дете да стигнам
Hahaha srcka.Me nasmea.Ke im prakaat sperma po kargo.Hahaha.Ova e super navistina zasto sme postedeni od dopolnitelni hormoni i maltretiranja.Ti do kaj si?
Nas za zamrznuvajne ni naplatija 25.000denari 6zamrznavme znaci na sekoj mu na plakat razlicno nas na sekoe ni kazuvase kolku ni ostanuvat pregledi i deka drugoto se naplaka pak ke kazam na sekoj organizam razlicno deluvat lekarstvata so vikase tase kaj tebe se na plin pobavo se kacuvale
@mila 15 nie ti veruvame deka si platila,site nekade sme izgoreni i sme natplatile,samo ne interesira sto imas plateno?Ne moze nekoj tukutaka da te vikne nastrana i da ti pobara tolku pari i bez da prasas zosto i sto plakas.Ne se raboti za malku pari pa ajde sto ke prasuvam ke si platam samo za arno neka e.Sto ke napravese ako nemas tolku pari?
Sekoj vtor pregled mi go naplakaa i mi kazuvaa deka samo tri mi sleduvaat so vaucer.Merenje progesteron i toa ednas ne plativ pa naredniot pat mi naplatija.Skoro na sekoe odenje nesto trebase da plakam se na se 15 iljadi veke plateni.Koga zavrsiv so hormonite me viknaa vo sobata za naplata i mi rekoa deka treba da doplatam uste 20 iljadi za hormoni(puregon),znaci 35 iljadi.Ednoto sisence suprafakt sleduva so vaucer a vtoroto si go doplativ,anestezijata za punkcija(taa mislam deka ne vleguva vo vaucerot) ja plativ 5000iljadi.Znaci se na se okolu 41iljada.Ne mozam da gi najdam smetkite inace ke gi slikav.
Вистина е дека на почетокот имаше ситуации да наплаќаат во њуборн за работи што ни следуваа. Сега се оправија. Колку што знам го следат форумот и увиделе дека не е во нивна корист. Јас лично имав успешно ивф и бев задоволна во целина но треба да ги сослушаме и оние што не поминале најдобро. Така и самите клиники ке го подобрат третманот.
Ve chitam i rekov nema da se umesham ama morav I jas sum veke 1ipol godina vo Newborn. Ne so vaucher zashto gi imam odamna iskoristeno znachi privatno. Toj period imashe i na forymov i e vistina chlenki si pishuvaa deka eden superfakt im davale drugiot go naplakale. Pamtam pishuvano e tuka. Muabeto mi e.....i jas prviot pat kpga prehlani 2015g dogovarav za cena za zamrznuvanje mi beshe kazana edna cena i koga nareden pat mi beshe kazana sasvum druga cena, naj iskreno kazuvam dignav galama, zashto iskreno imav veke sobrano tochno pari i za ivf,hormoni (zasto od kaj niv gi zimav), pregledi i zamrznuvanje i bea mn pari i iskreno i plus 5000den primer mi bea mnogu. Se digna takva dzeva i na kraj ispadna deka greshka e nivna za kpja se izvinija. Razlogot beshe deka navistina se na pochetok nekpj ceni ushte nedefinirani i znam i za vaucerive preku fond ne bea uhodani ni personal ni ostali. Taka da ne im zameriv i sepak gi sfativ. Ziv chovek greshi, pa i vo prodavnica i butik se deshava greshka da se desi. No, krivi sme i nie pacientite. Zashto da kutis ne razbiram, zashto da ne se prasha pa i preprasha, zashto da ne se pobunish..... i da bideme iskreni sekoja bolnica go pominala istoto. Pacient bev vo Sistina uste koga beshe vo Olimpiko vo 2007g i bea haos neviden. Toa vreme imashe participacija po 100e se plakashe. Haos beshe so plus doplakanja. Vo Remedika za pregled od 3mon vaginalen i razgovor se oprciv 2500 pred 5-6 g ama iskreno me mrzese da se karam. Vo sv.Lazar kpga Ivanovski se prefrli za eho i razgovor 3000i nesto plativ a ni smetka ne dobiv so izgovor ne im funkcionira sistemot za naplata. Nashe e da se pobunime pa i skarame ako treba za nashi pari. Vo Sistina dur bev pacient 3 eha plakav, 1no neplakav. Eve vo Newborn koga go pravev ivf potrosiv 1ipol shishe Superfakt i veruvajte taa polovina ne mi ja naplatija. Den denes idam bremenost tamu sledam, nekad ne mi naplakaat. Shto se odnesuva za muabetot : me odnesoa vnesoa vo edna soba...... Pred kancelarijata na Trajkovski znaci prvata vrata desno e kancelarija/soba za naplata otsekogash i tamu se naplaka. Na pult ne se plaka kako shto e vo Remedika i Sistina. Znachi se deshavaa greshki ama e normalno kako pochetnici koj ne se ugodani, taka beshe i so Sistina i veruvam so Remedika. A shto se odnesuva za @stevemila muabetot za zamrznuvanje 3ti ili 5ti den..... sreko veruvajmi deka toa e najmalce bitno. Zavisi od x factori za koj najubavo ke odluchi embriologot i Tanja spored istorija i organizam. Nekogas eve i vo moj sluchaj si kazaa deka e podobro na 3ti den da se vratat zashto vo matka vo priroden prostor se pogolemi shansite za razvoj. Kaj nekoj na 5ti den. Eve jas imav transfer na 3ti den so zamrznati i ostanatite site gi zamrznavme na 3ti den. Eve me zdravje april ke si go zapoznaam sinko ziv i zdrav da mi e Ne mu ja misli mnogu oni najubavo znaat.Inache jas gi zamrznav na 3g ostanatite. Samo so lesno, so ubava misla , pozitivna i sve ke si bide super. Sorrryyyy za dolgiov post. Edit praam ...... nemojte da se karate virtuelen svet e forumov ne se ni znaete. Nemojte da si troshite nervi i energija. Nemojte veruvajte mnoguuuu ke vi treba za ponataka. Borbata trae sve dur ne ni se rodat zivi i zdravi bebinja, pa prodolzuva dur ne gi izrasneme. Zatoa chuvajte energija i zifci. Ve sfakam vi ide da ubiete covek nekogas, eve me trudna so hormoni nekad i mene mi ide...ali navistina podrshlata i ubaviot zbor se mnogu poubavi i znachat vo ovaa borba. Mnogu znachi i pozitivma energija i misla. A najmnogu ke znachi dokolku i privatno se zapoznaete i druzite. Ve pozdravuvam i podrzuvam i ne se karajte bespotrebno.