dali znae nekoj da mi kaze , dali ima rok do koga treba da pustam vo fondot odgovor za napravena histeroskopija ?
Ne nemas rok, no kolku pobrzo go dostavis rezultatot tolku pobrzo ke ti odgovorat sto sigurno ti e mnogu bitno a I valjda znaes deka ke treba da go odneses vo Republicki kaj Majka Tereza Ajde ne se sekiraj, se ke bide
pa da sakam pobrzo da znam, kaj treba da gi odnesam kaj so gi podadov predhodniot pat vo fondot jas sum od bitola
bebaa dali mozi da mi kazis kolku vreme ke me zadrzat na bolnica , dali posle toa ke imam nekoi teskotii?
Ne, ne tamu ti pisav treba da gi odneses vo Republicki pozadi Majka Tereza ima eden prolaz izmegu zgradi I ke vlezes vo nego I ima golema tabla na koja pisuva Republicki Sovet na FZOM toa inaku e na Rekord vo Centar ili ako ne se snajdes javi se na brojot sto ti go pisav I ke ti kazat
izvini ne te razbrav ke treba so toj dokument da odam skopje da go odnesam nema da mozi tuka bitola negde da go dostavam?
Јас бидејки правев и лапароскопија една нок ме задржаа.А за хистероскопија мислам дека после неколку саати ке те пуштат.Крварев неколку денани имав мали благи болки како менструални после тоа ден два.Но мене бидејки ми вадеа прегради,кај тебе ако е само преглед и не ти најдат ништо може и да немаш болки никакви.Од анестезијата ми беше лошо малце но тоа секој различно го поднесува,јас алкохол многу не поднесувам не па опојка.
@S.Snezana e toa neznam ke moras da si prasas. Inaku jas sum od Skopje i podnesuvav direktno vo Fondot, a koga trebase da donesam uste nekoj dokument mi rekoa da gi dostavam vo Republicki.
@S.Snezana јас правев само хистероскопија, истиот ден после неколку саати те пуштаат дома, од анестезијата немав никаков проблем ама изгледа добро ги поднесувам и неколку што сум примила до сега немав проблем. Мене ми најдоа преграда на 4д и отидов на хистероскопија (за ваучер од фондот ми рекоа морала да биде отстранета), меѓутоа кога др влегол со камерчето во матката видел дека таа преграда е многу мала и дека нема потреба да ја отстранува и не ја отстранил. После имав тапи болки како менструални (како што ти кажа бебаа) крварев некој ден и толку. Не поднесов за ваучер од фондот (сакав побрзо да завршиме, а знаев дека ќе ме маткаат од фондот) направив инвитро на приватно, останав бремена со близнаци и фала богу никаков проблем немав со преградата. Со лесно и не се секирај, ништо страшно не е хистероскопијата.
fala mnogu za podrskata , odam odma narednava nedela da se zakazam , da ne cekam. A kade go pravese in vitroto , od prv pat ostana bremena?
@S.Snezana инвитрото го правев во Систина, кај др. Лазаревски, од прв пат останав бремена. Проблемот беше слаб спермограм.
I jas odam kaj nego sega za sega sum zadovolna pa se nadevam deka ke bidi pozitivno od prv pat kaj nas problem nema predhodno ostanvam vonmatericno
Amorce me interesira, kolku folikuli ti izvadija punkcijata,kolku imase zreli,moze li malku podetalno da mi objasnes,mene ne ceka vo cetvrtok punkcija pa sakam da znam nesto poveke okoliu toa
@S.Snezana дај боже и кај тебе да биде успешно од прв пат. Јас за Лазаревски немам зборови, презадоволна сум и за мене он е еден и единствен! Во сигурни раце си @mdenkov ми извадија 16, 9 беа добри, се оплодија 5, од тие 2 беа со одличен квалитет (тие ми ги вратија и двете се фатија), а останатите 3 сакавме да ги замрзнеме ама не беа доволно добри за да го издржат процесот на замрзнување и одмрзнување. Со лесно во четврток
jas 10 imam vaka so dobra dimenzija sto odgovara na ovoj den od ciklusot,imam poveke sto se so 10.5, 11.5 itn. neznam dali toa e dobro ili ne,i nad kolku mm gi vadat na punkcijata,jas vo princip sum golem panicar-sega si mislam ako mi izvadat 10 kolku od niv ke se dobri i kolku ke se oplodat, i kolku od niv ke mi vratat znam deka edno da se fati e dovolno,ama ete so poveke e pogolema sansata-
@mdenkov не е толку битен бројот на извадените, битен е квалитетот. Така што џабе ти си ги брои и џабе се замараш околу тоа. Еве јас пример на многу извадени, а квалитетни и добро оплодени на крај две. Познавам примери, каде што и две три им извадиле, а тие биле доболно квалитетни и зрели, за оплодување и истоте да се фатат. Јас искрено да ти кажам со тоа не се ни замарав, значи појма немав при мерењето колку беа, колкави беа....Лазаревски многу не кажува, а јас му верував и не прашував, за бројката дознав после пункцијата, кога дојде ембриологот во соба и ми ја кажа состојбата. Затоа не се прави паники, не се секирај, ин витрото според мене е бинго, ако се погодат "бројките" ќе добиеме, мислам дека освен доктор факторот (кој што нормално треба да ја погоди терапијата) другото е среќа, а ние џабе си ги тупиме главите и правиме само непотребни стресови на организмот во моменти кога треба да е најопуштен.
amorce,jas gledam sto poopustena da bidam,ama sega me zbunija tie brojki od folkukulite i si vikam ako tolku ima folikuli dali ke imam zreli i kvalitetni,koga doktorot gi merese me fati strav-bidejki iskreno ocekuvav pogolem broj so toa i pogolema sansa,e sega dali mi e pogodena terapijata neznam,i ustvari neznam kako moze da se doznae toa-ja primam menogon po 3ampuli,utre odam za estradiol i lh i da me vidi na ehoto i zdravje cetvrtok punkcija-zelbata e golema za bebe se nadevam deka ke ni se ispolni pozz i ti blagodaram za odvoenoto vreme