Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Муабетов излезе ко да треба да се правдаме. Добар доктор не е само стручна експертиза, туку многу повеќе.
    Некогаш стварно се напнуваме без врска. Кој како му е најубаво, така нека си прави. На крајот, битно е како ние се чувствуваме, а не другите.

На Lavica26, Melinda85, Bebulleee и 11 други им се допаѓа ова.
  2. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    Da bi bila dobredojdena informacija dali IMA strucni lica vo Skopje sto go rabotat ova bi sakala da probam.

3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Има акупунктура во скопје.
    тел. 071237293

На podravka и Bubce38 им се допаѓа ова.
  4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.652
    Допаѓања:
    175.098
    Bravo be kukle milo...Najiskreno da kazam do sega sum bila kaj trojca ginekolozi na pregledi,konsultacii... Ama nekako od TEBE,kako licno po pp ili citajki te ovde na foruumov gi dobiv odgovorite na povekjeto moi nejasnotii. Ne samo sto rasjasnuvas medicinski,tuku i takva pozitivna energija mi vlevas toa e CUDO nekoe. Ti simnuvam kapa....

На Tukituki, podravka, Ninichka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.652
    Допаѓања:
    175.098
    Mene pak Lazarevski mi se bendisa nekako na TV. Cela nedela mu balegav na mm da pojdime i do kaj nego na konslultacii,odvaj go ubediv. I pokraj toa sto denovive citam nekako neubavi iskustva od kaj nego,sega uste povekje srceto me tera da mislam deka mozebi toj e "vistinskiot" dr za mene. Utre definitivno kje mi se razresat dilemite, zakazav i kaj nego

На Bebulleee, Valentina888, podravka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Pa i mene na tv me bendisa koga go gledav porano,sega go nemam gledano.Dobar e doktorot,ako mislid tamu tamu odi,samo ti da si mirna tamu kaj shto si.No odnapred ti kazuvam,ne dava negov br.Komuniciravme po mail ili preku sestrata ako sakam da go prasam nesto i tia koga krvarev na 8 den od transfer,i toa uzasno me nervirase za vreme na transferot.A preku vikend ne kreva ni sestrata taka da ke si cekas da go vidi mailot.Toa mi bese edna od glavnite pricini shto si otidov od tamu.No ti ako si resila tamu odi,dobar e kako dr so iskustvo i se toa,mozebi vie ke najdete zaednicki jazik nie ne najdovme :) Ti posakuvam uspeh .

На lalapo, stevemila, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Ja primiv stop inekcijata. Sega ce cekame vo Petok mnogu folikulcinja t.e. jajce-kletki.
    Retko citam kaj Dr. Popovic pacientki da ima. Jas bi vi go preporacala dobar mu e odnosot kon pacientite, opusten e -segacija. Sestrata i jas poretko ja dobivav ama mu vrtev direkno na negoviot broj i sekogas mi krevase. I vo tekot na bremenosta sekogas se konsultirav so nego.

На Miami1, Melinda85, Capricorn Taurus и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    ajde so lesnooo I cekame ubavo info...inaku ne ti e bitno sto nema mn kaj Popovic u grupava vo realnosta sigurno ima ;) ko sto gledam tuka 90% se u new born no toa neka ne ti e reper za uspeh pisuvaat od tamu najmnogu no I drugite kliniki se full I imaat ogromen uspeh a ne pisuvaat I gi nema grupava... pozitivno misli I ostaj na Boga pozz

Последна измена: 15 февруари 2017
    На Lavica26, iki26 и Proletno им се допаѓа ова.
  9. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    I mene mi go preporacaa,kao na nekoi luge im pomognal,dolgo vreme nemale deca,ako ne se lazam i probivale vo stranstvo nekade ivf ama ete vamu uspeale.No jas togas bev razocarana od sistina,makar shto znam deka ne mi se krivi bolnicata i doktorite...ete sakav da si odam od tamu.Dobar bil doktorot i ti posakuvam uspeh. :*

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Dobra vecer na site, sakav da ve prasam nesto, jas dodeka cekam da pominat 6 meseci i da go pravam 3 ivf vo meguvreme pravam insiminacii , problemot e toa sto jas od exuterina mi e izvadeno i jajcevodot, prasanjeto e ova dali moze da ostanam bremena i ako ovulacijata mi e vo istiot jajnik vo koj go nemam jajcevodot? Jas si razmisluvam vaka ako nema jajcevod za da odi sprmata nagore kako ke se simne jajcekletkata nadole? Go prasav maticniot za ova mi kazuva nema vrska mozes da ostanes bremena ama jas ne veruvam, vie sto mislite. Napraviv dve insimiaci i na dvete ovulacijata mi bese vo taa strana sto nemam jajcevod. Izvinete za dolgoto pisuvanie. Pozdrav

На @nn@ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Srna 16

Srna 16 Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2016
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    108
    Devojki imam neuspesno ivf vo dekemvri sega na 28..01 dobiv I mi zavrsi nemav nisto,i koga na15den I 18den od ciklus samo pri odnosi imam krv. Mnogu mi e strav sto moze Da e sega toa

12. Srna 16

Srna 16 Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2016
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    108
    Dali nekoj ima so takvo iskustvo malku mi e strav zasto do sega mi se nema takvo nesto sluceno strav mi e I denes da imam odnosi da ne bide kako vcera so krv,ne e mnogu krv pomalku ama sepak imam

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Јас како што знам ако овулацијата е на лев јајник пример,и левиот јајцевод е одстранет,неможе да се случи бременост,затоа што природното оплодување се слѕчува баш во јајцеводот.Таму се срекаваат сперматозоидот и јајцеклетката,и потоа низ јајцеводот оплодената јк патува до матката каде се вгнездува.Незнам зошто тоа не ти го објаснил гинекологот,можеби се надева на покасна овулација на другиот јајник па си вика може сепак ке се случи бременост со оглед наа тос што спермата може да живее и до недела дена во нас.

На NNA, lalapo, @nn@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Fala mnogu duso, i jas vaka znam kako ti sto kazuvas na levata strana nemam jajcevod i bas na taa strana imav ovulacija, pravev insiminaci i go prasav i maticnata i tofofski mi kaza nema vrska, sigurno sakat da me opustat psihicki. Gospod znae sto mislat ovie doktori.

15. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    969
    Може да останеш трудна. Ова доколку сперматозоидот се сретне со созреаната јајце-клетка и може да отидат преку другиот јајцевод до матката. Се разбира ова го отежнува целиот процес на вгнездување...
    Не ти го кажуваат ова само да те опуштат тука затоа што е вистина.

На Ѕвездички и NNA им се допаѓа ова.
  16. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Da duso, vaka kako objasnuvas ti mi imat objasneto i doktorite ama jas razmisluvam kako ke se sretnat koga nemam jajcevod da sleze jajcekletkata za da se sretnat.

17. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Vaka ova krvarenie jas mislam deka e od ovulacija nema zosto da se plasis, i jas imav ednas taka doktorot mi rece od ovulacija, ako nemas veke dobro ako imas ne sakam da te plasam ama kaj mene ne prestana krvarenieto i bev exuterina zavrsiv vo sala. Pozdrav

18. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    969
    така што каналите се подвижни и ги поместуваат јајниците па со тоа се смета дека јајце-клетките се тие кои се доста подвижни. Кога едниот канал не функционира и јајце-клетката се оплодува баш во јајникот кој што е поврзан со овој канал другиот јајник се "соединува" на некој начин со тој кој ја оплодил јајце-клетката и истата ја прифаќа и таа се транспортира преку "функционалниот" јајцевод кој што ја превзема работата и од другиот. Шансите за забременување на овој начин се намалени ама не и невозможни :)

На Momichka и NNA им се допаѓа ова.
  19. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Ti blagodaram mnogu, sega jasno mi e.

20. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Јас не разбирам како јајникот се соединува со оној кој ја оплодол јајцеклетката.Јајцеклетката не се оплодува во јајникот туку во јајцеводот кога ке се сретне со сперматозоидот кој патува од грлото на матката низ матката па јајцеводот.Дали сакаше да кажеш дека здравиот јајцевод ја прифака ослободената јајцеклетка па таму се случува оплодувањето.Оти не ми е логично без јајцевод да се оплоди јајцеклеткава во стомачната празнина,па после да ја вшмука јајцеводот и да стаса до матката.Макар што и тоа не ми е когично јк од лев јајник да ја вшмука јајовод од дена страна.

На Pacient srna, ocicka2014, Valentina888 и 3 други им се допаѓа ова.