Opusti se, se ke bide vo red. Sega si veke do glavnoto, sto e tvoe, ke si dojde. So Gospod napred, ke ima bebence, ke vidis, samo opusti se i uzivaj.
Feminki, dali ima nekoja iskustvo ili informacii za ovaa novata Newborn Clinic? Gledav nesto po net zboruvaat za nekoj novi metodi na IVF so zagarantiran uspeh. Nas seuste ni e rano za da go pocneme procesot po vtor pat..no razgleduvame opcii za kade da odime.
Не ги пишува на страната на фондот?! Додуше ми делува дека и страната одамна не е ажурирана, така да ништо чудно зошто ги нема
Of lele mila, izvini te molam sega se setiv bez da gi procitam tvoite postovi nagore..... Kaj tebe se desi hiperstimulacijata , za zal. Ajde mila so novi sili i glavata gore odime ponataka. Te guskam silno i samo hrabro
dali nekoj ima iskustvo so pilulite Menogan. Mene dr. mi gi dade da gi primam ama estradiolot nesaka da mrdni od 39 i toj se cudi kako mozi tolku da ne reagiram na pilulite.?
Novi se, mislam deka okolu 4 meseci rabotat so fondot. Gledav nekoi videa, intervju so gazdata i drugi vraboteni. Zboruvaat za nekoj novi metodi kade uspehot e zagarantiran. Mnogu me zainteresira.
Hipestimulacija ili neznam sto pridonese za ovaa situacija... vazno rezultatite bea negativni. Transfer bese napraven, ama bremenost nemase. Nikoj ne mi gi kaza pricinite, mozam samo da nagagjam sega. No, kako sto i ti pogore pisa, prodolzuvame ponatamu, vsusnost odvaj cekam da pomini periodot za povtorno da se obideme. Zarem moze da se otkazeme mila, toa ni e najgolema zelba i ke odime do kraj I jas te guskam, so gospod napred ke bide kaj site nas, imaj prekrasen den
Ги најдов на фб - имаа објавено дека имаат склучено договор со фондот под некое име кое воопшто не асоцира на Њу борн Пзу тд ИНАННА СИСТЕМ
Da, procitav za toa. Ako imas vreme pogledni nekoj od videata kade gostuva Birol Ajdin ako gi nemas gledano, bas me interesira tvoe mislenje.
@Natasa. P za taa klinika prv pat slusam tuka od tebe, ne mi dosla taa informacija od nigde nikade Istrazi ja i ako ti se bendisa i ima strucni i dobri doktori/specijalisti ic ne mu ja misli cim ti se bendisala No jas ke te zamislam za edno nesto, vikaat uspeh zagarantiran?????? Kako moze nesto da mi garantiraat koga ne mi ja znaat anamnezata????? Moze ete se uspesno ke bide no ete ednostavno organizmot/matkata ke go otfrli plodot, dali od stres, dali od bilo sto Citam gore velis najverojatno terapijata ti ja utnale i dovelo do hiperstimulacija, toa znaci deka vo sleden slucaj mora da se izmeni terapija, postapka i da se bide oprezno, no sto neznaci deka i na toj drug lek nema da se sluci istoto, ili mozda nesto drugo, nikoj neznae i nemoze da ti kaze nitu pak garantira. I velis so novi metodi???? Kakvi se tie metodi, sekade vo svetov metodite se isti gi ima nekolku i se vodat po niv, a lekovite sekade se isti samo moze da gi najdes so drugi nazivi. Po mene kade i da odlucis najprvo rasprasaj se za doktorot isto i za embriologot, pojdi kaj nego vidi kako ke ti se bendisa, no nemoj ni slucajno da podlegnes na toa deka uspehot ke ti bide zagarantiran, toa ti e marketinsku trik Se ti e sreka, mnogu kocki treba da se sklopat i koga ke se desi toa ke ima ubav rezultat
A be mila, ja zaes onaa...davenikot za slamka se faka, taka i jas. Nitu sum kompetentna, nitu strucna za da objasnuvam za sto stanuva zbor. Pod "bendisuvanje" jas podrazbiram samo odnosot na doktorot i personalot, uslovite, cenata i statistikata za uspesni i neuspesni postapki izvedeni vo klinikata. A za metodite, mozam samo da prenesam ona sto sum slusnala, a i samata ne sum sigurna kolku dobro sum go razbrala. Primenuvale naj nova tehnologija za in vitro koja se praktikuvala samo vo nekolku drzavi vo svetot. Stanuva zbor za ERA metodata, (endometrijalna receptivnost) kade sto se zemalo tkivo od endometriumot na zenata i toa se ispituvalo labaratorijski, hromozomski, i tocno se utvrduval denot vo koj treba da se napravi emrio transfer za toa uspesno da bide implatirano. Isto koristele i PGS (preimplatantno genetski skrining) so koj se pravele biopsija na embrionite i se proveruvale site hromozomi taka sto se obezbeduva transfer na sosema zdrav embrion i se isklucuva moznost da imaat parovite dete so anomalii, abortus ili pak predvremen poragaj. Rabotat i metod na endometrijalna kokultura kade se zemalo parce od endometriumot na zenata (bezbolno i bez anestezija) i se implantira embrionot fakticki na tkivoto od matkata vo labaratorijski uslovi, taka sto se dobiva sosema priroden nacin na oploduvanje. Na kraj samo se transferira vo matkata i sansite za uspesno vrzuvanje vo matkata bile daleku pogolemi, bidejki embrionot e veke vrzan za prethodno izvadenoto tkivo od matkata. Ovoj posledniot metod go praktikuvale na postari parovi ili parovi koi imale neuspesno in vitro veke 2-3 pati. Inaku, novi se, zatoa i nemame slusnato, no vlegle vo mk so seriozna investicija od milion evra, ne deluva deka se "privremena" konkurencija na veke postoeckite kliniki.
@Natasa. P sto da ti kazam istrazi vidi procitaj informiraj se, no pred se odi vo bezbedna klinika kade nema da se eksperimentira na tebe, veruvam deka ete donele i takvi aparati, no ima li strucen kadar za da raboti na niv, ima li strucni lica za da vrsat takvi zafati???? Uste kazi mi deka ke rabotat doktori od stranstvo i da se iznasmeam, koj strucen doaga ovde kaj nas za nasive mizerni plati????? Inaku bas so ERA metodata bratucetka na edna moja bliska pravese uste pred 10 godini, no vo Avstralija, tamu i zivee, pravese 2 pati i bese neuspesno, 1 pravese vo Germanija e neznam so koja metoda no isto neuspesno, i na kraj ostana bremena kaj nas vo Makedonija imase hiperstimulacija (isto kako kaj tebe ) i INF i bese neuspesno, no sledniot mesec na redoven ciklus povtorno i napravija INF i ostana bremena. Zatoa tvrdam deka se e do sreka, i kade i da odis odi kaj doktor na koj ke mu veruvas, bez da se zamaras koja ti bila terapijata, kakva ti bila dozata, kolkavi folekuli si imala, koga ke bila punkcijata, transferot, veruvaj mu na doktorot i ostavi on da se grizi za rabotata koja ja znae. Jas koga go prvavev prvoto INF mu vikam na doktorot sto treba da pravam za da imam pogolemi sansi za uspeh, on samo mi se nasmevna i mi rece da ne se opteretuvam se mi e toa sreka Sega skoro maticniot go prasuvam dali kaj sto mislam da go pravam i vtorovo INF sto misli za doktorot toj mi veli abe devojche mislam deka i sama znaes se e sreka Ako mislis da se fakas za smamka, fakaj se i cvrsto drzija i pretvorija vo jaze, ako toa ti dade sigurnost, smirenost deka se ke bide najubavo, samo prodolzi Srekno
So gospod napred, nas ni paga nekade avgust za po vtor pat da aplicirame do fondot. A do togas, imame vreme da se rasprasame, da sobereme informacii i da odlucime. Ne e isklucena moznosta i povtorno vo Plodnost da se obideme, tamu sega znaat kako mi reagira organizmot na tie lekarstva i verojatnosta deka ovoj pat ke mi ja pogodat terapijata e pogolema. No vo pravo si, se e relativno, ili ke ti se pogodi ili ne. No vazen e psiholoskiot moment, doverbata vo doktorot, sigurnosta vo sebe i klinikata. Vo meguvreme sakam da gi proveram site opcii.. barem konsultaciite se besplatni.
Баш ќе ги ислушам вечерва интервјуата да видам што кажува докторот, па ќе ти пишам. Вреди да се проба се - и Систина и Ремедика од некаде почнале. Имало женички кои им биле први пациенти, за да станат она што се денес. Така да, секој со својот избор како што се чувствува добро.
devojki, mi zakazaa punkcija vo cetvrtok, pa zdravje ako se bide vo red so jajcekletkite transfer ili za 3 dena ili za 5 dena, doktorot mi kaza ako se odi kako sto treba,najverojatno ke bide na 5ti den, posigurno bilo i pogolemi bile sansite za bremenost, oti tamu ke ja sledat delbata na embrionite.................hepi sum ,daj boze da se raduvam a 2 nedeli,pozz do site i drzete mi sreka