Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,5%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

308 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Meri, mene doktorot mi kaza deka estradiolot idealno treba da e do kaj 65. Znaci kaj tebe e dobar. Ako slucajno e visok, a fsh e vo normalni granicj, togas e indikacija deka fsh moze da pokazuva nerealni vrednosti i treba amh da se ispituva. licno, ne mislam deka imas nekoj hormonski problem, tuku iskreno mislam ne tinodgovarala terapijata.

На Natasa. P и only44you им се допаѓа ова.
  2. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    738
    Естрадиолот го покажува бројот на фоликули, како што видов од шемата на 11 ден ти е 110 што не е мал, само може да значи дека имаш подоцна овулација и дека не е созреан фоликул.
    Јас на 15 ден имав 139 естрадиол и имав еден зрел фоликул.
    Инаку амх се испитува ако фсх е високо.
    Проверката на амх чини околу 6000-7000 денари.
    Стварно не ми е јасно зошто треба да испиташ амх, тој ја покажува само резервата на фоликули.

На MADO, blueberry93, only44you и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Bas taka @zvecarka mnogu pari se, a ispituvanjevo cudno zosto se bara?!

На blueberry93 и only44you им се допаѓа ова.
  4. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Iskrena da bidam , gi pratam celo vreme postovite na @merry93 i nekako mnogu mi se izmesani tuka rabotite. Ili doktorov ne znae kaj tera, ili nie ne mozeme da go razbereme devojcevo ili ne znam sto e .

Vo sekoj slucaj, ti mila slusaj go doktorot i pravi se on kako ke ti kaze. Veke si pocnala kaj nego, gore dole procedurata na ivf e zapocnata i ne mozes da go otkazes, t.e da go otkacis covekot. Ne znam sto drugo bi te sovetuvala...

На Chikitaa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    eve devojki da vi kazam deneska se vrativ od punkcija pominav dobro imav 5 jk
    ama imam mnogu silni bolki znam normalno e ke pomine :*

На MADO, alekccc и kukla21 им се допаѓа ова.
  6. merry93

merry93 Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    15
    Pa i jas ne znam mn samo kazuvam kako sto dr. mi kazuva i taka i pram pa ke vidime sto ke bidi na kraj ke vi pisam togas

7. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    738
    @merry93 консултирај се и со друг лекар

На alekccc му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
    mila so sreka ajde,a za bolki ne kazuvaj jas naredniot den voopsto ne mozev da sedam,krvarenje nemav- a bolkite se vsusnost od bockanjeto pri vadenje na folikulite e sega mozes da zamislis ti imas 5 izvadeni-jas 12 izvadeni jajce kletki a za bockanja ne se znae kolku,plus jas imav bolki i pri dezinfekcijata sto mi ja pravea pred punckijata i toa mi bese dosta bolno-inaku deneska mi e 3den od punkcija i imam uste blagi bolk vo jajnicite,inaku da se pofalam deka site 12 jajce kletki se delele pravilno i mi ponudija za toa-ako sakame da GI ZAMRZNEME embrionite vo vtornik koga ke mi bide transferot-patem nikoj ne garantira deka tie embrioni koga ke se odmrznat ke bidat so odlicen kvalitet i deka ke preziveat-vsusnost samo si go skatuvam bolniot del od bockanjeto i od nekoi od dokumentite sto ke treba za 2ro in vitro da gi povtoram.................da sumiram,iskreno veruvam deka gospod ke mi pomogne da osnatam bremena sega,pa za 2ro invitro ne mi se ni razmisluva,ne daj boze da ne mi uspee sega-sekako imame 6meseci pauza pa ima vreme i za dokumenti i za se da se sobere.........pozz do site i drzete palci vo vtornik :sun::sun::sun:

На MADO, Natasa. P, Ninichka и 3 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    @mdenkov какво второ - ова со близначиња да заврши и да нема веќе боцкање!

На MADO, blueberry93, danichap и 6 други им се допаѓа ова.
  10. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Devojki dali mozi nekoja da mi kazi nesto za Dr Tofoski vo drzavna vo skopje e , me zakaza maticniot kaj nego za da se dogovoram za histeroskopija, treba ednas da odam da se dogovoram i da me zakazi za koga e histeroskopijata

11. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    mdenkov da znaes deka nema da ima vtoro invitro i za toa ne razmisluvaj na taa tema iskreno i jas ne razmisluvam za toa znam deka ke se fatat so GOSPODnapred

На MADO, Natasa. P, Ninichka и 4 други им се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Така е подравка! Одмарај и собирај сила за трансфер сега. :)

На MADO, Natasa. P, Ninichka и 2 други им се допаѓа ова.
  13. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    I jas sum za da se konsultiras so drug doktor. No pak koga ke podrazmislam , kolku poveke mislenja , tolku poveke ke te pobudalat doktorive. Razmisli si dobro ti sama so soprugot, sto i kako ponataka...

На merry93 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
    fala duso,toa mi e najgolema zelba -bliznacinja-
    fala na site na podrskata sto mi ja dadovte i se nadevam deka nareden pat koga ke vi pisam,toa ke bidat ubavi vesti.....pozz do site i neka ni e gospod na pomos:l::sun::sun::sun::sun::sun::sun:

На MADO, danichap, Natasa. P и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Vo Plodnost izgleda od pregolem broj na pacienti se slucuva nesto slicno kako sto bese edno vreme vo Sistina...gledaat samo da gi preteraat site, a negativnite rezultati nekako zacestija.

merry93, i jas bev kaj dr.Tase, kamo sreka i mene da mi recese da pocekam, da ne go pravime in vitroto. Mislam deka sansite ti se pogolemi sega koga povtorno te vraka na terapija. Bidi strpliva, pocekaj neka se naredat kockite i ne izbrzuvaj. Mnogu lesno e toj da go napravi negovoto, no tebe ti e biten rezultatot. Koga veke si pocnala, isteraj ja rabotata do kraj i pravi kako ke ti kaze. Malku tezok e covekot na karakter i za komunikacija, no prepusti mu ja rabotata bidejki sekako se e vo negovi race. Se nadevam na krajot se ke izleze dobro.

Последна измена: 19 април 2015
    На Chikitaa, MADO, only44you и 2 други им се допаѓа ова.
  16. merry93

merry93 Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    15
    Fala ova mn mi znaci. I jas zabelezuvam deka covekot e navistina tezok za komunikacija ali znae nekogas i da se posali. Se nadevam deka ke bide se kako sto treba na krajot. Fala uste ednas

На only44you и Natasa. P им се допаѓа ова.
  17. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Iskrena da bidam, mene taa guzva nekako i me plasi. Znam tocno kako e toa, za zal :(

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  18. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    738
    Не е до гужвата во Плодност, туку до парите. Знам дека многу од членките тука ќе ме демантираат зашто реално човекот има резултати, но неговиот однос во стилот јас сум најдобар, измислувањето на услуги, наплаќањето на лекови кои ги покрива фондот, непотребните испитувања и се останато го имам осетено на своја кожа. Доколку осети дека имате пари почнува приказната.
    Мене ме натера да испитам амх уште пред пет години кога отидов на обичен преглед и според него за два месеци одтогаш јас веќе не требаше да добивам.
    Отогаш направив 4 ивф (едно кај него и само тој не успеа да најде зрел фоликул) имав една бременост која заврши со спонтан, и се уште секој месец имам редовни циклуси и овулации. Заради тоа јас секогаш советувам да не го земате здраво за готово.
    Не дека на другите места не е заради финансиите, но таму докторите не се оптеретени со функционирањето на клиниката и финансиите.
    Не може да се биде и газада и доктор во исто време(мое мислење).
    Мое мислење е дека проблемот со неплодноста во поново време е толку искомерцијализиран и профитабилен бизнис што веќе е премногу.
    Јас верувам дека на крајот сепак ќе добиеме деца тогаш кога Бог ќе каже и искрено кога би била помлада едно 10-ина години :) би чекала и не би одела по доктори.
    Сега ова го правам за еден ден да не си речам, ,,можеби ако пробав ќе успеев“.

На mici33, MADO, only44you и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Da ti kazam pravo, prvpat citav tvoj kjomentari za Plodnost koga bev na samiot pocetok i odlucuvav koj doktor da go izberam. Me razdrmaa malku tvoite zborovi, no nekako, statistikata za uspesni in vitro postapki, atmosferata i odnosot na personalot me plenija tamu za razlika od ostanatite kliniki. Imav cuvstvo deka vo Plodnost se daleku po priemcivi i organizirani, nekako, kako se da im bese pod kontrola. Si rekov, za da ima vakov red ovde, mora i doktorot da e perfekcionist po priroda, pa i negoviot odnos kon pacientite da e na isto nivo. Zabelezav deka e malku nadmen i tezok, no toa go prepisav na negovata samodoverba i dosegasen uspeh i iskustvo. Nemav problem da go toleriram toj odnos bidejki bev skoncentrirana na krajniot rezultat, pa go ostaviv covekot da si ja raboti svojata rabota vo koja e etabliran kako uspesen.
    No otkako vlegov vo proces, skepticnosta rastese. Smetam deka falese dobar procent na vnimanie i monitorning na sostojbata od negova strana. Ednostavno imase otsustvo na posvetenost.
    Otkako zavrsi se i se stabilizirav, bev kaj maticnata da vidam vo kakva sostojba mi e organizmot. Za sreka, se e super, za razlika od drugi slucai kade im e potreben pogolem peeriod da se vratat vo normala. Otkako razgovaravme, mi rece deka jas sum bila petti slucaj kade pacientki se vrakale od kaj Tase nezadovolni i so neuspesno in vitro. I samata mi kaza deka imale premnogu pacienti i zaradi kvantitet potfrlale na kvalitet. Zatoa, doktorkata pocnala da gi prenasocuva vo Sistina kaj nekoj Ivanovski mislam deka go rece... bidejki pred nekoe vreme i tamu bila ista sostojbata, no si go uvedele propustot i odlivot na pacienti pa nekako pocnale da go menuvaat svojot odnos.

На MADO, S.Snezana и only44you им се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Многу го фалат Митко Ивановскиод систина. Викаат помуабетчија и народен човек бил. Исто и Поповиќ. Јас сум задоволна и од Лазаревски. Не мислам дека човекот брза и дека не е посветен на пациентот.
    За мене има цела историја, и секогаш кога ќе влезам прво чита што има запишувано за мене, па после почнува муабет. Не работи по сеќавање и секогаш после преглед си пишува белешки за пациентот.
    Не ме бендисува што не остава мобилен, ама па ако секој му ѕвони тогаш па нема да може да се фокусира на пациентите во текот на денот. И тоа си има свои силни и слаби страни.
    Во Систина (па и Ремедика) има многу пациенти од Косово, од кои секако земаат пари. Така да мислам дека се растеретени од таа страна.
    Сепак мислам дека ова е премногу осетлива тема за да некој го сфати несериозно и не се посвети. Уште па и вината да се префрли на пациентот. Ем е скапа постапка, ем едвај до ваучер се доаѓа и они уште така да се однесуваат. Срамота.

На MADO, Стефани_5, only44you и 5 други им се допаѓа ова.