Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,5%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

308 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Se plasam deka sepak parite imaat bitna rolja. Bez razlika dali e privatno ili preku fond, znaci klinikata sekako si gi zema parite. Zatoa go stavam pod prasanje moralniot i etickiot kodeks na principielno tretiranje na sekoj pacient. Bidejki nekako mi padna vo oci ona... "ako ne prviot, vtoriot pat ke bide, nema otkazuvanje". Znaci jas nikako ne go sporam osnovnoto znacenje na ovoj komentar, i ne samo toa, i go podrzuvam istoto, no nemozam a da ne pomislam i na eventualni skrieni i zadni nameri za pogolem profit. Ova osobeno koga se soocuvame so edna izrazena neposvetenost od strana na doktorite...

На meckicka, MADO, only44you и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Според мене @kukla21, за нас пациентките е убаво да имаме моб на лекарот, но да бидеме искрени, има толку досадни девојки/жени (се извинувам што се изразувам вака) кои буквално за секоја ситница, без ниту грам срам и обзир, се јавуваат и досадуваат на секоја секунда (пр. нешто ме пецна во јајникот, имам грчеви во нозете, лошо ми е, дали да пијам кафе, каков чај да нарачам... па бременост е мајката, се знае како дополнително може да се информира...). Од такви (што мислат дека се единствени на свет) можеби нема да добијат внимание оние кои имаат вистински проблем, а пишале во погрешен момент. Затоа го оправдувам твојот гин. што не дава моб. Јас само еднаш досега сум се јавила, кога матичната (општа) лекарка сакаше да се консултира кој антибиотик е подобро да ми го препише. И токму на наредниот гинеколошки преглед, моб. на д-рот "се искрши" од ѕвонење. Д-рот ме погледна и ми рече: "гледаш што се случува...затоа немој да ми замеруваш ако некогаш не можам одма да ти одговорам". Тоа е...
    п.с. @Natasa. P, Митко е супер. Битолчанец е, можеби затоа матичната твоја го знае (според пишуваното претпоставив дека си од Бт...извини ако грешам :) )

На MADO, Стефани_5, only44you и 3 други им се допаѓа ова.
  3. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    devojki da vi kazam deka mnoogu suma razocarana vcera mi izvadija 5 jk eve sega mi se javija edna bila prazna 2 ne se oplodile a dve se oplodie mnogu mi e strav i tie da ne ne se delat kako sto treba sto ke bide togas mnogu imam izmesani cuvstva a inaku da ve prasam i za utrogestanot dali vi se slucilo da vi ispadne cel

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Имај верба @podravka. И само една да е (од двете што се оплодиле) е доволна да ти ја пружи најголемата среќа во животот :*

На MADO, only44you, podravka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Ne se razocaruvaj, i edna da uspee dobro e, a kaj tebe ete dve uspeale da se oplodat :) Ova veke ne e vo tvoi race, ti samo opusti se i se ke bide vo red.
    A utregestanot gledaj stavaj go malku poveke vo vnatresnosta za da go imas podolgo. Sigurno ne si go stavila kako sto treba. Jas na sekoe novo stavanje imav seuste od prethodnoto. A i ne setaj mnogu, i ne se napnuvaj, praktikuvaj da bides poveke vo horizontala ovoj period. Se najdobro mila, ti posakuvam sreka :sun:

На only44you и podravka им се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    @podravka без паника, се ќе биде како што треба. Мене докторот секогаш ми потенцира дека никој не може да знае какви се ј. клетките што ќе се извадат, ама тоа не значи дека треба да се плашиме од тоа.
    Edit - нормално е да истекува утрогестанот. И јас така паничев на почеток. тоа белото што тече, на сите ни истекува :)

@Kiflicka05 мене докторот ми потенцирал неколку пати маил да му пишам ако има нешто. Те разбирам што сакаш да кажеш, ама јас кога сум на преглед, а сум била безброј пати еднаш само тел му ѕвонел. еднаш и тоа од колега за консултација. Искрено, си мислам и дека би се нервирала да му ѕвони нон стоп. мене ме гледа или на тел ќе збори :)
    А бе и ние нит се водиме нит се тераме - сакаме да е достапен на телефон, а кога сме на преглед никој да не го бара :)

На MADO, Стефани_5, only44you и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Za volja na vistinata vamu kaj Tase toa e reseno na sledniot nacin...koga e na rabota, do 15h ne odgovara na povici, a posle 15h moze slobodno da go kontaktira pacientot i togas se javuva.

На Maarina и only44you им се допаѓа ова.
  8. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    4.605
    Две баш и не е лош резултат,па дури и една да е.Некои прават на спонтан циклус или со слаба стиулација па само толку и им созреваат и се со позитивен резултат.Сега препушти на Господ и не се нервирај.

На MADO, podravka, only44you и 2 други им се допаѓа ова.
  9. merry93

merry93 Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    15
    Iskreno ova pocnuva da me zaplasuva po malku. Zosto i mene maticnata koga me prasa kade sakam da mi napisi upat jas prvo ja prasav kade taa mi preporacuva,a taa mi re4e deka mi preporacuva vo Sistina i deka vo Plodnost pocnale da rabotat samo za pari. No pomisliv deka mi e daleku da odam do Sk. pa si rekov ke odam vo Plodnost neli nekogas ke treba i na sekoj 2 den da se odi pa poblisku mi e tuka, a i ne e bolnicata za potcenuvajne. I navistina pocnuvam da se plasam zosto mene licno dr,mi gi naplati ineksiite sto gi primav 45 000,posto jas gi potrosiv sto mi bea dadeni od fondot,za da ne mi dava uste posto ako prodolzam da primam ke me kostaat 60 000. a nemalo da ima efekt. Se nadevam deka me razbravte :)

На S.Snezana и only44you им се допаѓа ова.
  10. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    738
    @merry93 од шемата можам да забележам дека си примила 30 инекции и навистина не ми е јасно што ти наплатил кога 30 инекции покрива Фондот?

На only44you и kukla21 им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ти сакаш да кажеш дека доплати 45.000 денари за терапија покрај онаа од фондот??
    Јас приватно ќе правам, па докторот ми проценува од прилика 500 еур за терапијата.

На only44you и zvecarka им се допаѓа ова.
  12. merry93

merry93 Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    15
    Da 30 ineksii i tie gi pokriva fondot no posto kaj mene nemase nakacuvajne na hormonot i ke trebase da primam uste a neli se sto e dopolnitelno si doplakas.E toj mi rece da ne primam uste za da ne si gi plakam tie 60 000 ke me fatele site, da gi platam ovie sto mi se primeni i deka nego mu e isto dali od mene ke gi zeme tie pari ili od fondot, a ako mi gi prodolzi jas treba da si gi platam tie sto ke gi primam no nemalo da ima uspeh. E sega mi rece da prekinam so ineksii i da go ispitame AMX pa da vidime sto ke bidi za da znae ponatamu kakva terapija da mi dade.

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Jas ne te razbiram - ti si gi plati za da si go zacuvas vaucerot za cela postapka, zdravje boze?

На merry93 и only44you им се допаѓа ова.
  14. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    И јас разбрав како кукла и воопшто не ми е разбирливо...на што всушност сакал да те убеди? Зошто твои пари??? Чудно...

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    И да се дополнам, не мислам дека него му е исто. За целата постапка, од фондот добиваат некои 80.000 мкд, а ти си платила 45.000. Значи ако земел од фондот, секако немал да земе толку.
    Каде ќе им оди душата незнам?!

На Kiflicka05 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Кога гинекологот почнал "да меша" пари и да дава свои "совети"за плаќање, очигледно е дека него на прво место му се парите, не професионализмот. Срамота! И што, на крај испаѓа дека тие 45000 што си ги платила од свој џеб се за џабе кога немало ефект...

На merry93 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    @Kiflicka05 и јас истото го разбрав. Арам да му се ако тоа му била целта.
    Искрено многу лош впечаток добив за гинекологов. Мене мојот ме праша дали имам матичен гинеколог да си земам упати и да си ги направат тестовите што ми се потребни за ИВФ. Ми пишал и во извештајот баш така.. Незнам какво тебе ти е мислењето за докторов, ама задолжително да се консултираш со уште еден гинеколог, посебно пред да дадеш екстра пари за АМХ.

На MADO, Стефани_5, only44you и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Strasno i zalno... Gospod neka ni dade trpenie, neka ne cuva i neka ni pomogni na patov po koj odime. Veke ne znaes na sto ke naletas. Parata od lugeto znae da napravi zverovi.

На S.Snezana, kukla21 и Kiflicka05 им се допаѓа ова.
  19. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Секогаш парите надвладуваат. Посебно во вакви ситуации кога лекар и сопственик е едно лице.
    И јас денес потполно го сменив мислењето за овој. Имав слушнато слични искуства, ама ова е дефинитивно безобразлук (да не ги троши парите од фондот, бидејќи со овие 30 инекции нема резултат, па ќе треба да прима уште, но можеби и од нив нема да има подобрување - ако точно разбрав...од страна вака гледано - каква само манипулација со маката на жените!). @merry93, барај мила и друго мислење (па макар и да е во Плодност, но кај друг гинеколог). И јас имав слична ситуација во Систина како Кукла - д-р ми рече: "ако сакаш можеш кај матичната да одиш за микробиолошки брис, да не си даваш пари приватно". А замисли, стануваше збор за помалку од 1000 ден.

И да редактирам...Кога самите ќе осетите дека нешто не е во ред во самиот однос лекар-пациент (слично спомна Наташа), бегајте! Во лекарот треба да се има максимална доверба, жената да е убедена дека плаќа ПРОФЕСИОНАЛЕЦОТ да и помогне да добие бебенце!

На only44you, Natasa. P и kukla21 им се допаѓа ова.
  20. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Ova e tipicen primer na utnata terapija...isto bese i kaj mene. A rezultantata e: pacientot e vinoven "bidejki ne reagiral normalno na terapijata".
    E sega samo da dodadam ona na sto jas licno go imam kako najgolema zamerka,... dokolku ima pogolema posvetenost i monitoring na pacientot, navremeno ke se zabelezuvaat promenite i reakciite, i ke ima prostor i moznost soodvetno da se intervenira so drugi lekarstva.

На MADO, mdenkov, only44you и 2 други им се допаѓа ова.