Lele luge me fakja strav vaka kaj sto zboruvate, gi citam site postovi , a se spremam za vtoro ivf za vo Plodnost, poradi toa sto Bitola mi e poblisku. No vo Maj mesec imam zakazano za vo Sistina kaj dr. Lazarevski , cisto za edna konsultacija i sekako da vidam i cujam i drugo mislenje. Prvo ivf isto go pravev vo Plodnost, no zavrsi so vonmatericna bremenost vo 5-ta nedela. I uste da dodadam, prvoto go pravev na privatno i me cinese 3.000 evra, a vtorovo sakam da go napravam na fondot.
Natasa navistina mi e zal sto si imala takvo iskustvo vo Plodnost! Jas pak imam sosema sprotivno od tvoeto. Bas vo nekolku temi imam pisuvano za toa! Najvazno e da mu veruvas na doktorot pa koj i da e, I od kaj Tase i od kaj Ivanovski, i od kaj Lazarevski i dr ima pacienti koi se zadovolni i koi voopsto ne se zadovolni! Kako sto rekov najvazno e da mu veruvas na doktorot i da imas nadez! Za zal ne sekogas in vitroto uspeva od prva, site zeni sme razlicni i imame razlicni problemi! Nekade vo prethodnite postovi procitav deka treba da proveris AMH koj navistina kosta mnogu, ama pak od druga strana dali znaes kolku kosta edna laparoskopija ili histeroskopija koja najcesto NE SEKOGAS ja pravime na privatno kaj doktorot so koj sme se dogovorile za in vitro? Ovaj e tezok pat i finansiski i psihicki zatoa ti vikam treba sama da si odlucis kade i kaj koj doktor ke prodolzis so procesot! No najvazno da mu veruvas i da ne se somnevas vo negovata strucnost, zatoa sto site koi ja rabotat ovaa problematika se iskusni i dokazani doktori za koi najvazno e se da zavrsi vo najdobar red! Ti posakuvam mnogu sreka i uspeh vo slednata postapka ..... i da se raduvas na bliznacinja ...
Moe iskustvo Prvo in vitro vo Plodnost, uspesno od prva, bez nikakvi komplikacii za vreme na terapijata, I so vaucer od fondot! Ne plariv nisto plus sem participacija od 6 000 den koja e ista sekade. Ne slusaj se i sesto .... site imame razlicni iskustva .... Poslusaj go srceto i odi onamu kade sto toa te vodi
devojki imam edno prasanje do vas-sega bev kaj doktorot i kako sto vi napisav mi nudat opcija drugite embrioni da se zamrznat-me interesira dali nekoja od vas ima vakvo iskustvo,treba do 20h da im odgovoram definitivno bidejki utre mi e transferot
Taka napravil doktorot bideki ne sakal da go izgubis vaucerot ...... pa ti nemase da imas ni punkcija ni transver, zatoa ti rekol da gi platis inekciite a vaucerot da ti sedi za sledna postapka koja ke ti bide uspesna i ke ima na sto da se raduvas.... pozz
Da tocno taka Marina jas sum mn zbuneta ovaj period i navistina nemozam uste da svatam kako odat ovie raboti.
A be Marince, neznam kolku imas ti pisuvano za dr.Tase, ama jas mu bev podvizna reklama . Imav prekrasno mislenje za nego i mu ja dadov celosnata doverba. Se raduvam za tvojata uspesna prikazna i ti posakuvam prekrasna bremenost mila, no moeto iskustvo za zal ne bese takvo. Neznam za AMH, se imas nesto zbuneto, toa bese za edna druga feminka, no veruvaj, znam za laparaskopija bidejki veke pominav niz toa. Znam za bolkite, znam za procesot a bogami znam i za parite koi gi dadovme. No, so pomin neka neka e. Patem,da razgranicam nesto, jas nikako ne se somnevam vo negovoto iskustvo i znaenje, Doktorot veke se ima etablirano i nesporen e negoviot uspeh koj go ima postignato No velam deka poradi pregolem priliv na pacienti covekot nemoze da im obrati dovolno vnimanie na site...ili barem mene taka mi se pogodi.
Nemam iskustvo, no ako imas moznost bi te sovetuvala da si zamrznis. Daj boze se da bide vo red i da si ostanis bremena sega, no i za nedaj boze, a i za vtora bremenost celiot ovoj proces na izmacuvanje, bockanje i maltretiranje na organizmot ke go preskoknis, a toa e ogromno olesnuvanje. Ako finansijski mozes da si dozvolis, voopsto da ne se mislis. Ti posakuvam se najdbro
Srcka jas mozebi neubavo se izjasniv ili pogresno bev razbrana! Nejse. Znaci vo nikoj slucaj na nikoj doktor ne bi sakala da mu pravam reklama. Samo sakav da go spodelam moeto iskustvo so istiot doktor i bolnica, sto ne znaci deka moeto se vazi a ostanatite iskustva ne! Sakav malku optimizam da vi dadam za polesno da go pominete ovoj pat.... znam kako e veruvaj .... koga ja pocnav postapkata imav samo 25 godini i dijagnoza ideopatska neplodnost, odnosno neplodnost od nepoznati pricini so site mozni analizi vo red. Dr Tase me molese bukvalno da pocekam so invitroto bideki sum mnogu mlada i da go ostavam kako posledna opcija. Ama jas bev resena na ovaj cekor i ne zgresiv! No vo tekot na postapkata nikogas ne se potpirav nitu na dijagnoza nitu na godini, zato sto znaev deka moze da ne uspeeme, nikade nema garancija deka ke bide se vo red.... ama Fala mu na BOGA veke se blizime kon krajot i se nadevame deka se ke bide vo red kako i do sega! Drugo sto sakav da napisam e deka ako se oslonuvate na mnogute pacienti mozete da zamislite kako e vo sistina ili remedika, sigurna sum deka ima pogolemi guzvi nego vo plodnost.... i vo takva edna situacija kolku vreme moze plus da se posveti na pacienti! Najbitno e doktorot ( koj i da e) da e profesionalen i da si ja tera dobro rabotata oti samo toa nosi uspeh. Zatoa ako ne si sigurna vo doktorot smeni go, barem sega ima da se odbira, samo nemoj mnogu da setas levo desno, oti podobro e so eden doktor da teras rabota i dobro da te zapoznae za polesno da se resi problemot. Ti posakuvam mnogu sreka i brzo da gi zaboravis losite denovi i iskustva!
Te razbiram potpolno Merry vo ovoj period neznaes kade ti e glavata a ne da gi mislis i ovie raboti. Ama treba da si prasas za se sto ne ti e jasno i se somnevas za polesno da ti bide i da izbegnes nepotrebni nervozi!
@mdenkov zamrzni si ako si vo moznost. Jas pak ne mislan deka e korektno toa od Plodnost. Da e vo prasanje dr doktor i dr bolnica istoto ke go mislam. Kakva e taa terapina od 45.000 denari koga celoto ivf preku fondot e 80000. E sto i zastedil?! Ako pacientot ne reagiral na terapijata, doktorot treba soodvetno i na vreme da reagira. Zosto samo pacientot e vinoven?! Jas ne bi mu se vratila pa sto saka neka bide. Bitna e doverbata, a vakvo nesto da se sluci i jas da prodolzam da mu veruvam?!
Ocigledno ne se razbirame Kukla jas napisav deka terapijata e prekinata poradi toa sto devojkata ne reagirala na ineksiite a toa znaci deka nema zreli jajce kletki i ne moze da se napravi punkcija i transfer, a ako go iskoristi vaucerot samo za ineksiite ke i se broi kako obid i avtomatski i ostanuvaat uste dva obidi. A i za vtoro podnesuvanje na dokumenti ke baraat neuspesno in vitro a taa nema da ja ima postapkata zavrseno, neznam dali me razbiras. Inaku ne mi bese celta da go opravdam doktorot tuku da se potrudam da i objasnam zosto taka zavrsila postapkata pred vreme oti se gleda deka Merry malku se zbunila, imase slicna vakva situacija moja bratuceda vo sistina i zatoa i pisav na Merry da si znae sto i kako e. Inaku moj sovet za Merry obavezno da si proveri rezerva na jajce kletki za da se otkrie pricinata zosto ne reagirala dobro na terapijata so cel da ne se povtori i sledniot obid da i bide uspesen. Samo sakav da pomognam, a za toa kaj koj doktor ke prodolzi ponatamu si ostanuva na nea i soprugot da se dogovorat! p.s In vitroto ne moze da bide so fiksna cena oti nikoj ne znae kolku ineksii ke ti bidat potrebni, ako na nekoj mu trebaat 15-20 ineksii ima zeni kaj koi i 45 ineksii se malku, ako me razbiras sto sakam da kazam! pozz
E ajde i jas da si ja kazam makata,mi stigna odgovor od fondot mi baraat uste edna inseminacija i uste eden spermogram ,neznam sto da pravam ama bas sum razocarana,na preprekite im nema kraj.
Za spermogram lesno e, se zema za eden den. A za inseminacijata...gledaj pozitivno. Toa ti e uste edna moznost za bremenost, a ako ne bide, togas veke patot do besplatno in vitro ti e cist i ke imas potpolna dokumentacija Znaci kako i da e, tuka si nekade, do krajot. Sega treba da si naj motivirana Ima edna izreka, se nadevam ke te nasmee...velat, "si go goltnala volot, sega za opaskata ne pravi problem..." Ajde, podgotvi se psihicki, i pocni so procesot za inseminacija, blisku si do celta
Tocno taka mila ti mn dobro go znaes ova, jas nemozam tolku mn mi e iskomplicirano se, zatoa mozebi i ne me razbraja, falati sto me iskoregira i objasni mn podobro od mene
Ајде срцка гледај од позитивната страна ... ќе се направи уште една инсеминација и еден спермограм и ќе бидеш спремна на следниот чекор! А можеби и нема да имаш потреба од тоа, можеби оваа инсеминација ќе биде успешна и ќе завршат препреките!
на моја другарка истото и се деси во систина не реагираше на терапијата и и побарале 700 евра како да го зачлува ваучерот таа немаше да даде и пропадна, наредното инвитро го правеше ремедика и успешно и беше има две дечиња сега А таа гужва ја има секаде, мене некогаш ми се дешава само што сум ја оставила ташната и соблекла палтото докторот да ме вика ајде готова си, ( ова за ехо да ме види) па после ке се потепам брзајки да соблечам хулахопки гаки, страшно е ова со гужвава
Znam @Natasa. P mila ama nekako ic ne veruvam vo inseminacija bidejki imame navistina los spermogram.Cekor po cekodenes mi e petti den od ciklus,vo petok ke odam na folikulometrija pa ke vidime so kako ke bide. Ti blagodaram @Maarina na podrskata
@MADO ako mozes uste mesecov zavrsi ja inseminacijata @Maarina koj i da e doktorot koj ja prepisal teraapijata i pacientot ne reagira, znaci ne e samo problem na pacientot. Meri ima policisticni jajnici i kako moze da ima problem so rezervite ja j. Kletki??? plus, so redovna folikulimetrija se gleda so vreme kako se reagira na terapija, a ne se bocka duri i nad dozata pa izvini ne bidna. Ne samo sto ne e ubavo od doktorot, ne e ubabo ni za pacientot. Toa se sepak hormoni. i da ne ispadne go napagam doktorov, i dr doktor da e, istoto ke go mislam. Zosto da e paxientot vinoven. Ete, terapijata moze ne e pogodena. Moze trebalo drugi formi na stimulacija da iskoristi?! Meri, sega izmesani ti se rabotite. Pocekaj nekoj den, pa zakazi si i konsultacija za vtoro mislenje.