Mnogu ti blagodaram kiflicka, si se namacila da mi ja razbies skepticnosta i zbunetosta no i uspea Navistina, posle prvoto neuspesno in vitro mnogu sum pod pritisok i stres kako ke bidi vtoroto, tokmu zatoa gi preispituvam site opcii nadevajki se deka dokolku soberam poveke informacii ke bidam vo moznost da napravam najdobar izbor. No kako poveke se rasprasuvam, taka se pogolema e dilemata i nesigurnosta. Mnogu vlijae na mene moeto prvo iskustvo. Togas tolku mnogu bev ubedena deka toj doktor e najdobriot, deka pravam vistinski izbor i deka odam na dobitna kombinacija...a od druga strana imase i mnogumina ovde koi raskazuvaa mnogu neubavi iskustva so nego. Duri...imase i momenti koga pomisluvav deka ne se fer i znaejki deka sum vo proces kaj nego, sepak ne mi davaat moralna podrska. A pomisluvav i deka mozebi od x pricini pravat antireklama za nego i forsiraat drugi kliniki. No, za zal, na krajot utvrdiv deka se sto pisaa, bea vo pravo. A jas, ednostavno morav seto toa da go utvrdam na svoja koza. Tokmu zatoa, ovoj pat, se obiduvam da ne odam slepo, da gi zemam vo predvid i pofalbite no i kritikite, pa da se obidam da bidam objektivna i da go izberam onoj cii nedostatoci se prifatlivi za mene i najmalku ke smetaat na procesot, zemajki go predvid mojot profil i ocekuvanja. Ti blagoidam uste ednas, bez razlika na se, prekrasno e da se procita ubavo iskustvo. Sekoja uspesna prikazna nesomneno ne motivira da prodolzime ponatamu, potsvesno site nie se poistovetuvame so nea i se gledame kako pobednici...kako sme stignale do celta so bebus vo racete Ti posakuvam prekrasna bremenost
Значи вака гледам ко дс сум погрешно разбрана тел е моментално кај сестра гордана и да таа крева ама со сашка не е случај немам причина да измислувам . Лани после хистеро лапаро ми се јавија некои проблеми звонев од 8 сабајле до поручекта да закажам преглед и да го праша докторот за проблемот зашто ми беше кажано со неа да се консултирам за се.но не креваше на крај му пишав порака на докторот кој после долго време ми се јави за тоа време се мрднав по дома да живеев ск ке отидев директно таму ама вака неможев. Не викам не има и случаеви кога одма крева ама тие се бројат на прсти. Јас не ја оспорувам стручноста ако мислев спротивно немаше да се подлежам на две операции кај него нели ама џабе стручностА кога од брзање неможе да се примени. Водење на бременост и лечење стерилитет се два различни поими. Појди кај него и види што како јас првиот преглед кај него иако беше касно навечер и смената му завршуваше се задржав 40 мин и бев пресреќна што конечно најдов доктор кој посветува внимание и се внесува бо проблемот целосно што се смени потоа незнам и мене ми е најтешко што го пишувам ова зашто со нов доктор почнувам се од почеток а искрено веќе ми е смачено тоа.
а морам да го кажам и ова колку си бев смешна едно време мислев дека сашка не и се допаѓам па ми го знае бројот и намерно не ми крева се додека не направив муабет со други женички и не прочитав мислења по форумиве дека не е само случај со мене тоа и ми олесна Да не испадне дека разубедувам некој нели секој за себе најдобро си знае да си процени, и јас лично сметам дека инвитро е најубаво да се прави кај доктор кој долго време те следи, инаку кога се оди кај друг нов имам впечаток дека се оди ко на лента, истата шема на сите плус минус некој лек, не е запознаен докторот убаво сo ситуацијата, и затоа ми е е на ум дали да го сменам јас сум комплициран случај и да се запознае докторот со мојава проблематика треба време
@alisijad јас не мислам дека некој тука напиша дека не ти веруваме. Сигурно е така како што викаш, нема причина да не си веруваме. На сите целта им беше да те охрабрат како и ти на него да му пристапиш - он шегобиец и ти му одговараш во таа насока...
deneska imav pakn bolki i odma otidov kaj doktorot,me gledase na 5d se bese vo red,nemam vnatresno krvarenje,mi zemaa krv i napravija krvna slika za da vidat leukocitite dali dali se vo red,i zaklucok ako ne prestanje boklata do utre ili sabota ke treba pak da odam
Ne se grizi. Cim doktor te gledal i nema nisto straano nema prostor za panika. Bitno e sega da si smirena i da si cekas
Neznam dali e soodvetno mestoto za prasanjeto, ama sigurno ste dobro informirani Koja e postapkata za in vitro, kolku vreme trae terapijata i niz sto se se pominuva....??????? sto se baraat vo Fondot i kolku vreme se ceka?????????
pominav dobro i jas na transfer jas pak eve imam bolki mislam vo jajnicite koga stanuvam i koga mokram inaku se e ok
со среќааа... на трансфер колку докторот врати назад, што ти кажа докторот? и сакав да те прашам после колку дена од циклус ти беше пункцијата , некаде за време на овулација или порано?
Stefani 5 mi vratija 2 embrioni a punkcijata koga odluci doktorot deka folikulite se dovolno golemi togas ja pravi punkcijata imav stimulacija devet dena so po 4ampuli ja primiv stop inekcijata i za 35 casa bese punkcijata pozz
Mila, najdobro ke ti bidi prvicno da si otides kaj maticniot ginekolog da si porazgovaras, da se utvrdi sostojbata i da napravite plan od kade da se pocne. Vaka, kolku sto mozam da zaklucam, deluvas voopsto neinformirana, taka sto eden kup informacii samo mozat da te zbunat i uste tolku da ti se izmesaat nestata. Mozebi ne moras na in vitro, mozebi imas i drugi opcii... No i da treba, gledas tuka ne ima sekakvi, nekoi veke bremeni, nekoi vo obid..no site sme zivi i zdravi i ne e nisto strasno. No moras da odis cekor po cekor. Otidi si kaj maticnata, ako treba da odis na in vitro, ke ti dade lista koi dokumenti se potrebni za vo Fondot dokolku gi ispolnuvas uslovite za da apliciras, a potoa eden po eden ke gi sobiras. Za se sto nema da ti bidi jasno...tuka ima prekrasni licnosti koi sekogas ke ti ukazat i ke te upatat na polesniot pat. No glavniot vodac mora da ti bide doktorot. Zatoa, pocni od tamu. So sreka i so lesno neka ti e
@mdenkov i @podravka cekame za dve nedeli dve crtki,od srce Vi posakuvam,ajde da se raduvame,Ve guskam
Znaci jas sum veke vo postapka, se treba da pravam posledna inseminacija i da pocnam so podgotovka za in vitro. Maticnata mi objasni, a i na klinika mojata dr mi kaza sto kako, no sepak sakav da slusnam mislenja na licnosti sto pominale niz toa, edno e da ti kaze dr a drugo e nekoj poplasticno da ti objasni, zatoa se i forumite neli.....
Taka e mila. Voopsto ne si zgresila sto si prasala tuka. I sekako , se sto te interesira slobodno prasuvaj tuka i ponatamu. Srekno
devojki moive bolki od denes gi snema....neznam dali mi bile uste od punkcijata ili pak vo prasanje e vgnezduvanje na embrionite,sega sum 5den od transfer imam samo krkorenje na crevata,ve zamoluvam site sto imale i nemale vakvi simptomi da mi pisat i kakov im bil ishodot od seto ova pozz idni mamicki
Sekako deka se za toa, fala bogu sto gi ima... navistina ne znam sto ke pravev vo toj pocetnicki period da ne bese femina. Totalno izgubena i vo neizvesnost, no ova mesto mi bese kako mevlem na rana. Blagodarnost do site feminki uste ednas za toa sto bea tuka i mi davaa podrska i za toa sto seuste mi davaat. No ti Caci po toa sto go pisa... mi deluvase kako neupaten pocetnik i ne spomna do kade si stignata so postapkata nitu pak dade do znaenje deka veke imas nekakvo iskustvo vo ovaa oblast,... tuku prasa od kade treba da pocnis. Zatoa i ti rekov od maticniot ginekolog, toa mi bese najrazumen odgovor. A koga veke si bila tamu znaci veke go imas obrazecot za toa koj dokumenti se potrebni za vo fondot. Kako i da e, istoto ke te sovetuvam i sega, odi cekor po cekor i poleka sobiraj si gi dokumentite eden po eden. Toj del vsusnost go odzema pogolemiot del od vremeto. P.S. Se nadevam nema da ima potreba za in vitro i ke imas usspesna inseminacija.
Krkorenjeto na crevata e odlicen znak mila Sega samo uzivaj i opusti se. Bog si ja znae svojata rabota