Ако имаш време за ваучерот немаш што да изгубиш, освен тоа што ако ин витрото би ти било со долг протокол ќе треба да одложиш постапка а еден циклус. Незнам дали си одлучена за доктор и дали си била на консултација, ама ете тој период додека чекаш можеш да завршиш со ова. Ако ти дадат краток протокол ич ништо нема да изгубиш, инсеминација, ако случајно не е успешна, ќе си добиеш и ќе си почнеш со постапка за ин витро. Со лесно и само само со позитивна мисла
Јас да сум на твое место би одела директно на инвитро не би се сложила на инсеминција повторно. Штом си правела хистероскопија ефектот е најголем следниот месец (иако викаат 3 месеци). Јас би одбрала поагресивна и посигурна варијанта, но тоа е само моето скромно размислување како и да одлучиш со среќа.
Абе душо мм е анестезиолог и тој нормално ги слуша колегите, јас не сакам многу да бидам упорна затоа што ако и овој пат не успе мм ке каже ти си крива не слушаш што ти кажуват докторите. Овој ми е трет ваучер не сакам да брзам. Ваучерот само што го зедов. Поздрав
Штом е така ок. Направи ја побрзо инсеминацијата, за да имаш време и да си го искористш ваучерот. Дај Боже и да не ти треба ваучерот да си бидне работата и со инсеминација ама мораме да имаме џокер во ракавот Ти посакувам среќа
Фала душо има време за ваучерот ама ова со времето ми ги пореметува мислите секогаш со долг протокол сум, многу време ке изгубам со инсиминацијата се плашам да не помине ефектот од хистериоскопиата. Поздрав Фала многу. И јас како тебе сакам ама ке видиме. Поздрав Фала многу што делеше мисление со мене, Вашите совети многу ми помагат. Дај Боже кај сите и кај мене да биде. Поздрав
Оди кај сите на консултација и каде ти ке осетиш доверба кај тој доктор оди .Вака ако ти кажуване мислења и искуства можеме да те збуниме повеќе.Направи избор според тоа кој доктор ке ти влее повеќе доверба.Јас така направив иако моето ивф не беше успешно, сепак имам доверба во др, и кога ке правам повторно ивф дефинитивно ке правам кај истиот др поточно докторка.Поздрав и ти посакувам успех.
@Spiritus колку време си кај Ивановски, прво ивф ти е или како? Јас не можам да пијам Дхеа пошто природно ми е покачен... Мене ми вика на природен циклус да пробаме ивф, а од протокол препорачува антагонистички но баш напротив не кажа дека ќе ме стимулира многу, тука помалку ради слабата рез. Кој протокол го имате пробано? @ocicka2014, немам правено ништо, ова ми го открија во ноември минатата година, одев тогаш кај Лазаревски кој еднаш ме стимулираше за инсеминација, но поради празниците околу НГ, не ме следеше баш и овулирав пред инсеминацијата. Инаку, тогаш имав 3 големи фоликули кои се развиваа сите, а бев стимулирана со анастразол и фостимон. После ова рече нема смисла да губиме време, треба ивф.. Но се разочарав доста од него, поради ноншалантноста, незаинтересираниста и невнимателноста и решив да го сменам. Последните рез ми се: фсх 13.7 лх 5,1 естрадиол 23, 5 пролактин 9,1 тсх 1,07 а дхеа 4,8 Ти кај кој лекар си, како си задоволна и што од протоколи имаш пробано? Ако на нас ни треба подобар ембриолог (ова не сум го сретнала претходно како податок) , тогаш можеби е подобро New Born како избор, викаат дека мн се добри таму ембриолозите а и пошто немаат мн пациенти ќе посветат повеќе внимание.. Од друга страна искуството на Систина не може да се занемари
Мене вака ми има кажано еден доктор"се што е вишок во телото,мора да се извади" Консултации со докторот што ќе ти го прави инвитрото, ако смета дека треба да се вади, подобро да се извади за да не дојде до несакани работи подоцна. А за природен лек немам чуено. Со среќа и се најдобро.
Го направив баш тоа отидов секаде и сега сериозно се мислам за двајцава.. И двајцата горе-доле истите работи ми ги кажаа. Мислам дека Татјана ми влеа повеќе доверба, но морам да признаам дека ми е малку шубе околу тоа дека се понови, дека незз колку имаат искуство околу мојов проблем и спремност околу не дај боже комликации. Митко исто е супер човек и доктор и можеби они како болница се поспремни но гужвата и презафатеноста може да го направат своето... И сега на вага кога ќе се стават работите пак немам одлука, затоа си викам советите од вас и искуствата околу специфичната ситуација може да ми помогнат. Значи poor responders систина/new born? @Milobebence ти кај кого си, какво е твоето досегашно патешествие
Така прават, да Дали ги праша зошто не почекале ушт малку? Ти го покажаа ембриончето? Според научна литература и искуства од надвор (но и лично искуство) за ниско amh не треба најјака стимулација, туку напротив, слаба и краток протокол, бидејќи најчесто се добива еден фоликул. Во најдобар случај 2 или евентуално 3. И јас сум poor responder и никогаш не сум добила повеќе од 2 фоликула, од кои едниот секогаш бил празен Бидејќи резултатот е ист во двата случаи, краток протокол е подобар, помалку е стресно, полесно се издржува и е поевтино (доколку се оди приватно).
@Nadja_22 кај кого си ти? Како си задоволна Женички извинете на толку прашања, но знаете веќе колку е битно <3
Еве да ти го споделам моето искуство....иста како тебе, poor responder. И мене ми беше шубе во new born баш дека се нови и немав информација за нивното искуство со вакви случаи, па се одлучив за Систина (сепак докторите таму долго време работат на оваа проблематика, имаат искуство и ембриолозите). Во ниту еден момент не се посомневав дека во некој дел од целиот процес има некој пропуст. Повторно ќе им ја дадам довербата.
Дали има некоја од Вас да останала бремена по направена хистероскопија и во кој период? Незнам колку психички сум спремна нареден месец да правам ИВФ....Мислам дека ќе морам да направам пауза, знам дека у Систина препорачуваат одма нареден месец меѓутоа многу е тешко сето ова.
Јас сум МНООГУ позадоволна од тимот на њуборн и целокупниот однос.Нови се да,и мала е болницата во спредба со систина,соработуваат со санте за поголеми онтервенции,ама па можеби и затоа се трудат повеке за да бидат конкурентни.Е сега и ти предходно како мене си била кај Лазаревски,па си разочарана од гужвата и неговата недостапност,и тоа како се снаоѓа он со таа гужва.За Иванов тука читам дека и покрај гужвата,не е воопшто како Лазаревски,...незнам јас не сум била кај него.Можам само да кажам оти сум презадоволна од Трајковски од њуборн.Дури жал ми е за човеков колку само знам да му звонам или пишам за разни прашања и секогаш да ми одговара или да пише,се прашувам има ли приватен живот.Али свесен е дека работи со специфична проблематика и мора да биде достапен. Пријателка моја после години обиди,и три мислам инвитра,35 мислам години има,направи хостероскопија и скречинг,по два месеца дур се спремаше да почне со подготовки за следно инвитро,остана трудна.Без клексани и слични тракатанци,а и она има вакви мутации и примаше предходните ивф клексани и аспирини.Почна со нив дури одпосле овој пат.
Јас не знам колку ми е амх, но имам пивеке годинки и нормално амх е низок. Д-р рече нема што да се испитува, се знае. Фала му на Господ, сега сум трудна со ивф. Ви посакувам срека на сите.
Здраво на сите, Само што се приклучив на форумов немам до сега никави искуства ниту инф. за ин витро.Пробувавме со мм веќе година и пол со што заклучив дека мора да имаме некој проблем. Направивме спермограм најпрво и излегоа лоши рез, по што за недела дена закажавме во плодност Битола кај др. Таше.Во средата бевме кај него на преглед, ме прегледа мене рече онака на ехо се е ок, а направивме нов спермограм кај нив и концентарција излезе 1,66 мл, по што тој рече дека под хитно ин витро треба да се прави, а со таков рез тој не прави инсеминација. Почнуваме во среда кога ми е 21 ден, а мене ми е се така брзо во шок сум неочекувано за 10тина дена ги дознавме сите овие раб. Дали има некој со ваков спермограм да направи ин витро што мислете дали би било успешно , како оди постапката и дали се болни терапиите, пункцијата или трансферот. Фала ви однапред
Според мене треба да одиш таму каде што ќе влезеш со мирна глава. Јас можам да ти кажам за пријателки во њу борн едната poor responder извадија и оплодија три и чека теансфер. Друга со една извадена и оплодена, ене ја ќе се пораѓа пред мене. Ама се додека ти не си убедена во изборот не е убаво никој да те убедува. Јас кога отидов кај нив знаев дека им ја давам целата доверба. И не се покајав. Дури и да не беше успешно јас пак ќе се вратев кај нив. Трајковски е супер. Целосно посветен. Секогаш достапен. Како и да е за второ ќе се враќам кај нив по замрзнатите пингвинчиња Се надевам до тогаш ќе ја задржат човечноста и професионалноста како до сега. Како тоа почнувате. Почнуваш со терапии или испитувања. Ако добро разбрав немаш направено ни хормони ни проодност ?
Јас првото ивф го правев во плодност не дојде до оплодување на јк. Второто во систина исто без оплодување . Третото во њуборн кај татјана од две јк се оплодија и добивме два супер ембриони но за жел неуспешно, не се имплатираа.Но сепак во њуборн ми беше мојот прв ембрио трансфер. Инаку јас сум со висок фсх а низок амин и од фондот ми одобрија ваучер за со донирани јк.Но др Бирол тогаш беше во њуборн ми рече дека уште постои можност за со мои и беше сигурен дека ке добие ембриони иако јк ми ги оплодуваше Мимоза а не Бирол сепак имаше два квалитетни ембриони. Јас лично многу сум задоволна од целиот тим и од др Татјана и од биолози и од ембриологот и сестри ама баш од сите. Ама имав терапија од шест месеци прво а после правевме ивф. Пиев три месеци дхеа па после фемобион,коензим ко 10,езерекс прашак,бетаимуне,прегнекеар,мака во прав и резултат беше тој.
Јас мислам назад кај истиот доктор и кажи му што ти рекол гинекологот... можда не е многу голема дозата, а исшитувања направи?