Немој да ме сфатиш погрешно ама зошто не побара и второ мислење, да се консултираш и со уште еден доктор? Зошто толку набрзина и да плаќаш на приватно толку пари, кога можеш да аплицираш за ваучер од фондот и да поминеш дупло поефтино.И ние сме со лош спермограм ама сите испитувања сме ги направиле прво а после сме почнале со постапката. И мене ова би ми било шок,вака наеднаш да се започне. Како ќе си одлучите така нека биде.А за постапката не е нешто што не се издржува,болка има секогаш и секаде ама е минлива и се заборава.Со лесно и со среќа.
Девојки дали некоја од вас периодов испитувала брисеви на клиника -институт за јавно здравје или микро, како и хепатити и хив. Ми се брза, а матичнава само што ми кажа дека немало реагенси за се. Дали некоја испитувала во последно време?!
За на микробилогија последно пред две недели немаа за кламидија. Ама од тогаш до сега сигурно е сменета ситуација. Ако има некој со потазе искуство нека сподели. За хепатит и хив незнам. Знам дека долго времее немаше никаде реагенси.
Како тоа почнувате. Почнуваш со терапии или испитувања. Ако добро разбрав немаш направено ни хормони ни проодност ?[/QUOTE] Па незнам јас бев толку збунета кога ми кажа мора ин витро под итно дојди на 21 ден од менс. и сиг ќе направам некои испитувања и со терапии ќе почнам незнам, јас само прашав за колку време ќе завршиме со инвитрото ми рече до кај 15 мај. А немам ниту едно испитување за мене направено ниту хормони ниту ништо. Затоа сум уште повеќе збунета и незнам што уствари ќе правиме на 21 ден. И двајцата имаме 26 години досега никави здравствени проблеми и сега наеднаш кога ми кажа незнаев ни што да прашам туку едноставно што мора да се направи ми закажаа за во среда термин.
Здраво Второ мислење обавезно! Најлесно е да се залеташ! Ние сме со уште полош спермограм од вашиот! Направете за сопругот испитувања барем основните брисеви и хормони, видете можеби има некоја бактерија што ги убива сперматозоидите или некој покачен хормон. Во мегувреме нека пие витамини како спермотренд, прохсеед, кондензил.... широки гаќи, да не се тушира со врела вода, сауна никако, цигари и алкохол никако, и нормално мед до јаткасти плодови да јаде. Ама испитувањата ти се приоритетни во ситуацијава. Позз
A sto ako se novi?Bas radi toa obrnuvaat poveke vnimanie.Se posvetuvaat vo celost.Ne gledaat za 5 minuti da te izvadat od kaj niv.I sekogas si ima pacienti.Koga i da odam si ima luge,ne e ko so sirat dezinformacii deka bolnicata bila prazna.Sekogas si vleguvam vo zakazanoto vreme.Jas sum bremena od kaj niv,5to ivf po red,prvo kaj niv.Prezadovolna sum i ne bi gi menuvala za nisto na svetov.I jas ko Ano,zdravje Boze da mi se rodi zivo i zdravo bebusceto,ke se vratam kaj niv po zamrznatite eskimcinjaSo sreka kade i da se odlucis.
Како им е работно време и дали се чека за земање крв?! Лани во железничар правев ама сега една членка спомна дека не правеле?!
Со термин одиш на инфективно, па тој те праќа на трансфузиологија. Повеќе од 15мин не сум се задржала. Работат од 8 сабајле. Едит. Според мој термин имаш термин одма од понеделник. Значи може одма да завршиш работа.
Ние прво бевме кај матичниот гинеколог и таа ми даде некои лекови да се пијат 4 месеци и после тоа да провереме ако не се подобрело тогаш таа ќе не упатела за каде да правиме спермограм итн.. и затоа реков ајде во Плодност да видиме. докторот вели дека за 1 месец од кога го правевевме првиот спермограм до сега вториот во Плодност рез се полоши и да не губиме време. И затоа си рековме ок ајде што треба да се направи да се закаже за да со тек на време не го изгубиме и тоа што го има мм во моментот. И без размислување закажавме и го послушавме д-рот а всушност за ништо не сум ни информирана што и како е. Малку сум сега испашена за процедурата како би било, многу ли испитувања има. мене д-рот ми рече ја видов матката јајниците се е ок ,дојди и ќе почнеме одма да не се чека. А кај вас колку е концентариција на спермограм, јас незнам дали кај нас е толку лош и дали воопшто кај некој успеал со ваков рез затоа побарав некој искуство ако има со ваков или полош рез. Леле скрос сум збунета сега не размислив добро и сега нз што да правам. имате ли кај вас подобрувања од витамини и дали имате направено ин витро или уште не.
Па незнам јас бев толку збунета кога ми кажа мора ин витро под итно дојди на 21 ден од менс. и сиг ќе направам некои испитувања и со терапии ќе почнам незнам, јас само прашав за колку време ќе завршиме со инвитрото ми рече до кај 15 мај. А немам ниту едно испитување за мене направено ниту хормони ниту ништо. Затоа сум уште повеќе збунета и незнам што уствари ќе правиме на 21 ден. И двајцата имаме 26 години досега никави здравствени проблеми и сега наеднаш кога ми кажа незнаев ни што да прашам туку едноставно што мора да се направи ми закажаа за во среда термин.[/QUOTE] Еден најдобронамерен совет. Не почнувај терапија без основни испитувања. Неможе без микробиолошки и хормони да ти форсира постапкс. Отиди на 21 ден нека те види на ехо ама барај испитувања. Хормони се прават на 3 ден, микробиолошки можеш кога сакаш. Смири се малку. Ако треба јави се и препрашај што планира на 21 ден да прави, ама мене ми мириса дека сака да ти даде терапија без испитувања, зошто обично на овој ден се почнува со долг протокол.
Е ваква бев и јас кога прв пат отидов кај тогашниот мој доктор. Мада кај нас немаше проблем со спермограм. И јас на ништо неиспитано (освен хормони и брисеви) одма се залетав на ивф. И мене така ме испоисплаши (добро јас сум бааѓи постара ос тебе). Камо да го послушав мм да идеме и на второ мислење. Не бре брате,јас маѓепсана од тој мојот др за жива глава ништо не послушав. Така да мој совет ти е , задолжително консултација со уште еден др. Да си испиташ хормони,да си направиш хсг,сопругот спермокултура... Така на жими мајка дојди на 21 ден од циклус да правиме ивф,НЕ БИВА. Извини вака девојче,ама морав да напишам да не се каеш како мене после.
Imav 23 god.Posle spontan abortus(bremenost po priroden pat) bev kaj Tase vo Plodnost na konsultacija.Edno vleguvanje,dogovaranje za ivf.Nikakvi ispituvanja.Ni brisevi ni nisto.Nikakov faktor ni kaj maz mi ni kaj mene,za neplodnost.Za nekolku dena pocnuvanje so terapija.Dobiv hiperatimulacija.Neuspesno ivf. Vtoro ivf ista pesna.Treto nikakva promena.Se na privatno.Moja greska ne pravete.Mu veruvav kako slepa.Tolku mnogu ivf zad sebe,tolku stresovi za nisto.Sekogas barajte vtoro duri i treto mislenje.Morav da spodelam,zasto gledam clenkata e na pat da ja stori istata greska
Да да на приватно ,читав мн за фондот и за документацијата и ми изгледа дека е мн долг период за сите тие процедури и док а не сакам да се влечкам по државни болници познавајќи ги сестрите и докторите и нивниот однос во државна во ск, плус целата работа со ин витрото ми е мн нова и како гром од ведро небо, па сакам се набрзина да се заврши и искрено никој да не дознае и на никој освен дома да не кажам, затоа се одлучив веднаш да се заврши се на приватно
Epa super.Si mu dosla ko goker na Tase.Nemam namera da te predomisluvam ili da go kudam dr.Ti kazuvam moe iskustvo, so nikakva losa namera..Eve ti pisav pogore procitaj.
Па незнам јас бев толку збунета кога ми кажа мора ин витро под итно дојди на 21 ден од менс. и сиг ќе направам некои испитувања и со терапии ќе почнам незнам, јас само прашав за колку време ќе завршиме со инвитрото ми рече до кај 15 мај. А немам ниту едно испитување за мене направено ниту хормони ниту ништо. Затоа сум уште повеќе збунета и незнам што уствари ќе правиме на 21 ден. И двајцата имаме 26 години досега никави здравствени проблеми и сега наеднаш кога ми кажа незнаев ни што да прашам туку едноставно што мора да се направи ми закажаа за во среда термин.[/QUOTE] Мој совет закажи си консултација во њуборн.Како тоа одма ајде инвитро.Спермограмот е променлива работа и може да се подобри со терапија.Имате само 26 години алооо како можел така да ви каже и тоа така се набрзанка без друго нешто да се испита.Јас бев на консултација кај Таше ако може тоа да се нарече консултација,оти не ги ни погледна документите од испитувањата,неможеше да ме прегледа имав менстр. и ни рече за џабе ке си губел со нас15 мин а неможел на ехо да ме види,да сум дошла друг пат.А му кажав оти не сме од Битола.А битно не праша на крајот на приватно или со ваучер ке правиме. Едит:Инаку да ти одговорам на прашањето дали е болна пункцијата,трансферот и стимулацијата.Пункцијата се под анестезија,ке спиеш ништо нема да сетош,после тоа имав благи менструални болки.Стимулациите,зависи некои воопшто не се болни,фостимон на пр,а некои мн малку пецкаат,трансферот воопшто не боли.Ти посакувам успех,наскоро да си останеш трудно.Ама послушај не оди на второ мислење имате време.Мажот ми немаше толки лош спермограм,ама со трибестан само му се подобри.Можеби тие што ги пиел не му одговарале .Нека направи и спермокултура,можеби има нешто што му го расипува спермограмот.Можеби па стварно сте за ивф,ама добро е да слушнеш и второ мислење во секој случај и за инвитро е добро да пие и он терапија за подобрување на спермограмот.За какви испитувања викаш ке правиш во мегувреме.За ваучер со тој спермограм мислам дека нема да ти бараат 4 инсеминации распрашај се.Другото што ке ти го бараат е основното што е потребно за инвитро и на приватно.Хепатити,хив,хормони,(што е многу битно и за успешно ивф)проодност на канали(ке се види и да не имаш преграда што може да не се види на ехо,или па проширување на јајцеводот што може да влијае на имплантацијата)Опушти се малку и се постепено.Нема потреба од трчање.