Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Ама сите тие "документи" што ги кажуваш , тоа се всушност испитувања кои не само што е пожелно,него и "задолжително" е да ги направиш пред ивф.
    Сите тие испитувања се прават за два месеци. Плус вие сте релативно млади.немаш никаква потреба од толкаво брзање за ивф овој месец

2. 020Cinderella

020Cinderella Активен член

Еден најдобронамерен совет. Не почнувај терапија без основни испитувања. Неможе без микробиолошки и хормони да ти форсира постапкс. Отиди на 21 ден нека те види на ехо ама барај испитувања.
    Хормони се прават на 3 ден, микробиолошки можеш кога сакаш.

Смири се малку. Ако треба јави се и препрашај што планира на 21 ден да прави, ама мене ми мириса дека сака да ти даде терапија без испитувања, зошто обично на овој ден се почнува со долг протокол.[/QUOTE]

Да можеби имаш право така на слепо тргнав и јас без да знам што и како е процедурата и без да прашам како почнуваме а немам направено никакви испитувања . Тоа е зашто на никој не кажувам и со никој се немам консултирано освен денес со вас што решив да ви пишам пошто стварно ми е мн тешко со никакво искуство и знаење ниту испитувања а директно на инвитро како да е мала работа.

stevemila likes this.
  3. Ano

Ano Форумски идол

Да можеби имаш право така на слепо тргнав и јас без да знам што и како е процедурата и без да прашам како почнуваме а немам направено никакви испитувања . Тоа е зашто на никој не кажувам и со никој се немам консултирано освен денес со вас што решив да ви пишам пошто стварно ми е мн тешко со никакво искуство и знаење ниту испитувања а директно на инвитро како да е мала работа.[/QUOTE]

Убаво што се пријави.
    Испитувањата овавезно направи си ги. За еден максимум два месеци ќе имаш резултати од се и ако не треба дополнителни терапии за нешто ќе си почнеш постапка. Ако си финансиски спремна плати си на приватно. Немора никој да те дознае. Без испитувања никако. Јас ни инесминации не правев без испитувања а камо ли ин витро во која процедура те клукаат со триста хормони кои и не се така наивни. Млада си не се паничи. само добар план и се ќе биде во ред.

lalapo, Bubce38, bebaa and 1 other person like this.
  4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Ццц. Си реков нема никогаш да го споделам моето неодамнешно искуство со т.н др.Таше ,ама еве ќе си пишам. Пред 2,3 недели закажав и кај него за консултација. Ми направи ехо,ок ајде тоа,после ми ги гледаше документите,се мрштеше некако ама ај. Го виде спермограмот нормозооспермија и го праша мм колку год има( пошто мм е многуу младолик). Кога мм му кажа дека има 60 год.,еве цитирам што рече: ееее е што ти текнало баш сега за дете,ти досега не си "склепал",или зеде помлада жена па те фати мерак. Ќе пробаме ако сакате ни рече,ама тешко ќе е....
    Е затоа него не можам да го викам Доктор

5. bebaa

bebaa Популарен член

Ццц. Си реков нема никогаш да го споделам моето неодамнешно искуство со т.н др.Таше ,ама еве ќе си пишам. Пред 2,3 недели закажав и кај него за консултација. Ми направи ехо,ок ајде тоа,после ми ги гледаше документите,се мрштеше некако ама ај. Го виде спермограмот нормозооспермија и го праша мм колку год има( пошто мм е многуу младолик). Кога мм му кажа дека има 60 год.,еве цитирам што рече: ееее е што ти текнало баш сега за дете,ти досега не си "склепал",или зеде помлада жена па те фати мерак. Ќе пробаме ако сакате ни рече,ама тешко ќе е....
    Е затоа него не можам да го викам Доктор[/QUOTE]
    |(:x

lalapo, Milobebence and stevemila like this.
  6. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Мажми имал и под еден милион па никој не не брзал да правиме ивф без испитувања .Не знам зошто воклу брзање.
    Згора на се и јас имав уште тогаш кога за прв пат во плодност проблем со висок фсх и како што кажа Таше моите јајници се постари од мене 10години па не не брзаше.Не му паѓаше на памет да ми прави ивф без да провери прооднос на каналите ,анализи за хив,хепатит ,микробиолошки испитувања ,хормонски ,спермокултура на мм и најнов спермограм.
    Затоа не ми е јасно ова брзање.
    И тоа ние двајцата бевме со лоша дијагноза па не брзаше.
    Како што те советуваат и др членки не брзај.
    И смири се со ваков стрес не се прави ивф мораш да се смириш.
    Инаку постапката не е страшна штом ние после неколку ивф сме живи и здрави значи не е ништо срашно .
    Поздрав и ти посакувам успех.[/QUOTE]

Last edited by a moderator: Apr 8, 2017
  7. stevemila

stevemila Форумски идол

:DIzvini morav da se nasmeam me potseti isto na nas.Maz mi napravi spermogram tamu.I znaes so ni kaza,e vaka so ovie zborovi:Ti imas sperma i Zaev da go zabremenis.Zamisli koj odnos:!:

bibiiii and lalapo like this.
  8. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Абе за речникот ај некако да му се прегледа низ прсти. Ама на супер спермограм на мм да му се рече ејј извини господине ама некако немам време за да правам бебиња на стари чичковци.
    Едит: не објаснив баш убаво. Тој апла ни кажа дека скоро да нема шанси мм да стане татко ради годините...
    Тоа што 3 пати останував природно,ваљда е сосема случајно :)..
    Оххх,не секој може да биде лимар,ама доктор изгледа може!!

bibiiii, cvekence 03, lalapo and 4 others like this.
  9. Milobebence

Milobebence Форумски идол

@020Cinderella Не ми е јасно ова брзање.Мојот сопруг имал и под еден милион па не не брзаше а згора на се и мојот фсх беше многу висок за возраста што ја имав како што кажа Таше моите јајнице се 10год постари од мене па бе му паѓаше на памет да ни прави ивф без проверка на проодност на каналите ,хив,хепатит в и ц, хормонски статус,микробиолошки брисеви ,спермокултура.Значи прво сите овие анализи па после ивф.Па кога нас со вакви дијагнози не не брзаше не знам зошто вас ве брза.
    Во секој случај ти посакувам успех.

|(:x[/QUOTE]
    Таше и се е можно.Од него баш се може да се очекува.Срамота !
    Мене ми викаше што го влечеш мажти неможеш некогаш сама да дојдеш.Што му веше поентата ни до ден денес неможам да сватам.И јас докторите кои не заслужуваат да ги наречам др ги викам човечиња:^)

10. lalapo

lalapo Популарен член

@@020Cinderella ова е потребната документација што треба да ја направиш не само за на доктор(што секаде ја бараат,во секоја болница,без неа никој не започнува ивф)туку лично за твоето здравје е потребна а ќе ти требаат 2 месеци за да си ги собереш
    -Медицинска документација за извршени една или повеќе од следните методи: ХСГ и/или лапараскопија и хистероскопија, и/или лапаротомија;
    -Ехографски преглед со морфологија на матка и јајници, доволен е 4 DV ултра звук на кавум утери; а кај утврден машки фактор на неплодност (број на подвижни сперматозоиди и по обработка количина помала од 4 М/мл или тешко нарушување на машкиот фактор со помалку од 4% сперматозоиди со нормална морфологија).
    -Кај азооспермија за утврдување на неплодност, покрај биопсија на тестис задолжителен е и патохистолошки наод.
    - Документи за направени две или повеќе анализи на спермата со најмаку еден месец разлика меѓу нив во повеќе од една здравствена установа, која има дозвола од Министерството за здравство за вршење на таа дејност, а последната анализа да не е извршена пред повеќе од една година пред поднесувањето на барањето (кај машки фактор на стерилитет да се достават покрај задолжителните и постарите спермограми). Ова се однесува само за брачни/вонбрачни парови;
    - Податоци за неплодност за период од најмалку три години, лекувана со конвенционални методи, со реализирани најмалку четири циклуси на интраутерална инсеминација (IUI);
    -Резултати од извршена анализа на хормонален статус на трети ден од циклус : FSH, LH, PRL, E2, TSH (не постари од шест месеци);
    -PAP skrining (не постар од една година доколку бил уреден);
    -Микробиолошки брисеви од вагина и цервикс (Ureaplasma, Mycoplasma и Chlamidia trachomatis) не постари од шест месеци;
    -Маркери за Hepatit B i C и HIV за двајцата брачни партнери, или за деловната жена (не постари од шест месеци);
    - Крвна слика, гликемија, седиментација за осигуреничката (не постари од шест месеци); Друга медицинска документација во зависност од здравствениот статус на брачниот пар (извршени дијагностички или оперативни интервенции во врска со стерилитет, извршени инсеминации, извршени ин витро фертилизации, останати заболувања, терапија и мислење од специјалисти и др).

Кај нас дијагнозата е олигоастенотератозооспермија со под 4% морфолошки исправни,
    Очигледно е дека сака да одиш на приватно кај него заради пари,што и не ме чуди зашто и јас пред 1 год бев кај него на консултации и сакаше да ми прави хистероскопија,наводно имав полип на ендометриум на матката,и без да ми го извади,не сакаше да ми прави инвитро.Требаше да му платам 35.000 ден за хистероскопијата.Си бев на второ и трето мислење и немаше потреба од ништо,зошто јас воопшто и немав полип.Од сите доктори што ме гледаа само тој ми виде полип.
    Затоа ти кажуваме сите искуства со него и не брзај.
    Јас имав 22 год а маж ми 26 год кога ни кажаа дека неможеме по природен пат да имаме деца,мора со инвитро и си се помиривме со тоа.Почнавме со документи и после 4 год борба си го добив син ми.Што и да се случи полека разгледувај ги сите можност,сепак уште сте млади.Со среќа па за брзо да не радуваш.

11. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Немора да значи дека ако имаш 40-45 години имаш низок амх како мојот или нејзиниот со нашите 30 години. Дека ти бил низок е само предпоставка, штом не си направила испитување...
    Еве на пример...жена на 48 години има амх како да има 33 години.
    А еве ние(27 години), имаме амх како на жена на 50 години.

Што значи годините немаат врска со висината на амх-то.

Ќе го цитирам докторот- "Јајниците се како луѓето, некои ќе живеат помалку некои повеќе". Jaс во менопауза ќе бидам влезена пред да наполнам 40 години а може и порано.

12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Да,годините не се секогаш мерило за низок/висок амх. Но квалитетот на твоите јајце клетки и квалитетот на јајце клетките на 48 годишната жена со повисок амх од твојот,и те како е различен. И повеќе од сигурно е дека по 40-та год амх ќе биде помало од 1.Има исклучоци,да, но тоа е сосема ретко,ретко.

Stara, Valentina888 and stevemila like this.
  13. podravka

podravka Популарен член

No comment...

emkaemka, lalapo and stevemila like this.
  14. delvi

delvi Популарен член

ова исчекувањето да поминат 14 дена најтежок дел...глава полна прашања дали се импланитра ,,,па правење муабет со емриончињата и матката....
    инаку денес ми е втор ден од ет и имам чувство како пред добивање и бодежи на десна страна..незнам што да мислам

15. bebaa

bebaa Популарен член

Од пункцијата ти е тоа не се нервирај.Ехеее два дена само поминале.Обавезно занимација најди си и поретко читај го форумов :)

16. stevemila

stevemila Форумски идол

Ubavo cuvstvo.Isto mi bese. koga se nablizuvase termin za dobivanje vikam gotovo.Ke dobijam.Vo ist moment pak ke si recev nema da dobijam trudna sum.I se taka vo krug.Simptomite mi bea isti kako za dobivanje.Misli pozitivno.I begaj kolku so mozes od forumov i od citanje po net.Ke uspees ke vidis:inlove: :hug:

Last edited: Apr 8, 2017
  17. delvi

delvi Популарен член

ви благодарам ке се трудам позитивно да мислам...

18. Arnisa

Arnisa Истакнат член

Имаме едно неуспешно сега се спремаме за второ. Спермограмот во бројка не ни се подобри но во подвижност има подобрување. Сега мм е на хормонска терапија што во моментов мислам дека сме единствени на форумов со ваква терапија и дај боже да има позитивни резултати и позитивно искуство па да го раскажам тука. Ние имаче витамини пиеме 9 месеци (спермотренд и кондезил)

Срце мое со таков спермограм не ти требаа многу документација не ти треба ни инсеминација. Само основните пап ехо, брисеви, два спермограми со разлика од 1месец од две различни болници, хив и хепатит за двајцата, хормони 3ти ден за тебр... малтене овие ќе ти требаат и приватно ако идеш.

19. 020Cinderella

020Cinderella Активен член

Па мислам испитувања сигурно кај нив ако ги направиме можеби побрза ке биде постапката и ке почнеме побрзо ама не го прашав и незнам стварно затоа прашав како оди постапката колку време траат испитувањата и терапиите дали ќе се заврши како што тој рече за месец и пол макс.

Неподвижноста кај нас е 91% мн е слаба и затоа не верувам да се поправи,а концентрацијата колку беше кај вас кога правевте инвитро

Мн ти благодарам за објаснувањето можеби и ќе побарам второ мислење од ќе размислам дали да одам во среда .

Arnisa and stevemila like this.
  20. manako1

manako1 Форумски идол

@020Cinderella mlada si imate vreme,bez dopolnitelni ispituvanja nemoj da brzate moze samo poloso da si napravite.Napravi si gi ispituvanjata sto ti gi pisaa pogore isto i mazot ti primajte vitamini i zdrava hrana.Napravete uste eden spermogram i spermokultura i rezultatot neka vi go vidi ili embriolog ili urolog i ke dadat mislenje.Ako i togas izleze los odma ke vi odobrat vaucer zosto tolku pari da gi castis doktorite koga nikoj ne ti garantira uspeh.Nie so mazot mi taka se zaletavme ke pravime na privatno,bese neuspesno,istite dokumenti gi podnesov i za 3 nedeli dobiv vaucer.Izgubivme 3000 evra,stres kolku sakas i telo polno so hormoni.Eden hormon da ne ti e vo red ili imas obicna kandida moze da ti nasteti.