Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. spirkovski

spirkovski Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.614
    Многу е нормално да си подуена и да имаш гасови, и кркорењр на црева :lol: се е нормално, се спрема мешето за бебе прави место (fingers)

На @malena@, cvekence 03 и Sara mila им се допаѓа ова.
  2. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Јас во февруари правев само скречинг и платив 17.000 ден.со анестезија баш прашав зошто ми беше многу страв и ми рече Петановски да да со анестезија зошто убаво ќе си навлезам ќе си сецнам сакам убаво да го изработам без мрдање...Е сега ти консултирај си се со Др.што ќе ти каже.А зашто не сакаш со анестезија? Повраќаш? И јас повраќам но еве на пункцијата ми ставија некое лекче пред интервенцијата и стварно ми беше смирен желудникот и не повратив ни еднаш.

На lalapo и Sara mila им се допаѓа ова.
  3. Sara mila

Sara mila Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2017
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    453
    E Sega me ohrabri mnogu I me izraduva mnogu daj boze da bide kako sto velis ti :*:inlove:

На spirkovski, cvekence 03 и lalapo им се допаѓа ова.
  4. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    Мислам дека нашиве доктори немаат многу искуство со ефектот на DHEA пр.во Швајцарија има инекции DHEA ( се става една во месецот) а тука ми кажаа дека немаат искуство со инекции. Јас сама прекинав после 4 месеци пиење малце ми се исфрла лицето не знам дали од тоа, ама тестостеронот е во граница така да сама одлучив да пијам 4 месеци пред следно ivf.

5. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Последнава година имам 3 анестезии, сега за ин витро за пункција ќе морам уште една, затоа за скречингот сакам да ја избегнам........

6. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449

Ама таа анестезија ти е само 10 мин.не би требало да има нус појави од анестезија...и јас февруари правев скречинг а март пункција за 1 месец разлика две анестезии...Види консултирај си се со Др.Кај кој Др.си? :)

На Sara mila му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Точно, и јас го имам истиот впечаток. Еден доктор вика пиј ги, друг вика прекини ги..... И ХАОС во главата!!
    Пред да почнеш пак да ги пиеш, измери го, може нема да треба да се пие. Ако е присутен во повисоки нивоа, над границите според возраста, може да предизвика и несакани ефекти......Јас уште не знам што да правам :(, т.е. после резултатот што го добив, го прекинав. Но, пак ќе направам контрола за 1 месец.

На Sara mila и Spiritus им се допаѓа ова.
  8. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Јас пијам Дхеа веќе 4 ипол месеца првите две недели ја осеќав тешко го проверив хормонот ми беше над граница и ми ги намалија место на 3 пати на два пати по една, и од тогаш го немам проверено хормонот како се движи но јас нормално сега ги поднесувам дали ќе има пиењето ефект ќе видиме ;) нека пише некоја дали имала ефект од нив..

На Sara mila, Spiritus и kukla21 им се допаѓа ова.
  9. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Јас немам никакви нус појави од анестезијата, супер реагирам, ама не сакам да се изложувам мн на анестезии затоа. Иначе бев кај ПЕтановски, сега размислувам да с епрефрлам кај Димитров. Некоја искуство со Димитров?

10. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Ефект во смисла дали се подобрил квалитетот на јајце клетките? Ако ти е тоа прашањето, јас ти потвдувам дека кај мене имаше подобрување само по 2-3 месеци пиење. Секако, после ги продолжив и успеав да стигнам до ембрион 3 пати.
    А во однос на несакани ефекти во текот на пиењето, имаше и тоа :) Ми се појавија акни и почна да ми паѓа косата, но се беше подносливо. Еден период ги прекинав (околу 2-3 недели) и пак ги почнав, но после се беше ОК.

На Sara mila, lalapo, Stara и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Случајно гледајќи ги назад пораките гледам нова слика и статус има ставено Софи 2107, незнам да ја тагирам но се надевам ќе прочита ако има време зошто како што пишува на профилот има полни раце работа во себе ;)... станала мајка на синче па од се срце сакам вака тука да и го честитам да е живо, здраво, радост и насмевки да ви носи, па догодина сестричка да му купите ;)
    Она ни е уште еден пример за истрајност, и борба и покрај толку неуспеси...се ќе дојде на свое место и ќе станеме сите мајки влечи за нос Софи ...честитки уште еднаш бакнежи до малото :*

Последна измена: 4 мај 2017
    На mac82, @malena@, Sara mila и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Уффф..... зошто да се префрилиш? Колку што знам, Петановски користи различни протоколи и комбинира лекови, зависно од проблемот. Не верувам дека ќе го имаш тоа кај друг доктор од таа болница.
    Помислуваш да ја смениш болницата?

На Sara mila и pile30 им се допаѓа ова.
  13. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    @Софија 88 Имам пишвано на форумов неколку пати за дхеа. Никогаш не го проверив, но го примав како таблетки 3 месеци и добив и на бројност и на квалитет на јк.

На Sara mila, lalapo, Capricorn Taurus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.636
    Допаѓања:
    107.226
    Од фондот ми одобруваат ваучер со донирани јк.Е сега на осми сум на консултација во ре медика за да се консултирам за подмладување на јајниците да видам дали ке имам шанса со оваа метода +ивф.Нестрплива сум да се видам со др што ке ми каже си правам во глава некои пресметки што и како ке ме кошта.Секако др ке ми каже дали имам шанса со оваа метода +ивф ако не да знам да си го фатам патот за со донирани да не губам време за ѓабе.Па затоа ме интересираше колку чини си правам фантазии во главата дека имам вака шанса за со мои јк.Па ке видиме што ке излезе од сето ова.

На Melinda85, ocicka2014, Sara mila и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Arnisa

Arnisa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    403
    Дечки, проверував хормони на 3ти ден од циклус, ми искочи покачен Пролактин 34,8 (3.2 - 24.3) ќе ми прават проблем за ваучер и како се намалува ова прв пат покачен да ми е иначе другите хормони ми се супер.

16. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.636
    Допаѓања:
    107.226
    Ќе ти датат таблети јас пиев досинекс имаше уште едни апчиња не ми текнува како се викаат не се секирај ке ти го намалат.Ке си примаш терапија и ке го намалат.

На Arnisa и Sara mila им се допаѓа ова.
  17. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Се намалува со достинекс или бромегрон.Ке ти одреди доза др.Обавезно да го намалиш пред следното ивф,макар што не е многу покачен и прв пат ти е покачен така да провери го уште еднаш по неколку дена,особено ако пред проверката,дента си била изморена и не си спиела осум часа пред проверка или си имала нервози некои.Тоа е стрес хормон,влијае се на него.
    Јас пред да проверувам хормони лани,вечерта бев на свадба цел ден ние ги возевме младоженците,и бев спана само 4 часа.Пролактинот 74 или така нашто излезе.Пиев достинекс следната проверка без неколку месеци терапија 24 добро било,ама бромегрон пред инвитрото ми даде др да пијам по пола,за уштњ малку да се спуштел.Од тогаш прв и последен пат ми беше качен.Без терапија ми е 19 сега.Така да од замор ми бил покачен.

На Arnisa и Sara mila им се допаѓа ова.
  18. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Искрено болницата не помислувам да ја сменам, Петановски сакам да го сманам поради 1 разочарување од него. За протокол не е проблем, ќе ме водат со истиот протокол затоашто немам некој проблем со создавање јајце клетки. Бев на краток протокол и ми извадија 14 јк од кои 12 се оплодија.... Примав само пурегони во комбинација со цетротиде.....

На eta и Sara mila им се допаѓа ова.
  19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Tukituki јас имам искуство со Димитров. Кај него правев хистероскопија и ивф. Од првото ивф имам сега 16 месечно синче. Имам и смрзнати ембриони и јајце клетки здравје боже за понатаму.
    Со него јас имам позитивно искуство. Малку го тера процесот како на смеење и шала ама ако убаво го изанализираш ќе видиш дека кога прегледува се концентира и мува да летне ќе се слушне. Ни сестра ни никој не смее збор да каже. Кога ќе види што треба пак продолжува опуштено.
    Откако останав трудна дознав и дека две други познанички што ги знам отприлика во истиот период опстанале трудни исто со негова помош. Како одминуваше бременоста и кажував кај кого сум испадна дека и колешката од работа одела кај негоп и една роднина итн итн. Така што и тој не е за потценување. Од мое искуство испадна дека во околината од сите што чекале дете повеќе од една година, само два беа во Систина сите други беа баш кај Димитров (вкупно 6 пара од 8 што ги знаеме што си почекале).

Според мене најдобро е да одиш на консултација да видиш како ќе ти „легне“ докторот. Кај нас искрено од прва се бендисаа со маж ми и така теравме.

Јас заради ПЦОС бев со долг протокол. Прво пиев јасмин (откако му кажав дека лошо реагирам на микрогинон), потоа одевме со 4 пурегони. Пунктираше 22 фоликули од кои имаше 18 зрели јајце клетки. Од нив 6 замрзнавме, 12 одеа на оплодување. Завршив со хиперстимулација кој тој ја предвиде уште пред да почнеме со стимулација заради состојбата на левиот јајник (немав класична хиперстимулација туку едниот јајник ми отече прилично) и го одложивме трансферот за нареден циклус. Наредниот циклус одмрзнавме три бластоцисти од кои две вративме, скроз на природен циклус и само со поддршка од дабростон и утрогестан. Веројатно и двете се фатија ама едното се откажа помеѓу бетата и ехото и така си остана мојот еден ама вреден син.

На emkaemka, Ѕвездички, Len@82 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Се надевам дека ќе биде се во ред и ќе ти се исполни најголемата желба за бебенце , ти посакувам се најубаво:*

На @malena@, Ѕвездички, Valentina888 и 2 други им се допаѓа ова.