Здраво мила јас да се надоврзам на темата за гоналите.Мојата терапија беше гонал инекции 7 инекции примив а навистина малку јајце клетки добив. На ехо гледаше 3 ама ми извадија 2 од кои само 1 се оплоди. И таа една еве сега бебенце Така да мислам оваа терапија не прави на број многу ја. клетки а е мн ефективна за квалитет. Јас примав секој вечер по 3 дози од неа. Ги купив од Плодност 1650 беше една доза. И плус други инекции Триптафен примав истовремено .Поздрав мила ако сакаш нешто друго да ме прашаш слободно пиши ми во порака.
Не можеше, 2 месеци чекав да се ослободи термин...со упат од гинекологија за женско, а од урологија за машко. Кариотип единствено на ГАК се испитува и никаде на друго место. Или приватно во систина и кошта 6800ден
не мора да значи дека гонал Ф дава мал број јајни клетки, јас за првото ивф бев стимулирана со по 4 ампули и на пункција имав 11 ј.к. За оваа работа потребна е голема среќа има промени во систем, па општиот матичен не може да даде упат, мора од специјалист. Зошто да е едноставно, кога може да е комплицирано
Да прашам ви се случило ли доктор да ви прави инвитро а сте ми дале снимки од хсг и ве гледал на 5д ехо и константирал дека е се во ред. И после неуспешно одиш кај друг доктор и од снимката гледа септум и неправилен дел од матка што треба да се корегира. Штета е колку доктор може да те ункази имаме ли ние право да тужиме во ваква ситуација со оглед на тоа што инвитрото е правено на приватно и чувам фискална?
Не само што не го виделе септумот, туку и ми рекле дека едниот јајцевод ми е непрооден...цела година се нервирав за тоа, а потоа излезе дека е прооден. Замислете каков стрес е тоа!! Не се замараат докторите кај нас, ама воопшто (со чест на некој исклучок, ако има)! Не се ни многу упатени во детаљи, одат само по шеми....за жал.
ocicka jas bev takov slucaj mene i histeroskopija mi pravea pa pak ne videa oti imam septum dr jadranka mi pravese histeroskopija i ne vide oti imam septum i na hsg 10 god staro se e gledalo oti imam septum ama nemase koj da go vide sreca sega dr trajanova go vide i go otstrani i polipisto mi otstrani i sega go cekam rez od kontrolnoto hsg
Др Ванчо, нели?! За него септум,полип,миом се "измислена" работа. Беззначајно е дали ќе се вадат или не. Еве мене ми рече чисто за џабе сум ги отстранувала А хсг претходно не ми даваше да направам. Што ќе сум се зрачела!!! Др. Ивановски не можеше да поверува како така ми правел ивф после 2 екстраутерини и ненеаправено хсг. Кај ќе го тужиш,кај ќе се жалиш?! Далеку сме ние како држава за вакви работи Кариотип се испитува и на педијатрија.
Не младиот мене ме унакази. Не познавам некој од таа ординација да е пратен на хсг или хистерископија сркогаш се е во ред кај нив а после ќе си ја чукаме главата кога ќе доживееме спонтан или неуспешно инвитро. Прво што ми текна е на @Beatris дека оди кај нив и имаше спонтан. Девојче оди на второ мислење види од што е предизвикан може лекот е пет пари не се оставај само кај нив.
Мене ми се случило. Ама фала богу не останав на тоа "второ" мислење. Зошто да верувам на вториот, а не на првиот. Јас како лаик, не можам да решам кој бил во право. Затоа си бев на уште 3-4 мислења. И никој не го делеше тоа мислење за хсц и лапаро. И не направив.
Иста песна се и двајцата. Јас му викам : докторе на хсг испадна дека има септум , не многу мал, убаво е да се извади., тој ми вика : годините ти се многу за такви експерименти. Одма ми вика да правиме ивф додека е добар спермограмот на маж ти.. А Ивановски пак во никој случај не сакаше да ми прави ивф без претходно да направам хистеро. Подоцна истото го потврдија уште тројца специјалисти. Не се оставајте на едно , две мислења . Според мене барем 3 специјалисти да се консултираат
Мила фала ти што помисли на мене ☺. Бев јас на второ мислење во систина и таму ми ја правеа киретажата и планирам таму да продолжам да одам. Инаку се согласувам со тебе за младиот Органџиски, ги гледа пациентите како пари и само те навлекува да одиш кај него за детални испитувања, а мене ми кажа погрешна дијагноза целосно. Не го препорачувам на никого, а за татко му имам слушнато добри збпрови, но немам искуство.
Девојчиња, мене не ми испитаја ни крвна група, а 2 ивф ми направија во Плодност. Па уште со препорака бев за да ми посветат повеќе внимание! Си велам како не ми текна мене. Ама па од друга страна нели одиме во специјализирани болници...Кога отидовме на консултација кај Ивановски не му се веруваше за направените пропусти. Затоа повеќе ништо не оставам на случајноста, се што треба прво да се направи, па потоа да се влезе во циклус за ивф, а и среќата да не послужи.
@ocicka2014 треба да внимаваме и секогаш да одиме на второ мислење. Мене доктор на државно во Струмица, ми правеше Hsg па констатираше запушување на 2та канали. Кога бев на Гак, Трајанова констатираше дека полоша снимка на hgs нема видено во животот. Сепак ми закажа хистеро со лапароскопија, бидејќи имаше неправилност во матката, а докторот во Струмица не ни успеа да ја види неправилноста од сопствената сликата. (а каналите се беа супер, барем ми ги зачистија). Барајте и второ и трето мислење. а за овој Органџиски нели може да гласаме и негативни поени(горе во анкетата)? Бев кај него на консултација за инсеминација. Ништо од документите не ми се важело. Морало се да направаме се на ново кај нив во клиниката Какви тие хормони од трет ден, спермограми, 4д. Он ќе ми направил валидни кај нив на клиника. Сите се за пари, ама овој апла.
Pa se vkupno 3.000 evra me fati, skapo e a ne davaat ama bas nikakva garancija za nisto Primav po 5 gonali dnevno, cenata e sekade ista maltene. Jas gi kupiv od ovde 1674den. edna inekcija 75i.e. Vo stranstvo isto prasuvav no tamu gi prodaavat kako penkalo od 300i.e i 900i.e. a jas trebase da prumam muskulno i komplicirano bese mnogu i na kraj se kupiv od ovde. Cetrotide se 2610 den. edna, ovitrelle 2089 den. Ovaa terapija mi se cini najskapa sporedbeno so drugite sto gledav ceni, ama spored doktorot najdobra bila. A za brojot ne znam, doktorot zadovolen bese, bidejki nitu eden folikul ne bese prazen. Site bea polni, e sega ne sozreale site isto. Ovie trite sto bea dominantni si ostanaa takvi i do kraj, ostanatite 3 se vo inkubator pa vo ponedelnik ke mi kazat dali se ok da gi zamrznat.
Е тоа е кога ќе се фатиш како слеп за стап. Јас сите испитувања пред инвитро ги направив кај него одново ај си викаш поинаку ќе те гледа ќе ти обрне внимание. За на крај да не ти се јави после неуспешноста. Зарем 200.000 ден не беа доволни џа 15 мин разговор со мене. Многу ме разочара уште тогаш, а сега после септумов неќам очи да му видам и секаде ќе го кажувам...