Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. lalapo

lalapo Популарен член

Тежок е овој пат, во право си ама мора да го изодеме за да стигнеме до целта. Добро е што имало воопшто и успех што сте ги замрзнале.Знам случаи каде што и покрај што му направија микро тесе на сопругот,не пронајдоа ниту еден жив сперматозоид во ејакулатот. Луѓето се помирија со судбината и си посвоија дете.
    Дај боже кај вас од прва да си останеш бремена,од се срце ти посакувам а преостанатите сперматозоиди да си ги чувате и за второ дете:*

2. Milicka*

Milicka* Популарен член

Фала многу мила, мн ме мачи и тоа дали се ке биде во ред после одмрзнување, но за тоа потоа, пишав бидејки ние многу се намачивме зошто во Македонија единствено во систина прават микро тесе , ние бевме спремни и Истамбул да одиме, исконтактирав со уролог од таму , но ете тука успеавме, можеби мојов пост ке помогне на некоја членка , се извинувам за подолгиов пост

cvekence 03, Stara, mac82 and 4 others like this.
  3. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Последна опција треба да е посвојувањето. Зошто не оделе со донирана сперма?

Stara, lalapo, emkaemka and 2 others like this.
  4. Milicka*

Milicka* Популарен член

И јас мислам дека донираната е попаметна одлука ,но секој си знае мн се тешки тие одлуки

ocicka2014, emkaemka and stevemila like this.
  5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Proxeed ima vo eurofarm...i maski i zenski pred nekoj den kupuvav

I nie sme tuku reci so taa dijagnoza. Kako projdovte na microtese? Imase li rezultat i kolku pari e? Jas ko sto znam relativno nova im e procedurata

Da dopolnam ti gi procitav i drugite postovi...zasto vednas koga bilo microteseto ne te punktirale i tebe i pravo da oploduvaat?
    Dali vi kazaa brojka sto e izvadena ova 5-6 invitra nekako cuden odgovor mi e malku?

Inaku naseto ivf prvo bese praveno vo remedika bidejki ponekogas ima vo ejakulat po nekoj plivac ama veke nekolku meseci ne naogaat nisto i se mislime dali sistina ili vo solun nekoja klinika dimitrov sto ni ja preporaca

Last edited by a moderator: May 25, 2017
    cvekence 03, Milicka*, lalapo and 2 others like this.
  6. lalapo

lalapo Популарен член

Немаа доволно финансиски средства за да купат сперма а и веќе беа во поодминати години и си посвоија девојче.

cvekence 03, Stara, @nn@ and 5 others like this.
  7. Milicka*

Milicka* Популарен член

Да процедурата е нова Мицковски ја работи 6 месеци,нас не чинеше 63000 денари, мене не ме пунктираа затоа што не се знаеше дали воопшто ке има сперматозоиди и да не се изложувам на хормонална терапија, со микро тесето замрзнуваат ткиво и од него потоа вадат сперматозоиди затоа не се знае точен број, како ке биде понатаму ке известам се надевам ке успееме ☺, иначе операцијата трае 1 час а за тебе цела вечност :) размислиси убаво ако правиш во Солун потоа ке треба да си го земеш материјалот а тоа сигурно кошта многу и не знам како е со закон регулирано, а цела постапка бо Солун е исто многу скапо, јас комуницирав со доктор од Турција и тој ми даваше инструкции, испитавме и кариотип и микроделеција на у -хромозом и се беше во ред, на крај отидовме на микро тесе, ако ве интересира уште нешто слободно пишете .

Melinda85, Stara, pile30 and 6 others like this.
  8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Iskreno vi ja posakuvam celata sreka i da uspeete.

Epa mene bas zaradi setanjeto na materijalot ne mi se odi do solun taka da ako ne se pojavat vo ejakulat ke si odime vo sistina. Nie vo remedika pravevme biopsija ama posto taa e na slepo nisto ne izvadija, a vo ejakulat sme imale nesposobni dzabe bolkite samo. Inaku ima edni apcinja od usa nie sto gi koristevme za azospermija spermhope se vikaat kaj nas dadoa rezultat. Sega resivme da odime uste edna tura so tie i ako pak nema mora microtese

9. Milicka*

Milicka* Популарен член

Микро тесево ти е најдобра метода, во смисла има најмало оштетување на тестисите ,затоа што со него бараат здраво ткиво под милроскоп а со тесе сечат на слепо и тоа ти е поевтино, истиод ден кога се правеше мм имаше и друг пар кои веке добиле ваучер за донорана сперма , претходно имале направено тесе и не нашле ништо, но со микро тесе пронашле материјал и сега ке си аплицираат за сопствено детенце, овде не е се завршено има уште многу до целта но мн е поохрабрувачко кпга си имаш надеж за заедничко бебенце

10. sunny12

sunny12 Истакнат член

cestitki

020Cinderella and Milicka* like this.
  11. Momichka

Momichka Популарен член

@lalapo, мм последните два месеци пред ивф пиеше Proxeed. Пред минатото ivf пиеше кондензил. Исто преку Трајковски, ни рече да си избереме некои од овие два лекови, бидејќи и двата можат да помогнат во мофрологијата.
    На анализата кај Таше, имавме ~4% подвижни, од кои преку 90% беа со морфолошки деформации.
    Не знам колку добри извадија на оваа последно инвитро, ама ако ембриологот е добар ловец, може да ги излови тие неколку потреби за оплодувањето.
    По 2 месеци нередовно пиење, ембриологот не се пожали. Сигурно се имале доволно. (*мм се жалеше на проблеми во желудникот од Proxeed. )

+ мислам дека имаше подобрување. Има многу разлика во состојбата на спермата. Во периодите кога е многу грутки грутки, тогаш имаме послаби резултати.
    Порано, беше многу по течна и глатка стуктура, и имавме 17%. (long time ago... ;))

12. lalapo

lalapo Популарен член

Ај пушти ми пп, јас неможам да започнам разговор.

Milicka* likes this.
  13. Valentina888

Valentina888 Популарен член

Честитки !!! Со лесно бременоста :*

cvekence 03 and 020Cinderella like this.
  14. cvekence 03

cvekence 03 Истакнат член

Фала миличка те :hug:

020Cinderella likes this.
  15. Tukituki

Tukituki Популарен член

Извини вака, ама според тебе бебето со донирана сперма не е заедничко. Пазете што пишувате, незнаете кој што поминал/поминува. Е од вакви размислувања луѓето не се одлучуваат за донор.....

EuHenIa, Arnisa, Len@82 and 4 others like this.
  16. facule

facule Популарен член

И на нас трајковски ни ги препорача проксид ама ни беа скапи па пиеше спермотренд 2 недели 3 пати на ден после продолжи по 2 на ден и ги пиеше негде 2.5 месеци . Мене ми рекоа било кои апчиња да ги пие за да има резултат мора минимум 2-3 месеца да ги пие ..мој совет тегла природен мед додадете бадеми лешници ореви ленено семе малку сусам и нека срка секој ден по 3-4 лажици , нека земе е витамин нрка грицка имдиски ореви и ке биде добро ...нормално стрес да се намали , газирано алкохол..ви пуштам срека во скоро време да ви се посреки :)

Честиткиииии со лесно да си ја износиш:*

17. cvekence 03

cvekence 03 Истакнат член

Ти благодарам миличка се што сакаш господ да ти даде :*

Milicka*, Tukituki and 020Cinderella like this.
  18. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Мене искрено некое рандом напишано мислење не би ми сменило ништо во моето размислување. Треба да си заостанат во 15ти век и прост за да некој да ти влијае на размислувањето дека бебе со дониран материјал не е твое бебе.
    Значи јас ќе си го сметам мое дете и да не е ни со мои ј.клетки ни со сперма на мажот, па и посвоено да е ќе си го сметам за ЗАЕДНИЧКО.
    Ееееее колку фамилии знам што децата им се посвоени па повеќе хармонија, слога и љубов владее од некои фамилии што имаат и по неколку " заеднички" деца....

Верувам дека членката не сакала да го каже тоа што си го помисли ти, само на погрешен начин се изразила...

princessp, podravka, pile30 and 9 others like this.
  19. Milicka*

Milicka* Популарен член

Таман работа ...грешно сте ме сватиле и многу убаво знам колку е тешко , секако тоа дете ке е заедничко и воопшто немам предрасуди , токму поради тоа што мене немаше кој да ми помогне затоа јас решив да пишам и да помогнам на некој кој ја има истава мака, се извинувам ако некого навредив воопшто не мислев така и не ми беше тоа намерата .

Заборавив да спомнам дека доколку кај нас ништо не најдеа нареден чекор ни беше донор, само да си имаме мало сонценце на било каков начин ***

20. Tukituki

Tukituki Популарен член

Баш затоа пишав да пазиме како се изразуваме,тој чекор е мн тежок посебно кога станува збор за машки донор. Според мене родители се тие што го чуваат детето,без разлика дали е посвоено или е со донор. И да за жал има луѓе на кои и рандом коментар им влијае, и не тоа не се прости луѓе од 15ти век, тоа се луѓе и во те како тешка ситуација, и пред доста тешка одлука....