Некогаш нема одлука, ако мора да биде така тоа е единствена опција и нема што некој да ги предомислува или да ги убедува. По не болна варијанта е донор одколку посвојување во секој случај бидејќи при првата варијанта имаш опција тоа да биде анонимно и никогаш да не се дознае... Се сложувам со тоа дека кога има потреба од машки донор е многу потешко. Јас веднаш би се нафатила ако ми требаат ј.клетки (најверојатно дека ќе го носам,ќе се храни од мене, ќе го родам), но да сум маж што знам...
За жал знам парови што неможат да се одлучат за со донор па се одлучуваат за посвојување. Сепак секој различно гледа на работите. Како и да е најбитно е да не се одлучиш на живот без дете, барем денес има опции. ПС. не се наоѓам во таква ситуација (за среќа), чисто напоменав да пазиме како се изразуваме, затоа што секако има членки кои читаат и поминуваат низ тоа.
Само да се надоврзам на постот. Ние имаме правено во Њу Борн , таму е 48.000 денари со 5 години чување, тогаш Бирол само кажа дека имаме материјал за уште 3 пати ивф ( од кога еднаш искористивме ). Само што целата постапка беше во Филип Втори и луѓе од Борн дојдоа и го земаа материјалот.
А дали станува збор за микро тесе? Ние прашавме и ни рекоа дека правеле само тесе не микро тесе затоа ја избравме систина. А извини не беше успешно ин витрото или?
Не беше успешно. Знам дека земаа едно ткиво само, кое се гледало дека било убаво. Во државна кажуваат и колку сперматозоиди има , но не замрзнуваат таму.
Нареден пат ке биде Точно така, во целост се согласувам со твоево мислење, мора да се бориме и да успееме, нема предавање
Има многу луге,но ретко се наога човек!!! Ме остави без зборови само ке ти кажам едно големо БЛАГОДАРАМ @emkaemka hug:
здраво женски!ми треба ваша помош!вчера имав трансфер на едно ембрионче а пред 4 дена пункција со што ми извадија 16 јајце клетки!после пункцијата имав многу болки со што и на трансфер отидов со послаби!денес одмараме но дали е нормално сеуште да имам благи болки во долниот дел на стомакот надуеност и телото неможам да го исправам!знам дека е долг постот но ми требаше вашата помош!!ви посакувам на сите висока бета да се израдуваме овојпат сите!!
Ако ти продолжат болките и подуеноста одма да се јавиш на лекар. Може да имаш хиперстимулација, а таа состојба не е за шала. Пиј многу течности и празни се почесто.
Мила мене ме фати околу 3000евра до сега. Значи 1700 инвитрото (али различно е имало од 1300,1500,1700 и 1900) ама д-рот ми рече кај тебе од 1700 ќе заврши работа. Терапиите же коштаат 1050 евра а после пункција до сега еве уште примам инекции и лекови еден куп околу 300евра се тие до сега а утре одам на ехо па ќе видиме мислам толку ќе биде со инекции. Ако имаш др прашања слободно пиши ми во порака. Поздрав Мила имам слушано дека на пункција што повеќе јајце клетки пунктираат толку е поболно и можрби уште немаш заздравено.Мене ми пунктираа само 3 и немав ниту болки ниту крварење. А на 16 мислам дека е нормално да имаш болки. Сепак ако некој има лично искуство да имале болки нека споделат.
Нормално е да те боли, мене ми извадија 17 јајце клетки и ми ставија инекција против болки. Имав болки и наредните денови ама издржливи. Исто и стомакот ми беше подуван. Пиев изотоник по 2 л на ден за да не дојде до хиперстимулација
И ја имав исто 16 пунктирано, болки немав нешто посебно ама бев подуена. Пиев 2литра исо спорт 1литар вода и достинекс за да не дојде до хиперстимулација....
Zdravo na site, minatiot petok imav punkcija pri sto mi izvadija 7j.k. Denes e sabota, 9ti den od punkcija i jas seuste imam bolki vo stomakot (cuvstvoto e kako da imas rez na dolniot stomak, ne mozes da se ispravis) i plus me bolat jajnicite. Sekako i stomakot mi e izduvan, kako fudbalska topka da sum goltnala. Dali ova e normalno posle punkcija i dali ima potreba da se zagrizam i da posetam ginekolog??! Najvazno, od sistina nikoj ne me pobara da prasa kako sum i dali sum vo red posle punkcijata. Znaci nikakva post-therapy patient care! Vo shok sum zaradi odnosot, inaku privatno plativ i me cinese nesto poveke od 3000 evra. Ja izbrav Sistina zaradi toa sto mislev deka se pogolemi profesionalci od ostanatite i deka ke mi bide posveteno poveke griza, no vistinata e deka niz celiot proces si bev sama a doktorot go vidov 2-3x na 5min. bidejki neli ima mnogu pacienti i nema vreme za razgovor bidejki na krajot na denot se raboti za moeto zdravje i treba i posle ivf da prodolzam normalno da funkcioniram. Od embriologot isto ne sum zadovolna, 2-3 shturi recenici kako odgovor, a koga pocnav da postavuvam prasanja vo vrska so toa kakov kvalitet se j.k., zosto, sto i kako stana neprijaten kon mene, kako da se brani.
Со среќа мила,да не радуваш со висока бета за некој ден И мене ми ваделе по 6 фоликули ама сум имала болки по 3-4 дена,плус последниот пат уште кога излегов од сала, по пункција,имав јаки болки и ја викнав сестрата, па во инфузијата ми стави кетонал,ми се смирија болките.Ја прашав дали смеам да пијам пак кетонал(доколку почувствувам пак болка)слободно напиј се, ми рече.Јави се и прашај за да ти биде мирна главата. Пиј течности повеќе. Кај кој др правеше ивф? И Мене никогаш не ме побараа да ме прашаат како сум, секогаш јас ги барав. А за ембриолозите никогаш не ми кажаа какви ембриончиња вратиле, ниту ми дале слика,ништо само добри се и толку. Дека др се професионалци,се ама изгледа големата посетеност си го прави своето.