Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

По циклусот кога ќе биде хистерото ќе почнеш со контрацептиви па околу 20ти ден супрефакт ако е долг протокол.
    А баш на тој не може никако, нема кога да се почне со стимулации и заврши, башка и пишаа погоре некои крварат некој ден плус, јас лично не..

Пред хистерото првин кај докторот за инф и ќе се објасните и договорите :)

Не ги ставаш правилно, од 12 инекции не е можно толку да имаш контраефект, или си прсосетлива ама сепак..
    Ставај на местото облоги од ацидиборици или крема Камагел нема штета, не ни помага многу ама ќе ти го одмори местото :)

Ставај во нозе и внимавај, воздух ти кажаа не да истиснуваш горе ќе го наместиш да е, под 90 степени и дури аплицираш цело време држи го местото со двата прста, види на Јутуб каде точно се аплицира за подобра апсорбција.

Last edited by a moderator: May 28, 2017
  2. Twiny

Twiny Активен член

Драги феминки, вчера на 20ти ден од циклусот започнува и моето ивф патешествие(прво и успешно му се молам на Бога да биде). Кај др.Таше сум и започнавме со Супрефакт по 0.4 секоја вечер. Треба да чекам и да ставам до 3ти ден од кога ќе ми дојде па да провериме хормони. Сакав да Ве прашам дали со Супрефакт Ви доаѓало на време мензис или касни? Какви контраиндикации имате почувствувано од овие инекции? По колку инекции имате примено? Искрено чувствувам страв од вчера. Одвај дочекав да почнеме и сега стравот уште поголем.Илјада прашања во глава, да не се случи нешто лошо, дали добро ќе реагирам на терапијата, дали ќе имам болки, дали ќе биде успршно, а што ако не е, како ќе продолжам....и што лу уште не.Знам дека сум жива патетика:( Посакајте ми среќа:*

0ли, 020Cinderella, Len@82 and 8 others like this.
  3. Momichka

Momichka Популарен член

@Twiny се најдобро! јас и двата пати кога почнував со суперфакт ми закасни. Ми дојде на 32/33 ден. Вториот пат примав и циклопрогинова, но излезе полицистични јајници и ми каснеше неколку дена, се додека не се слушнав со докторот телефонски, и инстантно за 15 минути ми дојде 8)
    Само опуштено, суперфактот сам по себе нема никакви дејства врз расположение или болки. Он си дејствува во јајниците, и таму си креира материјал за идни поколенија :inlove:
    Сега на тебе останува, колку психички ќе се опуштиш и ќе уживаш. Да, стресно е, ама со грижи и многу мислење нема никако да помогнеш во процесот. Колку си посмирена и релаксирана, хормоните ќе се нормални и ќе си помагаш за поуспешен протокол. И не читај, исклучи се, и пушти си филмови, серии....(fingers) чекаме = :l:(highfive)

@malena@, cvekence 03, Twiny and 5 others like this.
  4. pile30

pile30 Популарен член

За колку време од денот на пуштање на документите за рефундација на Клексан стасуваат парите?

5. lalapo

lalapo Популарен член

Мила со среќа и со лесно да ти помине целата постапка(fingers)
    Супрефактот ќе си го примаш и кога ќе си добиеш,се до пункција,а ќе си добиеш,3-5 дена,откако ќе си ги допиеш таблетите за контрацепција.Супрефакт се прима еднаш дневно по доза која ќе ти ја одреди др.Знам дека е тешко,плус и дека прво ивф ти е,ама, Немој многу да се оптеретуваш со негативни мисли,помалку грижи.Прави работи што ќе опуштат и радувај се и најбитно од се во оваа постапка:мораш да имаш доверба во докторот а најповеќе во себе и ќе те чекаме со резултати од висока бета:*

6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Кога-како, во просек за 30-40дена повеќе никогаш :smirk:

pile30 likes this.
  7. Twiny

Twiny Активен член

Фала ти, знам дека е така како што кажуваш ама заникаде сум и стално му се плаче.

Фала ти најмила, знам дека треба да се опуштам ама еве некако тешко тргнав уште на старт многу ми мачно и само си плачам. Женска глава...белки ќе се оправам со време.

Фала ти многу :*

Last edited by a moderator: May 29, 2017
    lalapo likes this.
  8. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Ме посети на моето прво ивф....и јас бев таква, плачка. Но сега едвај чекам да почнам да се боцкам.
    Така што, многу нормална ти е реакцијата. Ти посакувам да ти успее :)

Arnisa, @malena@, Twiny and 2 others like this.
  9. stevemila

stevemila Форумски идол

Posetenosta ne e nikakvo opravduvanje.Ne odime vo klanica pa da gledaat niz red da ne pominat.Na poslednovo,uspesno ivf si dobiv objasnuvanje od embriolozite,slika od embrioncinjata i eden kup vnimanie od doktorite i sestrite.Posle na tel mi se javuvase dr.Zatoa se bira vnimatelno kaj ke odlucis za ivf

10. Twiny

Twiny Активен член

Фала ти мила:)

Добро утро мили, завчера кога почнав со супрефакт на своја рака почнав да пијам и аспирин100. Насекаде читам дека многу девојки во ивф постапка го пијат. Не прашав доктор ама....Не би требало да штети или..? Убав ден имајте :*

11. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Јас на своја рака не би пиела Аспирин, не е тоа витамин па ај ќе го пијам, сигурно и не знаеш дека штом добиеш треба да го прекинеш, па пред пункција исто ради крварење..
    Што те кошта прашај си докторот можеби смета дека сега не ти треба, а и никој доктор не го дава во почеток на стимулации туку по трансвер, секако тука не влегуваат оние кои го пијат со месеци уназад како терапија поради Х причини..

cvekence 03, lalapo, bebaa and 4 others like this.
  12. Momichka

Momichka Популарен член

@Twiny, целосно се согласувам со emkaemka , на своја рака лекарства не.
    И јас имам пиено Аспирин, и Ти ќе пиеш ама не сега.
    Има различни портоколи додека да ти дојде, па до Пунција, па до Трансфер.
    Аспиринот е добар за циркулација, ама не го даваат кај секој, во секое време.
    Најдобро ќе ти биде да го прекинеш, ама ти си знаеш, можеби подобро консултирај се прво со докторката.

lalapo and stevemila like this.
  13. Twiny

Twiny Активен член

@Momichka и @emkaemka да во право сте...и ова го помислив ама пак си викам ќе пробам...до душа само едно вчера пиев и нема повеќе да пијам. Исто си помислив дека би биле добри аспиринот за побрзо и на време да ми дојде. Како и да е е, нема да ги пијам. Фала Ви за помошта :*

Momichka likes this.
  14. Momichka

Momichka Популарен член

@Twiny да идеше побрзо од аспиринот, на сите ќе им даваа.
    Нема да ти дојде порано или на време од лекарства. Само од клопката на мозокот зависи.
    Тешко е, стресно е, ама гледај да правиш нешто, да ти е исполнето времето. :hug:
    Плус не е ни важно кога ќе ти дојде. Ако е потребно додатен ден-два за креирања на силни и јаки фоликули.(fingers) Само ако ти закасни еден два дена, можеш да се јавиш во болницата, да прашаш дали да продолжиш со иста доза суперфакт. толку :sun:
    стискаме палци (fingers) ||:l:

15. Stara

Stara Популарен член

@Twiny Ајде поопуштено. Биди среќна, започна со постапката, само со убаво и успешно да биде се. Некои девојки, меѓу кои и јас не можевме до боцкање да стигнеме од други проблеми кои требаше да се решат, па кога сме биле до фаза боцкање живи радости биле. Така и ти, биди позитивна, слушај го докторот, за се што мислиш да земиш на своја рака, прво прашај го. И да знаеш стресот е најлош за се во животот, и за забременување. Затоа само опуштено....тешко оди но мораш да се обидеш да си позитивна, свати го како дел од животот кој мора да помине за да се дојде до бебенце :hug:

Last edited: May 29, 2017
  16. Twiny

Twiny Активен член

Фала ти мила и тебе ти посакувам да ти се оствари најголемата желба :*

Фала ти најмила :*

020Cinderella, Stara and Momichka like this.
  17. cvekence 03

cvekence 03 Истакнат член

Ти посакувам брзо да ти помине времето И за бргу да се радуваш на висока бета:hug:

18. Twiny

Twiny Активен член

Ti blagodaram draga, daj Boze, neka bide se vo najdobar red i kaj tebe :*

Се извинувам за латиницата :)

020Cinderella and cvekence 03 like this.
  19. kateto123

kateto123 Истакнат член

20. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Добро е, се насмеа :) Храбра женска ;)

И јас на своја рака почнав да пијам аспирин баш во период како твојот, дури и порано. Тоа го прочитав од странските форуми. Фала богу, немав проблеми. Според мене, нема да ти штети, пиј си ги. Прашај го и докторот......мојот го дозволуваше во фаза на стимулации.

Така е....но ретко кој (скоро никој) ќе ти се јавува на телефон. Ти си направила добар избор :)
    Кој беше твојот доктор што толку се грижеше за тебе мила?

020Cinderella likes this.