Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

260 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

311 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Valentina888

Valentina888 Популарен член

Читав доста за ова и има различни мислења и искуства како и што треба,дали да се почне со појака стимулација или со послаба. Од ова што ти го напиша се си мислам и поубедена сум дека кај мене е утната целата постапка,НО што е тука е се учиме на грешки,мада оваа скапо ме кошташе(не мислам финансиски)

020Cinderella likes this.
  2. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Devojcinja , jas pocnav so cikloproginova od 3 ti den na ciklus. Ciklusot sekogas mi trae maximum pet dena. No, ovoj pat , eve 8mi den ,jas uste krvaram. Znaci ,nikogas ne mi traelo poveke od 5dena. Dali prodolzenoto krvarenje moze da e od cikloproginovata?!..
    Prv pat gi pijam i nemam poima kako deluvaat na ciklusot.

stevemila likes this.
  3. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Не скапо, прескапо....сосема те разбирам. Чувствата немаат цена! :hug::*

4. emkaemka

emkaemka Форумски идол

^^ девојчиња не си правете сами шеми како се дозираат стимулациите и за која проблематика кој вид се подобри! Сите доктори се водат по растот на фоликулите и одредени шеми, некогаш ни растат побрзо, некогаш побавно, некогаш повеќе се создаваат, некогаш помалку, нема правила, затоа е ехото, па според него е дозирањето, исто и според хормоните, историјата. Околу видот одредени доктори преферираат одреден вид на стимулација, но позитивно искуство има од сите.
    Мерионалот не содржи чист фсх како Фостимон, Гонал, има и лх па затоа се препорачува кај лица со намалени резерви, повеќебројни инф и повозрасни, но нема правила, верувајте во докторот кој ве води тој знае најдобро, ако не сменете!!

@Nina 2014 уште крвариш или имаш исцедок??
    Мене ми доцнеше 2дена, но крварење нормално како и пред тоа..

Nina 2014, @nn@, Momichka and 3 others like this.
  5. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Не се грижи и не мисли дека неуспешно било поради стимулациите.
    Можеби ако оделе со минимална стимулација како што ти кажуваат немало ни да имаш ј.к па нема ни да стасаш до трансфер ако си размилиш тоа е уште поболна варијанта.

Ова што кажуваат дека треба по 1-2 мерионала од 3ти ден од циклус ми стои дека е долг протокол, во тој случај по краток со поагресивна стимулација би немало успешност, што не верувам дека е така.

Инаку долг протокол било златно правило во процес на инвитрата, но кај нас со слаби резерви е поспецифична ситуацијата и кај 2 доктори до сега што бев ми рекоа дека ќе се оди со краток и со макс доза на стимулации каде што се сигурни дека ќеизвлечат ј.к, а не да експериментираат со 1-2 па на крај да нема ништо за оплодување.

Не секој организам е ист и секој различно реагира на терапија и стимулации да оставиме докторите како ќе не упатат, а тука да не предизвикуваме паника и уште повеќе гнев како да кај нас е утната цела постапка па затоа се неуспешни инвитрата.

Јас крварев скоро 3 недели, само 5-6 дена јако крварење другите по малку на бришење.
    Ама моето крварење го препишав на хистероскопијата дека после тоа ги пиев и претпоставив дека е од тоа, а може и да имаат врска и апчињава.
    Во секој случај пред да стасаш до кафените ќе ти прекине.

Last edited by a moderator: Jun 11, 2017
    Stara, @nn@, Valentina888 and 2 others like this.
  6. meckicka

meckicka Истакнат член

a sto vi stoe cudno so stimulaciite jas prviot pat koga bev kaj tase primav menogon i imav samo 5 jk vtoriot pat kaj dr lazarevski primav fostimon i imav 12 jk a kaj tase primetiv oti mnogu ima so slaba rezerva na jk cudno

stevemila likes this.
  7. bibiiii

bibiiii Популарен член

Ти благодарам
    Таше и ми даде кломифен за на природен циклус,и кога отидов на контрола ми рече циста е,зошто требаше на семинар да оди,како не му е срам,и појдов кај матичниот и ми речеова е фоликул,ми даде прегнил ама не испадна ништо тој месец

Тој сам ми кажа дека ако имаш слаби резерви и со инекции и без имаш 1 или 2 јајце клетки,па попусто ке ти се Мерионал,само можат да наштетат на јајце клетката да се развива правилно.Така првото инвитро имав пункција ,1 јајце клетка,се оплоди ама не се делеше до 3 ден.Тој знаеше па ми даде последниот пат 6 мерионали-највисока доза ,замислите колку пари се тоа.....

Благодарам многу
    Носепак мислам дека ке заштедите и време и пари ако одите на друго место.Мене ме виде дека одам приватно и ме опљачка максимално

simona_baby, Stara, stevemila and 3 others like this.
  8. meckicka

meckicka Истакнат член

on gi placka i na tie preku fzomsto se nas prvo ni zema 3000 den za superfakt sto ne sleduvale preku fzom vtoriot pat ni naplati 3600 den za doplonitelni troskovi koj ne kaza zasto se tretiot pat za prvata kontrola vo bremenosta ni naplati 2600 den aram da mu se i pari i se

bibiiii, Stara and stevemila like this.
  9. Momichka

Momichka Популарен член

Се согласувам за суперфактот. И мене второто шишенце ми го наплати 1.500 денари. Овој пат имав 2 шишиња без доплата.
    Ама за трошоците кои си ги платила, секако пишува на листот кога плаќаш на шалтер. Барем секогаш кога плакав имав лист ма кој пишуваше што плакам.

stevemila likes this.
  10. bibiiii

bibiiii Популарен член

Колку и дане сакам да колнам,значи ,се согласувам со тебе.Слушнав и наводно барал пари од зеленаши од Битола.Можда има некој порок па му требаат толку пари друго објаснубање немам

Мене никакви сметки не ми даде,сестрите само пари на рака земаа и пишуваја во една тетратка.Ни фискална ни ништо немам од таму.

stevemila likes this.
  11. ocicka2014

Абе зошто плаќате кога фискална не ви даваат? Побарајте си фискална ако не ви дадат излезете си- фала и пријатно!.
    Барем да викажале што плаќате како тоа не знаете, а давате пари.
    Некако без врска ми е.

pile30 and Momichka like this.
  12. Momichka

Momichka Популарен член

Извини, не спорам. Можеби навистина кога имаат клиенти на приватно аурата за пари им се отвара и ја губаат главата.
    За Таше знам дека за болницата да ја направи, кренал голем кредит. Додека го исплакал немал таков однос, но сега откако веке кредитот на му тежи на глава го имал сменето однесувањето.
    Сепак, тоа се празни чаршиски муабети, што може имат доза вистина по малку.

stevemila likes this.
  13. mac82

mac82 Истакнат член

Девојчиња без разлика дали сме задоволни или не, сметам дека не треба да си ја трошиме енергијата на погрешно место. Сепак за тие што се во процедура или пак го избрале Таше е малку обесхрабрувачки да водиме вакви муабети. Секогаш имаме опција да направиме повеќе консултации и да избереме доктор. Да не се разбериме погрешно и јас го поминав истиот пат во Плодност ( дури 2 пати) меѓутоа продолжуваме напред СИТЕ ние што не сме успеале досега. Да си ги зачуваме нервите и силата за нешто убаво што не чека :) Ви посакувам убав ден на сите!:l:

14. bibiiii

bibiiii Популарен член

Е така е ...Јас немам таму видено некој да земе фискална,ама и ние сме глупи,а од друга страна ако се искараме,тој дебилниот којзнае што може да направи,Е затоа подалеку од таму и каде ќе најдам ќе кажувам

stevemila likes this.
  15. ocicka2014

Девојки а да не знаете кога настапува одприлика овулација кога се пијат таблети циклопригнова?
    Јас ги почнав кафенките второ ми е денес и ме искина денес десниот јајник? Можно ли е да настапува сега овулација или?

16. bibiiii

bibiiii Популарен член

Мене ми рече дека имам слаби резерви,а ФСХ ми е од 7 до девет.....Ама АМХ ми беше 0.30

Нема никакво оправдување за неговото однесување ,а за зеленашите можам да ти кажазм дека е прилично точно зошто на близок пријател му барал пари.Како и да е ,нека прави што сака во приватен живот,ама кога ќе влезе во болница треба да е човек

Каде го правеше инвитрото ако можеш да ми кажеш?

17. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Секој со маката еве ме мене од прва останав од кај него скоро сум 7месец јас па немам зборови мене ми даде 4 мерионали со една вода па 10 ми извадија јас сум без јајо води и со еден ипол јајник за секој различно а другарка ми има две не успешни во систина и сега ке пробат во плоднос

020Cinderella and Twiny like this.
  18. bibiiii

bibiiii Популарен член

По
    По се изгледа тој нема искуство со намалени оваријални резерви,ете ти си имала многу јајце клетки,со среќа да ти е.Но ете моја нога кај него нема да стапне никогаш.

|(:x
    ненормален е тој

Last edited by a moderator: Jun 12, 2017
  19. mac82

mac82 Истакнат член

2 правев, двете во плодност, првото во декември на приватно и во март преку ФЗО. Затоа и пишав погоре, исто се чувствував како тебе, ама кога ќе помине некое време сфакаш дека не заслужува да ја трошиш својата енергија на него, креваш главче и тераш напред. Психолошки се растеретив и веќе собирам документи за нов ваучер. Сепак кај @Belabelinakinder @020Cinderella успеја од првпат кај Таше, во нашите случаи поинакви искуства...Ти посакувам од срце наредно успешно ИВФ:) Позз

20. bibiiii

bibiiii Популарен член

Ти благодарам и ти посакувам да успееш...А на дотичниот му посакувам да се опамети

mac82 likes this.