Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

260 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

311 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 vote(s)
    0.5%
  1. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Uste krvaram, 10ti den ;(, i veke me faka mnogu strav...
    Se javiv vo Remedika,mi rekoa deka mozebi e od visokiot estradiol i progesteron...no mene toa mi nema logika...
    Utre ke odam kaj maticnata da me vidi na eho...
    Trista filmovi mi se vrtat niz glava, mnogu se plasam da ne e nekoj seriozen problem...ke pobaram i pap test da mi napravi, neznam sto da pravam;(

2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Анкетата е да препорачаме др за ивф. Не е кој каде успеал да дојде до посакуваното. Овде долго време дискутитавме за пристапот на докторите према нас, са посветеноста, за односот на останатиот персонал,за цените,за термини дали има/нема гужви. Сите работи беа опфатени. На оваа анкета има "гласачи" кои се уште не успеале. Еве јас конкретно ,моментално одам кај Трајковски и не би го менувала, но мојот глас "отиде" за Ивановски.И се уште го препорачувам. Да не се повторувам зошто.
    Сепак мислам дека никоја нова членка нема да го одбере докторот само врз основа на оваа анкета

3. bebaa

bebaa Популарен член

Анкетава не е за каде успеавте,туку од кој др сме задоволни.Еве на пример јас правев и кај Лазаревски две инвитра(дадов и втора шанса)и кај Трајковски,исто две инвитра,гласав за др Трајковски,а немам успеано сеуште,ни кај едниот ни кај другиот,не видов ни позитивен тест.Но ете пристапот на др Трајковски повеке ме бендиса па него го препорачав.Така да не гледам што е тука нефер,или ти не си ја сватила поентата на анкетава.Ова е чиста препорака од искуството на мнозинството на форумов,затоа што секој што се соочува со прво ивф,бара овде да му препорачаме др тие поискусните.Секако секој треба да земе во предвид дека има уште многу жени што не се на фоумов и можеби се задоволни токму од тој што има најмалку гласа.

stevemila, Bubce38, kukla21 and 2 others like this.
  4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

@Nina 2014 баш крвариш или како кафено имаш, како кога завршува циклусот?

5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Тоа и прашував вели баш крвари :(

@Nina 2014 па најверојатно е нешто хормонско, ама со таблети се средува не паничи те молам :hug:
    И да подобро на ехо иди да те видат..

kukla21 likes this.
  6. mac82

mac82 Истакнат член

Без разлика на исходот, сметам дека сите доктори специјалисти за ИВФ треба да останат доблесни на моментот и исто да се однесуваат кога се прави ИВФ на приватно или преку ФЗО. Тоа е главната причина за мене што заминав од Плодност (меѓутоа тоа е мојот пример). Мојот глас отиде за Ивановски и топло го препорачувам бидејќи добив многу опции за следното ИВФ, детален пристап кон проблематиката и ништо не е оставено на случајноста. Сметам дека секоја членка во форумот е способна да почувствува доверба кон докторот кој го избрала. Позз и секое добро

0ли, stevemila, pile30 and 4 others like this.
  7. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Krvaram,ne sveza krv, ama taka kako treti den od ciklus...ke nema nekolku casa i taman ke si pomislam gotovo,prekina...koga odednas pak protekuva...ne obilno,no ima krv,ima:(;(

8. kukla21

Мене така ми беше со микрогинонот. Мислев на пункција ќе одам со крв.

9. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Kolku dena ti teaese?
    Kako ti prekina,zemase nesto?

10. kukla21

Скоро до пред пункција се цедеше- значи 12-13 дена ко ништо. Ништо не земаш. Секој ден се помалку и помалку течеше и прекина.

11. Ano

Ano Форумски идол

Не се согласувам во целост. Јас од првиот доктор не бев задоволна уште за време на постапката и знаев дека друг пат без разлика на исходот нема да се вратам(иако е во топ 3 на листава). Кај вториот па обратно, уште пред тест, дури и да не беше успешно ќе се вратев, само заради односот на докторот и персоналот.
    А тоа дека има луѓе кои неуспехот ќе го припишат на исклучиво на докторот не се сомневам, ама анкетата не е од кого сме незадовочни туку од кого сме задовочни.
    Не гледам ништо страшно што постои. На крајот на краиштата секој си носи одлука за себе. И дали ќе се базира само на анкета е негов проблем односно грешка.

0ли, stevemila, pile30 and 8 others like this.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

И јас имав проблем од микрогинонот со кафеаво крварење. Го пиев пред лапароскопија и мораше да ми го прекинат па да чекам циклус па да правам интеревенција.
    КОга дојде време за ИВФ не пиев микрогинон туку јасмин.

kukla21 likes this.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Ама @Nina 2014 циклопрогинова пие..
    Мој совет појди си на ехо, ако ништо друго помирна ќе бидеш и претходниот циклус шашав ти беше кажа, па само се надоврзало. Ама чим не е постојано крварењето мислам немаш потреба за грижи, мене ми се дешавало кога сум била под поголем стрес и 2недели да ми трае, исто и кога сум имала циста па кога во циклусот пукнала..

Едит: кажав и претходно кига пиев цикло само 2дена ми задоцни, тек нормален како и претходно..

Last edited: Jun 13, 2017
  14. lalapo

lalapo Популарен член

Анкета е анкета,сме гласале и сме им дале една насока на преостанатите парови кои што треба да прават ивф, а неможат да се одлучат кај кој др да ја започнат постапката.Од ова што сите го гледаме колку-толку ќе имаат претстава и ќе си одат на консултации кај еден,двајца,тројца др. И таму каде што ќе најдат заеднички јазик обете страни, ќе си започнат со постапката.Со анкетава никој не е приморан да оди кај др што има најмногу гласови, секој си носи своја одлука. Најбитна е довербата што ќе се стекне со докторот на тие консултации.
    Од моево искуство 2пати бев кај Таше, не успеав.Третиот пат во Систина кај Попович,успеав си имам син,кој од на есен почнува на училиште.
    После 5 год се решивме пак да започнеме со постапката за ивф за второ детенце,пак кај Попович,пак 2 пати не успеав(вториот пат немав трансвер) и сега со третиот ваучер,јас ќе го менувам докторот.Бев на консултации кај Трајковски,право да ви кажам,не сум нешто многу воодушевена,на многу прашања,не добив одговор.Можеби дека прв пат одам кај него,и не сум доволно запознаена со праксата и односот на др со пациенти, незнам.И сега сакам да закажам консултации и кај Иваноски,па на крај ќе одлучам кај кој доктор ќе одам.
    Затоа прво консултации,па потоа одлука. Извинете на долгиот пост и имајте убав и среќен ден:*

Len@82, 0ли, bebaa and 11 others like this.
  15. Momichka

Momichka Популарен член

@Nina 2014 јас имав долготрајно крварење од циклопрогинова, но по лапароскопијата.
    Имав околку ~5 дена обилно и потоа без прекин.
    Колку што се сеќавам, лапаро правев на 11 ден, од 12ти или 13ти ден почнав со циклопрогинова, се до крајот имав крварење. Потоа три дена ми прекина и ми дојде менстуација.
    Сепак оди на ехо.
    Знам до мене лежеше едно мало девојче, со неприкинат циклус, ама девојчето обилно црвена крв вадеше. И рекоа дека е заради ниско железо. И се додека не го накачи железото не ја пуштија од болница.

stevemila and emkaemka like this.
  16. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Луѓе ме отепаа резултативе неможам раат да бидам.

Вагинални брисеви и имам стрептокока во цервикс и ешерихија во вагина.
    Више пукнав, аман!

Се лечи ова? Претставува проблем за забременување или за инвитро? Колку време се лечи?
    Ништо незнам првпат да ми покаже позитивно на нешто на брисеви.

bibiiii likes this.
  17. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Јас имав стрептокоха и земав чепчина а и не знам дали се долечи матичниот ми ги препиша а кај што одам приватно ми рече немало потреба дека пред порајѓај ке ми даделе ај сега кој да слушаме :)се се лечи само за некои треба подолго време земи пијај чај од брусница секој ден колку што е можно повеќе

ocicka2014, stevemila and Momichka like this.
  18. kukla21

Ќе ти дадат антибиотик и ќе се среди. Без паника.

ocicka2014 and Momichka like this.
  19. fana

fana Форумски идол

Еве и јaс дa те утешaм кaкo и феминкaтa пoгoре. Немa местo зa пaникa се средувa тoa сo тaблети.

ocicka2014, lalapo, Momichka and 3 others like this.
  20. fana

fana Форумски идол

Мислам дека анкетата е за кој др вие лично го препорачувате “Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?“ тој е насловот. Мислам дека анкетата не се однесува на тоа дали некој успеал или не и дали некој воопшто правел инвитро, и тие природно што останале може да гласаат со своја препорака,барем така сваќам јас. Пишав и погоре за да не се плашат членките кој одбрале доктор со малку гласови ова е само по ЛИЧНА препорака, а не за кој колку е успешен кај поедини феминки.

bebaa, Ano and stevemila like this.