Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

260 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,4%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    175.063
    А што со што не се комбинира срц,можеш да напишеш ако не ти е тешко?!

2. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Секако :) ....вит. Ц не со Q10 во исто време, Q10 не со кафе, но може со вит. А, D..
    Добро е Вит. Е и омега-3 да се земаат на растојание, пр. едното сабајле, другото вечер.

На Milicka*, @malena@ и Bubce38 им се допаѓа ова.
  3. Twiny

Twiny Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    180
    Да, комбинирањето е битно. Во упатството на Pregnacare conception кои ги пијам пишува дека ако ги пиеш нив да не земаш други витамини. Мислам и ако се претера не е добро.

На Milicka* и Nadja_22 им се допаѓа ова.
  4. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Тие се добри, и јас ги пијам. Но, дополнувам и со други.

На Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mac82

mac82 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    2.769
    Девојчиња Марфи стапи на сцена... Петок треба да одиме Скопје (за тогаш ни се упатите за кариотип),а тукушто добив и трет ден за испитување хормони ми е исто така петок! Кај да се телепортирам побрзо!!!

6. Valentina888

Valentina888 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2016
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    3.280

И јас сум тука некаде со резервата ама замисли ништо не ми даде:^),а го прашав дали треба нешто да пијам пред постапката :!:Се што пијам е читајки од искуства на други членки,не мислам конкретно на овој форум . И се сложувам со @Nadja_22 Q10 може и е препорачливо за тие со слаба резерва од 400до600мг.да се пие.

Последна измена: 20 јуни 2017
    На Milicka*, Capricorn Taurus и Bubce38 им се допаѓа ова.
  7. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Направи ги хормоните во Скопје, на ГАК, земи си упат. Така и двете работи ќе си ги завршиш.

На Milicka* и mac82 им се допаѓа ова.
  8. lalapo

lalapo Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2016
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    1.911
    Ако не ти е хитно испитувањето на хормони,остави го за нареден месец или пак ако можеш земи си упат за таму каде што треба да правите кариотип и ќе си ги завршиш двете работи одеднаш.

На Milicka* и mac82 им се допаѓа ова.
  9. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    175.063
    Испитај хормони во четврток. Иди за крв најкасно што можеш тој ден.Релевантни се резултатите од 2-5ден од ц. Јас имам испитувано и на 2 и на 5 ден од цуклус во исти месец и скоро да исти ми беа,ако не и исти

На mac82 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Таман. Земи упат за ГАК. Кариотип се прави во иста зграда :)

На Milicka*, pile30 и mac82 им се допаѓа ова.
  11. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    За ДХЕА @Bubce38 ти кажа и така е, се пијат кај тие со намалена оваријална резерва, а и за подобрување на квалитетот на јајце клетките. Фемара се исто како и кломифен, но понова генерација на таблети, служат за да се направат повеќе јк.

Последна измена: 20 јуни 2017
    На Lavica2602, Capricorn Taurus и Bubce38 им се допаѓа ова.
  12. Pipimipi

Pipimipi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    29
    Здраво девојки ☺нива сум на форумот и сакам да ве прашам нешто ?зачи почната сум со боцкање со suprefakt денес ми е 11 ден со боцкање до 13.06.пиев ciklo proginova и требаше за 4-5 дена да добијам месечен циклус но еве веќе поминаа 7дена јас сеуште немам добиено.Дали на некоја од вас и се има десено исто вака и дали има место за паника?

13. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Blagodaram za odgovorot.
    A nekoj da spodeli iskustvo so femara tableti? Koga se zemaat,nacin na doziranje? Jas barav po net ama nikade ne procitav deka se za poveke jajce kletki,nitu voopsto za problemi so neplodnost.sosema druga namena procitav...neka pisat tie sto se poupateni bas me intrresira

На Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Фемара се случни на Кломифен, но се подобри и не прават циста/цисти.
    Јас имав еден протокол со фемара. Целта беше да добијам 1-2 ј. клетки, но со добар квалитет.
    Ги почнав од втор ден на циклус и земав по една таблетка на ден, вкупно 5 дена. Добив еден фоликул, со добра големина, па профолжив уште еден ден со 1 менопур и цетротид. Имав 1 ј. клетка со добар квалитет и ембрио трансфер.
    Мене ми се допадна овој протокол, краток е и не е стресен. Ако имаш ниско amh не очекувај многу фоликули, важно е да имаш здрави ј. клетки, колку и да се, една/две/три. Не сум сигурна далу има кај нас Фемара, но во Софија ги има и 5 таблетки се околу 1200-1400 денари (не памтам колку точно платив).

На Mihaela123456, stevemila и Len@82 им се допаѓа ова.
  15. Twiny

Twiny Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    180
    @Pipimipi Многу е ретко но, мене ми се случи пред недела време. Воопшто не добив мензис додека примав супрефакт и заради тоа ја прекинавме процедурата за ивф. Мораше да се прекине бидејќи за да се продолжи со други инекции за стимулација мораше да ми дојде мензис, да ми се исчисти матката, со тоа да паднат соодветните хормони, па дури тогаш може да се почне со стимулација. Не се секирај веројатно нема да бидеш во тие ретките како мене.Докторот ми рече дека тоа многу ретко се случува, кај 1 на 1000 жени.Инаку менструацијата можеш да ја чекаш додека да примаш вкупно 21 инекција супрефакт. Повеќе од тоа не смее да се прима ако не добиеш,кај мене затоа се прекина. Биди позитивна и ќе добиеш. Ти посакувам среќа и позитивен тест за бременост ❤

16. Beba1

Beba1 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    47
    Здраво девојки, најнапред извинете за долгиот пост но доколку му треба на некој нема ми пише во порака.
    Сега правев 4 ИВФ и ова го плаќам приватно. Кога ги правев претходните три ИВФ терапијата ми беше по 6 инекции на ден и ја примав по 10 дена и секогаш докупував по 30 инекции приватно бидејки имаме нели само 30 преку фонд, овој пат се приватно и си ги купив инекциите во аптека во Урошевац ги најдов фостимон по 11 евра, и земав 60 инекции фостимон и се разбира во договор со докторот и гледавме по шемите од претходно дека секогаш за терапија сум примала по 60 инекции и марфи дека ми е најдобра другат овој пат за терапијата помалку инекции фостион. Доколку на некој му требаат инекции фостимон имам 15 останати кој што една ја платив 11 евра нека ми пише во порака, истите се ко кај нас само што кај нас со цената се дупло поскапи. Извинете уште еднаш на долгиот пост но можеби на некој ке му требаат и секој денар ни е важев во оваа постапка да не ги плака да неречам дупло како што сум ги плаќала и јас претходно.

На Milicka*, Twiny, lalapo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.371
    Допаѓања:
    5.243
    Мила, ако имаш останато цетротиде и гонал ф одма ги земам, без двоумење.

18. @nn@

@nn@ Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    1.108
    Поздрав мили женички!
    Се оперирав конечно од миоми, 3. Се надевам тие биле проблем за имплантациите, за 6 месеци се да е ок, па трансфер со замрзнати.

Морам една јавна благодарност да изразам за @manako1 за советите и насоките, ретки се луѓе фер и човечни :* :hug:

На Belabelinakinder, cvekence 03, Melinda85 и 14 други им се допаѓа ова.
  19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.282
    Допаѓања:
    35.365
    Femara не се воопшто исти со кломифен. Оригинално се таблети кои се пијат при рак на дојка како превенција после хемотерапија. Случајно е откриено дека водат до создавање повеќе фоликули. Не се стандардна терапира за стимулација и на пример во САД не смеат да се користат за стимулација. И кај нас не се даваат за стимулација така лесно.
    Со среќа.

На pile30 и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  20. Beba1

Beba1 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    47
    ne m
    не мила само фостимон имам 15 инекции, а цетротидето таму се поефтини може да ти дадам број од аптеката и да се земеш пиши во порака.