Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

260 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,4%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. ar.in

ar.in Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    131
    Благодарам многу! Ќе пуштам документи па што биде нека биде :), не ми се чека веќе, ќе ме фати октомври месец дури заврсам се.

На @malena@ и Milicka* им се допаѓа ова.
  2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    175.064
    Абе еве ја бубче, некни зедов ваучер со една иуи. Не знам дали сме со идеопатски стерилитет,ама спермограм одличен,канали проодни.
    Пуштај,пишав еднаш дека за прво дете ќе прогледувале низ прсти по малку

Последна измена: 22 јуни 2017
    На monik55, cvekence 03, @malena@ и 3 други им се допаѓа ова.
  3. ar.in

ar.in Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    131
    Ќе пуштам другата недела, уште крвна слика да направам и готово, па со Господ напред ќе видиме што ќе биде.

На cvekence 03, Milicka* и Bubce38 им се допаѓа ова.
  4. Sara mila

Sara mila Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2017
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    453
    Со една инсеминација ми одобрија зависи и како ќе им текне некој ги враќаат ама ете мене среќа :P

На Milicka*, @malena@ и Nadja_22 им се допаѓа ова.
  5. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Fala facule,pocnav so klomifen pa si Gospod napred!

На Milicka*, facule и lalapo им се допаѓа ова.
  6. mac82

mac82 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    2.769
    Јас ги испитав хормоните денес ( валидни биле од 2-5 ден од циклус)
    FSH 9,7 (3-14,4)
    LH 5,3 (1,1-11,6)
    Prolaktin 196 (40-530)
    е2 203 (до 308)
    TSH 2,32 (0,4-4)
    Тумор маркер CA125 7 (1-21) значи цистите се мирни...
    Малку ми олесна, терам сега да дособерам документи и да почнеме пак

На Capricorn Taurus, Len@82, Lavica2602 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    175.064
    Ти кажав јас исто е 2,3,4 ден. Скоро да сосем исти резултати. Проверено на мене. Со лесно маци

На mac82 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mac82

mac82 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    2.769
    Фала @Bubce38, на сите да ни е со лесно! :)

На cvekence 03, Milicka*, bella.gk и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Twiny

Twiny Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    180
    Исто и ние сме со идиопатски стерилитет и поднесов документи со 3 инсеминации, но ни бараа уште една.А кога ја направивме и таа ни бараа негативен тест за бременост т.е. резултат од бета хцг...демек јас ќе поднесувам документи за ивф а трудна сум и од нив го кријам позитивниот бета хцг. Така што од првото поднесување документи на 2ри февруари после се ова ваучер добив дури на 5ти мај.

На Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.198
    Допаѓања:
    13.635
    Како што го продолжија породилното така и ова ќе одобрат 5. Како да не, апаши само пуштаат дезинформации да се палат луѓето да се дефокусираат од другите проблеми.
    Сега што нема да им текне ќе побараат и на месечината секој да може да се качи бесплатно, ама овие другиве се ке одбиваат.
    Според мене дезинформацции, а ти како сакаш.

.............................................................................................................................................................

Ме лути фактот што не одобруваат ваучери на тие со ниска резерва.
    Што ние не сме ли луѓе?
    Јас помалку ли сум жена од друга жена?
    Помалку ли ќе бидам мајка од друга мајка?
    Зошто да го немам правото како секој граѓанин на 3 бесплани ваучери(кои секако нема да ми бидат бесплатни поради јаката доза на стимулации што треба да ја примам и уште еден куп суплементи месечно кои морам да ги примам 3 месеци пред инвитро поради лошиот квалитет на ј.к кои ќе ме чинат преку 200еур месечно-кажа Бубче)?
    Зарем ние како млад брачен пар не треба да испаднеме со друштво кога сите се собираат во кафана или на кафе со глупи изговори дека неможеме ( а уствари го броиме секој денар и го тргаме настрана за да го платиме приватното инвитро, за да платиме инекција плус)?
    Зарем треба да се лишам од одење на одмор оваа година и следните којзнае колку(зависи како ќе го исплатиме кредитот) па макар и на викенд како сите други луѓе, а не сите да ме гледат чудно и да ми викаат " е како нема да одите на одмор, млади сте, сите одат"?
    Ами и да имам бепче по неколку обиди, после со што ќе го издржавам,со кредити и позајмици од пријатели. Знаат сите кои се трошоците за време на бременост и после породување...
    ДАЛИ НИЕ СО НИСКИ РЕЗЕРВИ СМЕ ОСУДЕНИ ДА НЕМАМЕ ДЕЦА СПОРЕД ВАС?
    ЈАС АКО НЕМАМ ПРОБЛЕМ - НЕ МИ ТРЕБА ВАУЧЕР ОД ВАС, БИДЕЈЌИ ШАНСИТЕ ДА УСПЕАМ ОД ПРВО СЕ ГОЛЕМИ, МИ ТРЕБААТ ВАУЧЕРИТЕ ДЕКА ИМАМ ПРОБЛЕМ!!!!!!! ВИЕ ДАВАТЕ НА ЛУЃЕ СО ПРОБЛЕМИ ВАУЧЕРИ? ЕПА ЗОШТО МЕНЕ НЕ МИ ДАВАТЕ?

Се затворивме во 4 зида, рм'баме од утро до вечер за 100ден плус, се оддалечивме од сите луѓе , бидејќи ако немаш и нема ни социјализација, се наполнивме со нервози бидејќи знаеме дека шансите се НАЈминимални.
    НЕ Е ФЕР!

А толку е посакувано ова бебче, ќе биде среќно со вакви родители! Што не направивме за него уште незачнато!!!

Морав да се изнапукам, сори.......

На Lolipop23, podravka, Belabelinakinder и 35 други им се допаѓа ова.
  11. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    Души мили фала на убавите зборови, јас само што се вратив од одмор и сум максимално релаксирана и спремна само да видиме со одмориве од докториве :) :hug::hug::hug::hug::hug:

На pile30, Capricorn Taurus, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Twiny

Twiny Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    180
    Мила потполно те сфаќам иако не сум со ниска резрева иако ми немаат најдено никаков проблем сепак еве скоро 8 години абер нема од бебе. И јас си го поставувам истото прашање...Не ли заслужувам да сум мајка?!?...А во исто време ги гледам кои ли не и какви ли не со големи стомаци зрачат.Смачено ми е да ги гледам сожалувачките погледи на сите кои не ми се ни до колена ама родиле дете и светици се. Знаеш дека ми се гади од необразовани, малолетни во мозок,без ден работен стаж,со педигре во улична школа,без ни една годишнина брак,не излезена од нејзиниот роден град,а со БЕБЕ и да ме гледа со сожалување и да се мисли просветлена со може памет да ми дава. А знаеш која сорта неможам да ја смислам. ..они шо им се децата трофеи т.е. уште едно достигнување со кое ќе ми се перчат. Знаеш бе шо мака имам си години и прекини со твојата еуфорија за бременоста и твоето ехо и неговите органчиња и срценце и се. Тоа е злобно зашто маката и тагата се многу посилни емоции од среќата и овие среќните треба да внимаваат со измачените и тажни луѓе. "Не се фали пред гладниот со твојата богата трпеза."...Ете и јас морав да се изнапукам и нема да се извинам.

На Belabelinakinder, mac82, cvekence 03 и 13 други им се допаѓа ова.
  13. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.198
    Допаѓања:
    13.635
    Знаеш они се богати-имаат дете. Оти нели тоа било најголемото богатсво и кога ќе го створиш него тогаш си успеал во животот.

НЕ!

Си успеал во животот кога и покрај сите препреки ти си се изборил да го имаш или се бориш да го имаш!
    Не е успех, а си го направил во пијаното или напафканото-нескаајки.

А, не трудна да правиш свадба или пред пораѓај (оти нели додека се убедите, или касное за абортус па мора да те земе), а најјаки ми се тие глумици кои прават свршок (гром од ведро небо), а они незнаеле дека се малку трудни и лажат за кој месец се и после родиле порано. Абе режисери :)
    (Со чесни исклучоци)

На stevemila, cvekence 03, Milicka* и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    175.064
    Неееее вака ,НЕ! Секоја,ама секоја жена заслужува да биде мајка. И тие необразованите,и тие со педигре,и тие што несакајќи зачнале,и тие без ден работен стаж,секоја од нив има право да биде мајка. И секој маж има право да биде татко. Точно,постојат луѓе кои едноставно се ситат на туѓата болка.И не мора да се необразовани. Еден др се дрзна на мм да му рече :ами сега на 60 г ти текнало татко да сакаш да станвиш. Има луѓе и луѓе. Јас ,не можам да речам еее јас ќе бидам подобра мајка од онаа другата,или јас повеќе заслужувам од друга. Тешко е многу,поготово е тешко да се бориш со времето. Секој има различни проблеми и за секој некој тој проблем е најголемиот. Ги разбирам тие што ете финансиски се многууу докрајчени,но јас пак си велам ќешки на нас финансиите да ни беа проблем. Ќешки да имавме по 30 г. Не од кафана,не од одмори ,од се ќе се откажевме да можеме малку да го сопреме времето. Но,не може. Па,така останува да се бориме,до последно. Колку само ме мачи мислата дека и да имам дете ,еве уште денес да останам трудна, тоа дете кога ќе прави матура ,ние ќе бидеме изнемоштени старци од 60 и 80 год. Или кога ќе тргне на училиште ,татко му ќе биде пензионер. Имаме ли воопшто право на тоа да бидеме родители. Јас лично сметам дека ДА,но знаете,и ние сме "осудувани" од многу луѓе во нашата околина кои веќе на наши години чекаат и внуци. Така да,секоја планина со својата тежина.
    Ќе ви посакам на сите ,да си ги исфрлите сите негативни мисли, да ја крените главата горе и да верувате дека Господ за секој од нас чува по некое добро. Нема жена која не може да роди,има само таква која не сака. Со последните атомчиња од нашата снага ќе се бориме да станеме родители. И ќе станеме!!!Ќе видите,сите ќе успееме!!
    Ве гушкам

На Femme80, Lolipop23, podravka и 36 други им се допаѓа ова.
  15. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Тотално ги разбирам девојчињата што си ги искажаа своите мислења и револт. Колку пати сум била и јас револтирана, исто како нив, особено кога ќе видев млада мајка со дете и бара пари на улица.....Ееее тоа од такт ме вадело. Сум си викала: зошто Господ дава таму? За да се мачат децата? Зошто не кај нас или други кои немаат деца, а имаат услови да се пружи добар, пристоен живот?!

Но, се согласувам и со тоа дека секој има право да стане родител, без разлика на образование, социјален статус, години....

И се така во круг, на моменти си трпелив, на моменти револтиран. Мое мислење е дека ништо не е случајно во овој живот. Можеби ова ни е искушение........но, затоа ние сме храбри и се ќе издржиме, и финансиски и емоционални тешкотии!!

Бидете позитивни, со насмевки на лицето и нашето, порано или подоцна, ќе дојде. :) :l:

На Belabelinakinder, stevemila, Lavica2602 и 14 други им се допаѓа ова.
  16. Twiny

Twiny Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    180
    Точно тоа го кажувам дека сите заслужуваат но,баш некои со наведениве епитети дека нема со што си дете ќе ти се перчат а кога ти си работел на себе во сите аспекти таа си играла во песок или после одвај завршена матура харала со клошарската фела.Е такви коа ќе им го осетам погледот и кога на маса се они најгласни се разбира за нивното дете оро она друг муабет не знае да прави,сирота и за шо би правела.И точно не е до финансиите да беше лесна работа.Сакаш нејкеш не се бега лесно од оваа негатива. Луѓе најдобри пријатели...со неа иста мака делевме макар шо она пократко време...остана бремена и сеа е без осет,немате поим шо се дешава колку се луѓево злобни тоа е чудо.

Дааа!И Ви се молам сите Вас измачени душички кога ќе имате бебче немојте одма да почнете со статуси од Семе синапово на фејсбук од типот : Не е богата жена со дијаманти околу врат туку онаа со рацете на нејзините деца околу врат!!!Тоа е тотална патетика! Малце обзир треба да се има пошто ти си излегол од калта ама некој уште се бори и мачи.

Последна измена од модератор: 23 јуни 2017
    На Belabelinakinder, ocicka2014, Milicka* и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.610
    Допаѓања:
    106.915
    Јас му пишав порака на министерот за здраство,да ни биде платено ивф-то во целост на нас,кои сме со донирани јк.Бидејќи веќе сите сме исцрпени како емотивно,физички ,психички така и финансиски.Ама чисто се сомневам дека пораката воопшто ќе биде прочитана а не пак мојот предлог усвоен.Но,надеждата последна умира.

На Belabelinakinder, stevemila, mac82 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Се сложувам со Бубче, секој што ја поминува оваа битка знае колку е тешко. Ама не е на нас да осудуваме и да кажуваме. Верувајте за сите тие што давате вакви коментари незнаете низ што тие поминале, може небиле во брак ама се обидувале за бебе со години, па што ако е пред пораѓај на свадба, може имале причини што чекале толку. И да објавуваат луѓето за да ја искажат нивната среќа, а не за да ве навредат вас и тоа ама воопшто не е патетично.Не ставајте се на срце, радувајте за секоја туѓа радост верувајте полесно ќе ви биде така.
    Не сакам да ме сфатите грешка, не сакам никого да навредам, ама гледајте попозитивно на работите.:hug::hug:

На zalosna, 0ли, mac82 и 17 други им се допаѓа ова.
  19. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.498
    Допаѓања:
    12.908
    Mislam samo badijala pisuvame vo toj broj,kako sami na sebe da ja kazuvame makata.Ni seen ni odgovor.

На Milicka* и Milobebence им се допаѓа ова.
  20. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.610
    Допаѓања:
    106.915
    Искрено и јас така мислам.Ама пуста мака ќе те натера се да направиш.

На Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.