Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Kaj mene se iskompli
    @emkaemka , mila...kaj nas malku se iskompliciraa rabotite. Neli krvarev obilno dve nedeli, pa mi sopre, pa pred denot za dobivanje otidov kaj maticnata da me vidi na eho, da vidi dali ima aber za dobivanje, taa vika nema sansi da dobies narednive 5/6 dena deka endometriumot d mn.tenok 6mm. A imas i nepuknat folikul od 36mm.(neznam kako,a bev na cikloproginova mesecov,bas poradi tie pusti folikuli sto ne pukaat na vreme)A trebse koga ke dobijam ,naredniot den na pocneme so stimulacii. I taka jas razocarana deke nema da dobijam i nema da go fatam Petanovski pred da odi na odmor(a odi od 15ti Juli), rekov nisto od ovoj mesec. Arno ama jas utredenta si dobiv, mnogu oskudno,no vazno dobiv na denot. Na tret den od ciklus otidov vo Remedika na merenje estradiol,LH i progesteron i pak Shok, estradiolot minatiot pat visok 118, ovoj pat 180:(...mi gi kazuva sestrata rez.so natazebo lice(a tie natazeni lica na medicinskiot personal mi se mn.dobro poznati i veke smacni) i si prsnav da placam pred doktorot,nebare toj psihijatar e....ama ne mozev veke da izdrzam;(
    Toj kutriot me smiruva vika ajde ne e nisto strasno ovoj pat ke odime so dolg protokol, so suprefact ,ke gi smirime jajnicite ,pa posle so stimulacii. Ama mene ne mi e maka ni od inekcii, ni od anestezii...nisto od toa...
    Tuku mi e sto se nesto cekam, se nesto se iskomplicira, se sum vo strav dali ke uspeeme voopsto nekogas...maka. mi e, maka mi e...
    Izvinete za iznesenite emocii:|
    Taka da , sega mi e petti den od ciklus , na 14ti kontrola eho, na 21vi (zdravje) suprefact, pa prodolzuvame...fala ti mila sto me mislis i jas te mislam tebe o site tuka, najiskreno:hug:

Dust, stevemila, @nn@ and 8 others like this.
  2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ниничка мила, после дождот сонце иде! Ајде главата горе и се ќе биде како што треба.
    Што било поминало и само за убаво да е се што доаѓа.

Силно те гушкам! :hug:

spirkovski, mac82, @nn@ and 7 others like this.
  3. podravka

podravka Популарен член

@Nina 2014 Mila ke bide Mora da bide te guskam silno..

Zenski Dali treba da sum gladna I zedna za Na transfuziologija???

Last edited by a moderator: Jul 5, 2017
    Nina 2014 likes this.
  4. Stara

Stara Популарен член

@Nina 2014 Девојче, знам колку ти е тешко, јас истиот пат го поминав, се нешто ќе се појавече да ја закочи работата. Или цисти/ непукнати фоликули или доцни циклус, таман се ок, нови цисти, па некои крварења од нигде никаде продолжени после мензис и така се до недоглед, па малку фоликули, па празни јк и....знаеш се како тоа иде кога не е за да биде. Ама твојот ден ќе дојде. Не мисли дека ова онака го пишувам само за да те утешам, но убедена сум дека ќе биде. Тогаш и нема да си веруваш на себеси. Јас сум ти жив пример за тоа.

5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Не треба да си гладна и жедна.

@Nina 2014 тешка и мачна е оваа борба, ама после дождот доаѓа сонце. Ете сега со нов план ќе биде како што треба.

Nina 2014 and podravka like this.
  6. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

@Nina 2014 мила знам дека секој човек си ја носи сопствената планина на грб, ама ако ти е некаква утеха сите што сме овде сме поминале низ слично а огромен број успеавме да се избориме. Ќе бидеш и ти една од тие што ќе успеат 100% сум сигурна.

eli25, pandelka, Stara and 6 others like this.
  7. pile30

pile30 Популарен член

@Nina 2014 ако искажи си се затоа сме сите тука...иста ни е борбата и ние можеме најдобро да те разбереме...но секое лошо за арно е верувај ми...смириси ја душата само и со позитивна мисла ќе си реагираш добро на сите инекции и се ќе биде...Петановски си ја знае работата верувај му и главата горе ќе успееме сите во нашава борба и ќе станеме мајки...Господ е голем...ти посакувам од се срце да си тече постапката во најдобар ред.Тука сме сите за поддршка и ти пуштам голема среќичка :* :hug:

eli25, pandelka, lalapo and 4 others like this.
  8. Sara mila

Sara mila Активен член

Здраво феминки случајно да не имате број од др.Ивановски сакам да закажам кај него.. или како се закажува..

9. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Женички, сакам да ве прашам нешто.

За моето второ ин витро си размислувам колку денови да си земам и дали има потреба да лежам 2 недели после трансфер.
    Искрено првото многу ме измори седејќи и лежејќи дома толку време.
    Викаат подобро да одмораш, но дома психа повеќе ме мава.

Дали е доволно максимум една недела или само 5 дена да седам дома и после најнормално да си почнам со работа?
    Ми е страв да не си направам комликации, а работата не ми е физичка повеќе ми е канцелариска и симнување шетање неколку пати во денот по погон минејќи нагоре надоле 30тина скали.
    Е сега и малку психички замара ама кога ќе размислам подобро да се замарам со работата и со набавувачи, купувачи, колеги, транспорти одколку да мислам дома цело време дали фатило и цело време да барам симптоми.

Ваше мислење што е подобро? Дали процентот на успешност е поголем доколку лежиш и не движиш многу првите недели или нема врска?

pile30, Milicka*, lalapo and 2 others like this.
  10. mac82

mac82 Истакнат член

@ocicka2014 ич да не се замараш, посвети си ги за себе тие 2 недели, никој фала нема да ни каже ако не отсуствуваме од работа. Дај си го тоа време за себе, прошетки, дружење со луѓе што ти делуваат позитивно. Одмарај првите 3-4 дена и после шеткај си. Самата кажа дека на работа имаш скали (не е препорачливо баш во тој период). Ова е мојот став, сепак ти ќе си одлучиш. Среќно! :l:

pile30, lalapo and eli25 like this.
  11. bebaa

bebaa Популарен член

Мене скали сѕрого ми забранја.А за лежење цело време,мислам дека немора освен ако немаш некоја посебна состојба на матката скратено грло или сл,што чисто се сомневам.

lalapo likes this.
  12. Stara

Stara Популарен член

@ocicka2014 Јас првите 2 дена повеќе лежев, третиот ден малку низ дома прошетував, 4, 5 ден одмарав и шеткав по малку, потоа од 6ти ден на работа. Работата ми е со седење, но до работа и назад патувам 2 саата дневно. А само дома 2 недели? Лудило за мене. Имаш различни искуства, прави како што те води инстинктот.

13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Jas se kacuvav I se simnuvav od 5 kat sekoj den po et oti nemame lift I nemase koj da mi gi stava inekciite fraksiparinot I morav a na rabota ne odev si koristev boleduvanje I prviot I vtoriot pat I sega pak nema da odam na rab ke koristam boleduvanje ama oti rabotata mi e fizicka a I imam istorija na rani spontani abortus I

lalapo likes this.
  14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Едно е качување скали еднаш,двапати дневно за до на доктор,друго е на работа како @ocicka2014 пет шест пати дневно угоре удоле. Не мораш строго лежење,ама па и првите 2 недели не ми е за на работа. Ако имаш можност земи си боледување .
    Јас искрено за првото лежев само првите 3 дена,после си шетав троа појќе. И после тоа долго време се каев како не сум била дисциплинирана.Сега за ова озбилно ви кажувам планирам од кревет да не станам. Ни ручек, ни на кафе, ни кај другарка. Ќе издржам 15 дена во кревет кај мајка. Јас така планирам,не сакам после да си правам пак филмови дека јас сум крива. Знам дека не е до лежањето,ама ете.....

Dust, pile30, lalapo and 3 others like this.
  15. Ano

Ano Форумски идол

За првото ин витро првите 10 дена бев закована за кревет. Последноте неколку дена прошетував и не беше успешно.
    За второто само првоте три дена лежев, а после тоа почнав да правам прошетки па беше успешно. Движењето не е провлем, ама во случајот на @ockicka2014 не би форсирала одење на работа штом има толку движење по скали. Да е седечка работата па и некако. Иако друго е движење кога сам контролираш интензитет и да ппдодмориш ако осетиш замор, а друго е диктирано темпо. Сепак секој сам си го знае организмот. Колку што чиѕав тој период додека лежев во исчекување се повеќе праксите се да се продолжи со нормално функционирање.

*Milicka*, bebaa, pile30 and 7 others like this.
  16. kukla21

Сум пишала и порано - овој пат ептен лежев. Ај што лежев, прв пат немав мака со болки во грб, позиција - ми годеше :)

*Milicka*, podravka, mac82 and 6 others like this.
  17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Кажувај ја позицијата:)
    П.с. мешко ти е :inlove:

kukla21 likes this.
  18. kukla21

Оптегната со нозе на огромна перница кренати :)

pile30, lalapo, @nn@ and 2 others like this.
  19. lalapo

lalapo Популарен член

Кај сестра Сашка 071-372-817

Sara mila likes this.
  20. Tukituki

Tukituki Популарен член

Ваучер одобрен :dance::dance:

Dust, bella.gk, *Milicka* and 26 others like this.