Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. mac82

mac82 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2017
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    2.769
    На државно чекавме 3 месеци немаше термин, среќа имам еден пријател кој среди да пуштат 2 термини од Ск за да ни даде упати за мене и маж ми (па така поминавме со по 700 денари партиципација-1400 за двајцата). Инаку рачунај колку е на приватно кога со партиципација плаќаме по 10%. Резултати ни кажаја максимум до 1 месец. Инаку прашав и во систина, прават кариотип и чини 6800ден и резултати за 10 дена.
    Позз

На bella.gk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    да барам на медицинска генетика- кариотип,како што гледам и август е пополнет,а само понеделик ли се закажува,а кога ги пуштат термините?

3. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Мислам дека се по одмори јули и август и не работат, нека ме преправат некои феминки аку грешам. Инаку термини имат понеделник и петок само. Гледам дека заклучно со 1 септември ( петок) нема термини. Од средината на август прати ги термините и со време закажувај. Аку си со време и си закачиш со време немаш гајле, не ти требит ни пријател ни ништо, едноставно мн брзо се пополнуваат.
    Секој си го знаеме џепчето, ама 20000 наспроти 1400 е разлика. :)

На Meckicja и bella.gk им се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    jas utre Mozam da prasam koga ke pustaat pak termini I ke pisam

На bella.gk и pandelka им се допаѓа ова.
  5. Ivi_

Ivi_ Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    15
    Здраво девојки ☺ Нова сум на форумот, а Ве читам веќе некое време. Сакам да ве прашам за инвитро процедурата, стварно не разбирам како иде точно. Правев хистероскопија поради полип на крај на јуни. Ми дадоа да пијам ciclo proginova 21 ден. А во меѓу време дека ги имав собрано останатите документи на 04.07 поднесов за ваучер (се работи за машки фактор варикоцела). Додека го чекам ваучерот во мегувреме ми завршија апчињата и за три дена добив. Во Ремедика докторката што ми правеше хистероскопија ми рече таман ќе го добиеш ваучерот и на 20 ден од циклусот ќе започнеме со процедурата за инвитро. Тоа е на 04.08, ама не ми е јасно што пиете и дали ако го добијам јас ваучерот до крај на јули одма на 04.08 ке можам да правам инвитро.

6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Штом го имаш документот од фондот во рака, можеш веднаш да почнеш со ин витро.
    За да си сигурна јавувај се зошто ако не те најдат дома нема да го остават, па да не чекаш џабе, да одиш да си го земеш дирекно од кај нив.
    штом ти рекла од 20 ден би требало да почнеш веднаш со боцки - прво супрефакт, со него до циклус, после тоа од втор ден почнуваш со останати боцки. Како и да е докторот што ќе ти прави најдобро знае. Не се секирај ќе ти направт шема и ќе си терш по неа.

Со лесно и успешно нека е, па да се радуваш со висока бета.

7. Ivi_

Ivi_ Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    15
    Ок значи сепак треба до нареден циклус да се чека. Ја мислев дека на 20 тиот ден ке ми вадат јајце клетки и ќе треба за неколку дена да ми ги вратат и да лежам 2 недели. Сакам да го истемпирам одморот баш така за да не зимам боледување. Ама ок како треба така јас не сум сватила

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Не стимулации се почнуваат секогаш од втор ден. Штом ти рекле од 20 тогаш почнуваш најверојатно со долг протокол како што ти кажав. Во секој случај отприлика можеш да испланираш ако циклусот ти е редовен.
    Стимулации траат не повеќе од 10 дена. Па стоп инекција, па по 36 часа отприлика пункција, па 2 до 5 дена до трансфер зависит од доктор и клиника.

Последна измена: 18 јули 2017
    На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ivi_

Ivi_ Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    15
    Ок фала ти, како и да е ќе се консултирам уште еднаш зависи за кој доктор ќе се решам, сакам во Ремедика, ама не знам кој е најдобар доктор

10. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Добре дојде, па побрзо да си одиш од темава :) Треба да се одлучиш за кој доктор, да видиш со него сепак тој ти го одредува протоколот, и да видиш како се сега почнуваат со одмори. Ја сум во ремедика, кај Димитров, тој е на одмор до крај на август....

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ivi_

Ivi_ Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    15
    Фала ти ☺ а кој е друг добар доктор во Ремедика да ми препорачате, денес ќе се јавам да прашам и да видам кој е тука. Не сакам да го испуштам циклусот и да ме фати септември, заради одморот на работа се ми се измеша.

12. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Сите доктори се добри, најдобро че ти биде да појдеш на консултации , и да се одлучиш кај кого да почнеш. Секако те следува боледување за ова,и да ти помине одморт нема да имаш проблем.

13. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449

Мој совет треба да си направиш консултација бар со двајца Др.и тогаш ќе одлучиш кај кој ќе го почнеш процесот.Сепак ивф не е мала работа..Јас пр.првото на гак го направив утка жива неупешно нормално.За второ отидов кај Поповиќ во Систина не ми се бендиса човекот од многу фактори (лично зборам за себе) и после отидов кај Петановски во Ремедика и по разговорот толку бев убедена дека тој е др.што ќе ми помогне да стасам до бебе...И по некој неуспех јас повторно кај него останав зошто знаев дека еден ден ќе успееме и успеавме.Зборот ми е консултации обавезно зошто јас од недоволно информираност првиот ваучер го искористив без везе во гак и до ден денес ми е криво.Петановски е веќе на одмор од 15.07 а до кога незнам.

Со лесно во целиот процес и успешно ивф :)

На lalapo, @nn@, Tukituki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ivi_

Ivi_ Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    15
    А за д-р Снржана Стојковска за инвитро е во Ремедика. Кај нејзе правев хистероскопија и сега треба да одам во петок на контрола и за консултации за инвитро. Дали е ок некое мислење некој за нејзе да не имате. Се јавив кај Лазаревски во Систина ми закажаа тек на 16.08 (мн. е далеку). Не знам што да правам. Прв ваучер ми е и мн сум збунета.

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Ivi мене матичната ми ја препорачуваше неа. Ми рече имала неколку пациентки со успешни ин-витра кај неа. Сепак јас по игра на случајност завршив кај Димитров. Инаку Стојкоска работи со Димитров и Петаноски (како ментори и се зашто е помлада).
    Ако имаш доверба во докторката и ако ти се допаѓа односнот остани си кај неа. Некогаш е добро а правиш ивф кај некој што ти ја знае историјата и особено што ти правел интервенција. Ако нешто ти чкрипи во односот барај нов лекар.

Инаку за ивф постапката не е баш така брза. Не е штом ќе добиеш одма вадење клетки и трансфер и толку. Ако ти рекла почнуваш од 20 ден тогаш на 20 ден ќе ја види состојбата на јајниците и ќе одреди колку успрефакт треба да примаш. До циклус односно наредните неколку дена се боцкаш со супрефакт па потоа штом ќе добиеш на втор ден се мерат хормони и се одредува точната доза на терапијата за стимулација и повторно се прилагодува дозата на супрефактот. Боцкањето со стимулација трае обично 7-10 дена (кај некои и подолго), потоа се прима стоп инекција и по 36 час отприлика е пункцијата односно вадењето на јајце клетки. Тој ден е нулти ден, по 3 до 5 дена се враќаат ембриончињата назад. Ако има доволно ембриони во Ремедика обично чекаат до 5 ден односно до фаза бластоциста па потоа ги враќаат.

Е сега во однос на лежењето јас не лежев две недели, леѓкарав по дома поинтензивно само првите три дена потоа почнав со прошетки и втората недела се вратив на работа. Немаше шанси психички да издржам две недели скована за кревет. Сега имам синче од 18 месеци од првото ивф и смрзнати ембриони во Ремедика.
    Инаку јас почнав да пијам контрацепција (кај мене така требаше) и пред да го добијам ваучерот.

Со среќа и со лесно.

На fina erika, Milicka* и lalapo им се допаѓа ова.
  16. @nn@

@nn@ Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    1.108
    Моја пријателка правеше кај Стојкоска, прво ИВФ и успешно и беше. Прекрасна е жената.
    Направи консултации со неколку доктори за секој случај, па ќе видиш кој ќе ти остави најдобар впечаток.
    Со среќа!

17. Ivi_

Ivi_ Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    15
    Леле фала многу супер ми објасни. Д.р Стојковска ми остави убав впечаток и затоа кај нејзе правев хистероскопија. Сеа ги добив во фондот ми рекоа сеа ке ги разгледувале документите во четврток да одам да си го земам ваучерот да не го праќале по пошта, валјда ќе ми го одобрат I neka ti e zdravo i zivo sinceto se nadevam i jas naskoro kе imam nekoe bepce

Фала закажав за консултации ќе видам што ќе одлучам и д.р Стојковска ми остави добар впечаток

Последна измена од модератор: 18 јули 2017
    На fina erika, Milicka*, lalapo и 2 други им се допаѓа ова.
  18. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449

Значи сите доктори имаат успешни ивф без разлика дали се попознати или не...Најдобро ти по консултацијата ќе си одлучиш кај кој др.ке правиш ивф.Не брзај само боледување те следува по секако само најбитно е да си реагираш на терапијата,да има убави полни здрави ј.к за пинкција па да си се оплодат сите и ЕТ да се изврши...и јас мислев дека се иде така брзо но кога почнав секој ден си има своја улога и момент за испитување следење и итн.Вака изгледа сложено но чим почнеш ќе ти биде се лесно :)

Консултација обавезно.А др.Стојковска е жена на Др.Јане :) исто гинеколог во ремедика сум ја гледала само по ходници а друго нешто незнам конкретно за нејзе :)

На lalapo му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Dhea има во скопје 1600 ден, а во фемибион има малку метилирана форма ма фолна околу 0,4 900ден се. Инаку од Бугарија...

20. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    873
    Devojcinja moi,jas so uste edno patesestvie...
    Na 11ti Juli, odam na rabota,pocnuvam so sekojdnevni obvrski,koga odednas jaka bolka vo predelot na jajnicite. Se skocaniv nekolku sekundi,so nadez deka ke projde,si pomisliv od dolgoto krvarenje...no ne, stanuvase se posilna,se dodeka vo eden moment ne se strupoliv na podot...
    Hitno,kaj maticnata...taa vika nemame vreme za cekanje,pravo Remedika.
    Eho, krv, prvicno se somnevaa na slepo crevo, pa na eho se vide gusta tecnost,krv izleana vo matka. Petanovski vika ajde edno bhcg...cekame rezultati a a jas se gubam od bolka...
    Beta hcg 5.000 !!!
    Vonmatericna bremenost okolu 13/14 nedeli!
    Boze Gospode si pomisliv ,sto e ova... Pa sekoja nedela bev na pregled, vo ovie dva meseci najmalku cetiri pati bev na pregled i kaj maticnata i vo Remedika, kako e mozno ova?!?!?! Dobivav na denot i krvarev do iskrvaruvanje...koga bev na proverka na hormoni estradiolot plafon(niven odgovor bese hormonalen disbalans i docna puknat folikul), sto mene nikako ne mi bese jasno?!?!?!...
    Hitno sala, operacija,mi ja otsranija levata tuba ,so plodot(i toa klasicna,a ne laparaskopska,zatoa sto bil golem plodot), golgita posle operacija, izgubiv mnogu krv,pa primav tri edinici krv...pa visoka temperatura,me vratija na intenzivna pak. I da ne opisuvam sto se se slucuvase ovie denovi. Sega sum doma ,dobra sum...lezam i se cudam sto mi se sluci...

На fina erika, Len@82, lalapo и 4 други им се допаѓа ова.