Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    Девојчиња, како и кога се добива попуст во Систина?

2. lalapo

lalapo Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2016
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    1.911
    Кога немав трансвер,Попович ми рече,бидејќи сум била нивни пациент долго време,додека ми стигне ваучерот од фондот,да одам на природен циклус,приватно и ќе ми даделе попуст. Изгледа за редовни муштерии има попуст :)

На Nadja_22 и kukla21 им се допаѓа ова.
  3. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Јас за второто ивф имав попуст таму ама колку попуст беше заборавив

На Nadja_22 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Сталните пациенти секогаш добиваат попуст, ама ако побараш на нив нема да им текне секако..

Мене на приватното инф ми дадоа -20%

Можеш да си извадиш и брендирана Дајнерс-Систина картичка каде што на секоја сума безразлика со попуст или не, ќе имаш дополнителни -5%

На Capricorn Taurus, Spiritus, lalapo и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.333
    За таква картичка прв пат слушам. Зошто не ми кажале досега?
    Фала ти многу за информацијата! :)

Дај боже веќе да не сме редовни таму. Ти дадоа попуст кога беше на природен циклус?
    Баш ќе прашам за попуст. :)

Последна измена од модератор: 27 август 2017
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Систина многу оддамна ја рекламираа, само кога излезе по пултовите имаше леток некое време. Кај Дајнерс веќе не ни ја гледам по летоци многу оддамна исто, но ако отвориш на официјалната страна и се расчиташ ќе ја најдеш и таа можност.
    Директно да ја извадиш само неа не знам дали може или мора да ја имаш ,,основната,, Дајнерс. Мојата е дополнителна, не се одобрува нов лимит, ја вадат за 24ч.. јави се, прашај си во Дајнерс :)

^^ некако се стигало и до -10% ваљда ако ,,претераш,, со услугите нивни, ама јас не сум уште тоа ниво замисли :smirk:

Кој па ти да те информира, Систина случајно!? Они да можат ќе не исцедат, на секое идење некое покачување на цени имаат |(

На Milobebence, pile30, lalapo и 3 други им се допаѓа ова.
  7. lalapo

lalapo Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2016
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    1.911
    Не мила,не отидов да правам ивф на природен циклус,многу ми беше скапо.Го сменав др и си го добив ваучерот.Сега од септември се договоривме со Иваноски да започнеме.

На Nadja_22, mac82 и Meckicja им се допаѓа ова.
  8. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.082
    И мене ме одра,и за 2то инвитро приватно ми даде погрешна терапија и ми напраи циста,дај Боже секој денар шо ни го зеде со измама за лошо да го даде! Тој не е човек за мене и за многу други

Коензим кју 10,ДХЕА и матичен млеч

Така е ,не се препорачува за полицистични јајници

Последна измена од модератор: 27 август 2017
    На BiciBici, Stara и Meckicja им се допаѓа ова.
  9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    I jas i go kažav istoto za nego

10. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Девојки здраво, го следам форумов подолго време, но прв пат се зачленив денеска.
    Имав неуспешно прво инвитро во мај, со огромно разочарување и многу пост ефекти - континуирано крварење, циклуси на секои две недели, па на 45 дена..... ... (претходно имав редовен циклус 26-28 дена) Како и да е, не можам да аплицирам за ваучер до ноември, а сакам да пробам на природен циклус, особено зошто многу слабо реагирав на максимални стимулации (имав 3 јајце клетки - 2 бластоцисти), а и ме исплашија пост ефективе...Сега циклусот ми е среден, овој месец заради одморите во Систина ја пропуштив шансата, па си реков да се распрашам прво...дали имате искуство со ИВФ на природен циклус? како пројдовте? има ли некоја успешна приказна?

Фала ви!

11. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    13.670
    Добродојдеи побрзо да ја напуштиш темава :)

Сакам да тепрашам дали имаш испитано АМХ и Fsh? Колку ти се овие вредности?
    Бидејќи симптомите многу ме асоцираат на моите(а и стимулациите со бројот на извадени ј.клетки), а јас имам проблеми со гореспоменатите.

12. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    АМХ ми е 1.55 а ФСХ ми е 13. Второто не беше неочекувано зошто имам две операции на тератоми на двата јајника. Како и да е, имам 34 години и на ехо имав редовни овулации и пред и по двете операции. Д-р Ивановски дури мислеше дека нешто со ФСХ е грешка зошто имав нормален број на антрални фоликули, но кога почнав со стимулации се покажа дека е точно. А морам на ИВФ зошто ХСГ-то ми покажа затнати туби една година по втората операција, веројатно од самата операција.

Ocicka, а тебе што ти се случува/случуваше?

Читам дека природен циклус е дури препорачлив за случаи со намалена оваријална резерва, но некако не наоѓам многу македонски успешни приказни. Ако тука не ги најдам, не знам каде :)

На @nn@ и Nadja_22 им се допаѓа ова.
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    A da probaš so receptot so suvi smokvi i maslinovo maslo nasabajle na gladno da jades po edna smokva na den mnogu pomaga za fsh jas si jadam sekoe sabajle i fsh eve veke dve god ne se pokacilo poveke od osum a prethodno bese okolu devet i pol

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    13.670
    Амх ти е ниско, но има надеж секако, додека фсх ти е високо.
    Сигурно овие ефекти ни се поради тоа што порано влегуваме во менопауза, но со таблети држи го циклусот секогаш точен за да имаш и природни шанси за бременост. Башка и стимулациите дополнително ја влошуваат ситуацијата на јајниците после секое извршено инвитро биејќи се повеќе и насилно се трошат.

За инвитро на природен циклус кај таквите како нас е меч со две острици- може организмот да си створи сам добра јајце клетка, но можеда се случи и да не створи воопшто или да не биде доволно квалитетна.

Подобар пример нека ти каже некоја што правела наприроден циклус, но со слични проблеми на твоите, бидејќи секој проблем си носи свои ризици и свој процент на успешност.

15. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Па јадам смокви и маслиново масло ама посебно :) Кај мене се надеваат дека ради годините (што не се толку многу, иако не се малку :)) и заради тоа што од три јајце клетни, две се развија во бластоцисти (ембриологот беше многу задоволен), дека нема да имам проблеми со квалитетот туку со квантитетот на јајце клетки. А мојата логика е дека ако на природен циклус имам една клетка, а со макс стимулации две, тогаш ми е нелогично да се изложувам на второто.

Горе го поправив постот, за жал немам шанса за природно забременување.
    Секое искуство е добредојдено!

16. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    13.670
    Фсх неможе да се намали. Ако еднаш ви покажало15, а после да проверувате уште 100пати и да ви покаже 2, вие ќе се водите по таа цифра што се покажала како најголема во досегашното испитување.
    Тој хормон покажува резерва на ј.клетки. И таа резрва може само да се намалува, а не и да се зголемува, смоквата неможе да направи да се појават уште неколку антрални фолекули ако беше така со смокви ќе не лечеа и смоквите ќе беа најсвето нешто на земјината топка. Логично е...

Ова ми е кажано од доктор што е стручњак во својата професија.

17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Možda nez kaj mene najmnogu sto e bil fsh e 9,5 ama go podobruva kvalitetot na jk maslinovoto maslo i suvite smokvi a za rezervite da mada ima isklucoci i so visok fsh sto ostanuvaat prirodno bremeni

18. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    13.670
    Ова негде имаш читано,некој доктор ти кажал или сама заклучок си имаш донесено?
    Не е злонамерно праањево само ме интересира - да не го сфатиш погрешно :)

19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ne mi imaat kažano za ova oti pomagalo de ima i na net fsh vikaat oti poveke e pokazatel za kvalitetot na jk otkolku za rezervite no nez kolku e tocno koga gi prasav dr dali fsh e dobar so taa vrednost od 9,5 rekoa da ama mene mi bode oci ova 9,5

20. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    7.435
    Visoko fsh znachi nema kvalitetni jajce kletki i moze ke se oplodat no ke uginat rano. Znaci nema visoko fsh i bebe.Ne kazuvaj neprovereni informacii i ne se zalazuvajte.Chareto baraj te si go i ne gubete vo vreme.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.