Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

9,5 е добар резултат нема потреба да ти боде во очи :)

Јас со бројка 19што да кажам :) А сеуште немам изгубено надеж ;)

BiciBici, lalapo, fana and 3 others like this.
  2. Elena1709

Elena1709 Активен член

Јас имав два обиди со природен циклус, за жал неуспешни. AMH ми беше над 3 а FSH-10. Фоликулите беа празни, а објаснувањето на др беше дека не е ништо чудно со оглед на возраста, затоа што нормално било жена на 37 год.да не овулира секој месец.
    За успешна приказна и јас не сум слушнала, и покрај тоа што неколку доктори ми предлагаа да пробам на спонтан циклус.

joan likes this.
  3. mira.mira

mira.mira Популарен член

Ne sakam nikogo da obeshrabram tuku da bidam realna.Ne treba sa se gubi vreme i pari vokolku kvalitetni jajce kletki se nema. Podobro da se kupi kvalitetna jajce kletka otkolku da se zivee vo lazna nadez.Za zal mk privatni bolnici edinstveno gi interesiraat vaucherite da gi realiziraat odkolku temelno da pristapat i individualno kon sekoj poedinecen problem. So spontan ciklus isto e. Nema genetsko ispituvanje na sortirana jajce kletka i procenka .

4. R!B!

R!B! Истакнат член

Девојчиња здраво....Ве читам редовно и еве се зачленив Ве поздравувам сите :) Со ваучер од фондот на 11ти почнав со супрефакт и фостимол и утре во 08.00ч.одам на пункција во Ремедика...Докторот во саботата ми кажа дека треба и упут од матичен а матичниот неможам да го добојам поради празнициве незнам дали би можела дополнително да го однесам и кажете ми ве молам дали е болна пункцијата

Melinda85 and lalapo like this.
  5. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

@darcy имаше успешен природен циклус. Побарајте низ темава нејзини постари мислења.

6. joan

joan Популарен член

Фала @kukla21 !
    Ви благодарам на сите за одговорите. Поради непромислени одговори како на @mira.mira , долго се мислев дали да се зачленам на форумов или не. Секој од нас тука е со проблем, помал или поголем, и доколку самиот он и докторите кои го водат немаат кренато раце, сметам дека е во најмала рака безобзирно да се улетува со вакви „мислења“. Секој од нас е различна приказна, и квалитетот на јајце клетките не е зависен само од ФСХ, научник сум по вокација, и доволно долго се борам со стерилитетов, за да ги знам релациите на сите фактори. Како и да е, форумов навистина го почитувам како платформа за размена на искуства, негативни и позитивни. За друго, одиме на доктор.

@R!B! моето искуство со пункцијата беше многу пријатно, најнестресно од цела процедура, дури и ме одмори. Со среќа утре!

Last edited by a moderator: Aug 28, 2017
    PrettyG, @nn@, R!B! and 7 others like this.
  7. Proletno

Proletno Истакнат член

Вреди да се пробува и на природен циклус.Јас два пати пробав.Првиот пат празна а вториот пат со минимум стимулација една квалитетна јајце клетка и убав ембрион.Резултатот на крај негативен но дава надеж дека и така може да се успее.Понекогаш и 20 јајце клетки не даваат позитивен резултат.Нема правило..

bokiroki, Lavica2602, mac82 and 8 others like this.
  8. joan

joan Популарен член

а @Proletno , бројките на LH и Estradiol пред пункција беа добри и со празната јајце клетка?
    (она LH под 10, Еstradiol над 150?)

BiciBici likes this.
  9. Proletno

Proletno Истакнат член

Искрено не можам да се сетам колку беа.Ке побарам подоцна па ако ги најдам ,ќе ти пишам.Мислам дека и самите доктори препорачуваат природен циклус со малку терапија кога при класично инвитро се добиваат малку јајце клетки.

Nadja_22 and joan like this.
  10. lalapo

lalapo Популарен член

Со лесно и со среќа мила(fingers)
    Можеш да го однесеш упатот кога ќе го добиеш од кај матичниот,нема да ти направат проблем.
    Не се плаши за пункцијата,ќе ти стават анестезија,ништо нема да осетиш. Е од кога ќе се разбудиш може да имаш болки, како менструални, ама се издржуваат.
    Дај боже да извадат здрави и квалитетни јк, да се оплодат што повеќе и да си се радуваме со висока бета:*

bella.gk, R!B! and joan like this.
  11. lalapo

lalapo Популарен член

Девојки сега видов на хормонскиве испитувања ФСХ ми е 6.22.Малку е, многу е?
    А кога ги примав по 4 фостимони на ден, естрадиолот на 6 ден, ми беше 91.3.Уште 4 дена примав по 4 мерионали и имав пункција.На пункција ми извадиле 5 фоликули од кои само 1 се оплоди и не се развивал како што треба па немав трансвер.Можно е организамот да не реагира веќе на фостимони?АМХ немам испитувано а на ехо др ми рече дека сум имала антрални фоликули.Имам 32 год.

mac82 likes this.
  12. Stara

Stara Популарен член

Не му се секирај имаш добри резултати и не се многу 32г. Ќе родиш :)

13. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Во врска со природниот циклус, моето искуство е следно:
    4 пункции без никаква стимулација - 3 пати празни фоликули и еднаш квалитетна јајце клетка М2, трансфер на 5ти ден.
    Оваа јајце клетка ја добив после пиење на суплементи и ДХЕА. Кај мене суплементите дадоа добар резултат, но без бременост на крај. Суплементи сеуште земам и ќе продолжам да земам, важни се во оваа битка.
    Потоа, уште 2 циклуси на природен модифициран циклус (со минимална стимулација) и во двата случаи имаше трансфер. Повторно без успех.

На крај, природна бременост, без лекари и боцкања, која заврши со спонтан абортус.

ИВФ на природен циклус е помалку стресно отколку класичната постапка. Можеби затоа вреди да се проба, но зависно од финансиите, секој нека си процени и одлучи.

Mila0000, Mihaela123456, @nn@ and 7 others like this.
  14. joan

joan Популарен член

@Nadja_22 и јас зимам суплементи веќе 5 месеци, зимав и претходно но на своја рака. Сега ги земам Ovunorm i Femibion плус фолна 5, по препорака на докторот. Што мислат кај тебе дека е проблемот после толку успешни трансфери, проблеми со имплантација?

Инаку многу се качени цените, јас на крај не ни сфатив точно колку ќе ме кошта, зошто ми ги кажуваа поединечно до пункција, па ако има јајце клетка... ... без 1000 евра не проаѓам, нели?

15. mira.mira

mira.mira Популарен член

Pred da dadesh mislenje za nepromisleni odgovori posebno ako si nauchnik po vokacija bi trebalo da ni objasnis na nas sto ne sme nauchnici za nepromislenosta na moeto mislenje.Jas zboram od sopstveno iskustvo i od odenje od lekar na lekar i mnogu godini shetanje po vratite. Mi pravea invitra, me stimuliraa na visoko fsh, pa na spontani ciklusi...bezuspeshno.Se dodeka ne otidov nadvor od drzavava za da mi ja kazat realnata situacija bez razlika dali mi odgovara ili ne.Imav 36 god. Moite mislenja ne se nepromisleni.Mnogu vreme se borev so sebe da ne chitam vo ovaa rema i da ne pisham.No pishav za da spodelam iskustvo nakomu da mu koristi ako moze. Pa nauchniku objasni mi sto e nepromisleno, za da znam i prosti na mojata nepromislenost i sto me sfati negativno. Samo sakav da se proshirat vidicite.Ja izgubiv dosta vreme i zdravje. So sreka na site i da imaat uspeshna prikazna no vo kolku imate moznost pojdete i nadvor od drzavata mozebi nezavisno ke vi dadat sovet ili imaat podobri moznosti.Cenite ne se mnogu razlicni od tuka barem pred 10godini bea tuka nekade.Sega neznam.

16. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Во странство се по ригорозни кога станува збор за инвитро.
    Прво со ФСХ над 15-16 ни под разно не прават инвитро со сопствени јајце клетки, туку дирекно те упатуваат за донор. Иако 2 од 10 ќе остане бремена со овие резултати.

Исто и за ембрио-трансфер. Ако не стаса ембрионот до 8клеточен не се замараат да го вратат. Само ембриони во крајни фази враќаат.
    А има многу случаеви и кога 2 или 4 клеточен вратиле па имало успешност.

Тука кај нас ако не се замараат докторите, во странсво па ич.

17. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Да, околу 1000 евра ако си без стимулации. Со блага стимулација може да стигне до 1500 евра.

Не знам што е проблемот, ми спомнаа за септумот како можна причина. Него веќе го отстранив, па да видиме сега :) . За квалитетот на ј. клетките земам многу суплементи.

emkaemka and kukla21 like this.
  18. BiciBici

BiciBici Истакнат член

Devojki aj da ve zamolam da mi odgovorite ako znaete vo vrska so FSH vaka sega gledam koga sum ispituvala hormoni vo 2013 god mi bil 7.54 a vo 2015 mi bil 6.92 i sto treba da znaci ova mi se namaluva ili se zgolemuva neznam kako idat ovie rab, a od 2016 gi nemam rezultatite ne se sekavam kolku mi bese togas za poslednoto invitro sega so godinite sigurno mi e zgolemen ili opadnat sto mislite vie zagrizuvacki e ili ne,a dosega ne mi kazala dok da ispitam toa AHM mislam bese inace imam 32 god.

19. Nadja_22

Nadja_22 Популарен член

Во иста лабораторија се правени анализите?

20. BiciBici

BiciBici Истакнат член

da vo sistina celo vreme gi pravev ne sum bila nikade na drugo mesto

bokiroki likes this.