Zdravo devojki, da prasam sto oznacuva hormonot estradiol i kolku treba da ima vrednost pred punkcija? Dokolku e nizok , ne se pravi punkcija ili kako? Koga vrednosta e mala, sto znaci , deka nema ovulacija, deka ne se dobri folikulite ili sto? Cekam odgovor, moze nekoj koj e zapoznat znae za ova, fala
Фала многу, по смирена сум и докторката го прашав рече дека тоа ми е од тоа што ендометриумот ми е тенок, и ми дава лажна овулација. Што знам колку е точно ова ама така ми кажа таа Ако е 150 значи има само еден фоликул зрееен, пункција ке има ама ке извадат малку фоликули. Од фондот ти следуват 30 јас до сега докупив уште 14 во ремедика се зависи од тебе како ке регираш на терапијата и како ке пораснат фоликулите, плус уште не се знае уште колку ке докупувам.
Na eho se gleda eden folikul, no estradiolot e mnogu nizok, za toa prasuvam dali toa znaci deka folikulot e prazen ili toa ke se doznae so punkcija? fala
Ако е под 140 не прават пункција, зависи од големината на фоликулот, може ќе почекаат уште некој ден да порасне и да се покачи Е2.
Jas ne dokupuvav voopsto inekcii prviot pat gi iskoristitiv site 30 vtoriot iskoristiti v 27 i ne mi gi dadea uste tie tri inekcii sto me sleduvaat od fzom od SISTINA
Па не е дека ти следуваат. Тоа е максимална количина што може да ја искористиш, а не мора да значи дека ќе ја искористиш целосно.
Колку ти е естрадиолот, а колку голем е фоликулот? Обично за пункција, Е2 треба да биде околу 200 за еден фоликул. Однапред не се знае дали има ј. клетка или не. Може му треба време да порасне. Кој ден од циклус мереше Е2?
Не може така на рака да ти дадат се унапред што ти следува. Одиш на преглед преку ден скоро,те следат ,ти даваат за наредни 2,3 дена. Колку треба ,толку. Дур не дојдеш до предвидената количина. Во спротивно,ако ти ги даваат така лесно сите на рака унапред,може да дојде до злоупотреба. Еве пр. Некоја ги исполнува условите за ваучер за второ дете,не планира да раѓа уште,зема ваучер,оди во болницата ,зема 30 стим *1400 ден и 2 суперфакти. Ги продава околу 40.000 ден и не ги користи. Има многу можности за малверзации. Затоа е направено така како што е
Бубче, се работи на пр. за 2-3-4 останати. Зошто да не ти ги дадат? Ако е неуспешно ивф-то, ќе си ги искористиш наредниот пат, да не докупуваш тогаш. Мене ми ги дадоа, 2-3 инјекции беа.
Treba da gi davaat jas se rasprasav zatoa nesto ubavo zaradi superfaktot sto ni gi naplati tase 3000 den se rasprasav i za ova
И мене уште на почеток ми дадоа 30фостимол и две шишиња супрефакт.Докупив уште три фостимол и ми ги наолатија трите околу 3.000,оо денари, а едното шише супрефакт скоро цело ми остана и ми рекоа да го вратам и го вратив во Ремедика.
Јас бев со краток протокол. Само стимулации ,без суперфакт. Го побарав суперфактот (да го поклонев сакав) не ми го дадоа. Објаснувањето беше тоа што го наведов. И донекаде ми држи вода да биде така.
За наплаќањето е едно, ние збориме за терапија која медицински не ти следува. Се знае, медицински се дава онолку колку е потребно, не и повеќе.
Мене на последното ивф ми ги дадоа 2те кутии менопур 30 инекции наеднаш...примав 3 на ден и ми останаа 6 и им ги вратив за да се најдат на некој што ќе му требаат да не докупува но не верувам дека ги даваат така туку ги продаваат криво ми беше што им ги вратив непромислив на тоа дека тие можат да си злоупотребат а избрзав со мојата одлука...
Какво правило?! Штом користиш ваучер во извештајот на крај на постапката ти пишува каква и колку терапија имаш примено. Врз основа на тој извештај фондот рефундира пари на клиниката. Така што логика жива.....ништо не се дава што не треба да го користиш.