Фондот рефундира една иста сума секогаш. Верувам дека повеќето ја знаете таа сума. Се прашувам дали има правило зошто да не ти ги дадат заостанатите неколку (2/3)?
Обично за пункција, Е2 треба да биде околу 200 за еден фоликул. Однапред не се знае дали има ј. клетка или не. Може му треба време да порасне. Кој ден од циклус мереше Е2. Merev e2 na 9 den od ciklus ispadna 52, mnogu malku, a ima eden folikul na eho se gleda.
Здраво на сите. Пред некој ден бев кај др.Владимир во Newborn и ми кажа да земам Femara од втор ден од циклус бидејќи наредниот месец планирам да направам инвитро на спонтан циклус. Но Фемарата не можам да ја најдам во ниедна аптека. ми треба инфомација дали некој од вас ги има користено и од каде ги има набавено. Можно е некој од вас да има по дома бидејки кутивчето е од 40 таблети, а требаат околу 5-7 па да му ги купам. Фала ви однапред
Daj Boze da se zgolemi E2, a ako ne porasne, sto znaci toa , deka folikulot e prazen ili deka nema ovulacija ili sto znaci toa?
Јас бев со по 4 фостимони на ден и на 6 ден кога мерев естрадиол ми беше 91,3 и уште 4 дена примав по 4 мерионали.На пункција ми извадија 5 јк од кои 2 се оплодија.На трансвер ми кажаа дека едната не се развивала а другата сабајлето престанала да се развива.Незнам дали по секоја цена прават пункција? Колку е повисок естрДиолот поголеми се шансите за повеќе јк. А што терапија примаш?
Ne priam nikakva terapija, ke pravime na spontan ciklus, za toa prasuvam sto ako ne se zgolemi estradiolot, sto znaci toa? No kolku ti bese Estradiolot pred punkcija?
на почеток на циклус Е2 треба да е ниска вредност. Секое наредно мерење на Е2 треба да се зголемува. Доколку вредноста се намалува, нема овулација, нема пункција. Кој ден мереше Е2?
А да ве прашам до колку часот наутро се испитува естрадиолот? Заборавив да прашам , ке видам мене колку ке ми дадат па ке ве известам .
Незнам дали има ограничување до колку часот.Јас во Ремедика испитував околу 13.30ч. и за два часа беа готови резултатите
Обично на природен циклус прв пат се мери од 5-7 ден и после уште еднаш или два пати да се види вредноста. Би требало уште еднаш да го провериш. Ако се зголемува ќе има пункција . Веќе кажаа погоре, околу или поголема вредност од 150 е еден фоликул. Затоа освен ехо се мери и е2 и се проценува дали ќе има пункција. може да се случи да има супер вредност на Е2 и супер фоликул на ехо а при пункција истиот да биде празен. Затоа не се разочарувај, затоа се вика природен циклус