И мене не ми е баш најјасно кога се почнува со ивф протоколот, на кој ден од циклусот. Знам дека има различни протоколи и веројатно секој случај е посебен, ама мене ми рекоа да почнам со Јасмин од 4 ден на циклус. Што му е планот на докторот, немам поим... Претпоставувам дека е тоа некој долг протокол кој од почеток на пиење на контрацептивите до тестот за бременост (под услов се да оди по планот) трае 2 месеци. Или грешам?
Јас почнав со контрацептиви исто на 4 ден. Еден циклус е "празен" за смирување на јајниците и вториот се почнува со стимулациии. Ова е долг протокол.
Nas Petanovski ni rece deka nema da pocneme so kontraceptivi,tuku od 21vi den na ciklus...a so koja terapija,nemam poima...pretpostavuvam so super fact ili fostimon...?! Kukla daj kazi koja terapija pocnuva na 21vi den od ciklus?.
@Ninichka јас мислам дека кај тебе ќе оди директно стимулација со фостимон, а може да почнете претходно со супрефакт. Кукла знае сигурно повеќе...А, кај вас беше проблем со спермограмот, потсети ме. Хормоните ти се во ред? @kukla21, за време на "празниот" циклус ништо не се зема? Не се почнува со супрефакт? Вака-така, значи два месеци од почнување на контрацептивите... Јас правам пресметка за мене, доаѓаат годишни одмори, сакам да знам што точно ќе се случува. Ако стимулациите ми почнат во јуни, тоа значи главниот дел, трансфер и лежење би било во јули.
Yasmin na 4 den, a suprefakt na 21 den od istiot ciklus. Tocno 2 ciklusa od po 28 den od pocetok na terapija do test. 1. Koga ke pocnes so suprefakt i yasmin na 4 den, toj ciklus ke dobies na 28 den +/-. 2. Na 3 ili 5 den pocnuvas so stimulacija i za 2 nedeli punkcija i transfer. Znaci gotova si so odenje po bolnici. Neznam dali bev jasna?
Да, да, јасно. Сега јас сама си правам сметки да видам кога точно би се случувало тоа. А, важно ми е зашто во јули сум на годишен одмор, па сакам да испланирам и видам дали има шанси да се оди на море или не? Ако е комликувано, можеби сепак ќе одложам за после одморите...
Докторот не препорачува лежење нон стоп! Само да нема физичко оперетување. Сепак, види си како ти е најарно
Па, да, знам, јас не би лежела неподвижно секако, освен нормално првите 2-3 дена, ама плажа, пливање после тоа, тоа се погаѓа во двете недели чекање... Не знам, не почнав со јасмин денес, а така беше договорот...
Da,kaj nas problem e spermogramot,site hormoni kaj mene se vo red,ovulacija i se drugo,no posledniot pred tri nedeli bese 99%mrtvi i nepodvizni a 1%zivi. Sega vo vtornik uste eden spermogram vo Remedika i posledniot dogovor so doktorot za sto ponaka. Iskreno se plasam da ne se odolgovleci ova so vaucerot,da ne vrakaat za ova,za ona...otidoa uste dva,tri ciklusa...
Ne znam kolku e pametno da se patuva bas vo tie dve nedeli... sepak se raboti za promena na klima, plus banjanje, izlozuvanje na sonce... Jas ne lezev voopsto nepodvizno, duri I na rabota otidov od sledniot den, ama ne bi patuvala. Od druga strana apsolutno smetam deka ako treba da bidne, ke bidne sto I da se pravi.
Ninichka mila ti teraj si rabota i ne mu ja misli mnogu ,kako ke bide taka,na kraj ke zavrsi najubavo,tolku mnogu sme cekale dva-tri meseci ke izdrzime , te guskam. @kukla21 kako se cuvstvuvas,da go galis mesko i da mu zboris. @Proxima so lesno da ti e postapkata
Мислам рано ми е за било какви симптоми. Мешето е галено и ембрионче знае дека едвај го чекаме да ни се придружи. Само градите малку ме подболуваат, ама тоа е поврзано со хормонската терапија што ја примам. На 5 ден од трансфер тек сега почнува вгнездување
Prva li inseminacija ke ti bide? Ima li nekoja od vas so pcos sto pravela ivf da kaze iskustvo? @kukla21 kolku ubavo koga znaes deka imas embrionce, koga znaes deka nesto se slucuva vo mesko Samo ti gali go I kazuvaj mu deka treba da porasne vo meseto na mama uste 8 meseci.
@Ninichka, излегува дека докторите си имаат своја логика и си работат по процедури, а ние може само да нагаѓаме. Најдобро да слушаме и да имаме доверба во тоа што ни кажуваат. Терај си работа, добро ти вели @MADO. Инаку, јас по се изгледа ќе ја одложам постапката за наесен или барем во август, зависи докторот кога е на одмор. Има право @darcy, се согласувам со ставот дека ако треба да биде, ќе биде, ама за да ми биде раат душата најдобро е да не правам такви егзибиции со летни одмори и плажи. На @kukla21, таман и се погоди тајмингот, ќе може да си истера и одмор во август некаде, сосе бепче. Ајде, редно е уште некој да објави убава вест и да повлече нога. А, ние другите што сме на чекање, па да се надеваме дека летото ќе донесе бебиња. Ако не, правец ивф, наесен.
Милам со тераат своја шема за да те уклопат во нивниот распоред. Колку помирни јајници, толку полесно може да те "манипулира"..
Ах, ако е така, нема смисла навистина... А и мене така ми личи, ама ај... Бев доста изнервирана од контактот со персоналот кога последно бев во болницата. Сфаќам дека има гужва, ама ние во ова вложуваме многу емоции, нерви, пари! Ако се' тоа води до посакуваната цел, нека биде...
Мене точно месец ипол ми беше процедурата, по долгиот протокол со Јасмин. На 1 декември почнав да пијам Јасмин, добив на 31 декември, на 14 јануари ми беше пункцијата, на 16 јануари беше трансферот.